Editorial credit: teera.noisakran / Shutterstock.com

Een paar dagen geleden zijn vier activisten voor democratie in Myanmar geëxecuteerd. Daarnaast weten we al hoe veel wreedheden de Tatmadaw (het leger) in Myanmar begaat. De vraag is: in hoeverre moet Thailand zich hiermee bemoeien? Moeten ze de bevrijdingsbewegingen steunen of niet?

Korte voorgeschiedenis

De verkiezingen in november 2020 in Myanmar leverden een grote overwinning op voor de regeringspartij National Leaque for Democracy (NLD) met Aung San Suu Kyi als partijleider. Op 1 februari 2021 pleegde het leger in Myanmar een staatsgreep met als excuus dat de verkiezingen frauduleus zouden zijn verlopen. Aung San Suu Kyi, president Win Myint en vele ministers en leden van het parlement werden gearresteerd of onder huisarrest geplaatst. Ook een aantal monniken en activisten werden opgepakt.

Er braken vrijwel meteen protesten uit in alle steden met burgerlijke ongehoorzaamheid en stakingen. De militaire autoriteiten reageerden met veel geweld. Honderden demonstranten werden gedood en duizenden gearresteerd. Meerdere dorpen werden platgebrand, burgers werden zonder enige aanleiding gedood en vrouwen werden verkracht. Voor meer informatie zie hier: https://en.wikipedia.org/wiki/2021_Myanmar_coup_d%27%C3%A9tat

De executie van vier activisten wegens zogenaamd terrorisme

De vier mannen die aflopen maandag werden gedood zijn: Kyaw Min Yu (ook wel Ko Jimmy genaamd), een democratie activist sinds de opstand in 1988, Phyo Zeya Thaw, een vroeger parlementslid voor de NLD, en verder twee demonstranten Hla Myo Aung en Aung Thura Zaw. Zij werden beschuldigd van terroristische activiteiten en door een krijgsraad achter gesloten deuren veroordeeld tot de doodstraf. Overigens zijn er al veel meer mensen die reeds de doodstraf kregen.

Hoe zij werden gedood is niet bekend en de lichamen werden nog niet vrijgegeven aan de familie, mogelijk zijn ze al gecremeerd.
Zie verder hier het bericht in de Bangkok Post: https://www.bangkokpost.com/world/2353642/myanmar-junta-executes-4-prisoners-including-2-pro-democracy-rivals

De reactie in Thailand

Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken zei ‘Sorry dat het gebeurde’ maar veroordeelde het niet in duidelijke termen. De Pheu Thai Partij deed dat wel, evenals het parlementslid voor de Move Forward Partij, Pita Limjaroenrat, en de roodhemdleider Nattawut Saikuar. De Amerikaanse ambassade gaf de volgende verklaring af:

Ook de Verenigde Naties gaf een krachtige verklaring uit die de executies sterk veroordeeld.
Vandaag (dinsdag) was er een protest voor de ambassade van Myanmar in Bangkok.

Mijn vraag

Waarom veroordeelt de Thaise overheid niet de vreselijke gebeurtenissen in Myanmar met krachtiger woorden? Waarom blijft ze goede betrekkingen onderhouden met het regime aldaar? Waarom zijn er geen sancties tegen het bewind in Myanmar of steun voor de opstandelingen in Myanmar? Ik denk dat het zeker zou helpen de wrede junta in Myanmar omver te werpen wat absoluut nodig is voor een beter Myanmar waar ook Thailand de vruchten van kan plukken.

Meer informatie op deze twee links:

https://www.myanmar-now.org/en/news/myanmar-junta-executes-four-political-prisoners

https://www.myanmar-now.org/en/news/democracy-veteran-ko-jimmy-and-former-nld-mp-phyo-zayar-thaw-sentenced-to-death

31 reacties op “De gebeurtenissen in Myanmar en de reactie daarop in Thailand”

 1. Erik zegt op

  Tino, Thailand houdt de kaken stijf op elkaar omdat in Thailand de mensenrechten ook worden geschonden. Jij weet als geen ander wat er is gebeurd: Somchai, Tak Bai, de moskee, de doden bij onlusten, de drugsdoden onder Thaksin, de red drum moorden en allemaal zijn ze onbestraft gelaten!

