The Big Mango

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Column
Tags:
7 juli 2012

Zo nu en dan wordt mij de vraag gesteld, ‘is Bangkok leuk?’

Moeilijke vraag. “Leuk” in de zin van, ‘Hans-Teeuwen-leuk?’ Of, ‘Gummbah-leuk?’ Maar ik ga ervan uit dat met zo’n vraag bedoeld wordt of het er een beetje uit te houden is, een beetje bewoonbaar is voor een Rotterdammer.

Voordat ik die vraag hier ga beantwoorden lijkt me het leuk om eerst eens met wat cijfers te komen. Gewoon voor de leuk. Speciaal voor de statistieken fetisjisten:

Bangkok is een stad met:

 • Zo’n 12 miljoen inwoners. Officieel zijn het er 9 miljoen, maar vele gelukzoekers zijn niet geregistreerd, waaronder ik
 • 120 duizend taxi’s, die je op elk moment van de dag en elke denkbare plaats kunt aanhouden.
 • 5 miljoen auto’s.
 • 12 duizend bussen in alle kleuren, geuren, soorten, maten en variaties in graad van veiligheid.
 • 6 duizend tuktuks, gemotoriseerde driewielers, die een enorme herrie kunnen produceren en dat ook graag doen.
 • 30 duizend geregistreerde restaurants.
 • Triljarden straatstalletjes met eten. Ik zeg ‘triljarden’,omdat ze nooit geteld of geregistreerd zijn. Ik ga dat dus ook niet doen.
 • 28 graden. Dat is de gemiddelde etmaaltemperatuur over het hele jaar. De stad is door het World Meteorological Institute uitgeroepen tot heetste stad ter wereld. Niet vanwege de absolute temperaturen – Ryaad, in Saoedie Arabie, wordt in de zomer overdag veel heter- maar door de geringe temperatuurverschillen tussen de seizoenen en dag-en-nacht temperaturen. Het koelt er nooit echt af.
 • 5 centimeter. Zover zakt de stad jaarlijks weg in het moeras waar het op gebouwd is. De bijnaam ‘Het Venetie van het Oosten’ is ooit heel profetisch gekozen. ‘Amsterdam, het Venetië van het Noorden’, ook.
 • 1 bovengrondse metro.
 • 1 ondergrondse metro
 • Tussen de 30 duizend en 120 duizend prostituees. Ze zijn nooit geteld of geregistreerd en het ligt er helemaal aan wie je het vraagt, waar je het leest of welke bril je draagt. Maar het zijn er zeker geen ‘triljarden’.
 • 80 procent van de Bangkokianen dragen slippers op straat. Zonder sokken.
 • 20 procent van de Bangkokianen dragen schoenen op straat. Met sokken.
 • Dagelijks triljarden kilometers file.

Sommige mensen vinden dat je wanneer deze statistieken als een volleerd kok bij elkaar gooit, je het recept hebt voor Dante’s Inferno.

En ooit vergeleek iemand nachtelijk Bangkok met de stad uit ‘Bladerunner’, een futuristische film uit het begin van de jaren ’80, met onzer eigen Rutger Hauer als de bloeddorstige cyborg.

Een andere vergelijking dringt zich op met Los Angeles, vanwege het ontbreken van een ware stadskern en de vele viaducten die kriskras boven de stad gebouwd zijn om de eeuwige verkeersopstoppingen het hoofd te bieden. Futiele pogingen, daar er dagelijks 7 honderd nieuwe autoregistraties bijkomen.

Maar alles doetut. Dat is vreemd, maar in de schijnbare griezelige chaos lijkt alles naar behoren te functioneren. De Chao Praya rivier, die zich met haar cafe au lait kleurtje loom door de stad kronkelt, biedt voor veel mensen soelaas met haar verkwikkende bries en vele vormen van openbaar vervoer te water.

Vele mensen, waaronder mijn vrouw en ik, wonen middenin de stad, in lommerrijke ‘sois’, kleine zijstraatjes en laantjes met veldjes omzoomd door kolossale bomen, die welkome schaduw en rust bieden, met mom en pop winkeltjes, spelende schoolkinderen, loslopende vriendelijke, doch schurftige honden en getinkel van ijscokar belletjes.

