Sanuk, plezier maken op z’n Thais

Door Peter (redactie)
Geplaatst in Cultuur
Tags: ,
16 december 2010

Op straat dansen is Sanuk

Toeristen die Thailand bezoeken zijn meestal erg positief over de Thaise bevolking. Ze zijn beleefd, aardig en vrolijk, krijg je vaak te horen. Voor een deel is dit terug te voeren op de cultuur.

Thai vinden het belangrijk om de sociale harmonie te bewaren en daardoor gaan zij conflicten uit de weg. Kwaad worden of schreeuwen beschouwen Thai als gezichtsverlies. Dat betekent dat ze ook altijd zelfbeheersing moeten tonen. Om voor al die opgekropte emoties een uitlaatklep te vinden, staat alles in het teken van plezier hebben en je vermaken, oftewel ‘Sanuk’ (Thais: ◦สนุก).

Sanuk, plezier hebben

Het woord ‘Sanuk’ betekent een leuke tijd hebben, ergens van te genieten. Maar ook plezier en vreugde te ontlenen aan iets waar je mee bezig bent. Thai maken graag plezier. Feestjes, roddelen, naar de bioscoop, uit eten, picknicken en muziek maken staan synoniem voor ‘Sanuk’.
Het is bijna een levenswijze voor Thaise mensen en het gaat verder dan uitsluitend een goed humeur en een vriendelijke lach.

Thais plezier

Samen met anderen

Thaise mensen vinden dat je altijd plezier moet hebben met anderen. Plezier maken doe je met een groep, bijvoorbeeld met vrienden, collega’s, buren, dorpsgenoten en familie. Samen eten, samen uitgaan en samen ‘Sanuk’ hebben. Dat plezier maken kan vrij simpel zijn. Harde muziek, limonade, bier en ijsblokjes zijn al genoeg voor veel Sanuk.

Werk moet ook Sanuk zijn

De arbeidsethos van een Thai wijkt nogal af van wat wij in het westen gewend zijn. Een carrière najagen en je sociale leven verwaarlozen, kan er bij een Thai niet in. Je sociale leven is belangrijker dan je werk en mag je niet links laten liggen. Thai proberen zich ook op het werk niet druk te maken, stress is geen gemeengoed in het arbeidsleven van een Thai.

Desondanks zijn de meeste Thai niet lui en doen ze hun werk goed en efficiënt. Ook zijn Thaise producten van goede kwaliteit. Het werk dient leuk te zijn ook voldoende sociale aspecten te hebben. Er moet dus altijd ruimte en tijd zijn om plezier te maken. Wanneer een Thai thuiskomt van zijn werk vraagt zijn omgeving meestal, “was het leuk?” (สนุกไหม) in plaats van “heb je goed gewerkt?”

No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Sanuk, plezier maken op z’n Thais”

 1. Robert zegt op

  ‘Desondanks zijn de meeste Thai niet lui en doen ze hun werk goed en efficiënt.’ Ik dacht even dat ik per ongeluk op de sarcastische website ‘Not the Nation’ terecht gekomen was, maar nee, die is Engelstalig. Het staat er echt. Geen typefout. Geen idee hoe deze bewering in het verder correcte artikel terecht is gekomen.

  Ik werk in het management van een Thais bedrijf, en op mijn eerste werkdag zei mijn Thaise(!) baas tegen me: ‘ik moet je waarschuwen, de Thais zijn lui en onprofessioneel. Succes ermee verder!’

  De meeste toeristen komen in feite alleen in winkels, hotels (meestal gemanaged door non-Thais) en horeca (vaak gemanaged door non-Thais) met werkende Thais in aanraking, waar de service inderdaad vaak efficient is (voor standaard zaken – als je een intelligente vraag, een probleem of een speciaal verzoek hebt wordt het al snel moeilijk). Wellicht is bovenstaande karakterizering daarop gebaseerd.

