De opmerking in mijn vorige dagboek dat ik ging overwinteren dekt de lading niet, merkte een vriend op. 

Ik vertrok namelijk pas 22 februari en dan hobbelt de Hollandse winter naar zijn einde, op 20 maart staat de lente al weer te trappelen. Dat klopt. Het is daarom deels overwinteren en deels overlenteren. Zo, dat is weer rechtgezet.

Vrijdag: vaarwel koud Nederland

Het is koud in Nederland. Ben daarom blij dat ik vertrek. Stond te koukleumen op het station in Apeldoorn. Met de trein naar Schiphol gegaan. Daar ingestapt op een vlucht van Malaysian Airlines naar Kuala Lumpur om aldaar over te stappen naar Bangkok. De vlucht was perfect verlopen. Alleen slapen ging dit keer wat moeizaam, zelfs met slaaptabletje.

Zaterdag: Jomtien

Bangkok lacht mij weer toe. Dat doet ze met vrolijke zonnestraaltjes. De warme deken die ik over mij heen krijg is een aangenaam gevoel na de winterkou in ons kille maar o zo mooie landje.

Het plezierige van Thailandblog zijn de goede tips van lezers. Zo ben ik na aankomt op Suvarnabhumi maar eens doorgelopen naar de tweede hal van Immigration. En inderdaad, geen mens te bekennen. In de eerste hal lange rijen en lange wachttijden. In de tweede hal, misschien 300 meter verder, was ik de enige; ik had de loketten voor het uitzoeken. In minder dan vijf minuten was ik door Immigration. Niet verder vertellen hoor. De koffer was er ook razendsnel. Ik liep naar de bagageband en zag hem al voorbijkomen. Waarom lukt dat op Schiphol eigenlijk nooit?

In de aankomsthal nog meer lachende gezichten onder andere van mijn lief. Na 6 maanden is een weerzien een feestje op zich.

Vervolgens met een grote tourbus voor 135 baht per persoon naar Jomtien. Ik logeer natuurlijk in de ‘Drie Olifanten’, een oase van rust en een schitterende accommodatie.

Zondag: Pattaya, wat is er gebeurd?

In 2011 ben ik voor het laatst in Jomtien/Pattaya geweest. Nu keek ik mijn ogen uit. Dit leek niet meer op het Pattaya van destijds. Het is inderdaad volledig overgenomen door Russische toeristen. Het kan snel gaan.

En druk, ongelofelijk druk. Een ritje met de Songthaew van Jomtien naar Pattaya duurt nu meestal een klein uur. Daarvoor misschien 15 minuten. Het verkeer zit muurvast. De songthaews zitten boordevol, ook weer met Russen, ik kan zelden een zitplaats bemachtigen. Boris en Tanja, de Russische versie van Sjonnie en Anita, zijn nu de tijdelijke medereizigers in de taxi. Och, ik heb geen last van ze. Waarom zou ik? Russen zijn zo gek nog niet en de Russische dames met hun lange benen, veraangenamen mijn blikveld. Vergeet niet dat Gorbatsjov zelfs de koude oorlog wist te beëindigen, dan moet je wat in je mars hebben. Met zijn opvolger Boris Jeltsin kon je gezellig een vodkaatje drinken en een dansje maken, vraag Bill Clinton maar, die heeft het er nu nog over.

Naast Russen zie ik ook redelijk veel Pakistani of komen ze uit India? Zijn wat moeilijk uit elkaar te houden. Ze dragen ook allemaal een snor. Ze willen kennelijk graag op hun moeder lijken.

Wel verbaast het mij dat vooral de Russen die hier op vakantie komen, werkelijk geen woordje Engels spreken. Mijn vriendin werd op straat nog aangesproken door een Russin. Ze wilde geld wisselen, dollars nota bene. “Где я могу поменять деньги”, vroeg ze aan mijn vriendin. Zij wilde “Когда банк курса” antwoorden, maar mijn vriendin spreekt geen Russisch. Ach, met handen en voeten kom je ook ver.

Na wat boodschappen te hebben ingeslagen bij Big C en weer heerlijk gegeten te hebben, nam de nacht het stokje over van de dag. De nachten in Pattaya duren meestal lang en de volgende dag word je er ruw aan herinnerd. Zo bonkt mijn hoofd onafgebroken tijdens het schrijven van dit dagboekje.