Statistieken zijn slechts voer voor het voorstellingsvermogen. De werkelijkheid ligt vaak in een heel andere hoek….


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

42 reacties op “The Big Mango”

 1. rob zegt op

  Iedereen heeft een andere mening over Bangkok. Voor mijzelf vind ik het een der mooiste steden op deze wereld. Er is altijd wat te doen, te ontdekken. Je raakt er niet uitgekeken. Deze stad verveelt mij nooit. Ben net weer terug in Nederland, maar kan niet wachten tot mijn volgend verblijf in Thailand (over 10 maanden pas) weer start en eindigt in Bangkok…..

  • Jan Nagelhout zegt op

   Honden verdelgen????

   Ik heb eens rabies opgelopen, niet daar in Thailand maar in het Oosten van Turkije.
   Beest ripte mijn been open, een jaap van een cm of 8
   Wat ze daar dan doen is de hond vangen, wat meestal wel lukt, daarna binden ze dat beest aan een paal vast. In de tussentijd moet je dan zelf binnen 24 uur je eerste injectie halen. (Doe je dat niet, en hij was besmet ben je te laat en zit het al in je hersens)
   Gaat die hond nu binnen 10 dagen dood, dan had hij dus rabbies, anders niet en kun je stoppen met behandeling.
   Deze hond werd op dag vier knettergek, dus bingo (rabbies is een soort virale hersenvlies ontsteking)
   Afijn 6 lweken lang kon ik hier elke week nog een spuit halen, die geleverd werden door het tropenziekenhuis, verder nooit last van gehad

   Honden verdelgen zeg je, wel ik ben gebeten, zou angst moeten hebben, maar niks is minder waar.
   Ik let gewoon nog beter op,,, honden verdelgen is niet te doen, bovendien vind ik het woord verdelgen een raar woord dat bij mij nare associaties oproept met hopelijk vervlogen tijden……..

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Laten we het er dan op houden dat het bestand aan loslopende, schurftige honden danig gedecimeerd dient te worden. Dat gebeurt in West-Europa toch ook?

    • Jan Nagelhout zegt op

     Kijk ik ben er niet op tegen dat er wat aan gedaan word.
     Het is alleen onbegonnen werk, er loopt te veel in het wild rond en het land is groot.
     Wat ik zelf altijd doe: Op de fiets heb ik wat stenen bij de hand, meestal zijn ze dan wel weg, en als ik wandel zoek ik uit de natuur een flinke stok.
     Verder sla ik dan maar een kruisje 🙂

     Overigens, nooit aaien die beesten, ook al vind je ze nog zo leuk ( Ik ben ook gek op honden)
     Maar als zo’n beest rabbies heeft, hebben zijn vlooien dat ook.

  • Pujai zegt op

   @Rob

   Ben het volkomen met je eens. In veel opzichten doet Bangkok mij aan New York denken waar ik ooit gewoond- en gewerkt heb. Natuurlijk heb ik het dan niet over de wolkenkrabbers maar over de tomeloze energie van beide steden. Altijd wel wat aan de hand, te zien of te doen. Never a dull moment en je raakt er dan ook nooit uigekeken. Na een paar dagen raak je in een soort “natural high” niet door de luchtvervuiling(!) maar door de pure adrenaline die door je lichaam giert.
   Bangkok, absoluut een van mijn favoriete steden.

 2. @ Honden verdelgen? Dat is een glijdende schaal. De volgende stap zal dan het verdelgen van zwervers, bedelaars en anderen zijn. Die zijn immers ook lastig. Beter de eigenaren van honden aanpakken. Wat is er gebeurt Hans? Ooit gebeten door een hondje?

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Ik ben nooit gebeten, maar er is op de fiets wel naar mijn enkels gehapt. Twee kennissen zijn wel gebeten, met een gang naar het ziekenhuis voor de tetanus- en rabiës-injectie tot gevolg. Het aantal mensen in mijn kennissenkring dat is geslipt als gevolg van een hond, is niet op de vingers van één hand te tellen.
   Honden verdelgen is geen glijdende schaal, het is absolute noodzaak. Aanpakken van de eigenaren is zinloos, want vaak zijn het verwilderde dieren, waarvan het roedelinstinct weer terugkomt. De hint naar het verdelgen van zwervers en bedelaars acht ik op zijn zachtst gezegd ongepast.

