Thai zijn erg bijgelovig. Naast het Boeddhisme speelt vooral het animisme (het geloof in geesten) een belangrijke rol in het dagelijks leven van de Thaise onderdanen.

Het geloof in bovennatuurlijke krachten en kwaadaardige geesten zorgt er voor dat een Thai van mening is dat de geesten tevreden gehouden moeten worden. Doen zij dat niet dan kunnen deze kwaadaardige geesten zorgen voor onheil zoals ziekte en ongevallen. Thai beschermen zich tegen boze geesten met geesteshuisjes, amuletten en medaillons.

Animisme is een term die wordt gebruikt om de overtuiging te beschrijven dat alle dingen, zowel levend als niet-levend, een ziel of geest hebben. In Thailand is animisme een belangrijk onderdeel van de traditionele culturele praktijken en geloofssystemen van veel etnische groepen. In Thailand komt animisme vooral voor in de noordelijke en oostelijke delen van het land, waar veel etnische minderheden wonen. Deze groepen hebben vaak hun eigen unieke geloofssystemen en rituelen die gebaseerd zijn op animisme.

Animisme wordt ook geassocieerd met de traditionele praktijken van het aanbidden van voorouders en het aanroepen van geesten voor bescherming en hulp. Het is ook verbonden met het geloof in boze geesten en het gebruik van talismans en amuletten om deze geesten af te weren.

Geestenhuisjes zie je overal in Thailand

Wanneer men een huis of iets dergelijks gaat bouwen moet de beschermheer (geest) van het terrein vereerd worden. Degene die het huis bouwt, plaatst een geestenhuisje, in de vorm van een klein tempeltje, op een verhoging. Je ziet ze overal in het straatbeeld en zelfs in een bar. Het geesteshuisje zorg ervoor dat de geesten van wie men het stuk grond heeft afgepakt tevreden worden gehouden door ze een nieuw onderkomen aan te bieden.

Bij het plaatsen van het geesteshuisje moeten een paar regels in acht genomen worden. Zo moet het bijvoorbeeld in oostelijke of zuidelijke richting van de eigenlijke woning gebouwd worden, zodat de schaduw van de woning niet op het huisje kan vallen.

Het tijdstip van het oprichten wordt ook precies bepaald volgens astronomische berekeningen. Het moet in ieder geval voor 11:00 uur klaar zijn, zodat de geesten in alle rust kunnen middageten.
De geesten krijgen als offer voedsel zoals rijst, fruit of vlees. Maar ook limonade of sigaretten worden aangeboden om de geesten tevreden te stemmen en ze vooral niet boos te maken. Wanneer blijkt dat er toch nog steeds boze geesten rondhangen in het huis moet men monniken van de plaatselijke tempel laten komen om de rusteloze geesten te overtuigen om te verhuizen naar het geestenhuisje.

Amuletten ter bescherming tegen het kwaad

Als je bij een Thai in een auto of in een taxi stapt zie meestal verschillende Boeddhabeeldjes op het dashboard staan. Maar ook dragen veel Thai halskettingen met kleine Boeddhabeeldjes, armbandjes met een amulet of een oude munt.

Kleine Boeddhabeeldje die met een ketting om de nek worden gedragen zijn erg populair ook bij Thaise mannen. Ze bestaan uit allerlei soorten materialen zoals metaal, klei, hout, ivoor en hars maar een combinatie van verschillende materialen kan ook. De beeldjes van klei worden geperst in een mal en daarna gebakken.

Gezien de grote vraag komen er ook steeds meer plastic beeldjes op de markt. De Thai hebben zelf een voorkeur voor oude en antieke amuletten, deze zijn dan ook vrij prijzig.

Boeddhabeeldjes gemaakt door oude monniken

Hoewel in principe iedereen de beeldjes kan maken, worden ze in de meeste gevallen gemaakt door oude monniken. Voor het maken van een afbeelding van Boeddha, ook bekend als Phra phim, is een monnik nodig omdat zij de meeste kennis hebben van de materie maar ook omdat zij het beeldje kunnen zegenen met heilige spreuken. De kennis van het heilige schrift en heilige tekeningen zorgen er voor dat het amulet zijn beschermende werking krijgt.

Bijna net zo populair als Boeddha beelden zijn de metalen beschermende medaillons die het hoofd van een heilige persoon uitbeelden, met aan de ene kant een Khom en aan de andere zijde een Yan Ook populair zijn medaillons met het gezicht van koning Chulalongkorn, maar het meest in trek zijn medaillons met de afbeelding van een monnik die is beroemd om zijn magische krachten. Deze medaillons worden gemaakt door commerciële bedrijven, meestal voor het werven van fondsen voor een ceremonie.

