Het miang blad en de bloem

De documentaire vertelt het verhaal van de Lua gemeenschap in het Sakat district in Nan. Het laat zien hoe hun middelen van bestaan vervlochten zijn met de natuur en hoe hun methodes het woud ondersteunen.

In het verleden hakten de Lua mensen in die omgeving alle bomen om teneinde maïs te kweken en vee te houden. Tegenwoordig zijn ze teruggegaan naar het traditionele kweken van ‘miang’ zoals ze al honderden jaren deden. Ze kweken de ‘miang’ aan de voet van grote bomen, ze verzorgen het woud en creëren zo een ecosysteem waarin alles elkaar ondersteunt.

Hiervan is een film gemaakt van 7 minuten. De film is te zien  op de site maar ook bij Youtube:  https://www.youtube.com/watch?v=tx5jfMbbBdU

Bron: https://you-me-we-us.com/story-view  Vertaling en bewerking Erik Kuijpers. 

Tekst en film zijn gemaakt door Nutthariya Sosritha and Puvamin Indee van ‘The Academic Department of Chiang Mai Breathe Council’.

De Chiang Mai Breathe Council is een groepering die werkt aan luchtvervuiling, ‘Haze pollution PM2.5’, tezamen met andere sectoren uit de maatschappij zoals regering, de academische wereld, het bedrijfsleven en de burgerij. Men werkt samen om oplossingen te vinden op alle niveaus om de gemeenschap in ieder seizoen ‘schone lucht’ te garanderen.

1 reactie op “You-Me-We-Us: De kweek van miang in het Sakat woud”

  1. Tino Kuis zegt op

    Ik heb steeds gedacht dat เมี่ยง , miang met een dalende toon, gefermenteerde theebladeren betreft. Ik lees en hoor nu dat het ook andersoortige snacks zijn, allerlei ingrediënten gewikkeld in bladeren van bijvoorbeeld de betelplant.

    https://www.bangkokpost.com/life/social-and-lifestyle/1821629/stop-and-smell-the-miang-kam


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website