De Thaise TV, het valt niet mee

Door Redactie
Geplaatst in Column
Tags: ,
21 juni 2018

Iedere Thai is verknocht aan zijn TV. Zie je langs de kant van de weg een gammel hutje van golfplaten waar wij onze fiets nog niet zouden stallen zo armoedig, er staan waarschijnlijk geen meubels of een bed in maar wel een TV.

Gezien de populariteit van de deze elektronische kijkdoos zou je verwachten dat het aanbod op de Thaise TV wel heel bijzonder is. Echter niets is minder waar.

Een rondje zappen levert een standaard patroon op, dat dagelijks herhaald wordt. Wij noemen:

 • De eeuwige soaps met geweld, overspel, leugens, geesten, een paar verkrachtingen links en rechts en andere voorspelbare bagger.
 • De lolbroeken programma’s. Men neme hiervoor een dikke kerel en trekt hem een jurk aan. Vervolgens sla je een ei op zijn hoofd kapot en iedere Thai ligt schuddebuikend op de grond van het lachen.
 • Politieke programma’s waar demagogen vrij spel krijgen. Wie ze hoort oreren op TV krijgt onmiddellijk associaties met propaganda uit een duistere geschiedenis waarvan wij de gevolgen op 4 mei herdenken.
 • Verder is er nog het nieuws, waar je continu de consequenties ziet van een land met een corrupte wetshandhaving.
 • Tussendoor wordt dit geheel opgeleukt met onder andere discriminerende reclame voor producten die je huid blanker moeten maken. De boodschap luidt: ben je donker dan ben je pas een echte loser.

Je zou wellicht zeggen, als jij je er aan stoort, zet de TV dan niet aan. Wel dat doe ik ook niet, maar mijn lief is een echte Thai en dat impliceert dat als je ‘s ochtends wakker wordt of wanneer je thuiskomt je als allereerste de TV aan zet en dan zo luid mogelijk want dat is sanuk. En een Thai zijn TV pleziertjes afpakken is net zoiets als zeggen dat ze niet meer mogen eten of slapen, welke beide ook tot de nationale volkssport behoren.

Maar nu stop ik met schrijven want straks begint er weer een Thaise soap en die wil ik niet missen…


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “De Thaise TV, het valt niet mee”

 1. Tino Kuis zegt op

  Je hebt grotendeels gelijk. De verschrikkelijke programma’s die je noemt, en waar het meest naar gekeken wordt, komen voor op zenders die eigendom zijn van de regering en de militairen. Brood en spelen.

  Er zijn een paar goede televisie zenders. Peace TV en Voice TV zijn nogal politiek beladen.

  De beste zender is het onafhankelijke ThaiPBS (Thai Pubic Broadcasting Service). Geen soaps en geen reclame. Goede programma’s over het gewone Thaise leven.

  Hier heb ik geprobeerd een beeld te schetsen van betere programma’s die er ook zijn:

  https://www.thailandblog.nl/leven-thailand/thaise-televisie-korte-ontdekkingstocht/

 2. Jan van Hese zegt op

  En dan vermeld je nog niet eens de duur en de frequentie van de reclameblokken. Wanneer we in Thailand zijn (5 a 6 maanden per jaar) laten we daarom de TV lekker uit.

 3. Bert zegt op

  Zo zie je maar dat de meningen verschillen, ik zie die soaps graag.
  Volgde in NL ook meerdere soaps en genot daarvan.
  Gelukkig met mij velen anders zou het aanbod niet zo groot zijn.

  De politiek en het nieuws volg ik via internet en die shows zijn bij ons thuis gelukkig ook niet zo geliefd, mijn schoonmoeder kan er echter goed om lachen.

  En waarom zouden we de mensen onze westerse tv opdringen, we hebben al zo veel westers gedachtegoed aan hen opgedrongen en of dat allemaal zo’n succes is moet eenieder maar persoonlijk over oordelen.