Maandag: The day after

Naast de koppijn heb ik moeite om de draad weer op te pakken van een normale dagelijkse routine. Dat geldt ook voor Thailandblog. Gelukkig is Dick mijn steun en toeverlaat en zorgt hij ervoor dat de lezers hun dagelijkse kostje niet onthouden hoeft te worden.

Zo, en nu maar eens proberen weer mens te worden. Een kop koffie wil daarbij nog wel eens helpen.

19 reacties op “Dagboek van een overwinteraar”

 1. marijke zegt op

  Verleden jaar heb ik ook eens een stukje over de Russen in Pattaya geschreven en vonden sommige het misschien kinderachtig of overdreven wat ik toen schreef. Maar alles staat bijna in het Russisch op straat de trucks richting Jomtien bom vol met die lui. Sorry ik zeg maar lui want ze zijn zo onbeschoft als een weet niet wat. Natuurlijk ook de Nederlanders zijn niet braaf. Maar er staan veel mensen te wachten tot ze mee kunnen richting Jomtien de tsarina’s lopen de rij gewoon voorbij en zitten als eerste of pa gaat er voor staan zo dat er niemand meer langs kan tot hij en zijn vrouw zitten. Wij vonden Pattaya met al zijn gebeurtenissen altijd wel gezellig maar voor ons geen Pattaya meer. En ik hoor het van meerdere mensen. Er zijn zelfs al touroperators die Pattaya uit hun programma geschrapt hebben, 2 jaar geleden was zelfs de Walking Street een keer drooggelegd vanwege het alcoholgebruik van de Russen. Ook in de Walking Street zelf waar Thaise meisjes werkten zie je nu alleen maar Russinnen.

  De redactie heeft de tikfouten uit uw tekst gehaald en hoofdletters toegevoegd: Russen, Pattaya, Jomtien enz. Misschien wilt u dat de volgende keer zelf doen. Kleine moeite.

  • Khun Peter zegt op

   Marijke, ik heb inmiddels al redelijk veel met een Songthaew van Jomtien naar Pattaya gereisd. Heb geen onbeschoft gedrag gezien van Russen.
   Onder iedere bevolkingsgroep heb je asocialen, vooral ook onder Nederlanders. Dat is niet typisch Russisch. Je kan niet iedereen over 1 kam scheren dat is onjuist.

   • marijke zegt op

    Ja dat ben ik met je eens onder iedereen waar je ook van daan kom zitten nette en aso mensen. Maar de ervaring die wij hebben met hun zijn zeker niet positief te noemen.Er zijn al hotels die ze niet meer willen dat zegt toch ook wel ietsIk weet niet meer of het 2 of 3 jaar geleden is zijn er 2 jonge russinnen op het strand van Jomtien in hun strand stoeltje dood geschoten.En natuurlijk ze brengen een hoop geld in het laatje .Maar als je met de thai praat loopt hier niet de gewone rus maar de maffia.Want de gewone man in rusland is nog steeds blij dat hij te eten heeft.Laat staan naar thailand kunnen gaan.Het is mooi dat ieder een in vrijheid kan reizen maar ik vind persoonlijk dat je je ook moet gedragen.En ook bij andere wereld burgers zit nou een maal goede en slechte burgers.Maar vele schrijven ook dat pattya op deze manier over een paar jaar kapot is.Je hoeft het helemaal niet met mij eens te zijn maar ik ben lang niet de enige die er zo over denk.

    • Khun Peter zegt op

     Marijke, je slaat door in jouw mening en het klopt ook niet. Ik zie gewoon Russische gezinnen en niet alleen maffia (hoe herken je die trouwens? Hebben die de afkorting Maf op hun voorhoofd getatoeëerd?). Als je jezelf stoort aan onze Russische medemensen dan moet je niet naar Pattaya gaan. Thailand is groter dan alleen Pattaya.

   • Jan Greep zegt op

    @ Kuhn Peter
    Je bent een roepende in de woestijn. Gezien de vele reacties op TB van lezers die wel degelijk overlast hebben van onbeschoft gedrag van Russen in Pattaya kan ik slechts tot de conclusie komen dat je nog steeds last hebt van jetlag, dan wel de verkeerde bril op hebt of gewoon struisvogelgedrag vertoont.
    Verder vind ik je reacties richting Marijke ronduit onbeleefd en niet getuigen van enig vermogen tot “sich einfühlen!”

