SSO, een jaarlijks uitje (met foto)

Door Dick Koger
Geplaatst in Column, Dick Koger
Tags: , ,
20 januari 2015

We moeten weer bewijzen dat we leven, ditmaal om het genot van onze pensioenen te continueren. Dus rijden we, vier man sterk, nou ja twee vrouwen, Jos en Ardie, en twee mannen, Otto en ik, naar Laem Chabang. Daar zit het Social Security Office waarmee Nederland een verbond heeft gesloten, om zeker te zijn dat we de boel niet oplichten door na onze dood rustig door te gaan met de ontvangst van het pensioen.

Vorige keer reden we het gele gebouw voorbij om via een U-turn vlakbij Bangkok weer terug te keren. Nu leidt Ardie ons via de eerst afslag Laem Chabang onder de weg door naar rechts en dan twee afslagen naar links tot we bij de parkeergarage van het kantoor komen. We worden tegen gehouden door een Thai die ons niet duidelijk kan maken dat dit de verkeerde garage is. Daarom mogen we door en zodoende kunnen we de auto kwijt vlak bij de ingang van het SSO op de tweede etage.

Binnen gaat Ardie nummertjes trekken, de andere drie gaan vast naar de bureaus, waar we moeten zijn. Ik word gewenkt door een jongeman en kan direct gaan zitten. Enthousiast vertel ik hem in het Thais dat ik niet dood ben. Hij kijkt me aan vol ongeloof. Hier begrijpt hij niets van. Ik ben niet trots op mijn uiterlijk, maar zo erg kan het ook weer niet zijn. Eén van de meisjes aan de bureaus naast de zijne herhaalt mijn opmerking en dan breekt het licht door. Het was niet mijn uiterlijk, maar het verkeerde accent.

Binnen twee minuten ben ik klaar met een stempel en een handtekening op mijn formulier. Plus een handtekening van mij in het grote SSO-boek. Bij Jos en Otto duurt het iets langer, want Jos is niet in staat een handtekening te zetten. De meisjes overleggen intens en gelukkig weten ze een oplossing. Een vingerafdruk. Er wordt een stempelkussen tevoorschijn gehaald en met vereende krachten plaats Jos haar duim op de ruimte voor een handtekening. Omdat Ardie voor het eerst haar pensioen gaat ontvangen, is haar procedure iets uitgebreider, maar aan alles komt een eind. We mogen weer een jaar genieten.

Toch mogen we nog niet vertrekken. De chef van de afdeling komt met een nederig verzoek. Zouden wij bereid zijn om met het gezamenlijke personeel op de foto te gaan. Die kunnen zij dan op een komende stafvergadering gebruiken om aan te tonen hoe zij met hun tevreden klanten omgaan. Natuurlijk hebben wij geen bezwaar. Gelukkig bedenk ik dat het leuk zou zijn om deze foto te bemachtigen. Daarom geef ik de jongen mijn e-mailadres. Zie hieronder de foto met tevreden klanten en behulpzame SSO-medewerkers:

18 reacties op “SSO, een jaarlijks uitje (met foto)”

 1. Gringo zegt op

  Prachtige foto, Dick! Ik mag – samen met mijn Thaise partner – binnenkort ook weer op bezoek bij het SSO in Laem Chabang.
  De procedure daar is gewoonlijk een fluitje van een cent, maar ik neem een afdruk van de foto mee, want dat maakt vast nog gemakkelijker.

 2. Ellis zegt op

  Waarom al die moeite. Je gaat naar het dicht bijzijnde ziekenhuis (in ons geval Chiang Mai) legt uit wat je moet hebben.
  Een formulier wordt meteen ingevuld, stempel van het ziekenhuis + handtekening arts, een paar bahtjes en je bent al weer op weg naar huis. Fluitje van een cent. Doe dit al 7 jaar lang. Nooit problemen gehad. Waarom speciaal naar het SSO ????