   • @ De opmerking “honden verdelgen” acht ik ongepast. Niet prettig wanneer je veel plezier beleefd aan je viervoeter.
    De honden zijn niet het probleem, maar de Thai die ze zonder pardon op straat zetten als ze er genoeg van hebben. Dat weten jullie maar al te goed. Signaalbestrijding zal het probleem nooit oplossen. Hoeveel honden moet er dan opgeruimd worden? Hoe ga je dat doen? Ze afschieten, vergassen, spuitje geven? En wat als er weer nieuwe honden op straat worden gezet?

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     Hans had het over ‘loslopende, schurftige’ honden, niet de beesten die duidelijk bij iemand horen. Hoe wil je Thai beletten hun hond na het puppy-stadium op straat te zetten? In Thailand lopen miljoenen honden los. Ze vervuilen de omgeving, verzorgen overlast, zijn voor een groot deel besmet met rabiës etc. Is het juist dat met mij velen niet meer lopend of fietsend over straat lopen, zonder een flinke stok? Loslopende honden zonder eigenaar worden ook in Nederland vergast. Jammer, maar helaas. Thailand zou al een stuk verder zijn als de vrouwtjeshonden onvruchtbaar zouden worden gemaakt. Ik herinner mij een abt van een klooster in Thailand, dat omkwam in de zwerfhonden. Hij heeft aan de honden gevraagd of ze er bezwaar tegen hadden om naar de eeuwige jachtvelden te verhuizen. En wie zwijgt, stemt toe. Een keurige Boeddhistische oplossing….

     • @ “Loslopende honden zonder eigenaar worden ook in Nederland vergast” Ik weet niet waar jij deze wijsheid vandaan haalt? Ik ben jaren hondentrainer en vrijwilliger geweest bij de Dierenbescherming in Apeldoorn en weet derhalve redelijk hoe het werkt. Als er in NL honden vergast zouden worden dan was het land te klein dat kan ik je beloven. Dat is ook 1 van de reden dat ik erg blij ben, dat ik hier woon 😉

      • @ Prima Hans. Laten we discussie sluiten. Als het over honden gaat heb ik namelijk erg lange tenen 😉

      • cor verhoef zegt op

       Veel Thais vinden zwerfhonden wel degelijk een probleem. Maar wanneer je een stad als BKK zoveel mogelijk mijdt omdat je het een verschrikkelijke stad vindt, heb je geen tijd om daar achter te komen.

      • Ruud zegt op

       Ben het helemaal met Wallie eens
       verbeter de wereld maar begin met je zelf dit zijn Thaise problemen. wij zijn slechts gast ,
       en het zou mooi zijn als men zo zou handelen het is een prachtig land Er zijn alleen te veel toeristen jammer natuurlijk heeft men het inkomen nodig van het toerisme .
       Maar het bemoeien met dat hebben zij niet nodig groet ruud rotterdam

