Er is de laatste tijd wereldwijd nogal wat te doen over seksuele intimidatie van vrouwen. Met #metoo maken ook steeds meer Nederlandse vrouwen duidelijk dat ze in het verleden lastig zijn gevallen op seksueel gebied.

Hoewel ik wil benadrukken dat ik dit probleem erken en zeker niet wil bagatelliseren, blijft er een onderdeel onderbelicht en dat is de seksuele intimidatie van oudere westerse mannen in Thailand.

Om dit duidelijk te maken zal ik verslag doen van wat mij recentelijk is overkomen. Op vrijdagavond liep ik op Koh Samui in een barstraat waar ik tijdens een wandeltocht verzeild ben geraakt. Geheel onverwachts werd ik plotseling aangesproken door een voor mij onbekende Thaise vrouw, die ook nog eens veel jonger was dan ik. Ik gaf daar geen aanleiding toe en wilde mijn weg vervolgen. Echter zij versperde mij de weg en greep mij stevig bij de arm. Op dat moment wilde ik mij verzetten maar het lukte niet om zo maar los te komen.

Met enige dwang werd ik een bar in gesleurd en op een barkruk gezet, terwijl andere vrouwen in bar toekeken en minzaam lachte. De vrouwelijke Thaise toeschouwers deden niets om mij te helpen en staarde mij slechts aan. Door deze overmacht voelde ik mij nogal geïntimideerd. Ik wist niet wat te doen. De vrouw die mij de bar insleurde eiste een drankje van mij en om de zaak niet verder te laten escaleren heb ik maar toegestemd. Daarmee was de kous niet af want al vrij snel greep zij mij vol in mijn kruis. Ook nu grepen de andere vrouwen niet in en leken het gedrag van de aanrandster goed te keuren.

Uiteindelijk lukt het mij om na vele drankjes te hebben weggegeven, uit de bar te ontsnappen. Mijn aanrandster was inmiddels zo dronken dat ik in een onbewaakt moment hard kon wegrennen (natuurlijk heb ik wel eerst de rekening betaald).

Ik heb daarna getracht aangifte te doen van aanranding en seksuele intimidatie, maar de Thaise politie lachte alleen maar en riep steeds ‘Farang ting tong’ waarvan ik de betekenis niet kende.

Jullie begrijpen dat ik met schaamte dit verhaal vertel maar ik vind dat de aanranding van oudere westerse mannen in Thailand onderbelicht blijft en ik roep dan ook andere slachtoffers op om ook over hun ervaringen te vertellen en steun bij elkaar te zoeken.

Verder wil ik benadrukken dat ik dit verhaal niet heb verzonnen en wil hiermee ook andere mannen waarschuwen om vooral voorzichtig te zijn en bepaalde buurten te mijden. Geef geen aanleiding, vermijd zo veel mogelijk oogcontact, glimlach niet terug en neem geen geld mee.

Het gaat inmiddels, na vele flesjes Chang, wat beter met mij en ik besef mij dat ik geluk heb gehad. Het had ook nog erger kunnen aflopen want de dader in kwestie eiste ook dat ik haar meenam naar mijn hotel. En wie weet wat er dan was gebeurd?

33 reacties op “Column: Ongewenste of gewenste seksuele intimidatie?”

 1. frans zegt op

  Ik herken het wel dit verhaal. Leer snel de woorden ; plohj sjan=blijf van me af. jaa maa joeng=laat me met rust en als laatste als ze echt niet wil luisteren pai hai phon=hoepel op. De woorden op een wat hardere toon uitspreken. Einde probleem.

  • Sommeil zegt op

   Of dat de oude westerse mannen zich tooien in een boerka.

 2. Jasper zegt op

  Inderdaad. Wat oudere, verleppende vrouwen in het Westen lopen stoer te doen op de METOO hashtag (want stel je voor, als je nooit bent lastiggevallen was je vast lelijk) maar wij, Westerse heren, nog in de kracht van hun leven zijnd, komen daarbij niet aan bod. Uiteraard is mij hetzelfde overkomen, en nog wel erger dan dat. Bestolen, gebroken beloftes, zelfs eenmaal 2 dames tegelijk die mij het bed in wilden sleuren… De lijst is eindeloos.
  Wel is er een hastag WETOO waar je als man kunt getuigen van het leed dat je (onbewust) vrouwen hebt aangedaan, zoals stiekem met ze dansen in de disco (is zelfs een liedje van).
  Voor ons is geen aandacht, benadruk ik nog maar eens. Ik stel dan ook voor een hashtag, met de naam MENTOO om dit onder de aandacht te brengen. Of, nog beter, : ALLOFUS, want we moeten natuurlijk de LBTHGI community niet vergeten!