    Marijke, ik woon zelf al jaren in Pattaya en jouw belevingen met Russen kloppen voor 100 procent met de werkelijkheid in Pattaya. Helaas!

    • Khun Peter zegt op

     @ Trek de conclusies die je wilt. Grappig toch dat de Russen in Pattaya nu al tot de Marokkanen van Thailand behoren. Nu nog een Thaise populist met waterstofperoxide in het haar en het cirkeltje is rond.

     • Jan Greep zegt op

      @Kuhn Peter

      Je reactie is voor kennisgeving aangenomen. Grappig toch dat redactieleden van notabene TB de eigen regels m.b.t. chatten-, c.q. op de persoon reageren, aan hun laars lappen….
      In ieder geval respecteer ik de regels van TB wel, en laat het derhalve hierbij.

    • marijke zegt op

     Beste tjamuk ik ken je niet en denk ook niet dat ik daar behoefte aan zal hebben.Want je reactie en gedachte is het zelfde als van peter.Verblijf je er zelf wel eens voor langere tijd dan praat je misschien ook anders.

     Moderator: tekst verwijderd. Onderbuikgevoelens zijn niet relevant.

   • f.franssen zegt op

    Helemaal mee eens, wat een eenzijdig en negatief verhaal alsof er in Pattaya en omgeving geen kultuur en natuur is.
    Nou ja zelf weten, bedankt voor je reactie Peter!

    Frank F

   • Peter zegt op

    Zal wel aan mij liggen natuurlijk maar ik heb ook nog maar heel weing fatsoenlijke Russen( innen) hier in Naklua/Pattaya meegemaakt!! zeker niet in de Bath busjes!! Breeduit zitten en precies zoals de andere Blogger het verwoordde!! Onbeschofte lui heb je onder alle bevolkingsgroepen maar de Russen spannen voor mij toch echt wel de kroon!!
    Patteya ,ondanks de vele verbeteringen ( schoner strand !! ?? en afgezette gebieden om te zwemmen zonder dat je door een water scooter overvaren wordt), gaat helemaal in een neergaande spiraal waardoor en dit speelt al langer heel veel vakantiegangers c.q overwinteraars voor o.a Hua Hin enz. hebben gekozen of nu net als mijn maatje zegt niet meer te willen terug komen na hier meer als 30 jaar op vakantie te zijn geweest!
    Ikzelf kom hier nu 21 jaar en nu ik afgelopen jaar alles wat ook maar op n beetje op werken lijkt aan de kant heb geschoven,zit ik hier nu 6 maanden aan een stuk en ga eind april voor 2 maand naar Holland voor 2 maanden en snel weer terug!! Heb t helemaal gehad met Nederland !! Sorry hoor fantastisch land , maar ik voel me hier ondanks wat ik net heb opgemerkt HIER helemaal THUIS !!
    Greetz.
    P.s Heb hier maar eenmaaal een onbeschofte Hollander ontmoet en m ff op z’n plaats gezet!! Kan ook toeval zijn hoor? Ook n paar echte viezerikkies ,ben maar weggegaan anders was t helemaal voor deze “heren verkeerd afgelopen en ik had geen zin in troubles toen!!

  • Frans zegt op

   Leuk artikel,helemaal mee eens dat Pattaya nu eigenlijk Pattayski zou moeten heten.Gelogeerd in Jomtien Beach,heerlijk en goed om je Russisch op te halen.Taxichauffeurs weigerden korte ritten,willen ze alleen doen voor minimaal 200 baht.
   Heel anders dan wat ik gewend was,komt ook niet meer terug.

  • Khun Peter zegt op

   Je zou je inderdaad de vraag kunnen stellen waar de wereld meer onder gebukt gaat, veel Russen in een badplaats of intolerante mensen?