  Let wel, ik klaag absoluut niet. Ik vind het geweldig om met Thais te werken, en ik zie het echt als een leuke uitdaging om bepaalde dingen gedaan te krijgen hier. Gevoel voor humor is ontzettend belangrijk, zeiken en boos worden werken averechts. Maar bovenstaande aangehaalde bewering slaat de plank zo enorm mis dat ik toch even wilde reageren.

  • Er zijn genoeg Thai ie hard werken, denk aan boeren. Sommige Thai hebben twee of drie baantjes om een acceptabel maandinkomen te hebben. Thaise vrouwen werken ook hard. Ik denk niet dat Thai lui zijn, wel een andere arbeidsethos. Dat staat in het teken van plezier. Niet zo doorgedraaid zoals in het Westen. Het is maar welke meetlat je er naast legt.
   Vergeet niet dat Nederlanders relatief weinig uren maken maar wel de hoogste productiviteit kennen. Nederlanders met Thais vergelijken is dan ook appels met peren.

   • Robert zegt op

    Beste Peter, mijn referentie kader is echt groter dan Nederland alleen; ik heb in meer dan 40 verschillende landen gewerkt. Ik vergelijk hier geen Thais met Nederlanders. Ik vergelijk Thais met tenminste 39 andere nationaliteiten. En neem nou gewoon van mij aan dat het woord efficient in Thailand niet van toepassing is. Onafhankelijk van meetlat. 😉

    • Oke, maar ik reageerde vooral op het lui zijn. Efficiëntie is een ander punt. Dat heeft te maken met het vermogen om problemen zelfstandig op te kunnen lossen en structuur. Kun je dat verwachten van een Thai? Ik bedoel waneer je de kwaliteit van het onderwijs in ogenschouw neemt.
     Het vermogen van Nederlanders om efficiënt te kunnen werken, is dat niet iets wat past binnen onze cultuur? Ik denk aan onze zelfstandigheid in handelen en denken. Een eigen mening, dat wordt bij ons gestimuleerd. Een Thai is onbeleefd wanneer hij.zij een eigen mening heeft.

 2. Hans Bos (redactie) zegt op

  Thaise producten van goede kwaliteit? Die laat vaak te wensen over. En teruggaan naar de winkel met de bon wordt als hoogst ongebruikelijk gezien. Tot drie keer toe nu met een lekkende band teruggegaan, maar moet toch elke keer weer betalen, ook al is de band niet goed geplakt. Online service bij bedrijven als telecommunicatie en banken is uitermate slecht en telefonisch vragen om antwoorden lukt vaak niet. De kwaliteit van internetverbindingen is ver onder de maat, maar wel tegen Westerse prijzen. Logistiek in winkels is doorgaans afwezig. Men bestelt pas als het vak leeg is. De doorsnee Thai beschermt zich tegen aanvallen op eigen feilen met :Mai pen Rai…

  • Bert Gringhuis zegt op

   Ja, grappig, he? Je kunt je er aan ergeren, maar ik moet er altijd hartelijk om lachen. “This is Thailand, man!
   Is het allemaal zo goed geregeld in nederland dan? Jij kent ook wel die horrorverhalen van callcenters bv.!

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Ja Bert, het is heel grappig. TIT, dat weet ik ook wel en in Nederland is het ook niet allemaal zo goed geregeld. Hoewel we daar Youp van ‘t Hek hebben die de callcenters op hun knieën weet te krijgen. Dat zie ik hier nog niet zo snel gebeuren.

    • Bert Gringhuis zegt op

     Nee, dat klopt, ene Joep hebben we hier niet, maar als je de vele reacties op dit blog ziet, zijn er genoeg lolbroeken, waarmee je een (slecht) avondvullend cabaretprogramma kunt maken.
     Voor al die klagers wijs ik graag op het artikeltje This is Thailand, dat zojuist onder het kopje Twitters wordt genoemd. Prachtig omschreven!!!

     • Ik heb het gelezen, kan me er ook wel in vinden. Maar ik woon dan ook niet in Thailand.
      Aan de andere kant kan ik me ook wel voorstellen dat je er af en toe gek van wordt. Vooral die onverschilligheid. Is toch iets wat wij vanuit onze cultuur verwerpelijk vinden.
      Wanneer je de Thaise taal machtig zou zijn denk ik dat je zou schrikken hoe Thai over farang praten en denken.