    • Pujai zegt op

     @Khun Peter, @Khun Hans

     Emotionele posts en terecht. Wij hebben thuis 6 honden en 7 katten. Wilde honden met karakter, de beste maten die ik ooit gehad heb. ‘s Nachts vaak schitterende huilconcerten en altijd unisono! Zelf uitgezocht bij de tempel (Wat) waar de fatsoenlijke Thais hun puppies dumpen als ze er zelf niet voor kunnen en/of willen zorgen. Onze honden hebben ons uitgekozen. Dat heb ik van Martin Gaus. Je gaat vlakbij een aantal spelende puppies zitten en de uit de hondjes die zelf op je afkomen en met je willen spelen, moet je kiezen.
     Ik fiets hier veel in- en om het dorp en heb nu een hele schare Thais die met mij meefietsen. Het probleem met honden, die vanaf het erf de openbare weg oprennen en daarbij behoorlijk agressief kunnen worden, heb ik in overleg met de Pujai Baan opgelost. In persoonlijke en vooral beleefde- en prettige gesprekken heb ik de hondenbezitters erop gewezen dat ik bij een ongeval op de openbare weg eerst een politierapport laat opmaken, vervolgens naar het ziekenhuis, en daarna naar mijn Thaise advocaat om een forse schadevergoeding te eisen. Een loos dreigement wat ik nooit zou doen, maar het probleem is wel opgelost. Ze weten nu wanneer ik er aan kom en houden de honden aangelijnd.
     Als het aantal honden bij de tempel te groot wordt belt de hoogste monnik (Lung Poh) een organisatie op die de honden ophaalt en vervolgens verkoopt aan een handelaar in Paak Isaan, waar deze honden worden doorverkocht aan de vele restaurants die hond op hun menu hebben staan. Overigens is dit niet de gehele Isaan, maar een bepaald gedeelte waar hondenvlees beschouwd wordt als een delicatesse. Ook zie ik met enige regelmaat vrachtwagentjes uit Isaan langskomen die via een luidspreker de inwoners van dit dorp oproepen om tegen een beloning hun honden te verkopen. Hier is geen woord aan verzonnen. Te gruwelijk voor woorden (voor ons) en heel gewoon voor de Thais. Dit illustreert voor mij dat het Thaise Boeddhisme in veel opzichten hypocriet en soms zelfs fake is. Immers respect voor ieder leven is een van de fundamentele regels van het echte Boeddhisme.

     • Hans Bos (redactie) zegt op

      Ach, Pujai. Mijn overleden vader zou zeggen: “In de grond is Hans nog niet zo’n slechte vent”. Een flinke korrel zout maakt de ironie soms beter verteerbaar.

      • Pujai zegt op

       @Hans

       Best bruut die uitspraak maar wel vreselijk grappig!

     • @ heren, svp op het artikel reageren en niet op elkaar.

     • huub zegt op

      dank voor deze woorden. ik heb respect voor je. [ de mensen die mij kennen weten dat ik dit maar bitter weinig zeg ]

  • nisson zegt op

   Khun Peter; bedelaars, zwervers en anderen hebben geen eigenaar, het zijn zelfstandige individuen met een vrije keuze over hoe hun leven te leiden. Doen zij iemand kwaad en worden daarbij betrapt dan volgt bestraffing. Helaas hebben loslopende honden geen eigenaar meer die ter verantwoording geroepen kan worden en bestraft. Het zijn verwilderde, onbetrouwbare, bijtgrage beesten geworden die niet alleen mij, maar tientallen mensen naast mij naar het leven staan.
   Aangezien mensenlevens in gevaar zijn heeft de staat de plicht deze bedreiging teniet te doen en moeten deze beesten uit onze leefruimte worden verwijderd. Is geen opvang mogelijk wegens te grote aantallen? jammer dan, dan worden ze afgeschoten of ze gaan in de pot.
   Doen we in NL toch ook. >>Schiphol vs Ganzen<<. Of mogen ze van jou rustig rond Schiphol vliegen en gedenk je de gans die zijn leven liet in de linker motor….?

 3. Peter de Goede zegt op

  Ja Bangkok is inderdaad enorm.
  Toch zijn wij wel gek op deze stad.
  Je kunt zelf gemakkelijk overal komen en lopen zonder dat je je onveilig voelt.
  De laatste vakantie zijn we 10 dagen in Bangkok geweest, leuke mensen ontmoet, Een jong stel was drie weken daarvoor met een eigen koffiehuisje begonnen, we zijn daar verschillende keren geweest.
  Zo zijn we ook terecht gekomen op een traditioneel culturele avond, door een man welke we op de ammuletmarkt tegen kwamen.
  Ja wij vinden Bangkok echt super, maar dat hebben we ook met Chang Mai, hoewel deze stad heel anders is.

