‘Zwarte haren’

Door Alphonse Wijnants
Geplaatst in Column
Tags: ,
14 februari 2021

Het haar van Aom ligt uitgewaaierd op het witte kussen. Ze heeft lang, dik, dicht, zacht haar en het is een zwarte poel van duisternis. Het is de vlucht van een rivier in zijn bedding.

Ik lig er met mijn neus en mond en eigenlijk mijn hele aangezicht in te duiken en naar lucht te happen. Misschien vergeet ik te ademen en kom ik nooit meer boven. Maar neen, ik ruik de geur van haar haren, haar hoofd, haar zweet en haar shampoo.

Wandelende meisjes en shampoo of zachte-huidproducten, dat is altijd leuk op Sukhumvit. Je slingert je door de dichte massa mensen heen met een Thai lady aan je zij en op een moment ziet ze een 7-Eleven. Dat is zoiets als een kleine Spar bij ons en in dezelfde kleuren groen en wit. Hier heb je ze om de vijftig meter. Waarom zij precies die 7-Eleven kiest, is al een raadsel en ik wil het niet ontraadselen, want ik kom nergens.

Waarom – waarom niet? Hoe langer ik hier in Thailand ben, hoe minder ik die vraag stel. Ik krijg stilaan de verlichtende gedachte dat ik dood kan gaan, vanaf het ogenblik dat ik de vraag ‘waarom?’ niet meer stel. Dan ben je aan alle lijden voorbij, zegt de Boeddha. De Thai worden er ook kregelig van en denken bij zichzelf: Waarom vraagt hij dat – de zaken zijn zoals ze zijn!

Eén en al bekoorlijkheid en jij volgt

Zij stapt, sierlijk en bevallig, de trappen van de shop voor je op, kort rokje, kort jurkje, spaarzame hotpants, één en al bekoorlijkheid en jij volgt. Zo’n walk, speciaal voor jou alleen, dat krijg je zelfs niet tijdens een show op een Parijse catwalk van de duurste modellen. Wat een luxe en een weelde en een weldaad en een rijkdom voor een man die krijgt wat hij zich voorgenomen had.

Andere weldaad is dat je weet dat je in zo’n 7-Eleven weinig geld kwijt zult raken, het is er goedkoop en zeker als je de Thaise prijzen ziet. Zij wandelt sierlijk tussen de rekken door, wat doelloos en oh ja, daar plots staan de schoonheidsproducten. Ze neemt hier iets vast, daar iets uit, schroeft iets los, ruikt eraan, laat jou ruiken en dan zet ze de flacons ongeïnteresseerd terug.

‘Oh, nee, Aom, je gaat ongelukkig worden als je die nachtcrème niet neemt.’ Zo’n reflex krijg je dan als man en je zegt het ook luidop en daarbij: ‘You’ll be happy with this?’ Waarop zij heel speels en guitig naar je kijkt, met zoiets van ‘Verdien ik dat niet van je?’

Goed, je hebt de strijd verloren, alleen nog even twee halve liter plat water, en weg naar de kassa. Het is niet alleen zalf voor de body, maar ook zalf voor de ziel, zij – en ook jij – krijgt er een warm gevoel van. Het is een beetje of zij je in haar lichamelijkheid betrekt, heel intiem. Bij ons gaan de meeste vrouwen dat wel alleen kopen, veronderstel ik.

Ik probeer te zwemmen, te overleven

Ik lig nog altijd diep weggedoken in de zwarte haren van Aom en probeer te zwemmen, te overleven. Het zijn rivieren van satijn en zijde. We liggen lepeltjes. Mijn geslacht ligt precies in de smalle gleuf van haar billen en mijn rechterhand houdt haar geslacht vast en voelt die gleuf. Mijn genaaide elleboog rust op haar heup. Mijn linkerhand ligt gestrengeld in haar linkerhand. Ik probeer stil te blijven liggen, want zij ligt ook onbeweeglijk, om mij te teasen. Ze heeft een volle bruine huid. In mijn handen is ze één en al huid en vormen en lichaam en vrouw. Ik geniet.

Ik probeer niet te denken: ‘Waarom niet? Waarom zou dit niet kunnen?’ Daar heb je weer dat waarom! Ik leg mijn verstand stil. Ik zeg luidop: Ik heb recht op mijn eigen geluk.

Mijn handen fladderen alweer rond, over haar, ze kunnen niet stil blijven liggen. Ik streel haar schouders en hals en steek mijn vingers onder haar haren. Daar alleen is een klein beetje zweet, ik dacht dat Thai nooit zweetten. Ik draai cirkels rond haar diepgedoken navel en over het stulpje van haar buik.

Ze is tweeëntwintig en zegt dat ze zich veilig bij me voelt. Dan draait ze zich om, op haar rechterheup, ze legt haar handen in mijn nek, ik de mijne op haar borsten. We liggen lange tijd naar elkaar te kijken, ik in haar ogen en zij in de mijne. Die van haar zijn onpeilbaar diep. Ik zie paradijzen. Wat ziet zij in de mijne? Een leven dat al voor een groot deel is voorbijgetrokken?

‘No!’ zegt ze dan, alsof ze mijn gedachten raadt. ‘You not too old for me. I like. I like you, we-wy much, you sweet.’

Ik weet dat ze het op dit ogenblik meent. We vallen zonder nadenken in slaap.

8 reacties op “‘Zwarte haren’”

 1. Wil van Rooijen zegt op

  Velen hebben dit ook zo ervaren, maar weinigen hebben het zo mooi beschreven….

 2. fred zegt op

  Wat wil een single mens nog meer ? Het meisje is tevreden en jij ook. We leven tenslotte maar een keer. De tijd gaat snel gebruik hem wel. Peace and Love.

 3. rori zegt op

  mooi verhaal.
  Na 16 jaar nog altid hetzelfde gevoel in de tesco-lotus, de fridays, de big-C, de family mart, de 7-eleven en op de markt.
  ‘s-avonds in bed nog steds die gedachte en ‘s-morgens bij het wakker worden denken. Waar heb ik dit aan verdiend.

 4. PEER zegt op

  Heel grappig geschreven!!

 5. Cornelis zegt op

  Wat geweldig mooi verwoord, Alphonse!

 6. carlo zegt op

  Goeie schrijver, zou boeken kunnen schrijven.
  Dat gevoel en dit geluk is jammerlijk genoeg slechts van korte duur, de vakantietijd. Normaal 2 maal per jaar, nu zonder uitzicht op nieuw geluk.

 7. MikeH zegt op

  “Once you go Asian, you can never go Caucasian.”

 8. Jacques zegt op

  Het leven is voor velen een groot theater stuk en de realiteit is meestal ver te zoeken. Maar het helpt de mens en zeker deze schrijver om te geloven in de show. De luchtballon knapt als er niet meer voldaan wordt aan bepaalde voorwaarden, vaak onuitgesproken maar voelbaar aanwezig en zeker bij velen die de keerzijde hebben meegemaakt. De dromers die leven voort en zo nu en dan lezen we er iets over, zoals nu. Het gaat ze hopelijk lang goed en ik heb het beste met ze voor, maar nooit meer de vraag stellen waarom dat is het domste wat er maar is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website