 3. Rob V. zegt op

  Ik zie dat je nog flink van slag bent:
  https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Farang-vk-225×225.jpg

  Maar misschien gaf je er zelf wel aanleiding toe, met zo’n kort shirtje over straat gaan. Dan lok je het ook wel een beetje uit he?

 4. harry zegt op

  Vraag me af wat erger is, in het kruis getast worden door een vrouw .Of moeten lezen welke adviezen gegeven worden welke je in de Thaise taal zou kunnen gebruiken.En dan geschreven in het romaanse schrift, wat vaak meer op een taalverkrachting lijkt.
  Maar het is inderdaad zo als je de Thaise taal enigszins beheerst je snel van de” kruistasterinnen” -dit is dus taalverkrachting in het Nederlands-af bent .
  Uiteraard kan het ook zo maar zijn dat sommige mannen dit soort aandacht op prijs stellen .

 5. Tino Kuis zegt op

  Het is natuurlijk heel erg wat Khun Peter, en zo veel anderen, is overkomen. Het zal ongetwijfeld nachtmerries, depressies en paniekaanvallen bij het zien van vrouwen veroorzaken. Ik adviseer dan een goede psycholoog of psychiater te raadplegen.

  Sommigen beargumenteren wel eens dat er niet zo veel verschil is tussen oosterse en westerse culturen. Maar in dit soort situaties zien we toch wel zeker heel grote verschillen. Terwijl in het westen oudere, rijke en machtige mannen jonge, arme en weerloze vrouwen lastigvallen zie je daarentegen dat in het oosten jonge en arme vrouwen oudere en rijke mannen intimideren.

  In die mooie Thaise cultuur horen vrouwen zich onderdanig en bescheiden op te stellen en ouderen eerbiedig tegemoet te treden. Wat Khun Peter is overkomen is respectloos en verraadt de verwoestende werking van de westerse cultuur op het zachtmoedige oosten. Het wordt tijd dat de Thaise autoriteiten daar krachtig tegen gaan optreden.

  • Tino Kuis zegt op

   Ik moet mijn excuses aanbieden. Hierboven schreef ik over vrouwen die oudere, vaak westerse, mannen lastigvallen wat bij die mannen toch langdurige en ernstige psychische stoornissen teweeg kan brengen. Dat zie je toch dagelijks in Thailand gebeuren. Begrijpelijk dat die mannen zo gestoord zijn.

   Maar het kan nog erger! Ik hoorde van een jongeman, die graag anoniem wil blijven, dat hij op zijn zestiende om middennacht door een gebied wandelde in Bangkok dat hij Nanna, Nana of zoiets noemde en waar hij door een flink oudere vrouwspersoon werd vastgepakt aan zijn bovenarm met het verzoek om samen iets te gaan drinken. Hij zei ‘mai pen rai, mai pen rai’ maar ze bleef aandringen. Het lukte hem uiteindelijk haar van zich af te schudden. Hij kan er nu om lachen maar destijds liet het wel een trauma achter!

   Een oudere vrouw die een jonge man, bijna nog een kind, lastig valt! Te gek voor woorden!

   • rentenier zegt op

    Ik heb dit alleen zien gebeuren door oudere Lady Boy’s die het juiste moment en de juiste persoon afwachten die meestal op weg naar huis of hotel zijn, liefst goed beschoten, kwetsbaar uitzien en die klampen zich vast en accepteren geen afwijzing. Bij hun gaat het niet om sexuele intimidatie maar om beroving.
    Ik denk dat ladyboys veel erger zijn dan vrouwen. Bovendien zijn ze zelf vaak nog man en groter dan de gemiddelde Thaise dames en hebben kennis van de mannelijke behoeftes en hebben de kracht van’n man. Vooral als z geld hard nodig hebben of heel erg gefrustreerd kunnen ze zelfs heel gevaarlijk zijn.
    Ik heb het nog nooit meegemaakt terwijl ik in donkere steegjes mensen ging zoeken en vele ogen voelde priemen maar ik weet dat ik uitstraal dat ze me beter met rust kunnen laten (als ik ook echt met rust gelaten wil worden) en dat wordt ik dan ook. Ik zie vaak onervaren persoonlijkheden rond lopen met een ‘onduidelijk’ gedrag dat ik denk, hij vraagt er eigenlijk om en is zich er misschien niet eens van bewust.
    Oefen eens voor de spiegel met je houding en mimiek en probeer je eens voor te stellen wat dat bij iemand kan oproepen of duidelijk maken.