 4. Jan Nagelhout zegt op

  Bangkok, is een waanzinnige stad, ik kom er nu een jaar of 15.
  Mooi voor ons met welgevulde westerse beurs, maar je zal er maar wonen met maar een paar centen te makken, dan heb je een hard bestaan lijkt me zo toe.
  Los van dat, vanuit mijn westerse ogen bekeken, en met de kennis en ervaringen die ik nu heb, ben ik er smoor verliefd op geworden, en mijn vrouw (Nederlands net als ik) ook

 5. bob bekaert zegt op

  Ja, mijn vrouw en ik komen nu al zo’n 12 jaar elk jaar naar Thailand voor 6 tot 8 weken overherfsten. En we beginnen en eindigen altijd in Krung Thep. Een geweldige ervaring die stad. Heel bijzonder alleen al met de express over de Chao phraya. Het is elke keer weer een ervaring van het ene eindpunt naar het andere en weer terug. Een wereldreis voor 40 bath. Natuurlijk is het een stad die erg schokkend kan zijn als je van de toeristische hoogtepunten afwijkt, maar altijd en overal weer die vriendelijkheid voor de farangs. We hebben nooit het gevoel dat we te veel zijn. Ja Bangkok!!

 6. cor verhoef zegt op

  Over de loslopende honden. Ik ben zelf geen hondenliefhebber, maar ik heb te doen met de meeste straathonden,. De meesten gaan gebukt onder een gekmakende jeuk, veroorzaakt door schurft, teken en ander ongedierte. Thais behandelen straathonden overigens wel veel beter dan mensen in latijns Amerika. Daar zijn de straathonden vaak vals en aggressief, doordat ze door de bewoners als een “hond behandeld worden.
  Een grootscheepse sterilisatie campagne zou het probleem misschien wat verlichten, maar zolang Thais te pas en te onpas honden aanschaffen om ze later weer op straat te gooien, blijft het probleem bestaan.
  En Bangkok? Straathonden of niet, ik ben helemaal verzot op deze stad en ga er nooit meer weg. Tenzij we zo ver weggezakt zijn, dat het tijd wordt om een badmuts op te zetten. Dan wel…

 7. hans zegt op

  Dit is ok wel een leuk weetje.

  Krung Thep (afgekort) is nog steeds de offiecieele naam voor Bangkok. Voluit is de benaming.

  Krung The Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahin thara Ayuthaya Phop Noppharat
  Ratchatbani Burinom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit…….. Dit betekent

  De stad van engelen, de grote stad, de woonplaats van de smaragdgroene Boeddha, de ondoordringbare stad van de god Indra, de grote hoofdstan van de wereld die met negen kostbare edelstenen is begiftigd, de gelukkige stad, rijk aan een enorm koninklijk paleis, dat de hemelse woonplaats gelijkt waar de gereincaarneerde god regeert, een stad die door Indra is gegeven en die door Visnukarn is agebouwd.

  U snapt nu wel waarom bangkok wereldrecordhouder is met de langste plaatsnaam.

  bron wiki

 8. hans zegt op

  Klein foutje gemaakt Dus Krung Thep etc.etc.

 9. wimol zegt op

  Bangkok is een geweldige stad voor enkele dagen ,inkopen doen,een leuk hotelletje en een lekker restaurantje,maar on er te wonen daarvoor is er te weinig zuurstof.Je moet maar eens een wandeling maken aan het victoria monument kan je gewoon niet ademen.
  Wat betreft honden,dat is niet enkel een verschijnsel in Bangkok ik woon in korat en dat verschijnsel doet zich hier ook voor en soms stoort het een beetje.Als ik met de fiets ben en ze rennen achter mij dan stop ik en zijn ze zo weg ,ze hebben meer angst dan ik,en schijnbaar kan een hond dit ruiken.
  Aan de andere kant zo ik eens willen vragen aan Michel Vandenbosch van GAIA of hij wil leven als een hond in Belgie.Ganse dag in de woning en als hij buiten mag aan de les. Nu ik niet hoor,dus alles heeft zijn voor en nadelen.

 10. huub zegt op

  ik vind het de fijnste stad van de wereld ik kom hier al 22 jaar,doe er zaken,heb er thaise vrienden en iedere keer als ik aankom is het alsof ik thuis kom. mijn vrienden en kennissen zeggen altijd huub ha sip farang ,ha sip thai. om op de honden terug te komen er bestaat geen grotere dierenliefhebber dan ik,wij vangen al jaren hondjes op die niemand hebben wil.ik heb geen goed woord over voor dergelijke uitspraken. ik hoop niet dat dit dezelfde persoon is die vorig jaar meen ik hier schreef dat hij de honden bij hem in de soi vergiftigde en ze vlees met glasscherven gaf.. laat ik er maar over op houden,want ik wordt misselijk van zulke mensen.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   De redactie zou dergelijke handelingen en uitspraken nooit accepteren. Je moet in de war zijn met een ander blog of medium. We zijn en blijven dierenliefhebbers.

