Column: Ning, het is hier gevaarlijk! De Swat vallei lonkt!

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Column
Tags: , , ,
10 december 2012

Wanneer ik af moet gaan op de uitkomst van de vanmorgen gepubliceerde enquête op de online versie van ‘The Bangkok Post’, waar de intrigerende vraag werd gesteld: ‘is Thailand het gevaarlijkste land van Azië?” dan wordt het tijd om de koffers te pakken en af te reizen naar vriendelijkere oorden, zoals de Swat Vallei in Noordwest Pakistan, of de welkome dreven van Wajiristan, of misschien toch maar naar Kandahar, in Zuid-Afghanistan, waar ze naar verluidt nog mensen nodig hebben die de bevolking kunnen uitleggen hoe je ‘Kalashnikov” spelt…

Want, lieve lezer, 48 procent van de deelnemers klikte ‘yes’ aan. Zesenveertig procent vond van niet en de overige lezers wisten het niet.

Thailand is volgens bijna de helft van de respondenten het “gevaarlijkste land van heel Azië”. Mijn probleem is echter wel, dat wanneer er iets te beleven is op een plek, een moord bijvoorbeeld, of een beroving op een hotelkamer van een benevelde toerist op een hotelkamer door een van die vermaledijde ladyboys, ik altijd ergens anders ben, dus ik heb wellicht geen goed zicht op de werkelijke situatie. The story of my life, wanneer het spannend wordt, kom ik of te laat, of ik kom helemaal niet opdagen. Wat dat betreft zou ik een model-politieagent kunnen zijn.

Al virtueel bladerend in online krantjes als “The Pattaya Mail” of “The Pattaya Daily News”, moet ik echter wel bekennen dat er in de goede badstad Pattaya toch wel veel toeristen een onnatuurlijke dood sterven of op een andere manier in de problemen komen. Ook hotelbalkonnetjes zijn plekken die je als onevenwichtige westerse teddybeer moet mijden als de pest, want vrijwel wekelijks gaat er iemand in een vrije val naar beneden en laat nou net het zwembad beneden leeg staan wegens achterstallig onderhoud.

Neem nu het volgende nieuwsberichtje waar verhaald werd over een Rus (46) die dood gevonden werd in de badkamer van zijn hotelkamer door het kamermeisje. De politie vond flessen sterke drank en medicijnen tegen alcoholisme (?). Lijkt mij dat Igor de bijsluiter niet had gelezen.

Sergej begrijpt er niks van. “Normaal gesproken word ik altijd wakker van koffie” (foto: PDN).

Ander berichtje: Rus (50) wordt beroofd van 1,5 miljoen baht (ruim dertig duizend euro) en auto, na te zijn gedrogeerd door een ladyboy in zijn hotelkamer. Hij was eenzaam en had haar meegenomen naar zijn huis voor een drankje en een hapje. Wat bezielde Sergej in godsnaam om 1,5 miljoen aan cash in zijn kluisje te proppen? Er zijn ATM machines op elke straathoek.

Thailand mag misschien wel iets minder tam zijn dan bijvoorbeeld…Liechtenstein, waar waarschijnlijk op dit moment alweer een iPod, achtergelaten op de achterbank van een taxi door een beminnelijke postzegelverzamelaar, door de chauffeur persoonlijk aan huis teruggebracht wordt, het helpt natuurlijk wel om dat deel van je hersens te blijven gebruiken die je ook thuis gebruikt wanneer je bijvoorbeeld gaat stappen. Maar om het nu te bestempelen als “gevaarlijkste land van Azië”, louter en alleen gebaseerd op krantenberichten over toeristen die in de problemen komen door drank-en-testosteron misbruik, gaat mijns inziens wat ver…

Ik hoor net dat het Verkeerbureau van Wajiristan aan de slag gaat met een campagne om Thailand van de kaart te vegen als toeristentijger van Azië.

“Wajiristan. Friendly people, well-spelled Kalashnikovs and no ladyboys”.

19 reacties op “Column: Ning, het is hier gevaarlijk! De Swat vallei lonkt!”

 1. Cornelis zegt op

  Leuk stuk, Cor! De enige manier om tegen dergelijke uitkomsten van enquetes aan te kijken!

 2. Theo zegt op

  Hoe kan het zijn dat ik deze column – Ning, het is hier gevaarlijk! De Swat vallei lonkt! – niet vind in het Thailand nieuws van vandaag 10 december, maar wel aan de zijkant links naast het item Belgische naaktfoto’s? Het gebeurt vaker dat er items zijn die niet in mijn nieuwsbrief staan en die ik via reacties wel vind. Raar!!!

