Tijdelijk monnik worden in Thailand (2)

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond, Boeddhisme
Tags: ,
22 december 2019

In de vorige posting is een beschrijving gegeven hoe men tijdelijk monnik kan worden. In deze posting gaat het eveneens over een tijdelijk monnik zijn, maar dan voor jongere kinderen.

 

Deze inwijding in de Sangha gaat dikwijls niet van de kinderen zelf uit, maar wordt gestimuleerd met name door de moeder. Zij verkrijgt daarmee een extra merit. Vaak vindt dit plaats in de maand april als de kinderen niet naar school hoeven, maar nog wel voor de Songkran. Een Wat geeft aan wanneer een ceremonie georganiseerd gaat worden, zodat mensen uit de omgeving daarop kunnen reageren.

In de betreffende Wat wordt het hoofdhaar en de wenkbrauwen van de kinderen afgeschoren door iets oudere daar wonende monniken. De haren worden in een lotusblad opgevangen, samengevouwen en aan de moeder gegeven. Zij zal dat later aan de rivier toe vertrouwen. Het lijkt wel een Loy Kratong gedachte. Aanvankelijk krijgen de kinderen witte kledij om te dragen.

De volgende stap is dat de kinderen naar hun moeder gaan en voor hen knielt en vraagt om vergeving wat ze ooit misdaan hebben. Dit lijkt weer op Vaderdag, 5 december, waar ditzelfde ritueel zich thuis afspeelt. Daarna krijgen ze de oranje kleding van het monnikendom uitgereikt. In het nieuwe gewaad maken ze een rondgang om de wijdingszaal (Bot) om vervolgens versierde munten naar de mensen te gooien. Deze gewoonte ziet men soms ook terug bij crematies. Nadat de overledenen in een kist rond het crematie gebouwtje (Phra Men) vervoerd is, worden voordat de crematie begint muntjes over de aanwezigen uitgestrooid. Als de schalen met geld leeg zijn, gaan ze de tempel binnen en luisteren naar de abt. Deze deelt daarna aan elk kind een doek uit, die over de schouder en het lichaam gedrapeerd moet worden.

Door gezamenlijk iets te ondernemen worden de jonge monniken opgenomen binnen de Wat, maar betekent geen definitieve intrede in het monnikendom. In tegenstelling tot de wat oudere tijdelijke intreding tot monnik vindt bij deze gebeurtenis een groot feest plaats, waarbij veel mensen zijn uitgenodigd en volop kunnen eten en drinken.

Na deze indrukwekkende gebeurtenissen krijgen de kinderen in de periode van 2 weken of langer onderricht in het boeddhisme en gaan ze ’s morgens de straat op om voedsel te verzamelen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website