 2. Roel zegt op

  Khun Peter, jij moet beter weten over de Russen. Niet voor niets heeft de immigratiedienst de Russen allemaal in kaart gebracht waar ze zitten en vertoeven, vooral de langdurige blijvers.
  Natuurlijk zijn er ook Russische gezinnen waar je absoluut geen last van hebt, behoudens dan dat ze zich niet een beetje aanpassen aan de taal of engels kunnen spreken.
  Ik heb 5 jaar door Rusland en oost Europa gezworven met de camper, dus ik ken de Russen aardig maar wat hier zo door elkaar heen zit is niet het beste.

  Overigens vind ik het absurd dat alle winkels en daadwerkelijk alles in de Russische taal staat, vermeld.Fransen spreken over het algemeen ook geen engels, maar nergens is iets aangegeven in het Frans, behoudens een enkele franse restaurant.
  Vorige week was ik in Tukcom, de verkopers hebben zich al de russische taal aangeleerd om produkten te verkopen, hun goed recht maar vraag maar eens in het engels iets, krijg je iets te horen wat dan engels moet zijn, thai-engels met hete aardappel in de mond.

  Zelf woon ik iets buiten Pattaya, maar als dit zo nog 2 jaar langer doorgaat verkas ik wel, het is gewoon niet normaal meer zo druk en dan vooral met russen.En die zijn zeker brutaal, spreek en versta een aardig woordje, je wil niet weten wat ze eruit kramen en hoe laconiek ze denken, respectloos.Zelf kom ik al niet meer in centrum of aan het strand, ik rij wel wat verder voor het strand, boodschappen doen we vroeg in de morgen, dus nog rustig.

  Ik weet niet of het nog zo is maar vorig jaar en ook jaar ervoor werden tickets voor de russen gedeeltelijk gesponserd, volgens mij ook door thaise overheid in samenwerking van de russische federatie. Heb weleens gezien, retourticket met aeroflot vanaf ca. 360 euro, vliegt nota bene over amsterdam. Aeroflot internationaal is een zeer goed en betrouwbare maatschappij.

  Moderator: discriminerende zin verwijderd.

 3. marijke zegt op

  Moderator: uw standpunt is duidelijk. Geen herhaling graag.

 4. Joop zegt op

  Ook ik ben voor de koude winter op de vlucht geslaan . Ik ben 27 januarie aangekomen in krabi airport waar mijn vriendin mij afhaalde. Wij hebben een huisje gehuurd voor onbepaalde tijd omdat nut (mijn vriendin) werkt op ao nang beach bij een massage shop.
  Het is daar volle bak nu, ze gaat om 9 uur de deur uit en komt om 7 uur thuis. Toch mooi zo,n 800 bath verdiend met tipgeld er bij. Om in conditie te blijven en me niet te vervelen heb ik een fiets gekocht , wij wonen in klong haeng ao nang zo,n 3 k.m van het strand waar zij werkt. Zij gaat met de moto-bike , ik zie zelden een thai op de fiets en zeker geen dames.Ik heb ondertussen alle wegen en paden in een omtrek van 50 k.m. bereden en kom op plekken waar anders geen farrang komt . Hier in ao nang beach zijn onder de vakantiegangers het meest mensen uit Rusland en Scandinavië en een enkele Nederlander.
  Ik heb hier geen maffiose Russen gezien allemaal keurige mensen veelal met kinderen. Ik denk er is hier geen plaats voor de mensen die het op een zuipen willen zetten en bravour maken voor hen is hier niks te zoeken. Het is een mooie plaats voor mensen die van rust houden en van het strand te genieten en niet te vergeten de gezellige boulevard met veel winkels, restaurants en eet-tentjes. Geen gogo,s bar of disco’s gewoon gezellig. Ik ga 26 maart weer naar huis maar hoop weer vlug terug te keren naar dit paradijs. Gr. Joop.