  Binnen ASEAN hebben Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam afgesproken elkaars dissidenten zonder vorm van proces aan elkaar uit te leveren en niemand weet hoeveel van hen in stinkende cellen liggen weg te rotten. Dat gaat tegen alle verdragen rond mensenrechten in. Misschien kijkt Thailand stiekem wel met bewondering naar wat men in Myanmar allemaal ‘durft’.

  Ik las met lichte hoop de eerste resultaten van de The Gambia case in Den Haag. Hopelijk komt daar over 5 tot 10 jaar een veroordeling uit. Maar echt resultaat voor de Myanmar bevolking verwacht ik er niet van.

  Er gebeuren ook onaanvaardbare dingen achter de Thai Smile maar dat is helaas al eeuwen zo. En het zal nog lang zo blijven, zeker als China de maat blijft slaan in dit werelddeel.

 2. Jacques zegt op

  De reacties zijn zoals verwacht. Na de coup en de ingezette geweldspiraal door het leger van Myanmar kwamen onder anderen de leiders van vele Aziatische landen bij elkaar en spraken zij hun ongenoegen uit. Vaak afgelezen van een briefje, waarbij de tekst verdacht veel leek op elkaar. Waaronder landen die verdacht veel overeenkomsten vertonen met Myanmar. De ongenoegens, voor wat ze waard waren, zijn tot een minimum gedaald en het leven nam zijn keer. Andere belangen prevaleren en de een zijn dood is de ander zijn brood. Een van de thans vele voorbeelden van totalitaire regimes, waarbij een mensen leven niet veel voor stelt, anders dan die van de machthebbers. Kijk ook eens naar Noord Korea, China, Rusland, Iran en ga zo maar door, te veel om op te noemen. Wat de mensheid elkaar aandoet is te aanschouwen voor een ieder en wat er in die hoofden van die kliek machthebbers omgaat, daar gaan we nog veel meer mee te maken krijgen als daar geen grip op komt en velen die hier nog wel de nodige verandering in kunnen brengen, de andere kant op blijven kijken. Dus ook dit kan onder de rubriek wordt vervolgd en daar zullen we het mee moeten doen ben ik bang.

 3. Jahris zegt op

  Best Tino, Je stelt jezelf een aantal vragen om daarna direct het verkeerde antwoord te geven. Hoezo zou een veroordeling vanuit Thailand ‘zeker helpen’ om het bewind in Myanmar omver te werpen? Als er de laatste decennia iets is gebleken is dat de militaire machthebbers aldaar zich werkelijk nergens iets van aantrekken. Helemaal niet nu ze in toenemende mate de (militaire) steun krijgen van grote schurk Poetin.

  En afgezien van wat reacties van meestal westerse landen en de VN, interesseert vrijwel niemand zich toch voor Myanmar? Vroeger niet en nu ook niet. Daarnaast heeft de hele regio een traditie van het zich zo min mogelijk met elkaars interne strubbelingen bemoeien. Was dat wel het geval dan was de situatie nu waarschijnlijk anders.

  Dus ja ik begrijp de lauwe reactie vanuit Thailand wel. Leuk is het allemaal natuurlijk niet, verre van dat zelfs.

  • jan zegt op

   en u Jahris …. kijkt ook niet verder dan u neus lang is….zet ook eens n andere bril op ?

   Als er in Myanmar olie zou zitten hadden ze al LANG …op deze lijst gestaan.
   The Master List.
   https://williamblum.org/essays/read/overthrowing-other-peoples-governments-the-master-list
   Ik begrijp de reactie vanuit Thailand.

   • Jahris zegt op

    Ja ALS Myanmar olie had gehad dan was het uiteraard wel anders geweest. Daarvoor heb ik geen andere bril nodig hoor 🙂

    • niek zegt op

     Thailand koopt in grote hoeveelheden gas van Myanmar, waar o.a. heel Bangkok op draait.

