Bericht uit Holland (2)

Door Redactie
Geplaatst in Column
Tags: ,
10 mei 2013

‘Zo buurman, naar de kapper geweest’, begroette buurman Ron me toen we gelijktijdig uit onze portiekwoning stapten. Ron begroet me elke keer zo, wanneer ik terug ben uit Thailand. Want wanneer ik vertrek, heb ik een redelijk volle haarbos; bij terugkeer is die verdwenen.

En deze keer wel erg rigoureus; het lijkt wel of de kapster in Nathong 1 (een zijstraat van Ratchadaphisek Road Soi 7, Bangkok) mij met een heggenschaar heeft geknipt. Ik verdenk mijn vriendin ervan dat ze haar die instructie heeft gegeven, want zij had er al tijden op aan gedrongen dat ik naar de kapper moest gaan.

Ron is al lang een van mijn drie buren op de portiek. Ik zie hem niet vaak, want hij werkt bij de loodsdienst en is dan een week of zo van huis. Toen ik hem sprak, had hij een kater. Was de avond tevoren, 4 mei, om 5 uur naar de kroeg gegaan om een band te horen spelen maar die begon pas om 9 uur. Dus wat doe je dan om de verveling van het wachten te verdrijven?

Toen we beneden aan de stenen portiektrap nog wat stonden te praten, kwamen de buren van beneden met hun twee kinderen naar buiten. Die begroetten me met een koel ‘hallo’; een ‘zo, ben je weer terug uit Thailand’ kon er niet vanaf. En dan te bedenken dat de heer des huizes voorzitter is van onze Vereniging van Eigenaren, een vereniging met drie leden. Hij, ik en de tussenburen. Bovendien hebben we geen ruzie. Sociaal wat onhandig, zal ik maar zeggen.

De tussenburen zijn een jong echtpaar van wie de man gitaren bouwt en de vrouw watermanagement heeft gestudeerd. De man kan er heel enthousiast over vertellen. Hij maakt gitaren op maat. Een gitaar voor een muzikant die gipsymuziek speelt is heel anders dan een gitaar voor een popmuzikant. Iets met de F- en G-sleutel, maar vraag me niet naar de details, want die gingen boven mijn (muzikale) pet.

De stille tocht van het stadhuis naar het bevrijdingsmonument op het Verploegh Chasséplein (foto) heb ik deze maal overgeslagen. Vanwege enige slaperigheid. Nog steeds staat mijn biologische klok namelijk niet op de Nederlandse tijd. Het schijnt dat die 1 uur per dag verschuift, dus na vijf dagen moet die weer gelijk lopen. En de geest is nog onderweg. Ze zeggen wel eens dat die met de snelheid van een paard reist. Ik denk dat het beestje in Nederland arriveert als ik al weer op het punt sta om te vertrekken. Kan het gelijk weer mee terug.

Sommige dingen mis je niet zolang je ze niet ziet, hoort, eet of drinkt. Ik had die ervaring met bier. Ik ben geen fijnproever en drink in Thailand Leo op z’n Thais, dus met ijsklontjes. Toen ik zondagmiddag op een terrasje samen met een vriend Jopen bier dronk, realiseerde ik me pas hoe lekker een biertje kan zijn. Jopen lentebier had een licht-zoete smaak. Het dronk als limonade, wat gevaarlijk was want het bevat 7 procent alcohol. Op de website van de Haarlemse brouwerij las ik: culicombi Oosterse (Thaise) maaltijden. Ben ik in Nederland, word ik weer herinnerd aan Thailand. En daar heb ik heeeelemaal geen bezwaar tegen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Bericht uit Holland (2)”

 1. sjaak zegt op

  Dat was dus een echt hartverwarmende welkom door die buren en hun kinderen. Dit sociaal fenomeen is toch al altijd zo geweest in Nederland. Ik verwacht ook niet veel anders wanneer ik volgende week naar Nederland kom. Ik zie er nu al vreselijk tegen op en zal zo kort mogelijk blijven. Hier in Thailand mag het nu wel heet zijn, ik mis nu al de vriendelijke blikken wanneer ik met onze Yamaha met zijkar ga inkopen.
  Ik denk dat hier velen met je meevoelen….

 2. Steven zegt op

  Tja Dirk,ik zie al jaren deze begeleidende foto met jouw zee r” artistieke” haardos.Zoiets had ik vroeger ook.
  Ter beoordeling van je huidige haarstijl zou ik graag een niet -geretoucheerde-recente foto zien.Kunnen wij een update verwachten?
  Ikzelf heb de moed voor een eigentijds kapsel inmiddles opgegeven en heb een tondeuse aangeschaft.
  Met een 6 mm opzetstukje zie je er weer uit als herboren en jaren jonger(althans volgens mijn Thaise vriendin)
  Bijkomend voordeel is het wassen van je haar,niet zweten met een valhelm op in thailand en het gereduceerde visuele leeftijdsverschil met je vriendin.Wie schetst mijn verbazing dat de jongere dames < 25(waaronder mijn jongste dochter van 22) zeer enthousiast zijn van dit soort kapsels.Dus er is nog hoop op een survival of the fittest Farang.
  Mijn moeder zei alleen maar;"Hoe ben je zo snel weer uit de gevangenis onslagen!",maar ja die is 94!
  M.b.t. de wijze waarop je je bier in thailand nuttigt, geef ik hier geen kommentaar.
  Misschien kun je je baard laten staan?
  vr.gr.Steven


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website