Speciale markten voor amuletten

De amuletten zijn vrijwel overal te koop, zelfs in warenhuizen. Maar er zijn ook speciale amulet markten zoals in de buurt van de Grand Palace in Bangkok. Naast Thai en toeristen zul je er ook monniken aantreffen die op zoek zijn naar een bijzonder amulet. Sommigen Thai trekken er een dag voor uit om dat ene mooie amulet te vinden. Er zijn zelfs Thai die een compleet jaarsalaris over hebben voor een bijzonder amulet. Soms steken ze zich er zelfs voor in de schulden. Ze zijn er dan ook van overtuigd dat deze investering zich eens terugbetaalt.

Omdat het kopen van heilige artikelen eigenlijk niet gebruikelijk is noemen de Thai het huren in plaats van kopen. Maar het gehuurde hoeft natuurlijk niet teruggegeven te worden.

7 reacties op “Over amuletten en geestenhuisjes, Thais bijgeloof”

 1. Jack G. zegt op

  Op dit blog hebben in het verleden ook verhalen gestaan over het geloven in geesten en de invloed op personen en hun handelen. Dat vond ik best heftig. Dan is een filmpje met grapjes best leuk maar ik denk dat veel Thai meelachen en een paar minuten later toch voor de zekerheid maar maatregelen nemen tegen het hele gebeuren. Ik fluit niet meer op straat als ’s nachts op straat loop in Thailand.

 2. chris zegt op

  Mijn werkkamer is op de hoogste, de achtste verdieping van het schoolgebouw. Ik ga bijna altijd met de lift naar boven. Op het schermpje in de lift is de knop van de tweede verdieping zwart gemaakt en kan niet worden ingedrukt. Je kunt er dus ook niet stoppen. En via het trappenhuis is deze verdieping ook niet te bereiken omdat de deur altijd op slot zit. Volgens sommige studenten woont er op deze verdieping minstens 1 geest. Vorig jaar gebeurde op een dag het volgende. De lift zette zich in beweging van de begaande grond naar boven. De lift stopte – onverwachts en zonder commando van de liftgangers – op de tweede verdieping en de liftdeur ging open. Ik en de andere mesnen in de lift (ook een paar studenten) keken in een donkere hal. Niemand en niets te bekennen. Niemand stapte in de lift. De deur ging weer dicht en de lift vervolgde zijn weg. Sindsdien weten de studenten dat het op de tweede verdieping echt niet pluis is.

  • Ger-Korat zegt op

   Alles is te verklaren gevalletje stroomstoring in dit geval wat veel voorkomt. Of meneer de geest dacht ze even flink schrik aan te jagen, opende de deur en zag een farang, beefde zelf van schrik en gooide de deuren snel dicht. Sindsdien is het verhaal onder de geesten om de deuren van de lift niet meer te openen want in de lift is het niet pluis.

 3. ruud zegt op

  Ik heb het gevoel, dat het vaak meer om gewoonte en traditie gaat, het elkaar napraten over geesten, dan om het daadwerkelijk geloven.
  Mijn huis heeft net als veel andere huizen in het dorp geen huisje voor geesten.
  Maar er is nog nooit iemand met een grote bocht om mijn huis gelopen, omdat ze bang waren voor geesten.
  Ook als het al donker is kloppen de Thai gewoon op mijn deur.

 4. Alex Ouddiep zegt op

  Wij hadden bij de bouw van het nieuwe huis geen ceremoniën en geen zgn geestenhuisje, bij het oude huis in een ander dorp wel. Ik heb geen verschil kunnen constateren in de omgang met ons – zwakgelovige Thaiyai en atheïstische Nederlander.
  Maar je weet het nooit zeker bij geesten…

 5. Tino Kuis zegt op

  Moderator: Graag bij Thailand houden. Dit blog gaat over Thailand en niet over Nederland.

  • Jan Markusse zegt op

   Een Thaise vrouw die we kennen keerde een paar jaar geleden terug naar haar geboortedorp in Isaan, en heeft daar met hulp van familie en vrienden een eenvoudig huisje gebouwd. Ze was er zeer mee in haar sas. Twee jaar geleden is er vlak bij een jonge man gestorven. Ze gelooft nu dat zijn geest in en om haar huisje rondwaart. Ze durft er niet meer te wonen en is bij haar zuster ingetrokken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website