Leesvoer voor boekwurmen

Door Rob V.
Geplaatst in Boeken, Cultuur
Tags: ,
2 mei 2024

(chanonnat srisura / Shutterstock.com)

Wat doet u nu we allemaal zoveel mogelijk binnen moeten blijven? Voor de boekenwormen is het misschien wel leuk om elkaar wat aanraders te geven. Laten we eens in mijn boekenkastje kijken met slechts en stuk of zestig Thailand gerelateerde boeken en zien wat voor moois ertussen staat.

*** In de categorie Verhalen:***

1) Behind the Painting and Other Stories

Een klein boekje maar een prachtig verhaal over een Thaise student die in Japan studeert en aldaar verliefd wordt op de oudere Mom Ratchawong Kirati. Een onmogelijke liefde, want deze vrouw is al getrouwd. Dat klinkt allemaal wat zoetsappig maar het is op een hele leuke manier geschreven. Niet voor niets staat dit verhaal hoog aangeschreven.

Auteur: Siburapha. Uitgever: Silkworm Books (2000). ISBN: 9789747551143

2) Letters from Thailand/Brieven uit Thailand

Tan Suang U, een jonge Chinees komt kort na de oorlog aan in Thailand, op zoek naar een beter leven. Hij begint met niets en werkt zich op naar boven. Al die jaren schrijft hij brieven aan zijn moeder over hoe moeilijk het is om zich aan te passen aan de Thaise cultuur. Gewoon een leuk boek wat een inkijk geeft in het leven van Sino-Thai families in de tweede helft van de vorige eeuw.

Auteur: Botan. Uitgever: Silkworm Books (2002). ISBN: 9789747551679

Nederlandse uitgever: Wereldvenster (1986). ISBN: 9789029398350

3) Four Reigns

Het meest bekende boek van een van Thailand’s meest bekende auteurs. Het boek speelt zich af tussen eind 1800 en midden jaren 40. We lezen hoe Phloi als klein meisje in het Grand Palace komt te wonen en volgen haar leven onder vier koningen. Een tijdperk vol sociale veranderingen.

Auteur: Kukrit Pramoj. Uitgever: Silkworm Books (1998). ISBN: 9789747100662

(tuaindeed / Shutterstock.com)

*** In de categorie Geschiedenis:***

1) A History of Thailand – 3rd Edition

Een uitstekende introductie over de geschiedenis van Thailand. Hier geen lange saaie verhalen over wat koningen in een ver verleden ooit gedaan zouden hebben. Leest vlot weg en gaat in op economische, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen uit het verre verleden tot heden.

Auteurs: Chris Baker & Pasuk Phongpaichit. Uitgever: Cambridge University Press (2014). ISBN: 9781107420212

2) Siam Mapped

Dit boek ontkrachtte de mythe dat Thailand ooit een groots rijk was met een omvang vele malen groter dan de grenzen van vandaag de dag. Er staat helder beschreven hoe Thailand als geografisch gebied tot stand kwam en waar men tegen aanliep toen Siam (Thailand) in kaart werd gebracht.

Auteur: Thongchai Winichakul. Uitgever: Silkworm Books (2004). ISN: 9789747100563

3) Siam becomes Thailand

Beschrijft in groot detail de periode vanaf de revolutie van 1932 t/m het einde van de tweede wereldoorlog. Ik ben erg gelukkig met dit moeilijk te vinden boek in mijn boekenkast.

Auteur: Judith A. Stowe. Uitgever: Univ of Hawaii Press (1991). ISBN: 978-0824813932

*** In de categorie Maatschappij: ***

1) Unequal Thailand: Aspects of Income, Wealth and Power

Kan ik heel kort over zijn: geeft een uitstekende beschrijving van de grote ongelijkheid in Thailand. Het land staat dan ook boven aan de top van meest ongelijke landen ter wereld.

Auteurs: Pasuk Phongpaichit & Chris Baker. Uitgever: National University of Singapore Press(2015). ISBN: 9789814722001

2) Woman, man, Bangkok : Love, Sex, and Popular Culture in Thailand

Geeft een zeer leuke inkijk in de maatschappij van Thailand in de jaren 20 van de vorige eeuw. Fantastische spotprenten en duidelijke uitleg over een zeldzame periode van (pers)vrijheid in Thailand. Het land was echt niet zo conservatief en terughoudend als je misschien wel zou denken.

Auteur: Scot Barmé. Uitgever: Silkworm Books (2002). ISBN: 9789749361955

3) Finding Their Voice: Northeastern Villagers and the Thai State

In dit boek lezen we over Isaaners en hoe ze in de knoop liggen met de Thaise staat (Bangkok). Het laat zien dat de Isaaners echt wel verder kijken dan hun eigen dorpje en ook zo hun visie hebben welke kant het land op zou moeten gaan. Maar hoe kunnen ze hun stem laten horen?