   • Joseph Jongen zegt op

    Huub heeft inderdaad gelijk. Dat zeer onsmakelijke verhaal heeft er heel even gestaan maar is gelukkig door een wijze Khun Peter snel daarna verwijderd.

 11. Thailandganger zegt op

  Volgende keer maar een stuk over de honden in Thailand schrijven? Kans op succes is er groot als ik dit lees.

  ps. Leuk al die statistiek.

  • @ we zijn al aardig op weg om wat meer respect voor mensen (Thai) op te brengen in de reacties. Nu nog respect voor dieren. 😉

  • @ haha, prachtig toch. Een goed excuus. En ondertussen computerspelletjes spelen op de iPad.

 12. Rene Rakers zegt op

  wij zijn net weer terug uit thailand waar we zelf weer een rondreis hebben gemaakt dor het noorden. natuurlijk gestart in bangkok en geeindigd.
  altijd hotel in china town ( grand china princess) waar we verliefd zijn geworden op deze stad en thailand. ik zou wel een paar weken willen dwalen door bangkok,
  dus volgend jaar weer! Bankok je houd ervan of je vindt het vreselijk

 13. KrungThep zegt op

  Bangkok vind ik de meest geweldige stad waar ik ooit geweest ben en komende jaren wil ik hier dan ook zeker blijven wonen, deze stad verveelt geen seconde.
  Toen ik hier vele jaren geleden voor de eerste keer kwam, was ik blij dat ik na een paar dagen richting het noorden kon. Ik vond het hier zweetheet, een grote chaos van verkeer en mensen, en het stonk door de combinatie van uitlaatgassen, putluchten, allerlei eten dat op straat werd bereid en andere ondefinieerbare geuren. Hoe vaker ik echter in Bangkok kwam, hoe meer ik deze stad ben gaan waarderen. Het is er druk, het is er heet, het kan er stinken, maar als je hier doorheen prikt en zelf vaker op pad gaat in de minder toeristische buurten, dan kom je er achter wat een heerlijke stad dit is. Nog nooit heb ik me maar een moment onveilig gevoeld in deze gigantische Aziatische metropool, ook niet midden in de nacht als ik na een avondje stappen over straat loop, dat is ‘s nachts in Amsterdam wel eens anders geweest.
  Niks leukers dan eten bij een klein, Thais restaurantje dat er niet uitziet, verborgen ergens in een soi, of gewoon door kleine straatjes te dwalen zonder enig benul te hebben waar je bent en waar je uitkomt, of eens in de zoveel tijd ‘s nachts een paar biertjes te drinken bij een van de straatbarretjes die de hele nacht blijven staan en waar je ‘s ochtends de zon weer ziet opkomen en de eerste mensen weer naar werk ziet gaan……. Bangkok……ik houd van deze stad !

 14. Willem van Doorn zegt op

  “Je houdt er van of vindt het vreselijk”. Maar niemand houdt rekening met de mensen die zo’n stad vreselijk vinden. Hoe staat het met de plannen om een satalietstad te bouwen? Heel veel zou uit Bangkok weg moeten (en kunnen) zoals bijvoorbeeld de ambassades. Die kan je het beste zo nabij mogelijk het vliegveld situeren. Wie daar moet zijn kan dan naar en van het vliegveld reizen (bij voorkeur per vliegtuig, maar er zijn ook bussen die vanuit diverse windstreken daarheen rijden, en hopelijk komen er ook supersnelle treinen van en naar het vliegveld). Het BKK vliegveld is de best bereikbare plaats van heel Thailand, zowel vanuit Thailand zelf, als vanuit het buitenland. Dus in feite een natuurlijk knooppunt. (De satalietstad om-er-te-wonen en om-er-te-werken moet natuurlijk ergens anders gebouwd worden dan te nabij dat natuurlijke knooppunt, maar wel met dat natuurlijke knooppunt verkeerstechnisch verbonden worden).
  Bangkok in de spreekwoordelijke zin van het woord links kunnen laten liggen dat zou een weldaad zijn voor hen die Bangkok vreselijk vinden. En wie van Bangkok houdt die kan naar Bangkok blijven gaan. En er zijn hart en longen daar vol zuigen. Hoe dan ook: nog meer handel, woonplekken en wat dan ook in deze miljoenenstad proppen is allang alle efficientie voorbij en alle redelijk te stellen limieten ook.