  • Khun Hallie zegt op

   Ellis,
   “Waarom speciaal naar het SSO ????”
   Wel, omdat de pensioeninstellingen afspraken hebben gemaakt met het SSO betreffende de controle en levering van de bescheiden voor het bewijs van in leven zijn.
   Wat u doet moet u zelf weten maar zet de mensen niet op het verkeerde been door ze “aan te raden” om het bewijs van leven op een manier te verkrijgen die niet volgens de regels is.
   Aanvragers kunnen daar door in problemen komen.

 3. Jan Hendriks zegt op

  Van de Nederlanders op de foto ken ik alleen Dick Koger maar ken wel twee van de SSO beambten.
  De procedure bij de SSO is inderdaad een fluitje van een cent.

  Ellis vraagt “waarom speciaal naar het SSO?”. Wel Ellis dat is gewoon gevolg geven aan de regelgeving zoals aangegeven door de SVB.

 4. bob zegt op

  volgens mij hoeft u tegenwoordig niet meer alleen naar de SSO maar is een stempel en handtekening+naam op het formulier van de immigratie voldoende. Dit formulier mag dan ook nog gescand naar Nederland, SVB, worden gemaild. Wel je paspoort meenemen anders is controle niet mogelijk. Ik deed dit reeds vorig jaar op deze manier.

  • klaasje123 zegt op

   Wonderlijk deze beide varianten. Wonderlijk dat het SVB deze werkwijze accepteert, terwijl op het eigen SVB formulier duidelijk anders wordt aangegeven. Geen ziekenhuis, geen immi (meer) en scannen en emailen wordt niet genoemd.

   • Wil zegt op

    Ben vanmorgen in Hua Hin ook even bij SSO langs geweest en inderdaad binnen 2 minuten sta je weer buiten. Volgens de papieren die ik toegestuurd gekregen heb, mag je tegenwoordig ook o.a. naar Immigratie toe om een stempel te halen en alles per mail opsturen. Maar hier in Hua Hin moet je bij immiigratie 500 bath betalen en bij SSO kost het je niks.

 5. YUUNDAI zegt op

  Zo blijkt maar weer, er zijn vele wegen die naar naar Rome leiden. In Holland zijn ze dus ook gek op stempels die ze miet begrijpen, maar ala weer een jaartje erbij.

 6. l.lagemaat zegt op

  Vorig jaar werd mijn gescande formulier geweigerd,het origineel moest
  per post opgestuurd worden.
  groet,
  Lodewijk

 7. Thailand John zegt op

  Hoe fijn om te lezen dat jullie zo fijn en goed zijn geholpen in Laem Chabang Bij het SSO kantoor in the toren.Ik was er ibn december en had een Dame die niet zo vriendelijk en gastvrij was .Maar een ellende want ik kreeg in eerste instantie een groot gedeelte van de documenten niet terug.Want die moesten daar blijven volgens de dame. Terwijl in het begeleidend schrijven van de SVB staat dat alleen de Nederlandse ambassade of consulaat mag tekenen en stempelen of het SSO een andere instantie absoluut niet. Na veel gedoe kreeg ik ,ijn documenten retour en mijn vrouw moest gaan zoeken buiten waart deze gekopieerd konden worden. Terwijl in het schrijven van de SVB staat dat alles wordt gekoipeerd en verzorgd door de SSO. Mooi niet dus. Op mijn verzoek om een manager of directeur te spreken van het SSO kantoor kon ik plaats nemen en na heel lang wachten zijn we maar weg gegaan want er kwam niemand.Tevens is het vaak voor mensen die slecht terbeen zijn een ellende om daar te geraken en boven tekomen
  En dat terwijl we in het digitale tijdperk leven, via sckype en een camera kun je zo thuis inloggen en zien of iemand nog in leven is.En je kunt er niet makelijk mee frauderen. Maar Ja waarom zullen we het makelijk doen? Als het ook moeilijk kan.
  Maar misschien hebben we dit jaar geluk als we weer daar naar toe moeten en maken wij die gastvrijheid ook eens mee. Maar tot nu toe hele slechte ervaringen met dat kantoor. Helaas treurig maar waar.

 8. Geert zegt op

  Kan door de Nederlandse Ambassade dit formulier ook worden ondertekend en afgestempeld?

