Drie verhalen over liefde in nieuwe film van Chookiat

Door Redactie
Geplaatst in Thaise films
Tags: ,
18 april 2012

Film 'Love of Siam'

Alhoewel de meeste films in Thaise bioscopen doordrenkt zijn van geweld en er in tv-soaps flink wordt geknokt, zijn er ook Thaise regisseurs die interessantere films maken.

De bekendste is natuurlijk Apichatpong Weerasethakul, die in mei 2010 de prestigieuze Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes won met zijn enigszins raadselachtige film ‘Uncle Bonmee Who Can Recall His Past Lives’. Deze week gaat een film van een andere regisseur in première die afgaand op de beschrijving in de krant even interessant lijkt: Home Khwam Rak Khwam Sook Khwam Songjam”, door The Nation simpelweg vertaald met ‘Home’ van Chookiat Sakveerakul.

Home

Home is een drieluik van korte verhalen die losjes met elkaar verbonden zijn. In de film wordt het noordelijk dialect gesproken, wat vrij uitzonderlijk is. Ik neem aan dat de film niet in het Engels wordt ondertiteld; de krant zegt daar niets over.

In het eerste verhaal maakt een gediplomeerde middelbare-scholier de hele nacht foto’s van zijn school en deelt hij zijn schoolleven met een jongere vriend. Wanneer de zon opkomt, scheiden de twee.

Het tweede, meest schrijnende verhaal gaat over een 50-jarige vrouw die haar echtgenoot aan kanker van het strottenhoofd verliest. Ze heeft moeite de draad weer op te pakken. In de noordelijke cultuur is het de gewoonte dat een weduwe iedere Boeddhistische heilige dag voor de overledene in zijn volgende leven bidt. Dit geloof bindt de vrouw aan haar overleden echtgenoot.

In laatste deel treedt een man uit het Zuiden in het huwelijk met een vrouw uit het Noorden. De huwelijksdag verloopt nogal chaotisch. Chookiat laat zien hoe paren die echt samen willen zijn, een manier vinden om de vele problemen op hun huwelijksdag te overwinnen, waardoor de film hoopvol eindigt.

Pisaj

Chookiat maakte zijn debuut met ‘Khon Phee Pisaj’ (Pisaj), waarin een meisje aan hallucinaties lijdt nadat haar ouders waren gedood in de oorlog tegen drugs van voormalig premier Thaksin. Zijn tweede film ’13 Game Sayong’ (13 Beloved) was een cynisch drama over een dodelijk reality tv-spel dat een scherpe kritiek vormde op het materialisme in de hedendaagse Thaise samenleving.

Daarna volgde ‘Rak Hang Siam’ (Love of Siam), een tedere romance van twee homoseksuele tieners, een film die stormachtig werd begroet.

Gepland is de actiefilm 14 als vervolg op 13. Het wachten is op voldoende middelen om de film te financieren.

(Bron: The Nation, 15 april 2010)


» Laat een reactie achter


3 reacties op “Drie verhalen over liefde in nieuwe film van Chookiat”

 1. tino kuis zegt op

  Ik ben blij eens iets over een goeie Thaise film te horen. Ik weet dat ze er zijn maar kan ze vaak niet vinden. Deze van Chookiat ga ik morgen meteen kopen, en misschien de andere ook. Mijn ervaring leert dat de goeie films vaak gewoon niet verkrijgbaar zijn. Geen vraag naar,vermoed ik. De Thaise titel van “Home” laat zich vertalen als “Liefde, Geluk en Herinnering”.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • siamees zegt op

   Het kanaal met de betere Thaise films zijn op Mongol channel te vinden,echt waar daar heb je wel het betere Thaise filmwerk op,alles is wel in het Thais maar dat is goed om de taal wat bij te schaven als je de taal al een beetje machtig bent tenminste.Er worden ook wel regelmatig westerse films op uitgezonden maar de meeste stuff is Thai. Ik kijk wel regelmatig naar Mongol Channel.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Sjaak zegt op

  Ik kijk op het ogenblik naar de film King Naresuan 2 (2007)… Het is weliswaar een oorlogsfilm, maar zeer kleurrijk en krijg je goed de sfeer mee. Wat ik ook interessant vind om te zien, is de manier waarop de normale bevolking (mis) behandeld werd..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website