De inflatie slaat toe, zelfs bij Lord Boeddha

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: , , ,
19 februari 2012

Als je even niet meer in Thailand bent geweest zal het je ongetwijfeld opvallen dat ook daar de inflatie aardig heeft toegeslagen.

Je mag het bijgeloof noemen maar elke keer als ik in Thailand arriveer breng ik in Bangkok een bezoek aan het zo bekende Erawan tempeltje. Voor mijn gevoel het meest amusante maar tegelijkertijd ook het meest aanbeden tempeltje van Bangkok. Kan er heel rustig op een bankje zittend een half uurtje doorbrengen om al het klatergoud rondom het gebeuren in me op te nemen. Mocht je nog twijfelen aan het bestaan van een God in de gedaante van Jezus, Allah of Boeddha dan kom je hier beslist tot bezinning in welke vorm dan ook.

Geschiedenis

Als eind 1955 de beslissing valt om nabij deze plek het Erawan hotel te bouwen komt de astroloog Luang Suwichanphaet om de hoek kijken. Uit zijn glazen bol trekt hij de conclusie dat de beslissing om op dat moment te gaan te bouwen niet het juiste tijdstip is. Tenzij, zo gaat het verhaal, de toekomstige eigenaren op die plek een tempeltje ter ere van Thao Maha Brahma bouwen. En zo geschiedde. Op 9 november 1956 werd dit voor velen als heiligdom geadoreerde tempeltje voor het aardse volk opengesteld. Ieder jaar herdenken de goedgelovigen daar deze voor hen zo memorabele dag.

Handel in klatergoud

Voor de Aziaat, en dus niet enkel en alleen voor de Thai, speelt religie en bijgeloof een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Laten we niet vergeten dat het nog niet zo heel lang geleden is, en in bepaalde streken van ons land nog bestaat, dat hel en verdoemenis werd gepreekt richting ongeloof en ketterij. Rondom het Erawan gebeuren is een levendige handel ontstaan. Voor ‘good luck’, een goede vriend of lieve vriendin, een mooie baan of gewoon een prijs in de loterij ga je er heen. Om een bepaalde wens in vervulling te laten gaan staan heel wat middelen ter beschikking. Steek maar een paar wierookstokjes aan, offer bloemen, een houten olifantje of dito paardje. Deponeer bananen of een kokosnoot bij het tempeltje.

Wil je meer kans maken om het geluk over je neer te laten dalen dan laat je de danseressen en het uit enkele mannen bestaande gamelanorkestje in het geweer komen. Allez, het kost een paar bahtjes maar de revenuen zullen rijkelijk naar jou toestromen, althans dat hopen velen. Je kunt 2, 4, 6 of 8 danseressen verzoeken om enkele gracieus uitgevoerde danspasjes te maken om daarmee kracht bij te zetten. Je maakt dan veel kans dat de eerbiedwaardige hemelse Boeddha de gevraagde gunsten richting aarde naar jouw persoontje laat neerdalen. Zelf ga je daarbij met de handen vroom gevouwen, schoentjes uit en je gezicht richting tempeltje, braaf op de knietjes zittend, jouw gebed en verzoek uitspreken. Dat doe je gedurende ongeveer gedurende anderhalve minuut met, als je althans de gevraagde poen hebt gedoneerd, de ondersteuning van de danseressen en het orkestje. Kosten? Ach, geld is in wezen onbelangrijk voor een verzoek richting hemel en Lord Boeddha. Zijn zegen en bovenal het aardse geluk zal over jou neerdalen en denk daarbij maar aan het Oud Hollandsch gezegde: ‘De cost gaet voor de baet’. Voor de nieuwsgierigen: voor 2, 4, 6 en 8 danseressen betaal je respectievelijk 260, 360, 610 en 710 baht voor amper anderhalve minuut. Zo zie je maar ook bij de Lord Boeddha heeft de inflatie toegeslagen en zijn de prijzen aardig commercieel opgebouwd.