    • Pieter zegt op

     Geen olie & gas… ?
     Gaat via pijplijn rechtsstreeks naar Thailand.
     Over $1.000.000.000
     Total (Frankrijk) is er mee gestopt.
     Gaan kapitalen naar de junta!
     https://www.reuters.com/business/energy/total-chevron-suspend-payments-myanmar-junta-gas-project-2021-05-27/

    • Pieter zegt op

     Gas voor Thailand via een pijpleiding van 650km..
     Van Yadana veld
     Voor eletriciteits productie in Thailand.
     https://www.offshore-technology.com/projects/yadana-field/

    • Pieter zegt op

     Nu krijgt (waarschijnlik) Thailand voor een appel en een ei deze Gas belangen in handen…
     Nu de Fransen zich terug trekken.
     https://www.ft.com/content/821bcee9-0b9e-40d0-8ac7-9a3335ec8745

   • khun moo zegt op

    Jaris.

    Dat Total Fina Myamar verlaten heeft is uitgebreid in het nieuws geweest.
    Myamar heeft naast bekende gas en olie voorraden..
    Nog niet te spreken over de nog te ontwikkelen gas en olie velden in de zee.
    Onrust in Myamar kunnen de westeliike districts in Thailand door vluchtelingen stromen behoorlijk ontregelen.

    Mooie link naar williamblum.
    De titel van “overthrowing other people governments” klopt natuurijk niet.
    Natuurlijk probeert USA zoals ook andere grootmachten , invloed uit te oefenen in andere landen.
    Nederland doet dat ook.
    Wat ook interessant is , waar die anti amerika ondermijnende propaganda de wereld in gebracht wordt.
    Het zou best eens door de voormalige soviet unie opgezet kunnen zijn, waarbij de achteloze burger op het voor het russische blok gunstige pad gezet wordt.
    Ik herinner me nog het bezoek in de jaren 70 , waar een nederlandse linkse delegatie enthousiast uit China terug kwam , vol lof over hoe goed het wel niet was in China onder een communistisch regime.
    Dat op hetzelfde moment miljoenen chinezen door mao vermoord werden , hadden ze niet door.

 4. Pieter zegt op

  Tja,
  De een zegt Lafheid!! (Ik..)
  De ander zegt: wijsheid…
  Om verdere escalatie te voorkomen..
  Zal best waar zijn, maar zo zal deze zweer nooit beter worden.
  Eigen hachje eerst, zullen we maar zeggen.
  Vrede kan een hoge prijs vragen, en waard zijn..

 5. Gee zegt op

  Het antwoord is simpel: ze deugen zelf ook niet.

 6. Frans zegt op

  Ik ben het helemaal met je eens Tino, erg jammer dat de eveneens militaire regering van Thailand dit niet keihard veroordeeld (zo laten ze blijken dat ze het eigenlijk niet zo erg vinden, hopelijk is dat geen voorteken….) en mooi dat er in Thailand wel partijen zijn die dit sterk veroordelen, laten we hopen dat er internationaal genoeg druk op Myanmar gezet kan worden (goedschiks of kwaadschiks) dat het z.s.m. weer een democratisch land kan worden en dat de democratie ook in Thailand snel weer terug is (en dan hopelijk zonder de eeuwige geel-rood problemen)

 7. Philippe zegt op

  Het antwoord is toch simpel “niemand wilt of durft tegen de schenen stampen van China”.

 8. Alexander zegt op

  Dat dergelijke wreedheden na een illegale staatsgreep door het leger in deze wereld kunnen plaatsvinden is ronduit dramatisch en uiterst verwerpelijk om het in nette bewoordingen aan te geven.
  De laffe en slappe houding en zelfs vriendschappelijke banden aangaan van een eveneens op dubieuze wijze aan de macht gekomen regering in Thailand is daarom zeker niet verrassend maar zeer voorspelbaar en ook zeer verwerpelijk.
  Legers en zeker de generaals behoren geen land te besturen omdat zij daar eenvoudig de kennis niet voor hebben zoals in alles is gebleken en al helemaal niet het woord democratie gebruiken, wat hun incompetentie nogmaals op pijnlijke wijze onderstreept.
  Dat de wereld steeds maar zieker aan het worden is, is hiervan ook het levende bewijs dat de burgers het steeds moeilijker krijgen en het disrespect voor de dierenwereld zichtbaar aan het overslaan is naar de mensen, slechts het consumeren ervan ontbreekt nog, maar dagelijks worden velen op brute wijze vermoord.
  In landen zoals Myanmar, maar ook nog in vele anderen verdwijnen dagelijks mensen die met hun kennis en liefde voor vrijheid de wereld wil attenderen op dit schokkende feit.
  En het zou alle landen om te beginnen sieren hun Ambassades te sluiten, alle personeel terug te roepen en de regering van dit land volledig te isoleren en te veroordelen, waarna keiharde sancties moeten volgen totdat de democratie is hersteld en een gekozen regering weer is geïnstalleerd.

