Column: Over stemgeheim en zo

Door Erik Kuijpers
Geplaatst in Column
Tags: ,
15 februari 2017

Gewaarborgde anonimiteit; zo luidt de kreet en niet alleen als je een hokje rood wilt maken. Die anonimiteit is er ook als ik voor mezelf wil houden OF ik wel een hokje rood ga maken. Ik heb immers de vrijheid al die papieren geheel anoniem en met een brede grijns in het ronde archief te deponeren.

Onze privacy is heilig en er ligt een wet in Nederland die privacy waarborgt.

Een code op jouw aanslagbiljet Inkomstenbelasting

Hoe lang is het geleden dat op het aanslagbiljet van ’s Rijks Belastinggaarders een code stond waarop je kon zien of de belastingdienst in de afgelopen jaren was afgeweken van de aangifte?

Vijfentwintig jaar, denk ik. En wat wil het geval: die code was zichtbaar in het (veel te) grote venster op de blauwe envelop zodat de postbode kon zien of Bert Burger de afgelopen jaren wel ‘braaf’ was geweest in zijn aangifte. Een attente burger protesteerde en die codes verdwenen.

Een code op mijn stempapieren

Ik heb net, mag je gerust weten, mijn stembiljet op de post gedaan naar de ambassade. Mijn registratienummer is zichtbaar in het venstertje. Maar als je die oranje envelop even op de zijkant klopt dan verschuift de registratiekaart en komt mijn geboortedatum in zicht.

Ik kan me niet voorstellen dat op de ambassade men de ambtelijke briefopeners de gelegenheid geeft die datum en mijn woonplaats (poststempel) in te typen in een computer (als die briljante overheidssoftware al werkt…) dus daar zal die info veilig zijn. Die mensen hebben ook geheimhouding, toch?

En een Thaise postbeambte zal het helemaal worst wezen want die heeft al moeite zat die piepkleine lettertjes op de oranje envelop te lezen waarmee ons zuinig Rijk inkt wil besparen. Al vind ik deze opmaak verkeerde zuinigheid.

Doch dat venstertje, dat voelt niet prettig aan. Ik heb ‘Den Haag’ hierover een e-mail gestuurd. Kunnen ze vier jaar over nadenken…..

Zo zie je dat men zijn best doet jouw privacy te waarborgen maar een simpel oranje envelopje kan al dat in het water doen belanden.


» Laat een reactie achter


7 reacties op “Column: Over stemgeheim en zo”

 1. Rob E zegt op

  Of je kan zelf een envelope kopen en het op die manier naar de ambassade sturen. Probleem opgelost.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 2. anton zegt op

  Trouwens, misschien moeten we binnenkort wel weer stemmen omdat ze er in den haag niet uitkomen…..
  Ik heb nog niets ontvangen trouwens. Overigens, op de stemkaarten die we voor gemeenteraad en provinciale staten krijgen, een soort briefkaart, staat openlijk de geboortedatum, niemand die daarover geklaagd heeft geloof ik

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • stevenl zegt op

   Ik heb de bescheiden per email ontvangen.

   Maar als je voor gemeenteraad en PS bescheiden ontvangt, dan neem ik aan dat je In Nederland staat ingeschreven?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 3. erik kuijpers zegt op

  Als ie maar oranje is en een venstertje heeft op de juiste plaats. Anders is de stem verloren.

  Wat de oude tijd betreft, iets rechtzetten, het was het aangiftebiljet dat die code vertoonde. Dat waren joekels van enveloppen van heel stevige kwaliteit die je in snieklaastijd heel leuk kon gebruiken om een surprise in te pakken. En een surprise was het; men had immers schrik voor die kleur….. En nog….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 4. Gringo zegt op

  Erik, als je een verzoek indient bij de ambassade, kun je bij de opening van de enveloppen aanwezig zijn, dat is openbaar. Ik ben er vier jaar geleden bij geweest.

  De kiezer wordt wel afgevinkt, maar het stembiljet wordt op een aparte stapel gelegd en later geopend, is dan dus anoniem. De uitslag van Thailand mocht men mij echter niet geven, dan moest officieel uit Den Haag komen. Het is immers ook niet compleet, want men mag het stembiljet ook rechtstreeks naar Den haag sturen in plaats van naar de ambassade.

  Om van die duizenden stembiljetten te registreren wie wat heeft gestemd is veel te veel werk voor het bestuur van het stembureau, dat trouwens uit niet-ambassadepersoneel bestaat. Duizenden? Nou ja, laten we het hopen, vier jaar geleden waren het er 322

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • erik kuijpers zegt op

   322? Dat is wel erg weinig als er rond de 20.000 NL-ers in dit land verblijven waarvan er zeker meer dan 322 stemgerechtigd zijn. Waarmee is aangetoond hoe de vaderlandse politiek, waarvan we wel allemaal afhankelijk zijn, hier leeft.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 5. anton zegt op

  Even meetellen de mensen die het formulier niet of te laat gekregen hebben, daar schijnen nogal wat klachten over te zijn, ik heb niks ontvangen en het formulier echt tijdig bij mijn stadsdeelkantoor ingeleverd.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website