  • ThailandGanger zegt op

   Garantie kennen ze niet in Thailand. Hoewel de fabrikanten het wel aan de wederverkopers geven maar die geven dat niet of nauwelijks door aan de klanten. Je bent gewoon lastig en vervelend als je 3 x terugkomt met hetzelfde probleem.

 3. Chang Noi zegt op

  Nee ik vindt het helemaal niet grappig.
  Spreek net een vriend van me die zijn motorfiets van ruim 300k voor service wge brengt. Gooien ze er teveel olie in. “Als het kijk-glaasje helemaal vol is dan is het goed” …. Nee flapdrol als het olie-peil bij de MAX streep staat!

  Grappig? Nee, we spreken hier over een officieele motorfiets dealer die wel een motorfiets verkopen voor 300.000 Thai baht.

  Teveel olie kan de olie-keringen eruit blazen bij hoge snelheid. Dat is niet grappig.

  Waarom denk je dat er nooit een Thai op de maan zal staan? Of een echte uitvinding zal doen? Ach mai pen rai. Sanook. Vandaar ook dat Thailand ieder jaar weer onder water staat als het gaat regenen en als het niet meer regent gaat alles dood omdat er geen water is. Mai pen rai.

  Chang Noi

 4. Nok zegt op

  Ben het volledig met bovenstaande reakties eens.

  Koop maar eens een nieuw huis, er deugt niets van maar het ziet er wel mooi uit.

  Fonteinen vinden ze ook prachtig, alleen zijn ze altijd stuk.

  Ik heb ook een nieuwe motorfiets, maar zelfs het assembleren zoals het hoort (met vet op de juiste plaatsen etc. is te moeilijk). De wielen waren niet eens mooi rond maar daar hadden ze nog nooit van gehoord tot ze het zagen…toen was het mai pen rai.

  Eet maar eens in een echt thais restaurant, er gaat zoveeeel mis maar ja gewoon blijven lachen. Of koop iets made in Thailand, wedden dat het zo stuk is of mankementen krijgt.

  Bouwvakkers zijn de grootste domoren, heb nog nooit zoiets meegemaakt. Ze staan met de slijptol naast je splinternieuwe grote tv te slijpen boven je nieuwe tegelvloer en als je dan waarschuwd voor schade snappen ze je niet…

  Ik kan nog uren zo doorgaan maar blijf hier toch graag wonen. De prijs is meestal ook navenant en anders moet je gewoon naar europa teruggaan en tegen die chagrijnige koppen gaan aankijken.

 5. Ferdinant zegt op

  Wanneer ik dit allemaal zo lees, dan vraag ik mij af wat jullie in Thailand te zoeken hebben.

 6. colin de jong zegt op

  Ja mannen ik ben het allemaal met jullie eens en wordt ook vaak dol van al die apenmanieren vooral als je ze achterstevoren ziet werken. Helaas ken ik geen beter land om te wonen want het gaat uiteindelijk om de plussen en minnen en ben zojuist terug uit Nederland en dan durf ik voorlopig niet meer te klagen met al die overdreven regels. Mijn vriend liep door een rood stoplicht voor voetgangers en zag helemaal niemand en liep over. Daar stond plots oom agent en dat koste 65 eurie. Een andere vriend had zijn afvalbak niet op de juiste lijn staan en kreeg 60 eurie en zo heb ik ook veel klaaggezang gehoord wat overigens meer dan tercht was. Maar er zijn nu eenmaal overal van die idioten die de regels maken en laten we maar blij zijn dat ze hier nog een poosje achterlopen anders zou ik hier dol worden van die overregulering. Maar ik vindt mij ook wel in ieders klacht maar hier zijn toch de meeste plussen en kan nog lekker elke dag zwemmen met mijn kids en hoef geen griepspuit te halen in dat vreselijke koude klotenland. Mopper lekker verder want dat doe ik ook maar wil zeker nooit meer terug naar af.