 9. KhunTak zegt op

  Beste Alexander, jij schrijft o.a.:
  het zou alle landen om te beginnen sieren hun ambassades te sluiten, alle personeel terug te roepen en de regering van dit land volledig te isoleren en te veroordelen.

  Dan kun je natuurlijk ook schrijven:
  Het zou alle pensionados sieren niet alleen maar op papier te protesteren, maar ook actie te ondernemen en het land verlaten om een statement te maken.
  En dat alle pensionados én toeristen alleen terug keren als de democratie hersteld is naar gezonde maatstaven.

  • Alexander zegt op

   Khun Tak u spreekt over Thailand en ik sprak over Myanmar, een land dat naar mijn informatie niet zoveel pensionado’s heeft.
   Maar als u zich geroepen voelt om lijflijk tegen het Thai-regime te ageren door het land te verlaten, dan vermoed ik dat dit weinig tot geen gevolg zal gaan krijgen, zowel van de generaal alswel de pensionado’s

 10. nico zegt op

  Ik vind dat Thailand veel meer moet doen tegen de plunderaars, verkrachters, moordenaars, racisten van de junta in Myanmar. Thailand heeft honderdduizenden vluchtelingen uit Myanmar, vele christenen of Karen of andere minderheidsgroepen uit Myanmar. Binnen Asean is Maleisie degene die meer openlijk de dictators veroordeelt. Asean wordt voor schut gezet met hun bemiddelingspoging waar de militairen zich niets van aantrekken.
  Ik ben bang dat de Thaise militairen en zakenleven te veel persoonlijke belangen hebben in Myanmar. In electricity, gasvelden, planning diepzeehaven, handel, goedkope arbeid en wellicht ook in drugs en soms zelfs in mensenhandel zoals op Al Jaazera was te zien.
  Toch zou het voor Thailand en de bevolking in Myanmar op langere termijn veel beter zijn als er een meer humaan en democratisch Myanmar komt. Zeker als Maleisie, Indonesie en Singapore meedoen zouden Sancties een zwaar effect hebben op de Junta. Misschien zelfs Bangladesh er in betrekken die meer dan een miljoen moslim vluchtelingen uit Myanmar hebben en met internationale steun. Van Rusland hebben we niets te verwachten, zeker niet nu Myanmar de Russen steunen en de onafhankelijke ingepikte republieken in de Oekraine erkennen en Rusland nieuwe militaire wapens levert.
  Of zou Thailand en Bangladesh een stuk van Myanmar moeten inpikken om vluchtelingen en rebellen een plek te geven en met internationale steun en hulp het regime omver te werpen. Misschien zelfs met een internationale coalitie van goedwillende. Dat is pijn op korte termijn met grote consequenties, maar een zegen voor de mensen die beroofd en afgeslacht worden. Het vraagt wel een enorme diplomatieke voorbereiding om steun te vinden, maar het westen en vele moslim landen zijn grotendeels wel klaar met de Myanmar Junta. Als vriend van de bevolking en niet van de militairen in Myanmar kan dat op langere termijn een zegen zijn voor Thailand.

  • Erik zegt op

   Nico, een internationale coalitie om in te grijpen kun je wel vergeten; dat loopt tegen twee veto’s aan in de VN. China zal geen inmenging aan zijn grenzen dulden en welk land offert graag soldaten op voor deze zaak? Vergeet dat ingrijpen maar.

   Internationale sancties kunnen ook niet via de VN; dat zal van land tot land moeten plaatsvinden en in de regio hangt vrijwel ieder land aan de geldknip van China dus bereidheid zal lastig te vinden zijn. Net als in N-Korea kan dit militaire regime zijn gang gaan.