Auteur: Charles Keyes. Uitgever: Silkworm Books (2014). ISBN: 9786162150746

***

Dit zijn zomaar de eerste boeken die in mij opkomen en die ik mensen aan kan bevelen. Er zijn echter genoeg andere titels voor de boekenwormen. Ik werp even een vluchtige blik op mijn boekenkast en zie dan:

– The Tale of Khun Chang Khun Phaen (Chris Baker & Pasuk Phongpaichit)

– Thailand Unhinged (Federico Ferrara)

– The Political Development of Modern Thailand (Federico Ferrara)

– The King Never Smiles (Paul M. Handley)

– Revolution Interrupted (Tyrell Haberkorn)

– A Kingdom in crisis (Andrew MacGregor Marshall)

– Corruption & Democracy in Thailand (Pasuk Phongpaichit & Sungsidh Piriyarangsan)

– Thailand: Economy & Politics (Pasuk Phongpaichit & Chris Baker)

Etc. etc.

Een groot deel van deze boeken is door Silkworm Books uitgegeven. Sommige titels zijn ook door andere uitgevers (in bijvoorbeeld de VS) uitgegeven. Ik zie in Silkworm een kwaliteits-uitgever en koop met regelmaat hun boeken. Voor wie ook zijn of haar boekenkast wil aanvullen is er goed nieuws. Vanaf 25 maart t/m 5 april heeft de uitgever kortingen tot wel 50% (!). Ben je een boekenworm, kijk dan zeker even op: www.silkwormbooks.com

En zoek je liever tweedehands boeken? Dan raad ik www.bookfinder.com aan. Een grote zoekmachine voor nieuwe en gebruikte boeken.

Bezoek je liever een echte winkel, dan moet je zeker eens langsgaan in een van de drie filialen van Kinokuniya te Bangkok. Zie: thailand.kinokuniya.com/

Veel leesplezier! Ik verneem graag jullie aanraders. J

8 reacties op “Leesvoer voor boekwurmen”

 1. Tino Kuis zegt op

  Een prachtige serie boeken die ik ook iedereen kan aanraden. Het geeft vaak een volstrekt andere en betere kijk op Thailand. Ga lezen!

 2. TvdM zegt op

  Ik lees momenteel “Thailand’s political history from the 13th Century to recent times” van B.J. Terwiel, uitgeverij River Books, ISBN 978974986396. Heldere uiteenzetting van de voortdurende politieke machtswisselingen en de rol van het koningshuis hierin. Volgens mij heeft er eens een bespreking op Thailandblog gestaan.

  • Rob V. zegt op

   Is ook een goed boek en staat ook in mijn boekenkast, heb ik een maand of 2-3 geleden gelezen. Bovenstaande was een voorzetje. Suggesties zijn welkom.

 3. Geert barbier zegt op

  De meeste ervan heb ik gelezen, en ik ben verbaasd Van Vliet’s Siam niet te zien (of heb ik erover gelezen). Ook geapprecieerd: voyages dans les royaumes de Siam, de cambodge et autes parties centrales de l’indochine doorhenri mouhot: om ogen open te trekken.
  Recent werk van Duanwad Pimwana: arid dreams en Bright.. tenslotte: Earthworm in thw Labyrinth door Veeraporn Nitiprapha

  • Rob V. zegt op

   Van Vliet’s Siam ken ik wel. Tino heeft er wel eens wat over geschreven. Het boek ontbreekt in mijn boekenkast maar ik zal het nog wel eens gaan lezen. Ik koop de boeken sneller dan dat ik ze lees, mijn voornemen voor dit jaar is om dit wat in te lopen. Maar ik hoor graag over andere goede boeken. 🙂

 4. gust zegt op

  en nu nog e-books als je de deur niet uit wil of kan…

 5. Ageekin zegt op

  Ben pas verhuisd en heb veel moeten wegdoen. Maar dit en nog een (titel even ontschoten, zit elders) plaatjes+vertelboek over al die bizarre Thaise gewoontes en verschijnselen geeft steeds weer kijkplezier. Veel van dit soort boeken (er zijn er ook over Korea en Japan) worden door Tuttle publication uit SIN uitgegeven, die ook die Periplus gidsen+kaarten doen. KIJk eens op hun website.

 6. Rebel4Ever zegt op

  Voor wie door welke omstandigheid dan ook van zijn/haar boeken af wil, neem dan contact met mij op.
  Email: [email protected]

  Mijn 9 meter lange boekenkast heeft nog een zee aan ruimte…
  Kan ophalen.

  Ed


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website