Penistempel in Bangkok

Door Dick Koger
Geplaatst in Bezienswaardigheden, Tempels, Thailand tips
Tags: ,
3 december 2022

amnat30 / Shutterstock.com

Iedere zichzelf respecterende tempel brengt amuletten op de markt, die verondersteld worden aan de drager geluk te brengen.

Veelal hebben deze amuletten de vorm van een penis. Bijvoorbeeld een aapje met een penis, dat groter is dan het beestje zelf. Op dezelfde wijze heb je panters of andere dieren. Ook heb je veel houten penisjes in allerlei formaten.

Penistempel

Op verschillende plaatsen bestaan er zogenaamde penistempeltjes. In Bangkok moet er één zijn in de buurt van het vroegere Hilton Hotel, nu Nai Lert Park Hotel geheten. Met Sit ga ik er naar op zoek. We kunnen wel het betreffende park vinden, maar geen tempel. Ten einde raad gaan Sit en ik naar de receptie van het Hilton en trachten daar uit te leggen wat we zoeken. Ik ken het Thaise woord voor tempel en dat voor penis, maar de meisjes schieten spontaan in de lach. Dit brengt ons niet verder.

amnat30 / Shutterstock.com

Vruchtbaarheid

Uiteindelijk begrijpt een portier wat we bedoelen. Hij verwijst ons naar een parkje achter het zwembad en daar vinden we in een lommerrijke omgeving een tempeltje in het formaat van een poppenhuis. Volgens een bord met Engelse tekst is het bedoeld ter ere van een vrouwelijke geest Jao Mae Tuptim. Aan haar wordt een bijzondere kracht toegekend op het gebied van de vruchtbaarheid. Kinderloze vrouwen brengen haar een offer in de vorm van bijvoorbeeld lotusbloemen en negen maanden later krijgen ze een zoon. Als het tenminste werkt. Uit dankbaarheid komen de vrouwen terug met een aandenken in de vorm van een penis, want die heeft het tenslotte gedaan.

Rondom het tempeltje staan honderden penissen, variërend van enkele centimeters tot een meter hoog. Dit gebruik, dat al honderd jaar bestaat, is nog steeds actueel, zij het dat de moderne Thai alleen nog maar in het donker ervoor uit durft te komen, dat hij in deze geest gelooft.

6 reacties op “Penistempel in Bangkok”

 1. jos zegt op

  Wij hebben een tamboen gedaan in Kud nam Shei , Als dank kregen wij en onze mede sponsors een houten penis van ongeveer 10 cm, Mijn vrouw zegt dat dit geluk brengt zoals b.v. afgelopen zondag Pattaya in en uit tijdens songkran zonder ongelukken is mede hierdoor.
  Herman van Veen zong het vroeger “als je maar blijft geloven dan kan de zwaarste steen niet zinken

 2. Chander zegt op

  Beste Paul,

  Bedankt voor de keurige omschrijving van de ShivaLinga.
  Als je mij toestaat, zou ik graag een kleine correctie daarop willen aanbrengen.

  Ik zie jouw antwoord graag tegemoet.

  Chander

 3. Emiel zegt op

  In midden Vietnam in de Cham tempels wordt de “lingam” heel veel afgebeeld. Het vrouwelijke geslachtsorgaan wordt “yoni” genoemd. Beiden worden meestal samen afgebeeld de lingam bovenop de yoni. De moeite om te bezoeken in “My Son” nabij “Hoi An” in Vietnam. https://nl.wikipedia.org/wiki/Lingam
  De Cham cultuur komt van het Champa volk uit Cambodia.

 4. Peter Sonneveld zegt op

  Het penis amulet wordt in Thailand Palad khik (ปลัดขิก)​genoemd. Het amulet is gerelateerd aan de Hindoe God Shiva en de Shiva linga.

 5. Eric H zegt op

  The Chao Mae Tuptim shrine (Thai: ศาลเจ้าแม่ทับทิม, RTGS : Thapthim, also known as Penis Shrine) is a phallic shrine in Bangkok, Thailand, located behind the Swissôtel Bangkok hotel near the bank of the Khlong Saen Saep.

 6. Alphonse Wijnants zegt op

  Ja, zo’n tempel en zijn vruchtbaarheidsbedoening doet me altijd denken
  aan die beroemde middeleeuwse christelijke legende
  van de man die op bedevaart naar Rome ging, om een kinderwens
  voor hem en zijn vrouw af te smeken.
  Toen hij twee jaar later terug thuiskwam was zijn bede al door God verhoord,
  want een baby van één jaar kroop hem tegemoet.
  De wonderen van het geloof!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website