   De EU zou iets kunnen doen met een wapenboycot maar dan leveren Rusland en China het wel. Het EU-publiek kan iets doen met een boycot van goederen uit Myanmar maar daar pak je dan net de arme boeren weer mee…..

 11. chris zegt op

  “Wie zonder zonden is, werpe de eerste steen”
  De relatie tussen mensenrechten (handhaven) en politiek handelen is altijd al moeilijk geweest en zal dat ook altijd wel blijven. Zeker als het om buren of ‘vrienden’ gaat. Het aantal problematische en discutabele verhoudingen is legio: de USA met Israel, de USA met Saoedi-Arabie, Syrie met Rusland, Turkije met Griekenland en ja, ook Thailand met Myanmar.
  Thailand en Myanmar zijn (goede?) buren maar ook politieke vrienden. Op politiek economisch terrein hebben de landen veel gemeen: een wankele democratie, de macht bij een kleine kliek, beperking van vrijheden van de bevolking, top-down beleid (met autoritaire trekjes in sommige decennia), het miskennen van vluchtelingen en de aanwezigheid van de doodstraf. (Nog even afgezien van het feit dat de militaire leider van Myanmar een aangenomen zoon van generaal Prem is). Met buren en politieke en persoonlijke vrienden maak je idealiter geen ruzie. Zoals Myanmar nooit het optreden van het Thaise leger tegen demonstranten heeft veroordeeld, zal het niet gauw gebeuren dat Thailand Myanmar in het openbaar de les leest. Het helpen van de oppositie tegen de regering wordt aan beide kanten zeer waarschijnlijk als inmenging in de binnenlandse aangelegenheden gezien en is dus ‘not done’. Maar voor het oog van de wereld moet men natuurlijk wel enig fatsoen tonen. De hypocrisie is echter niet van de lucht. Dat geldt hier maar ook voor de USA ten aanzien van Israel, van Rusland ten aanzien van Syrie en gaat u het bovengenoemde rijtje maar af.
  In het geval van Thailand en Myanmar maken weinig landen zich hier druk over. Het zijn beide politiek-economisch gezien kleuters en niet echt van belang voor de verhoudingen in de wereld. De verontwaardiging over de uitgevoerde doodstraffen is tijdelijk en is volgende maand al weer vergeten. In de toekomst zal zo af en toe een mensenrechtenorganisatie nog eens herinneren aan deze onverkwikkelijke doodstraffen, maar het leven gaat gewoon verder. Een krachtige veroordeling is aardig maar helpt niet om de zaak te keren en is ook weer gauw vergeten. Dus je bruskeert je vrienden liever niet. Daar kunnen ze alleen maar kwaad op worden en je roept soortgelijke zaken over jezelf af. Wat gaat de oppositie tegen de Thaise regering zeggen als Prayut de doodstraffen ten sterkste zou veroordelen? Zou dat het imago van Prayut ten goede komen (hij doet iets goeds) of juist beschadigen (vanwege de hypocrisie)?
  Politiek gezien verliezen de mensenrechten het altijd van andere belangen, of we dat leuk vinden of niet. Dat de Verenigde Naties wel een belangrijke rol zou kunnen vervullen op het gebied van mensenrechten, is steeds vaker een illusie aan te worden.

  • Tino Kuis zegt op

   Dit is een goeie analyse waar ik het geheel mee eens ben. Eindelijk ben ik het weer eens met je eens, chris!

   Ik wil er het volgende aan toevoegen. In de tachtiger jaren heb ik geschiedenis gestudeerd. Een van de vragen die mij toen bezighield is vergelijkbaar met wat ik hier ter sprake breng. Waarom heeft Nederland, en andere Europese landen, nooit het fascistische Hitler regime in Duitsland veroordeeld of geboycot? Zou het hebben geholpen als ze het wel hadden gedaan? Was er dan misschien geen Holocaust of Wereldoorlog II geweest? We zullen het nooit weten.

