‘Zo word ik een goede Thaise echtgenote’

Door Gringo
Geplaatst in Column, Gringo
Tags: , ,
25 december 2015

Op de FB-pagina van “OnsAlmelo”, voor nieuwtjes, oude foto’s en nog zo wat over de stad, waar ik geboren en getogen ben stond deze week een leuk verhaal. Het was een uittreksel uit een schoolboek van 1960 van een katholieke huishoudschool, dat zaken behandelde, die de vrouw als echtgenote beslist moet weten om haar man te behagen.

Er kwamen heel veel vooral afkeurende reactie’s op, hoewel er ook enkelen op wezen, dat die regels in sommige huishoudens nog wel opgeld doen. Hieronder een aantal van die regels, waarbij ik de originele tekst zo veel mogelijk intact liet, maar wel gericht op de huwelijkse situatie in Thailand.

Het eten

Uw man heeft het recht op een goed bereide maaltijd. Als uw man een buitenlander is, is de keus aan hem of hij Thais wil eten of een westerse maaltijd voorgezet wil hebben. Indien u het bereiden van een westerse maaltijd niet beheerst, gebruik het kookboek of volg een cursus. Dring hem vooral niet op om te eten wat u gewend bent.

Na het eten

Zodra uw man zijn maaltijd heeft gebruikt, ruim af en doe vlug de afwas. Als uw man aanbied u te helpen, wijs dat af, want hij zou zich verplicht kunnen voelen, u telkens weer bij de afwas of andere schoonmaakwerkzaamheden te helpen. Uw man heeft alle recht om zijn vrije tijd naar eigen inzicht te gebruiken.

Zet hem dus aan zich aan zijn favoriete bezighouden te wijden. Toon uw interesse op bescheiden wijze, zonder de indruk te wekken, dat u zijns gelijke bent.

Als u zelf kleine bezigheden hebt, doe dit dan zonder te praten of op andere wijze uw man te storen, want zijn interessepunten zijn meestal belangrijker dan de uwe.

Vóór het naar bed gaan

Breng het huis in orde, zodat het gereed is voor de volgende morgen. Denk er aan de nodige voorbereidingen te hebben gedaan voor het ontbijt, waar uw man het recht op heeft. Het ontbijt voor de man is uiterst belangrijk, zodat hij zijn zware dagtaak naar behoren kan uitvoeren.

In de slaapkamer

Als u en uw man in de slaapkamer zijn aangekomen, maak u zo vlug mogelijk gereed om in bed te komen. Laat uw man het eerst de badkamer gebruiken, want het geeft geen pas uw man te laten wachten. .

Zorg er voor, dat u er goed uitziet als u in bed stapt. Tracht een voorkomen te hebben, dat innemend is zonder uitdagend te zijn.

Als je een nachtcrème moet aanbrengen of krulspelden wilt zetten, wacht dan tot uw man slaapt, want een dergelijk schouwspel zou hem kunnen ergeren.

De intieme relatie

Hier geldt de regel van gehoorzaamheid van de vrouw tegenover de man. Als hij direct wil slapen, heeft u dat te aanvaarden. Te allen tijde wordt u geleid door de wil van de man en oefent u geen enkele druk op hem uit om hem tot een intieme relatie te stimuleren.

Als de man wil paren

Aanvaard zijn wil met nederigheid, maar houd in uw achterhoofd, dat het plezier aan de man is besteed en veel belangrijker is dan dat van u. Als hij zijn orgasme bereikt, is een beetje gekreun van uw kant niet misplaatst. Integendeel, het zal hem er van overtuigen, dat ook u er plezier aan heeft beleefd.

Als uw man minder normale handelingen voorstelt

Gedraag u gehoorzamend en lijdzaam, maar geef uw eventueel ongenoegen aan door een stilzwijgen. Het is waarschijnlijk, dat hij daarna snel in slaap zal vallen.

Lees de bovenstaande regels met een glimlach, hoewel u wellicht hier en daar denkt “als dat zou kunnen”. Het zijn regels uit vervlogen tijden, het gaat er tegenwoordig heel anders aan toe, ook in Thailand. Voor een mannelijke reageerder op die genoemde FB-pagina een reden om te verzuchten: “Waar is het dan misgegaan?”