  • Omdat ‘Ning, het is hier gevaarlijk! De Swat vallei lonkt!’net precies geplaatst is en de nieuwsbrief al verzonden is. Deze posting komt dus in de volgende nieuwsbrief.

 3. Peter zegt op

  Veel mensen die ik spreek (toeristen) vinden Thailand een fantastisch ( ik ook trouwens) land en ze vinden iedereen vriendelijk en voelen zich totaal veilig. En het is ook veilig voor toeristen, en meestal ook voor de expat, maar dat neemt niet weg dat de Thaise samenleving een kei harde samenleving is, wat gepaard gaat met behoorlijk wat geweld. Nogmaals als je hier op vakantie komt, gaat dat allemaal (hopelijk ) aan je voorbij. Maar als je al heel lang hier woont, zelfde huis, zelfde straat, zelfde dorp, dan hoor je net iets meer dan anderen, en geloof me dit is een keiharde samenleving.

  • cor verhoef zegt op

   @Peter,

   Keihard, vergeleken bij welke andere Aziatische samenleving? Ik denk dat de meeste Aziatische landen niet voor elkaar onderdoen wat “hardheid” betreft. Gebrek aan een sociaal vangnet voor de pechvogels, bikkelharde gevangenis regimes, sloppenwijken waar tienduizenden mensen leven op geleende tijd. Het zijn allemaal kenmerken van tropische landen en de grote steden. Met uitzondering misschien van Singapore (hoewel, de galg voor een zakje weed is ook niet bepaald zachtzinnig) en het tropische deel van Australie.

   De vraag echter; ” Do you thinkThailand is the most dangerous country in Asia?” die door bijna de helft van de lezers met “ja” werd beantwoord, deed mij toch een wenkbrauw optrekken. Ik woon en werk al elf jaar in Bangkok, maar voel me hier nog steeds veel prettiger dan in mijn geboortestad Rotterdam. Thailand is en blijft (relatief) veilig, tenzij je je gezonde verstand achterlaat op het vliegveld. (En ik woon niet in een ‘gated community” maar gewoon in een Thaise volkswijk, midden tussen de gewone Thai).

 4. Folkert zegt op

  Thailand is gevaarlijk als je op plaatsen komt waar je beter niet kan komen, is in Nederland niet anders, heb nog nooit een moment mij onveilig gevoeld in Thailand.

 5. Pujai zegt op

  @Cor Verhoef

  Ter ondersteuning van je betoog:

  http://www.nationmaster.com/graph/cri_tot_cri-crime

  Welke landen hebben de meeste misdaad?:
  #1 USA (uiteraard zou ik willen toevoegen)
  #13 Ons eigen Nederland!
  #20 Thailand

  Indien deze cijfers betrouwbaar zijn zou je in Thailand dus veiliger moeten zijn dan in Nederland. Schokkend indien dit waar is. Aan de andere kant moeten we geen appels met peren vergelijken. Kijk maar eens naar het aantal “acquitted” in Thailand en gun violence homicides. Statistieken, breek me de bek niet open…

  • Eric Donkaew zegt op

   Dat zijn de bruto aantallen. Die zeggen niets, je moet de getallen delen door het aantal inwoners.
   Waar staat Brazilië trouwens op dat lijstje?

   • Pujai zegt op

    @Eric Donkaew

    Dat bedoelde ik dus met “appels en peren”! Brazilië , goede vraag. De cijfers komen overigens van een “UN-affiliated report uit 2011”

 6. J.Jordaan zegt op

  Beste Cor,
  Je kan het allemaal mooi uitleggen. Natuurlijk is Thailand niet het veiligste land.
  Maar om dit land het gevaarlijkste land van van Azie te bestempelen is natuurlijk ook
  absoluut niet waar. Er gebeuren hier dingen die natuurlijk figuren van de hele
  wereld aantrekken die een duister verleden hebben. De laatste tijd veel Russen in het
  nieuws. Dat komt ook dat steeds meer Russen hier komen met zwart geld enz.
  Het laatste uit het nieuws was een Rus die gedrogeerd was en 50000 Dollar kwijt was.
  Je heb gelijk, Thailand is niet meer krimineel dan veel landen in Azie.
  En dan komt het. Wat haal je er allemaal bij. Pakistan,Kandahar,Afganistan.
  Je hebt gelijk en je stoort jezelf aan dat die berichtgeving.
  Haal er niet altijd van alles bij. Ga het niet over fietsen dieven hebben in Nederland enz.
  Beperk jezelf tot het verhaal over thailand. Daar ben je al een kanjer in.
  J.Jordaan.