Een goede daad

Ben je minder godsvruchtig van aard, maar voel je jezelf toch een goed mens? Bij het Erawan tempeltje is aan alles gedacht. Als bijzonder goed mens raakt jouw zo goede hart van slag als je de gekooide vogeltjes die daar staan gade slaat. Voor nauwelijks 400 baht kun je negen vogeltjes de vrijheid schenken. Zij vliegen hemelwaarts en daarna zal het grote geluk ook jou ten deel vallen. Zeker weten. Voor de prijs hoef je slechts vier pilsjes te laten staan. Ja, in Bangkok begint de inflatie aardig toe te slaan.

8 reacties op “De inflatie slaat toe, zelfs bij Lord Boeddha”

 1. Ronny zegt op

  Aanvulling – De Erawan Shrine – het betreft eigenlijk een gouden standbeeld met de vier gezichten van de hindoegod Brahma, genaamd Dan Tao Mahaprom (dus Hindoeïsme ). Is trouwens het origineel niet meer sinds een man het te lijf ging met een hamer. De dader van de vernieling werd door de toeschouwers ter plaatse doodgeknuppeld. Het werd snel weer vervangen door een beeld met onderdelen van het origineel.

 2. Nok zegt op

  Ik heb bij de Erawan shrine wel eens samen met mijn vrouw kaarsen aangestoken tegen betaling. Echter toen we 10 minuten later weer langs het tempeltje liepen waren alle kaarsen verdwenen. Als het druk is worden ze weggehaald om plaats te maken voor nieuwe klanten. Ze krijgen de kans niet om helemaal op te branden….ik voelde me belazerd maar ja.TIT

 3. Gerrit Jonker zegt op

  Hoe vaak ben ik nu in Bangkok geweest ? Vele malen.
  En deze tempel (tje?) heb ik tot nu toe gemist. Volgende week dan maar.
  Inclusief danseressen!
  Bedankt voor de tip

  Gerrit

  • Annebeth zegt op

   Ja, die danseressen zijn wel erg belangrijk voor jou, he, Gerrit!

   • Gerrit Jonker zegt op

    Ach ja. zij horen erbij in Thailand.
    Het is heerlijk als je van alle facetten kunt genieten zonder stressgevoelens.

 4. Sir Charles zegt op

  Was er eens een keer tijdens een demonstratie van de ‘roodhemden’ daar op dat kruispunt. Grappig was dat het een en ander bij de shrine zoals door Joseph Jongen beschreven gewoon doorging alsof er niets aan de hand was.
  Vanaf de ‘walk-over’ heb je daar een goed uitzicht op.

 5. Ton v.d Brink zegt op

  Wat het verwijderen van kaarsen betreft, al eens in Lourdes geweest? je koopt kaarsen die ruim bemeten zijn maar vòòr ze tot de helft zijn opgebrand liggen ze alweer in de smeldkroes voornamelijk omdat er zoveel touristen een kaarsje willen branden dat er eenvoudig geen plaats is om ze neer te zetten. Er loopt een speciaal team met grote manden die de aangestoken kaarsen verwijderen nog voor ze opgebrandt zijn! Geloof is mooi, maar de commercie wint het nog altijd!

 6. Jean-Pierre zegt op

  de astroloog werd erbij gehaald omdat het bouwen van het “erawan hotel” enorme vertragingen opliep door een reeks van incidenten (hoge onvoorziene meerkosten, het hoge aantal ongevallen onder de arbeiders en het vergaan van een schip opweg naar thailand met italiaans marmer aan boord voor de afwerking) nadat de shrine werd ingehuldigd verliep de bouw verder zonder incidenten. volgens de astroloog was de oorzaak het feit dat op die plaats veel eerder in de geschiedenis criminelen daar publiekelijk aan de schandpaal werden gebonden. het hotel werd afgebroken in 1987 en het “grand hyatt erawan hotel kwam in de plaats.
  inderdaad eens de moeite waard om er langs te gaan en de verschillende rituelen die de gelovigen daar uitvoeren gade te slaan alsook om de band en danseressen aan het werk te zien.
  enkele keren per jaar zijn er grote ceremonies rond de shrine. ik liep er toevallig langs op 21 maart 2010 (de dag dat in 2006 het beeld vernietigd werd). er was een massa volk en bijna geen doorkomen aan. maar heb me gewoon tussen het volk geplaats en is dan leuk om spontaan van verschillende thais een stukje van de gesciedenis van de shrine te horen (vooral van de mensen die in staan voor het onderhoud van de site)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website