13 reacties op “‘Zo word ik een goede Thaise echtgenote’”

 1. jasper zegt op

  Eerlijk gezegd is dat een beetje zoals het bij ons toegaat. NIET mijn keus, ik ben echt anders gewend. Af en toe zelfs een beetje irritant, eigenlijk.
  Maar wat ik ook zeg of doe, mijn vrouw wil het zo. Dus na 4 jaar tegensputteren ben ik gezwicht. Zij is veel blijer nu, heeft het gevoel haar bijdrage te leveren!

 2. Hans Struijlaart zegt op

  Ontzettend gelachen om het artikeltje.
  1960 is nog niet eens zo heel lang geleden, maar het doet me meer denken aan de 18e eeuw.
  Gelukkig is zowel de man als de vrouw er behoorlijk op vooruit gegaan in 55 jaar tijd.
  Maar ik denk nog steeds dat er van dit soort huwelijken bestaan. Zeker in de Moslimgemeenschap.
  Waar de vrouw over het algemeen nog steeds een ondergeschikte rol speelt.
  Hans

 3. Taitai zegt op

  Rond diezelfde tijd (1963) was er een open dag in de lokale huishoudschool. Vooral de demonstratie hoe washandjes gestreken moesten worden is me altijd bijgebleven. Mijn moeder en ik hebben er gebruld van het lachen. Wat ben ik blij dat de lagere school er bij mij behoorlijk naast zat en dat me zulke instructies verder bespaard zijn gebleven.

 4. Franky R.. zegt op

  Geinig artikel! Het laat zien dat een relatie zich niet in theoretische feitjes laat vatten. Zeker niet als de kerk het opdrong.

  Denk niet dat een huwelijk er zo aan toe ging in die jaren, noch dat een moslimhuwelijk tegenwoordig als dusdanig zou verlopen.

  En ook in Thailand zullen de ware feiten ver uiteen liggen.

  Zelf moet ik er niet aan denken. Ik wil een partner, geen inwonende schoonmaakster!

 5. Tom zegt op

  Toen ik dit artikel aan mijn vrouw liet lezen, kreeg ik een pets voor mijn hoofd en de welbekend middelvinger

  • Theo weert zegt op

   Logisch als je dit als opdracht aan haar heb gegeven 😉

   Maar het stuk werd werkelijk op de huishoudschool gegeven en niet alleen bij de Katholieke huishoudschool zover ik weet.

 6. Joop zegt op

  Ik zeg wel vaker, ik ben veel te laat geboren, maar na het lezen van dit stukje weet ik het zeker!

 7. Marcel zegt op

  Mijn vriendin moest er hartelijke om lachen, we weten beide heel goed ‘hoe het zit’ en mede daarom (wederzijds respect) slaan wij elkaar ook niet 🙂 Huiselijk geweld, beste Tom, schijnt vaak met een pets te starten 🙂 De rollen lijken mij (dan wel) duidelijk 🙂 In sommige gevallen slaat de emancipatie te ver door 🙂
  … en dit alles met een korreltje zout … en veel humor bedoeld.Grappig stukje Almeloosche geschiedenis.

  • Jan. zegt op

   Ik begrijp jouw, Marcel, denk ik,
   Bij ons, geen pets en geen vinger. En geen opgedrongen regeltjes.

   Zalig kerstfeest….

 8. Wim zegt op

  Hoi Gringo een mooie verhaal uit Tukkerland van de huishoudschool graag meer mooie verhalen van die strekking.
  De groeten uit Losser.
  Wim

 9. Fedor zegt op

  Zijn die schoolboeken nog te koop 🙂

 10. Jan zegt op

  Toen ik al deze verhaaltjes aan mijn vrouw liet lezen, moest ze lachen.
  Ze zei, een pets en vinger doe ik niet, gaf mij een kusje en zei, kom jij dan iets te kort ?
  Ik gaf haar een kusje terug en zei, neen schat.

  Voor mij geen gekissebis meer…….

  De groeten…… Jan.

 11. Jos zegt op

  Wat een heerlijke tijd lijkt me dat… Verplaats het nu naar het heden…nu pannen op je kop. Geen gezeur gewoon doen… Waar is die goede oude tijd gebleven.??? Zo wil ik ook oud worden in TH…. En met mij velen anderen….. Denk ik….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website