 4. Wim zegt op

  1 groot voordeel t.o.v. Nederland.
  Velen verstaan geen woord van wat er in de soaps wordt gezegd/gegild/gekrijst…..
  Maar het blijft een dagelijks ongemak.
  En nu heeft menig Thai ook You Tube ontdekt, met dezelfde onzin en lawaai.

 5. Leo Bossink zegt op

  De eeuwige soaps, enz. Is hier wel uitgebreider aan bod dan in Nederland, maar in Nederland kunnen we er ook wat van > GTST, Op weg naar morgen oid, enz.

  De lolbroeken programma’ s > wel eens naar de lachwekkende programma’ s van Paul de Leeuw gekeken.?

  Ik ben het met je opmerkingen dus totaal niet eens. Ook in Nederland hebben onze politieke demagogen vrij spel. Het hele NPO gebeuren is volledig links georienteerd. Belachelijke hiervan is dat NPO nog subsidie van de Nederlandse overheid krijgt ook.

  Laat de Thai lekker genieten van zijn soaps en zijn lolbroeken programma’ s. Niets mis mee.

  Niet aan ons, als gasten in dit land, om ook daar weer kritiek op te hebben.

 6. fred zegt op

  Mijn Thaise vrouw kijkt sinds de opkomst van internet omzeggens geen TV meer. Ook ik kijk nog amper TV. TV had de mogelijkheid geweest om de wereld te verbeteren. Het enige dat TV nu nog doet is dingen verkopen.

 7. Rens zegt op

  Kij al 18 jaar geen tv meer, waar ik ook ben. Heb nergens waar ik op de wereld verblijf een tv in huis. De onzin en de reclames kwam me de oren uit en vaak wist ik de volgende dag niet meer waar ik de vorige avond naar had gekeken. Wat miste ik er van? Het licht van dat ding. Schemerlamp neergezet en probleem opgelost.

 8. DJ zegt op

  Ja, nee en moet je in Nederland komen, daar word je vrolijk van.

  Help mijn man is een looser, komen ze op je werk ophalen met allemaal foto’s van klussen die je hebt laten liggen en een huilende ega op de achtergrond;

  of ja hallo, ik ben in het verkeerde lijf geboren en wat nu……

  of mijn kinderen breken de tent af en gillen de oren van mijn hoofd, nanny huppeldepup please kom helpen…….

  of mijn buren maken mij horendol met die blaffende honden en kakelende kippen……….

  of G en G lachen gieren brullen……..hoezo leuk?

  of ik ben zo helemaal gay en ik zit ermee wat nu……..

  Nou en zo zou ik nog wel even door kunnen gaan maar ik word er eigenlijk helemaal niet vrolijk van.

  Wat ik dan weer leuk vind is om naar de Thaise medemens te kijken die tv kijkt, genieten kan ik dan om het plezier wat men heeft om schijnbaar niets of het diepe verdriet bij de diverse soaps, een inlevingsvermogen waar je versteld van staat, ja dat vind ik dan wel weer leuk om te zien.
  Ik versta er allemaal helemaal niets van, maar ja wat maakt het uit………

 9. henry zegt op

  In het Thaise TV landschap is heel wat meer te zien dan in het artikel word opgenoemd.Namelijk praatprogrammas van een hoog niveau, over actuele problemen, waar voor en tegenstander mekaar laten uitspreken.Iets waar ze in Nederland en Vlaanderen nog iets van kunnen leren. Programma’s waar mensen mistoestanden aanklagen, waar de beschuldigde partij zich verantwoord. Op de Thai TV is ook een Thaise versie van History Channel. Mijn echtgenote is daar een grote fan van. Thaise reisprogramma over buitenlandse en binnenlandse bestemmingen. Dan vergeet ik ik de DTS kanalen voor afstandsonderwijs voor 2e kans universitair onderwijs.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website