Loy Krathong festival

Door Redactie
Geplaatst in Cultuur
Tags:
6 november 2011

Jaarlijks in november wordt het Loy Krathong festival gehouden; dit jaar op 10 november. Letterlijk betekent die naam ‘to float a krathong’.

Het festival is een eerbetoon aan Phra Mae Khongkha, de godin van het water, om haar te bedanken en om vergeving te vragen voor het gebruik van haar domein. Een krathong te water laten zou geluk brengen en is een symbolisch gebaar om de slechte dingen in het leven kwijt te raken en met een schone lei te beginnen.

Volgens de overlevering gaat het festival terug tot het Sukothai tijdperk. Een van de vrouwen van de koning, genaamd Nang Noppamas, zou het festival bedacht hebben.

Traditioneel wordt een krathong gemaakt van een plak van een bananenboom die wordt versierd met bloemen, gevouwen bladeren, een kaars en wierookstokjes. Om de slechte dingen in het leven kwijt te raken worden stukjes nagel, haar en muntjes toegevoegd.

Moderne krathongs worden gemaakt van styrofoam – de gemeente Bangkok verzamelde er in 2010 118.757. Maar omdat het meer dan 50 jaar duurt, voordat zo’n krathong tot ontbinding overgaat, wordt het gebruik van milieuvriendelijke en composteerbare krathongs bevorderd. De afgelopen jaren werden krathongs geļntroduceerd, gemaakt van brood, waterhyacinth en kokosnootschil.

In 2010 werd 9,7 miljard baht aan het feest uitgegeven; in 2009 gemiddeld 1.272 baht per persoon. In 2006 en 2007 werden in Bangkok meer dan 1 miljoen krathongs te water gelaten, in 2010 946.000. Volgens een onderzoek onder 2.411 personen denkt 44,3 procent dat teenagers tijdens het feest geslachtsgemeenschap hebben.

(Bron: Guru, Bangkok Post, 4-10 november 2011)

Uit eigen ervaring kan ik hier nog aan toevoegen dat op plaatsen waar krathongs te water worden gelaten het altijd wemelt van de jongetjes, die daarbij helpen en een aardig zakcentje verdienen door de muntjes te verzamelen. Ook worden grote zwevende lampionnen opgelaten. Omwonenden van Suvarnabhumi werd vorig jaar gevraagd dat niet te doen om het vliegverkeer niet te hinderen.

Hoe maak je een krathong?

 1. Neem een bananenboomstam en snijd er een plak vanaf. Dit is de bodem van de krathong.
 2. Bevestig de bladeren van een jackfruit boom met kleine naaldjes om de bodem – met de toppen van de bladeren naar boven wijzend.
 3. Snijd de onderste stukken van de blaadjes, die onder de bodem uitsteken, af.
 4. Wikkel om de zijkant van de bodem een strook pandanusblad, zodat de krathong er netjes uitziet.
 5. Steek een halve tandenstoker in de bloesem van paarse globe amaranth.
 6. Steek de bloempjes in de bodem van de krathong en laat in het midden een kleine ruimte vrij voor een waxinelichtje.
 7. Steek drie wierookstokjes in de krathong.
 8. Klaar voor de tewaterlating. Leg enkele muntjes in de krathong. Doe een wens.
.

» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Loy Krathong festival”

 1. Gringo zegt op

  Hier in Pattaya is het elk jaar een prachtig gezicht om de vele mensen aan het strand te zien, die hun krathongs te water laten. Veel personeel in bars en restaurants zijn die dag gekleed in schitterende traditionele Thaise kledij.

  Helaas zal het voor honderduizenden Thais dit jaar geen feest zijn, want zij hebben door de watersnood al hun bezittingen verloren en hebben echt niets te vieren. Loy Krathong geeft het einde van de regentijd aan, maar voor grote delen van het land zal de wateroverlast nog lang duren.

  Zoals gezegd, zal het feest dit jaar niet in volle omvang gevierd worden. In enkele delen van Thailand zijn alle festiviteiten voor Loy Krahtong al afgelast. Ikzelf ben geneigd te denken, dat heel Thailand uit respect voor de vele slachtoffers geen feest zou moeten vieren.

  Maar de ‘Krathong’ is een offer voor ‘Mae Khongkha’, de ‘Moeder van het Water’. De Thais geloven dat bij het wegdrijven van de ‘Krathong’ ook zonden en ongeluk zullen weggaan. Hoe verder de ‘Krathong’ wegdrijft en hoe langer de kaars blijft branden, hoe meer voorspoed en geluk in de toekomst. Juist daarom denk ik, dat het vieren van Loy Krathong voor vele Thais wel degelijk zinvol kan zijn. In plaats van voor zichzelf te bidden kan men de godin aanroepen om de ellende van het tevele water zo gauw mogelijk te doen vergeten en (een beetje) geluk en voorspoed voor de slachtoffers te brengen.

 2. Erik zegt op

  Ik doe zelf ook al jaren mee en het blijft een mooi spektakel en zeer fotogeniek. Veel krathongs worden — als de stelletjes alweer weg zijn — uit het water gehaald, drooggeschud en een beetje opgeleukt en gewoon weer voor de zelfde prijs verkocht aan het volgende stelletje. Goeie handel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website