De cultuurverschillen tussen Thailand en het Westen zijn erg groot. Het is daarom van belang je te verdiepen in de Thaise cultuur. Zaken die voor ons schijnbaar onbelangrijk zijn, kunnen in Thailand juist veel impact hebben. Een voorbeeld daarvan is het voorstellen van een farang aan de ouders van een Thaise vrouw.

In het westen betekent het mee naar huis nemen van een vriend of vriendin, niet meer dan een voorstellingsritueel. Natuurlijk zijn de ouders nieuwsgierig met welke dame, zoon Kees aan het kezen is, maar ze verbinden er niet direct conclusies aan. Ook verwachten ze niet dat de dame in kwestie vrijwel zeker de toekomstige moeder van zijn kinderen zal zijn. Immers, Kees zal nog wel wat vriendinnetjes verslijten voor hij die stap zet.

Belangrijke stap

In Thailand liggen die zaken anders. Het voorstellen van een vriend aan de ouders is een belangrijke stap in het leven van een Thaise vrouw. In feite zeggen ze hiermee dat ze serieuze bedoelingen met je hebben en eventueel met je willen trouwen. Nu niet gelijk schrikken (veel mannen krijgen bij het lezen van het woord ‘trouwen’ een lichte paniekaanval).

Een Thaise vrouw zal jou nooit ‘zomaar’ meenemen naar de familie. Ze stelt jou voor omdat ze wil zeggen: “dit is de man met wie ik de rest van mijn leven wil delen”.
Het feit dat zij een farang meeneemt naar het dorp is al weken van tevoren bekend. Alle dorpelingen, vrienden en familieleden zien uit naar de komst van de farang. Het is een belangrijke sociale gebeurtenis in de kleine en hechte gemeenschap op het platteland.

Gekeurd en gewogen

Een Thaise vrouw doet zelf nogal luchtig over dat voorstellen aan haar ouders. Soms zegt ze alleen dat ze je wilt meenemen naar Isaan en haar geboortedorp. Ze zal niet tegen je zeggen dat je ‘gekeurd en gewogen’ wordt. Ook is het moment wanneer ze dit aan je vraagt lastig te voorspellen. Sommige Thaise vrouwen doen dat al na een paar dagen, anderen hebben daar meer tijd voor nodig. Als ze je niet vraagt om mee te gaan naar Isaan, is dat ook een belangrijke boodschap.

Wanneer je een tijdje omgaat met een Thaise vrouw en ze vraagt jou niet om haar familie te bezoeken dan kan dat drie dingen betekenen:

 1. Ze vindt je niet leuk/aardig/rijk genoeg om haar ouders en broers en zussen te ontmoeten.
 2. Ze heeft al meerdere keren een farang meegenomen naar haar dorp en ze heeft het maximale aantal bereikt.
 3. Ze heeft een vriend, die ook al bekend is in het dorp.

Ik zal de tweede reden nog even toelichten. Wanneer een Thaise vrouw een ‘boyfriend’ meeneemt, doet de dorps tamtam zijn werk. Iedereen weet het. Maar er is een limiet aan het aantal vriendjes welke een Thaise vrouw kan voorstellen aan haar familie. Wanneer er bijvoorbeeld meer dan twee of drie farang worden meegenomen in een periode van laat ik zeggen twee jaar, dan zal zij te boek staan als een ‘goedkope’ vrouw. Zowel zij, als haar familie lijden dan ernstig gezichtverlies.

Soms komt zij er mee weg om te liegen over de reden waarom ze zoveel vriendjes heeft meegenomen naar het dorp. Ze kan zeggen dat de eerste pech had en is overleden aan een ziekte of is omgekomen door verkeersongeval. De tweede had geen geld meer en was geen goede man voor haar of ze is er achter gekomen dat hij al getrouwd was. Maar het bedenken van dit soort verhaaltjes kent ook zijn grenzen en de buren zullen doorkrijgen dat zij smoesjes verzint.

Dus als ze al eerder drie farang vriendjes mee heeft genomen naar haar dorp, dan zal het hoofd van de familie niet staan te springen om de vierde farang. Ze zal te horen krijgen dat ze niet weer met een farang hoeft langs te komen.