 5. Lije Vanonschot zegt op

  Ik die -niet echt lang, maar toch, in Pataya gewoond heb, was vorige week (vanuit Koh Chang) in Pattaya (wegens een af te leggen kraamvisitie samen met familie van de jonge vader). Nu laat ik me rijden in mijn eigen auto, dus over verkeersproblemen had ik niet te klagen (mede door mijn keuze van de aanrijroute).
  Die avond begaf ik mij in Pattaya. Mijn voeten en de spieren in mijn scheenbenen zijn nog overbelast van de ongelukkige trottoirs daar. Maar Russen? Hoe zie je aan iemand dat die een Rus (of Russin) is? Ze moeten al wat tegen elkaar zeggen in het Russisch en blijkbaar doen ze dat niet vaak en niet onbeschoft luid. Misschien hebben ze meer dan gemiddeld behoefte aan kroegen; die bezoek ik nooit. Wel -de volgende dag was dat- het strand van (bij voorkeur) Jomtien. Waar ik ‘savonds en ook de volgende ochtend at (op een mijn al lang bekend adres): geen Rus te bekennen noch te beluisteren (op het strand ook niet).
  Samengevat: Pattaya is nog steeds ongelukkig te belopen, kent een hoge luchtverontreiniging, en zo kan ik nog wel even doorgaan, maar zou essentieel veranderd zijn sinds een paar jaar terug? Mijn favoriete Japanse visrestaurant is er verdwenen, dat wel, maar vast niet door het oprukken van de Russen, eerder door dat van van de Belgische friet.
  Intussen heb ik (wegens de kwallen in zee) in het zwembad van mijn resort op Koh Chang gezwommen. Dat zwembad had -eerder ook al- een hoog Russengehalte. Nou en? Erger zijn Nederlanders, want die versta ik helaas. Die wauwelen ongeremd over niets van belang. Doen die Russen vast ook (en de Thai), maar mijn oor blijft daar niet aan hangen.

 6. marijke zegt op

  Nog even een laatste reactie van mij over dit onder werp.Wij komen al 10 jaar als echtpaar naar thailand voor een maand.We deden altijd 2 wekenPattya en 2 weken naar Changmai.Maar 2 jaar geleden hebben wij gezegd geen Pattya meer dus gaan nu dezelfde dag door naar het noorden. We hebben het hier prima naar ons zin .wat mij betreft was dit mijn laatste reactie op TB.Op dit moment vertoeven we ook in thailand maar helaas de maand is bijna om .Dus weer naar het koude kikkerland.

 7. Stefaan zegt op

  Enkele weken terug was ik in Jomtien en Pattaya. Het gedrag van de Russen is vrij goed meegevallen. Ze spreken inderdaad zelden Engels. Als er dan toch eentje is die zeer beperkt wat Engels praat, dan verwacht hij wel dat een Thai hem perfect en meteen begrijpt.

  Ik erger mij meer aan de groepen Chinezen. Die zien naar niemand om. Ik ben voor het eerst naar Koh Larn geweest. Veel restaurants die zich richten op Chinezen. Wellicht soms met Chinese eigenaars. Het zijn meer kantines. Als een groep Chinezen de kantine verlaat, dan laten ze een slagveld achter. Hier en daar stonden afvalbakken. Een Chinese vrouw vond er niets beter op om haar 4-jarig kind op te heffen, en zo te laten plassen in de afvalbak.

  Vorig jaar meegemaakt op een vlucht : een Chinees stond minutenlang zijn tanden te poetsen in het gangpad.

  Meegemaakt in het Magic Food restaurant op de luchthaven van Bangkok : een Chinees slurpte luidruchtig zijn soep. Opeens voelt hij wellicht een stukje been in zijn mond. Dat spoog ie zomaar uit op tafel.

 8. an zegt op

  Wij zijn net thuisgekomen na 3 heerlijke en ook heerlijk warme weken in Noord-Pattaya te zijn geweest. Ons hotel was een oase, in de tuin kon je je niet voorstellen dat je, eenmaal buiten het hek, middenin een vreselijke drukte terecht kwam. Inderdaad is Pattaya niet echt leuk meer en dat komt niet alleen door russische toeristen, al vallen die wel op door hun minder sociale gedrag. Pattaya is overdag al overvol en ‘s-avonds is het helemaal een ramp om bv een leuke eetgelegenheid te bezoeken.De straten zijn overvol net als de bahtbusjes, er is geen doorkomen aan.
  Een aanrader: in de namiddag naar het Royal Garden shopping Centre gaan en dan met een heerlijk koel biertje en bv een portie springrolls op het buitenterras van de Foodwave (3e etage) te gaan zitten.
  Eventueel kun je het uitje kompleteren door er te blijven eten, gewoon even uitzoeken uit het grote aanbod, bestellen en niet veel later wordt alles gebracht. Heerlijk relaxed en voor herhaling vatbaar.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website