   Er waren in die dertiger jaren in Nederland een aantal personen, organisaties en kranten (bijvoorbeeld de socialistische krant ‘Het Volk’) die protesteerden en opriepen tot verzet, maar veel invloed en resultaat hadden ze niet.

   Zoals het negeren van fascistisch Duitsland uiteindelijk heel nare gevolgen had zal ook het negeren van de wreedheden in Myanmar op de lange termijn onaangename gevolgen hebben voor Thailand. Daar ben ik van overtuigd.

   • NL TH zegt op

    Beste Tino,
    hier heb ik het gevoel dat je ouderdom je parten gaat spelen, wel hier om. Als je geschiedenis hebt gestudeerd dan vraag ik me af waar je sociale gevoelens zijn als sociale figuren hier ook één loopje ermee nemen, ik wil niet erover uitweiden, maar ik denk dat je het wel weet wat ik bedoel, of noem je dat ietsjes anders?
    Ik wil hiermee niet benadrukken dat ik het er mee eens ben, als je dat weer wil gaan zeggen, ik stel alleen wat vast.

    • Tino Kuis zegt op

     NL TH, ik snap niet wat je bedoelt. Moet met mijn ouderdom te maken hebben. Kun je het op eenvoudige wijze uitleggen? Dank.

   • chris zegt op

    “Zoals het negeren van fascistisch Duitsland uiteindelijk heel nare gevolgen had zal ook het negeren van de wreedheden in Myanmar op de lange termijn onaangename gevolgen hebben voor Thailand’.
    Ik geloof dat helemaal niet. Duitsland/Hitler had de ambitie om de wereld te veroveren, te beginnen in Europa en ook de Joden uit te roeien. De junta in Myanmar heeft zulke ambities absoluut niet. Die mogen al blij zijn als zij hun belangen veilig stellen de komende jaren. Mijn overtuiging is dat elke junta of autoritair leider is gedoemd te mislukken als de bevolking je niet meer pruimt: Saddam Hoessien, Khadaffi, Amin, Hitler, enz enz. Dat kan lang of korter duren. En niet demonstreren helpt bij de ondergang, maar massale burgerlijke ongehoorzaamheid.

 12. Pieter zegt op

  Ze gaan veel (frans) olie geld missen..
  https://www.chevron.com/stories/chevrons-view-on-myanmar

  • Pieter zegt op

   Is toch heeel veel geld wat de junta nu misloopt.
   https://www.reuters.com/business/energy/total-chevron-suspend-payments-myanmar-junta-gas-project-2021-05-27/

 13. peter zegt op

  Wat schiet dat op? Ook in Europa kunnen we er wat van. De Koerden zijn nog steeds uitschot in Turkije.
  In een oost blok (kan Bulgarije of Hongarije zijn) land worden mensen van elkaar gescheiden door een betonnen muur. Berlijnse muur mag er dan niet meer zijn, maar ze zijn er nog wel.
  Executie mag dan hier niet meer worden uitgevoerd, maar er zijn andere tijden geweest.

  Australië zet vluchtelingen op een eiland en mogen daar weg rotten, komen het land niet in.
  Dat kan je een uitvoer van executie noemen met dan nog “een keus” voor de vluchtelingen.
  Niemand, die Australië veroordeelt voor deze vorm van executie.
  Laat ik het maar niet over Nederland hebben, waar elke burger een crimineel is in de ogen van zijn “leiders”.

  De rode lijn in het geheel is dat elke keer weer overal op de aarde, de verkeerde mensen in power zijn.
  Vervang er een die slecht is en een ander staat weer op en alles gaat weer verder.
  Zie maar eens de juiste mensen te vinden en dat dan ook blijven. Geen 1.
  Dat is de geschiedenis van de mens. Het is niet anders en denk dat het ook nooit zal veranderen.

  Gehoord, gezien hoe de jonge generatie academici in Amsterdam denken ? Dat zijn je nieuwe leiders !
  Ja lijers en daar hoort nog een woord voor, welke ik niet zal noemen.
  Echter wordt weer duidelijk gemaakt welke kant we opgaan.