  • cor verhoef zegt op

   @Willem van Doorn,

   Wat ben ik blij dat jij het niet voor het zeggen hebt in dit land. Decentralisatie is natuurlijk alleen maar aan te moedigen, maar om daarvoor nu een compleet nieuwe satelietstad te bouwen. Wanneer diensten en industrien vanuit naar reeds bestaande steden in bijvoorbeeld de Isaan verplaatst zouden worden dan creeert men daar de broodnodige banen. Het idee van de satelietstad komt van de megalomaan Thaksin, een volkomen onwerkbaar idee, maar wel interessant voor corrupte kickback schoppende politici.
   Dat je niets om Bangkok geeft is niet zo verbazing wekkend, gezien je voorkeur voor een risicoloos leven.
   .

  • Gringo zegt op

   @Willem, ik ben het volkomen met Cor Verhoef eens. Ik vind ook, dat de oplossing in de Isaan gezocht moet worden en niet een soort Bijlmermeer creeren bij het vliegveld.

   Zie mijn eerdere verhaal en de reacties “Roi Et, de nieuwe hoofdstad van Thailand”, dat op 9 gebruari jl. op dit blog verscheen.

 15. Olga Katers zegt op

  @ Khun Peter,
  Daar zit ik nu echt op te wachten, respect voor dieren.
  Respect voor mijn medemens, in Thailand of waar in de wereld heb ik altijd.

  Bij mij is er een hond, door het hek gekropen, en heb ik er nooit meer uit kunnen krijgen.
  Ook twee puppy’s, zijn naar binnen gekomen, die zijn wel weer naar buiten gekropen, en hebben gewoon dagelijks eten gekregen buiten, ze zoeken zelf hun baasje uit.

  En drie dagen terug, heb ik een teefje, “wat ik al 1 jaar eten geef” buiten, van de verdrinking dood gered met twee kleine puppy’s van twee weken oud, helaas was er een puppy al verdronken. Ze lagen in een buis van 3m lang waar de oprit naar het huis over loopt, en ja de regentijd is begonnen en dan loopt hij vol met water, een soort van sloot.
  Maar nu heerlijk bij mij in het guesthouse liggen te snurken, samen met moeder.
  En er lopen hier ook nog twee poezen rond, en de vogeltjes fluiten, dus ik ook.
  “Always look on the bright side of life”, maar dat doe ik liever hier net boven de rook van Pranburi, dan in de smog van The Big Mango!