 6. Mark zegt op

  En Khun Peter, heeft je vrouw dit verhaal geslikt? Nadat ze van een “vriendin” dat videofilmpje had ontvangen waarop jij figureerde met die bargirls 🙂

  Jawel, ze kunnen soms hardnekkig overtuigend zijn om bathjes te verdienen.

  In Pats werd ik wandelend op Beachroad bij valavond ooit tientallen meters aangeklampt door een jonge dame die haar diensten aanbood. Omdat ik geen interesse toonde haalde ze al haar troeven boven. Haar marktetingpraatjes waren fantastisch. Haar ultieme argument was: “You have to come with me sir. I give you very good time and very cheap. You have to enjoy now sir. Can take nothing to the next life.” Daaraan toevoegend: “… except the water in the pussy.”

  Duidelijk een freelaner met Boeddhistische levenswijsheid en zuiver van hart en ziel. De onbevelkte ontvangenis wenkte even in mijn gedachten … maar dat zag mijn Thaise vrouw die een eindje achterop liep niet zitten 🙂

 7. Hendrik S. zegt op

  Gelukkig nog een goed einde vergeleken met de vele Westerse mannen die een trauma of PTSS hebben gekregen van het hotel vervolg.

 8. Bert Vos zegt op

  Goed gezegd Tino. Vooral de laatste alinea. Maar dat Khun Peter niet weet wat Farang Ting Tong betekent, dat geloof ik niet. Als je een beetje bekend bent daar en de taal ietwat spreekt, dan weet je toch dat Ting Tong, maf of mallotig betekent. Maar je kunt er inderdaad voor rare totaal onvoorziene situaties komen te staan, dat is de charme en het intrigerende van Thailand. Blijft toch een Ting Tong land.

  • FonTok zegt op

   Natuurlijk weet hij dat. Hij heeft er zelfs eenartikel over geschreven in 2013 https://www.thailandblog.nl/column/khun-peter-column/farang-ting-tong-mak-mak/

 9. Willem zegt op

  Tsja je zit op Koh Samui en raakt verzeild in een bar straat wordt letterlijk en figuurlijk door een Thaise dame tegen gehouden en wordt een bar ingetrokken dan moet tie ook nog een drankje geven schijnen er meerdere geweesd te zijn en dan pas daarna kan die ontsnappen. Nou dat lijkt meer op een fantasie verhaal ÈÈN vrouw die hij niet de baas kon.

 10. Erik zegt op

  Ik denk dat een aantal lezers de cynische ondertoon van de schrijver niet zien

  • Adam zegt op

   Cynisch? Een beetje, misschien. Maar vooral ironisch, volgens mij.

   • Khun Peter zegt op

    Beste Adam, gelukkig iemand die het begrijpt. Maar voor een aantal nog een keer de uitleg:
    Ironie is een manier om op bedekte, milde wijze de spot te drijven met iets of iemand, bijvoorbeeld door het tegenovergestelde te zeggen van wat men bedoelt, of door sterk te overdrijven.

 11. willem zegt op

  Ik snap het niet,mij is dat nooit overkomen in Pattaya.
  Zal er wel echt als een oude zak eruitzien dat ze bij mij geen poging wagen …..

  • Willem zegt op

   Moet je naar Koh Samui gaan en niet in Pattaya blijven hangen volgens Kuhn Peter gebeurt het daar.

 12. Andre Verhoek zegt op

  hahahahahahaha toevallig in de walking street op wandel tocht,

  De Thaise politie had jou moeten arresteren op verdenking van uitlokken wat een komiek.