 7. Kap Khun zegt op

  Ik ga er van uit al degene die Thailand lief hebben (en zeker degene die er zijn gaan wonen) niet voor dit prachtige land en vriendelijke bevolking hebben gekozen voor efficientie.
  Niet dat in Nederland alles zo goed geregeld is, waar wel?
  De mensen die voor Thailand kiezen hebben ieder hun eigen redenen hiervoor.
  Veel overeenkomsten zijn: klimaat (het weer), klimaat (financieel), het onbezorgde leven (voor een farang), geen regel-dwang, en vele andere positieve aspecten.
  Voor mij geldt dat een aantal jaren geleden bij mijn eerste bezoek ik verliefd ben geworden op dit voor mij geweldige land, ik heb met uitzondering de streek Isaan zo goed als Thailand van noord naar zuid bereisd.
  Aangezien ik nog moet werken (nog 4,5 jaar) woon ik in Nederland dus moet het doen met mijn vakantiedagen, ik heb mijn tickets voor de volgende reis alweer geboekt (Maart ’11)

  • euroman zegt op

   En zonder geld hebben die thaien niks aan U en mij,ja toch?

   • Kap Khun zegt op

    Natuurlijk is geld de basis van heel veel maar is dat in Nederland dan anders?

 8. euroman zegt op

  Maar de centen komen toch uit Nederland,althans voor het grootste gedeelte.

 9. Walter zegt op

  Verbazingwekkend zijn alle reacties die ik hier tegenkom en erg generaliserend! Thailand kent vele, zoals wij dat noemen, milieus en ik mag na mijn lange ervaring wel
  stellen, dat vele arme Thai lui zijn, correctie, lijken te zijn! En hoe komt dat dan? Apatisch van de nimmer aflatende strijd om te overleven, hoevelen in Nederland hebben een burnout?

  Ik ken ook veel arme Thai die 2,3 soms zelfs 4 baantjes hebben en daardoor een iets minder armoedig bestaan hebben, denk hier eens goed over na en vraag je dan af hoelang je dat kunt volhouden? En ja SANUK als je een uitzichtloos bestaan hebt dan
  grijp je elke kans aan om in een beetje gezelligheid te zitten toch?

  En ja, vaak wordt weer met een vingertje naar de Isarn gewezen, waarom toch? Of daar
  alleen maar hoeren rondlopen die uit zijn op een rijke falang! Natuurlijk zijn die er, maar
  hoeveel miljoenen mensen leven daar dan? Houd eens op met generaliseren, dat is dit forum en de mensen die zich hiervoor inzetten niet waard!

 10. ThailandPattaya zegt op

  Wat een reacties zeg, ik sluit me bij Ferdinand aan: als het allemaal zo slecht is in Thailand waarom wonen/komen jullie daar dan nog.

  Ja er zijn minder regels in Thailand en het is allemaal wat minder strak gecoordineerd. Efficient is het allemaal niet maar op de een of andere manier werkt het over het algemeen wel.

  Neem als voorbeeld eten: over het algemeen genomen wordt voedsel niet/onvoldoende/slecht gekoeld en wordt er gebakken in niet heel erg schone olie. Maar toch vallen de mensen niet bij bosjes om door voedselvergiftiging.

  In het verkeer net zo goed: er zijn wel regels maar die worden met een korreltje zout genomen. En toch gebeuren er niet elke 10 meter ongelukken, het reguleert zichzelf.

  In een eerder artikel werd recycling van lege flessen e.d. besproken, ook dat reguleert zichzelf grotendeels.

  Hier misschien wat teveel regeltjes, in Thailand misschien wat te weinig, de waarheid zal wel ergens in het midden liggen.

  Voor de mensen die zo klagen over Thaise restaurants: geen idee waar jullie gaan eten maar ik heb zelden problemen in restaurants(sterker nog, slechts 1 keer en dat was in een min of meer bekend restaurant wat dan ook voornamelijk door toeristen werd bezocht). Mijn stelregel: ga eten waar de Thai zelf ook gaan eten, dan kan het vrijwel niet fout gaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website