 16. Willem van Doorn zegt op

  Ik heb bemerkt dat door met betrekking tot de ulta-metropool Bangkok te vragen “Hoe staat het met de plannen om een satalietstad te bouwen?” in politiek vaarwater terecht kom. Het idee van zo’n satalietstad wordt namelijk aan Thaksin toegeschreven (het idee om een nieuw vliegveld te bouwen als ik goed ingelicht ben ook) en bovendien als je maar even de Thaise politiek aanroert dan ben je ongelukkig en ‘geel’ of ‘rood’. Wel zijn we toch gelukkig met dat nieuwe vliegveld, toch?
  Maar waar het over gaat: vind je Bangkok nou leuk of niet, dan kan ik me wel degelijk voorstellen dat Bangkok een plek heeft in de harten van sommigen (zoals bij mij Pattaya dat heeft, maar ik wilde er toch wel -na anderhalf jaar er gewoond te hebben- uit weg). Bangkok heeft voor mij -en niet alleen voor mij- een beetje (veel) te veel van het goede (of misschien raker geformuleerd: van het immer aantrekkelijke slechte); ik wou dit persoonlijke idee in mijn vorige reactie weglaten, maar dat idee schemerde er -blijkbaar- wel door.
  Daarnaast moet natuurlijk niet alleen maar het gevoel spreken, maar het gezonde verstand (en een heel beetje fantasie).
  Let wel: ik wil het in Thailand helemaal niet het voor het zeggen hebben en daar is trouwens absoluut geen enkele kans op, maar ik wil wel de ontwikkelingen (en de ideeen aangaande mogelijke ontwikkelingen) mogen volgen. Ik denk dat de huidige situatie om een aanpak daarvan schreeuwt en natuurlijk zijn niet alle ideen (ook niet de mijne) per definitie goed.
  Echter om wel -wat sommigen doen- een decentraliesatie toe te juichen, maar niet het bouwen van een andere (sataliet)stad (die dan ongetwijfeld gebouwd zou worden naar modernere woon- en werkideen) dat vat ik niet helemaal. Na Chiang Mai is er niet voor niets Chiang Rai gebouwd en toen nog zuidelijker Bangkok. En al die steden worden blijkbaar best wel leuk gevonden.
  Misschien gaat Thailand wel een nieuwe stad nog zuidelijker, in de Golf van Thailand bouwen; zou ook wel best een leuke stad kunnen worden, een stad zou het in ieder geval zijn die meer aangeblazen wordt door frisse zeelucht.
  ‘Leuk’ is niet zo maar iets, het is een belangrijk iets, maar om voor ‘leuk’ onoverwogen en totaal niet meer in verhouding ‘gezond’ in te leveren, dat gaat ieder weldenkend mens, althans dat gaat mij, te ver. Bovendien aan het bestaande ‘leuk’ vast te houden (een ‘leuk’ dat toch duidelijk niet in alle opzichten leuk is) is bijzonder conservatief of noem het een beetje te fantasie-arm en een heel beetje vasthoudend.

 17. cor verhoef zegt op

  Beste Willem,

  Ik heb je reactie drie keer doorgelezen en er is geen touw aan vast te knopen aan dit relaas en het staat vol met onzorgvuldigheden (Chiang Rai is geen satelietstadje van Chiang Mai, maar heeft haar eigen 250 jaar durende bestaansrecht als nederzetting/dorp/stadje) en richtingloos gezwets.
  Ik kan je Luxemburg aanraden, wanneer je de luchtvervuiling niet meer trekt. Daar hebben ze ongelofelijk spannende postzegelverzamel wedstrijden en op het laten van scheten staat een fikse boete. Willem, je gaat helemaal uit je dak daar.

 18. Willem van Doorn zegt op

  Iemand spreekt nu ineens over een soort Bijlmermeer bij het vliegveld. Ik hoop dat hij niet van mij denkt dat ik dat nou wil. Alstublieft niet.(Over fantasie-arm gesproken).

 19. Willem van Doorn zegt op

  Ik kan me voorstellen dat mijn aanvulling geplaatst op 8 juli j.l. op zich niet duidelijk is. Voor wie eerst leest wat ik eerder plaatste en vervolgens anderen in reactie daarop, moet toch duidelijk zijn waarom het gaat: dat is dat je wel eens zou kunnen denken aan een decentralisatie (in plaats van almaar een opstapeling in het al meer dan vol gestapelde Bangkok) en in dat kader aan een nieuwe stad (zonder overvloedig veel honden?) ergens in Thailand, al of niet nadrukkelijk als -nieuw in Thailand- satalietstad, een satalietstad van Bangkok. Noem het een Almere. Dat is zoals u weet een in feite in de zee gebouwde stad en Almere is te beschouwen als een satalietstad van Amsterdam (en dan ook bedoeld als een overloop uit Amsterdam, dat om Amsterdam leuk te houden). De nieuwe stad in Thailand hoeft natuurlijk niet perse in zee (in casu in de Golf van Thailand) gebouwd te worden, dat is maar een brainwave, een associatie; maar daarvan moet het menselijke denken het wel hebben, hoeveel brainwaves ook je uiteindelijk maar beter kunt verwerpen.
  Mijn ideeen te associeren met de idee dat ik meer in Luxemburg thuis hoor -me daar meer “sanuk” zou voelen- dan in Thailand (en op welke gronden dan wel), dat maak ik zelf wel uit. Dat als ik daarin tegengesproken wordt met -ik heb hier wat geleerd- een glimlach.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website