 13. Adam zegt op

  Ja, het seksisme tov de oudere blanke buitenlander is een oud zeer in Thailand, vooral in Pattaya. Je kunt niet eens een wandeling op de dijk maken zonder bekeken of zelfs nageroepen en betast te worden. He, handsome man! Falang loa! Do you want massage? Terwijl dat een truukje is om iemand binnen te lokken in een pand waar de persoon in kwestie vervolgens aangerand wordt! Ontdaan van zijn kleren, bepoteld, en seksueel misbruikt (want dat is een geforceerd orgasme toch, misbruik?) En achteraf veel meer moet betalen dan men aankondigt op de ramen, dus nog eens geript ook!

  De politie, ja, die lachen je dan nog vierkant uit! Of gaan er onmiddellijk van uit dat het met wederzijdse instemming was. Natuurlijk, die politie speelt het spelletje mee en verdienen er ook iets aan. Zo krijgen ze van de bars en salons natuurlijk aan het einde van de dag een beetje zwijggeld, natuurlijk. Corruptie heet dat. Het is één grote samenwerking om de weerloze, onwetende, oude, veelal obese toerist of expat systematisch te vernederen en te bestelen.

  Zeggen dat ze het zelf uitlokken omdat ze schaars gekleed zijn vind ik ook maar een zwak argument. Ja, hoe kan dat ook anders, de meesten komen uit een koud land en denken dus dat het normaal is bij warm weer, om licht gekleed te gaan. Weten die mensen veel dat dat hier aanstootgevend blijkt te zijn!
  En dan bij terugkeer… de schaamte, de vernedering. Durf je natuurlijk ook niet vertellen bij thuiskomst. Je ziet dat trouwens dat heel velen na een vakantie naar Pattaya (of Phuket, BKK, …) heel gedeprimeerd in het vliegtuig stappen. Begrijpelijk dus. Vernederd, misbruikt, van je spaarcentjes ontdaan, wat een ellendige vakantie. Zie ook de vele balkonspringers.

  Goed dat hier eens aandacht aan wordt besteed maar ik stel mijn hoop in de premier die van Pattaya een familliebestemming wil maken. Zo kan ik ook eens mijn Thaise vrouw, haar 4 volwassen kinderen, haar ouders , grootouders en nog vele andere familieleden eens trakteren met een vakantie.

  😉 Adam

  • l.lagemaat zegt op

   Beste Adam,

   Je hebt de verkeerde Eva in de verkeerde buurt getroffen!
   Zoek eens een andere buurt op in het grote Pattaya met veel bezienswaardigheden!

   Vroeger ging ik ook gedeprimeerd terug naar Nederland!
   Weer kou, mist en regen.

   Ik kon niet wachten om weer terug te kunnen gaan naar Thailand en woon er nu definitief.

 14. Ronny Cha Am zegt op

  Veel erger nog is de toestanden in de massagesalons waar vrouwen ongemerkt je handdoek verwijderen die je edele delen ontrekt van het alziende oog. Daarbij gaan ze nog ongevraagd die delen bewerken met olie, wat zeer genante ervaring opleverd met een vreemde vrouw. Dat daarbij ongewenste lusten optreden met soms een onaantrekkelijke uitvoerder van de thaise traditionele weldoenings techniek is nog het ergste.
  Al bij al een echte scam, de massage kost hooguit 300 bath, maar voor die ongewenste intimiteiten wordt dan meteen het drie dubbele betaald.
  De miserie begint dan pas als je thuiskomt bij je thaise schone, je uitvraagd van kop tot teen wat je uitgespookt hebt en tot de ontdekking komt dat er meer gemasseerd is dan toegelaten.
  Zo zijn er menige scheidingen ontstaan.

 15. niek zegt op

  Ja, in de sexindustrie zijn de normen anders als daarbuiten, zowel bij vrouwen als bij mannen. Als ik in een bar in een ‘red-light’ district kom hoort het bijna bij een normaal begroetingsritueel een lief klapje op de kont te geven (ik ben trouwens een kontengek, dus dat komt dan goed uit). Maar ik deed dat ook wel eens bij vergissing in de Lage Landen en dan zijn de rapen gaar, zeker sinds Harvey Weinstein. En ik durfde al kinderen geen snoepje te geven in het park uit angst voor pedofiel aangezien te worden. Misschien toch beter om me achter de geranium terug of af te trekken in de Lage Landen.
  In het Thaise, Filiipijnse enz. uitgaansleven kun je van een zekere gelijkwaardigheid spreken mbt het aanbieden van diensten (sexuele c.q finantieele): “you take care me, I take care you” of “no money no honey”.
  Een leuke kleine anecdote ter illustratie: Ik keek in een bar met bewondering naar een aantrekkelijke go-go danseres en nodigde haar uit na het dansen naast mij te komen staan (nee, niet te zitten). Na een tijdje zei ze op een lacherige edoch ietwat verwijtende maar toch speelse toon: “Je houdt nu al een kwartier je hand op mijn billen (thoet), maar je hebt me nog geen ladydrink gegeven”. Zij heeft er daarna meerdere van mij gekregen. ‘Do ut Des’, dat is Latijn voor zoiets als dienst- wederdienst.