 9. tonymarony zegt op

  Beste Bob ten eerste wordt en mag het niet meer bij immigratie word niet meer geaccepteerd bij de SVB en een ander verhaal is dat er nog steeds op de laatste pagina onder waar stempel en hantekening staat
  nu komt het hieronder vindt u een overzicht van bevoegde autoriteiten : polite / toeristen politie / immigratiedienst gemeente / nederlandse ambasade / en consulate .Wie het weet mag het zeggen .

 10. Jan VC zegt op

  Voor België volstaat een stempel van het plaatselijke politiekantoor op het korte vragenlijstje afgeleverd door de pensioenkas. Volgens het document moest het afgestempeld worden door de Belgische ambassade. Deze informatie is fout en was voor ons een verloren trip van heen en weer 1300 km. Een stempel van de politie, totaal onleesbaar was dan wel weer goed!

 11. Cor van Kampen zegt op

  In de brief van het SVB staat duidelijk dat je alleen bij het SSO het bewijs van leven kan laten legaliseren.
  Tegenwoordig zelf het ingevulde formulier moet opsturen naar het SVB.
  Mensen al die keer voor mij altijd vriendelijk geweest.
  Voor mensen die pensioen ontvangen van het ABP worden de gegevens van het SVB naar het ABP gestuurd.
  Dit is het enige ware verhaal.
  Mocht het SVB in sommige gevallen dingen door de vingers zien. Dat is een ander verhaal.
  Cor van Kampen.

  • klaasje123 zegt op

   Beste Cor,

   Ik “geniet” ook een ABP pensioen, maar krijg toch elk jaar braaf een formulier toegestuurd. en zelfs dreigbrieven met maatregelen toen ik te laat reageerde.
   Kortom ook hier blijkt het niet te zijn zoals het lijkt.

 12. evelyne zegt op

  Wil even doorgeven dat jullie Kanjers zijn.
  Heel blij met de info van Thailand blog .
  Zit nu nog 2 mnd. in Thailand dank voor jullie inzet.
  Genieten allem he

 13. theoS zegt op

  Je moet niet alleen voor het Levensbewijs naar de SSO maar ook voor de Inkomstenverklaring van je vrouw, Thaise of Nederlandse.
  De Inkomstenverklaring wordt door het SSO naar de SVB gestuurd en het Levensbewijs krijg je terug en moet je zelf opsturen, zo was het in ieder geval met mij verleden jaar en stond ook zo in de begeleidende brief van de SVB. In mijn opinie, allemaal flauwe kul.
  Ik heb ook nog een Deens pensioen en het Levensbewijs daarvoor kan de (Engels sprekende/schrijvende) dochter van mijn buurvrouw invullen en tekenen als getuige dat ik nog niet onder de zoden lig, dat is alles. Waarom moet dat dan zo moeilijk bij de SVB?

  • GJKlaus zegt op

   Waarom moet dat dan zo moeilijk bij de SVB?

   Omdat de nederlandse overheden per definitie uitgaan van je kwade bedoelingen, vandaar ook de dreigbrieven indien je te laat bent met opsturen van het gevraagde.
   We zijn er tenslotte voor hen en niet andersom. Dit is sarcastisch bedoeld.
   Ben van mening dat je met een vriendelijk schrijven ook kan duidelijk maken wat de voorwaarden voor de continuatie van de betalingen zijn.
   Bijv. Wij de SVB proberen de gelden daar te laten te komen die daar recht op hebben en verzoeken u hier aan mee te werken. Zonder deze informatie kunnen we niet meer zeker zijn dat u nog onder ons bent wat een van de voorwaarden is.
   Wat betreft gebruik van Skype: de SVB medewerker waar je dan mee te maken krijgt dient je wel te kennen en dan gaat met al de centralisatie en onpersoonlijk contact moeilijk. Kopie van je paspoortfoto helpt dan ook niet, want wie lijkt er nu werkelijk op z’n pasfoto. Politie worden hierin specifiek in getraind en hebben desondanks nog steeds moeite mee.

   Waar het bij de overheid vaak ontbreekt is de achtergelegen redenen van een procedure toe te lichten en uit te leggen.

   mvg, Gerard


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website