  • Cornelis zegt op

   Ik geloof dat je de ironie mist in de tekst van Cor, J.Jordaan……………

  • math zegt op

   Vind het inderdaad ook een beetje een “rare “reactie, misschien is u de betekenis van column niet bekend? Haal er niets vanalles bij zegt u? Waarom het dan over een gestolen fiets uit Nederland hebben? Lees de column nog eens en lees hem dan ook als een column aub!

 7. colin de jong zegt op

  Ik heb veel nare dingen meegemaakt in de Philipijnen, en ook in Cambodja een paar vervelende ervaringen op vakantie. Echter kom ik al vanaf 1977 in Thailand en woon er nu 13 jaar, maar nog geen slechte ervaringen persoonlijk meegemaakt, dan alleen van een landgenoot die een aanslag op mij heeft gepleegt. Wel ervaringen met anderen,maar het is overal ter wereld gevaarlijk, en zeker in de grote steden in Nederland. Mijn beide buren vermoord en ook mijn overbuurman en sigaren handelaar na 15 berovingen in Amsterdam-Oost doodgeschoten,alweer door een Marokaan.Heb in Bangkok gewoond en nu in Pattaya, en zelf voel ik mij veiliger dan waar ook ter wereld. De gevaren moet je ook vooral niet opzoeken en een gewaarschuwd mens telt voor 2, waar ook ter wereld.

 8. William zegt op

  Met hier en daar een ironiese link naar Afganistan en Pakistan, ja volgens mij valt het inderdaad allemaal reuze mee Cor.

  Ik heb in Bangkok, Saraburi en Petchabhun gewoond en nu gedeeltelijk in Buriram en Pattatya, maar mij onveilig voelen hier .. nee.

  Net wat Colin vermeldt, zoek de gevaren niet op en loop niet de ‘opvallende, met goud versierde playboy’ uit te hangen, dan voel ik mij hier veiliger dan/als in de ‘Randstad’ !

 9. Convents h zegt op

  Thailand is het gevaarlijkste land van de wereld op de weg ! Kom al 18 j naar hier en wat ik al op de weg gezien heb . Als je in de bekende plaatsen komt is het veilig . Vooral het zuiden van Thailand is het gevaarlijk, maar daar komen weinig niet inheemse . De Overlever.

 10. haren piet zegt op

  Ik kom nu al een jaar of 12 in thailand en meestal voor een maand of 4 en ik moet zeggen
  dat thailand niet gevaarlijker is dan amsterdam of groningen,
  ook daar moet je op je hoede zijn als je zwaar gaat stappen,
  dus ik blijf er heen gaan [zolang mijn fin.toestand het toelaat]

 11. J.Jordaan zegt op

  Ten eerste reageren op Math, De gestolen fiets komt uit een eerder artikel van Cor.
  Ten tweede op Cornelis. Je bent niet de eerste die mij wijst op de ironie in een artikel van Cor. Een van mijn beste vrienden in Thailand had mij ook al verteld.
  Ik moest dat artikel beter lezen. Hij haalt er van alles bij. Doet vergelijkingen met Nederland en andere landen en ik moet daar de ironie van inzien.
  Waarom moet ik daar de ironie van inzien? Schrijf gewoon een artikel zonder dubbele
  bodem. Misschien ben ik wel dom en degene die ironie begrijpen wel heel intelligent.
  Als je een verhaal schrijft haal er niet van alles bij. Hou het simpel.
  Ironie verwacht je in een theater als bevoorbeeld Joep van het Hek optreedt.
  J.Jordaan.

 12. Dick van der Lugt zegt op

  @ J. Jordaan Cor schreef een column. Om dat te benadrukken staat het woord Column ook in de kop.

  Een columnist is een moderne hofnar. Je weet nooit of hij de waarheid spreekt. Hij mag liegen, overdrijven, fantaseren – alles wat God verboden heeft. Lees hem en lach, huil, word kwaad, vloek, haal je schouders op – whatever. Net als een hofnar moet je een columnist niet al te serieus nemen.

  Joep van ’t Hek is een hofnar op het podium; columnisten doen het op papier.

 13. Cor Verkerk zegt op

  Had mijn taal instelling nog op Portugees staan, dus hopeloos veel taalfouten vanwege het niet checken of het wel juist gespeld was.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website