Stoppen met de relatie

In het geval dat ze je niet vraagt om mee te gaan naar haar familie is het misschien beter om te stoppen met de relatie. Waarom? Omdat er iets niet klopt. Je kunt je afvragen waarom het niets met de drie farang voor jou geworden is. Misschien is alleen op geld uit of is het een dame met een flinke bos haar op haar tanden.

Er kan nog een reden zijn waarom ze aarzelt om jou mee te vragen. De meeste meiden uit Isaan zijn arm en wonen erg primitief. Het kan zijn dat ze zich schaamt voor het armoedige onderkomen waar haar familie in leeft. Als dat geval is en ze heeft serieuze bedoelingen met jou, dan zal ze dat wel vertellen. Stel haar dan gerust en laat haar weten dat het jou niets uitmaakt en dat iedereen, rijk of arm, gelijk is.

Een andere minder prettige reden is dat ze al een vriend heeft en deze heeft meegenomen naar haar familie. Wel, dan hoef ik je niet te vertellen dat een langdurige relatie met haar geen verstandige keuze is.

Respecteer haar ouders

Nog een tip. De ouders van een Thaise vrouw zijn erg belangrijk. Wees altijd beleefd en leer wat Thaise woordjes uit het hoofd zoals de begroeting en ‘dankjewel’ in het Thais. Er zal zeker gegeten worden wanneer jij gearriveerd bent. Dat is tevens een belangrijke sociale gebeurtenis. Eet daarom altijd mee met de familie, zelfs al vindt je het niet lekker. Dan maar even afzien. Zorg dat je netjes en verzorgd gekleed bent. Trek altijd je schoenen uit bij het betreden van het huis van haar familie. Behandel haar ouders en eventuele grootouders met respect.

Wees een gentleman

Een Thaise vrouw neemt een behoorlijk risico wanneer ze jou voorstelt aan de familie. Als jij snel daarna de relatie beëindigd, heeft dat vervelende consequenties voor haar. De dorpsroddel komt op gang. Ze zullen zeggen dat zij geen goede vrouw voor jou is geweest en jij daarom niet voor haar wilt zorgen. Het zal voor haar dan ook steeds moeilijker worden een geschikte partner te vinden. Kortom, gezichtverlies voor haar en haar familie.

Wanneer zij jou meevraagt naar Isaan, maar jij hebt geen serieuze bedoelingen met haar, wees dan een gentleman. Probeer, zonder haar te kwetsen, duidelijk te maken dat je graag een leuke tijd met haar wilt hebben. Maar dat er geen relatie uit voort kan komen. Hiermee voorkom je dat zij vroeg of laat in de problemen komt. Als je daarover eerlijk bent, omdat je respect voor haar kunt opbrengen en haar niet wilt kwetsen, dan ben je een kerel die uit het juiste hout gesneden is.


» Laat een reactie achter


4 reacties op “De ouders van je Thaise vriendin ontmoeten: een serieuze zaak!”

 1. KhunBram zegt op

  Hoe KUN je het onder woorden brengen.

  Geweldig.

  Heb de positieve variant volledig meegemaakt en naar volle tevredenheid van een ieder.

  KhunBram.

  Bijna 10 jaar intens gelukkig met mijn dierbaren in de Isaan.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 2. Peter zegt op

  16 jaar geleden ging mijn vriendin me voorstellen bij haar ouders, omdat we willen trouwen.

  Toen in In Kalasin aankwamen dachten ze dat ik van een andere planeet was, en zeker na een bezoek die zelfde avond van een music festival in het dorp.

  Vlug kwamen ze spoedig allemaal mij een goedendag zeggen voor een biertje en de kinderen voor 20 bath.

  Leuke periode ben blij dat ik het allemaal heb meegemaakt en zelf 10 jaar in Thailand blijven wonen.

  Ondertussen gescheiden, en leuke centjes geschonken …. ( Huis,business,auto en enkele motobike’s.)

  Maar geniet nu nog elk jaar van een 2 tal maanden in het paradijs.

  Genieten is nog steeds wat je zelf leuk vindt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 3. ben zegt op

  deze samenvatting is precies zoals het is , eigenlijk niets aan toe te voegen!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 4. Sjaak S zegt op

  Mooi geschreven en niet overdreven!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website