Penisamuletten in Thailand

Door Dick Koger
Geplaatst in Bijgeloof, Cultuur
Tags: ,
8 januari 2020

Ruim twintig jaar geleden namen vrienden in het noorden van Thailand mij mee naar familieleden die echt midden in de wildernis woonden. Ze hadden een schamel houten huis, een lapje grond en een kunstmatige vijver. Hierin zat vis voor eigen gebruik.

Het vangen van die vis ging met gigantische vierkanten netten. Die werden over het water uitgegooid en daarna dook iemand het water in om eventuele vis onder dat net te pakken te krijgen. Dit was het werk van de zoon des huizes. Deze deed hiertoe zijn hemd uit en toen werd ik voor het eerst geconfronteerd met een verschijnsel wat ik later steeds weer zou zien opduiken. Om zijn middel zat een touw en aan dat touw hingen allerlei houten penisjes. Een soort bedelkettinkje, maar dan groter. Natuurlijk wilde ik weten waarom hij juist deze penisjes aan de ketting had. Deze zouden hem geluk moeten brengen en dit geluk zou zich moeten manifesteren door de geboorte van een zoon. Een duidelijk oorzakelijk verband dus.

Deze gedachte vond ik later terug in diverse penistempels, waarvan de bekendste waarschijnlijk die in de tuin van het Nai Lert Park Hotel (het vroegere Hilton) in Bangkok. Ook Pattaya heeft zo’n tempel, op de Beach Road. Een kleine schrijn met een bonte verzameling penissen in allerlei formaten. Van enkele centimeters lang tot anderhalve meter. De hoop op een zoon kan soms erg groot zijn.

Nog gekker werd het toen ik met een bevriend Nederlands echtpaar een kleine tempel in een klein dorp in Pajao bezocht. Ik kwam vaak in dat dorp en bracht altijd een bezoek aan de hoofdmonnik. Met de tempelauto bezochten we allerlei bijzonderheden in de omgeving, waarbij de monnik zelf gastheer was. Hij kwam ook wel eens in Pattaya op bezoek en sliep dan in mijn huis. Kortom we mochten elkaar wel. Daarom wilde hij ook goed voor de dag komen, toen ik met vrienden op bezoek kwam. Hij wilde ons graag een geschenkje cadeau doen. En dat geschenkje was voor elk van ons een klein houten penisje. Ik had mijn bevriende echtpaar, waarvan de vruchtbaarheidsdatum al enige tijd verstreken was, heel veel uit te leggen.

Mijn belangstelling was inmiddels gewekt. Overal kwam ik penisjes tegen. Van hout, van metaal, van ivoor of van steen. Soms was het een penisje sec, soms was het een uitvergroot apparaat van een dier. De penis dus groter dan het diertje, waaraan het vast zat.

De meeste van deze amuletten worden in grote getale machinaal vervaardigd, maar Internet laat zien dat er een levendige handel is in meer waardevolle exemplaren. Wanneer ze uit een bepaalde tijd stammen, door een bepaalde monnik gezegend zijn of door belangrijke mensen gedragen zijn, kan de waarde oplopen tot vele duizenden dollars. Ik heb geen dure penisjes in mijn kleine verzameling, maar ben een tevreden mens, hoewel mijn bezit niet geleid heeft tot een eigen zoon.

Enkele betaalbare (onder de 100 Baht of gekregen) exemplaren, de eerste twee van hout, de andere van metaal. Op internet zijn prachtige aanbiedingen voor vele duizenden Bahts.

De grootste amulet- en talismanmarkt in Bangkok ligt overigens naast de Wat Mahathat, tussen de Maharat Road en de rivier. Hier kocht ik veel exemplaren, die meestal als geschenkje voor bezoekers dienst deden.

1 reactie op “Penisamuletten in Thailand”

 1. jan scheys zegt op

  vruchtbaarheidssymbool heb ik altijd gedacht en niet alleen in Thailand maar ook in andere landen van Azie.
  toen ik eens heel lang geleden op trekking boven Chiang Mai was kwamen we een bergdorp binnen waar we zouden overnachten. op de open ruimte tussen de hutten kwam er een jongetje van misschien 7/8 jaar op mij toegelopen en voor ik er eg in had greep hij mijn geslachtsdeel vast en liep toen meteen weg.
  ik was natuurlijk heel erg geschrokken en heb me nadien afgevraagd wat de bedoeling daarvan kon zijn…
  toen was ik1,84m groot en woog TOEN (hehe) misschien een 105 kg.
  was ik daardoor misschien het doelwit als blanke reus en misschien bracht de aanraking met mijn geslachtsdelen wel geluk in de gedachten van dat kind?
  volgens mij had dit ook met vruchtbaarheid te maken.
  iemand die iets gelijkaardigs meegemaakt heeft daar?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website