 14. Niek zegt op

  https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2022/07/25/thaise-overheid-viseert-politieke-activisten-met-door-israelisch-techbedrijf-ontwikkelde-spyware-pegasus/

 15. Rob V. zegt op

  Zowel de regering van Myanmar als van Thailand valt niet te vertrouwen, en zijn door ernstig machtsmisbruik aan de macht gekomen. Het zijn overheden die corruptie en geweld niet schuwen, de rechtstaat om zeep helpen. Democratie, transparantie, verantwoording afleggen schuwen ze. Militairen hebben niets te zoeken in het landsbestuur, zij maken (wereldwijd een enkele uitzondering daargelaten, denk aan Portugal) een land alleen maar tot een autoritair, hiërarchisch wangedrocht. De ondemocratische regeringen/regimes van Thailand, en de top van hun militair apparaat kunnen het goed met elkaar vinden, vrienden zijn het die financieel wijzer van elkaar worden. Het gewone volk moet zijn plek kennen, gehoorzamen en blij zijn met wat grijpstuivers. Misdadig en onmenselijk noem ik dat.

  En wat doet de rest van de wereld daar aan? Weinig. Uiteindelijk lijken ook daar financiële belangen (economie, handel) de belangrijkste rol te spelen. Ingrijpen door derde landen zal vooral veel kosten en weinig opleveren voor die derde landen. De VN krijgt de handen niet op elkaar, en de grotere spelers op het wereldtoneel hebben er weinig te winnen. China heeft geen baat bij het zenden van troepen, de Amerikanen ook niet. De Russen evenmin. Zulke landen sturen geen troepen om mensenrechten, vrijheid f democratie veilig te stellen. Ze grijpen pas in als ze er zelf baat bij hebben. Met Myanmar valt er weinig te winnen, dus blijft het bij wat mooie woorden dat men zich zorgen maakt over de situatie aldaar.

  Natuurlijk is een krachtige veroordeling het minste wat men kan doen. Al heb je de macht of middelen niet om in te grijpen dan is dat toch het minste wat je kan doen om blijk te geven dat er zaken gaande zijn die tegen al je principes in gaan. Zo’n (letterlijk goedkope) veroordeling nalaten is mijn inziens een teken dat het je niet werkelijk raakt of interesseert. Dat Thailand nauwelijks iets doet is een teken dat de leiders er iet bepaald wakker om liggen wat daar gaande is. En zoals gezegd grijpen de landen die wel wat zouden kunnen doen ook niet in, de belangen zijn niet groot genoeg. Mensenrechten zijn leuk en aardig maar het mag niet teveel kosten. Interventies zijn pas echt leuk als er geld of invloed aan te verdienen valt. Dan werpt men gerust ook democratische regeringen omver om zulke belangen veilig te stellen.

  Het lijkt er dus op dat de burgers van Myanmar er grotendeels alleen voor staan. Een trieste zaak. Ik hoop dat het verzet uiteindelijk zal leiden tot een democratische regering. Maar de prijs daarvoor zal hoog zijn.

  • Johnny BG zegt op

   Je kan ook concluderen dat Thailand de Myanmarese arbeiders nodig had en nog steeds heeft om het werk te doen waar een Thai zich te goed voor voelt. Het Bangkok van nu zou er niet zijn geweest zonder deze arbeiders die vervolgens het geld in Myanmar pompen. Executies zijn nooit goed te praten maar ik mis in je betoog de rol van 70 miljoen Thai die hun stem ook niet laten horen. Ik snap dat wel met een “ander z’n probleem is mijn probleem niet” mentaliteit van vele Thai.

 16. William zegt op

  Ik heb er weinig interesse in, in die zin dat je er als gewone burger toch niets aan kan doen.
  Droevig voor die gewone burger, maar het spel van de machten.
  Myanmar schrijf vaak nog Birma want zo heb ik het geleerd heeft schijnbaar de pech om tussen twee grootmachten in te liggen samen met Bhutan Nepal.
  Een bufferstaat dus.
  In een niet zo lang verleden hadden wij die in Europa ook.
  Polen bijvoorbeeld is een staat die er extreem lang last van gehad heeft.
  Meer voorbeelden ten over.
  Veel kans op democratie en dikke welvaart hebben zulke landen meestal niet.
  En Thailand zal zeer zeker zijn vingers er niet aan branden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website