 16. NicoB zegt op

  Ik citeer: ” Het gaat inmiddels, na vele flesjes Chang, wat beter met mij en ik besef mij dat ik geluk heb gehad. Het had ook nog erger kunnen aflopen want de dader in kwestie eiste ook dat ik haar meenam naar mijn hotel. En wie weet wat er dan was gebeurd? “.
  Na vele flesjes Chang gaat het wat beter, ik zou nog wat meer flesjes wegwerken, dan is het allemaal zomaar over.
  Jammer hoor, wel de ervaring in de bar maar niet die in het hotel op laten dringen, alsnog een krachtig man opgestaan. Chapeau
  NicoB

 17. fred zegt op

  De tijd dat barmeisjes je aanklampten is helemaal voorbij of het moet eens midden in de nacht door een zatte fles zijn. Waar ik ook wandel overal hebben ze het veel te druk met hun smartphone. De rouwen kijken helemaal niet meer op wie of wat er voorbij wandelt. Geen interesse meer en waarcshijnlijk meer dan geld genoeg.Stap je ergens binnen heb ik eerder de indruk dat men ze stoort in hun drukke bezigheden.
  Ik heb ooit andere tijden gekend …..de sfeer is helemaal verdwenen.
  De enigen die af en toe nog eens een voorbijganger aanklampen zijn lady boys.

  • l.lagemaat zegt op

   Naast de smartphone ook het eten: DON’T DISTURB ME!!!

   Er blijft niets over van de “Sin City !” 5555

 18. Mike zegt op

  Hahaha Dit nemen we toch niet serieus zeker !

 19. Antoine zegt op

  nondeju….. heb bijna in mijn broek gedaan…. hahaha…. geweldig verhaal!

 20. ruud zegt op

  Dien bij de politie een klacht in voor ontvoering, wederrechtelijke vrijheidsberoving afpersing en aanranding.
  Aangezien de bar een onderdeel is van deze misdaden, kunt u de bar aanklagen voor georganiseerde misdaad en als criminele organisatie.

 21. Fransamsterdam zegt op

  Het is taaltechnisch jammer dat u zich iets beseft, en de bewering dat het niet verzonnen is wordt ontkracht door de mededeling dat u niet zou weten wat ‘Farang Ting Tong’ zou betekenen.
  Ik zou nog een paar flesjes Chang van het type ‘scharrel’ of ‘vrije uitloop’ (mee)nemen.
  In Thailand zijn dit soort intimiderende ‘overvallen’ zeldzaam. Voor de liefhebbers adviseer ik eerder Phnom-Penh, waar het vaak geen één tegen één blijft.
  In Amsterdam heb ik mij ooit wel eens in een één tegen één gevecht gewonnen gegeven en samen met de dame een toevlucht op een aanbevolen hotelkamer gezocht, alwaar zij zich bovenop mij posteerde, waarna een aantal handlangsters de kamer binnenvielen om mijn bezittingen van eigenaar te doen verwisselen.
  De ‘Nederlandse’ politie lachte bij een poging tot aangifte even hard.

 22. Fransamsterdam zegt op

  Hoe lang zal het nog duren voordat de eerste bar met de naam #metoo opent in Pattaya?

  • FonTok zegt op

   Wat te denken van U2? Die staan ineens in een heel ander sportlight !

 23. JACOB zegt op

  Beste Khun Peter,U hoeft zich niet te schamen,mij overkwam het na het verlaten van de Lotus,alwaar 3 dames mij om een lift verzochten,tijdens het rijden ontfermde 2 dames zicm om mijn edele delen met het bekende resultaat als gevolg,toen de dames op plek van bestemming waren miste ik mijn portemonee,het is mij dezelfde week nog 4 keer overkomen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website