Smaken verschillen. De een vindt de Phra Maha Chedi Chai Mongkol in Phu Khao Kiew een schitterend bouwwerk, de ander acht het een duidelijk voorbeeld van ‘superkitsch’.

Indrukwekkend is het tempelcomplex in ieder geval, en een hele klim naar boven. Uitvalsbasis voor het bezoek was de provinciehoofdstad Mahasarakham, een alleraardigst plaatsje, met de nodige winkels en een fraai hotel. Daar kostte de compleet met videorecorder en films uitgeruste kamer slechts 650 baht. Onder leiding van vier Thai reden we richting tempel, volgens de Thai ‘niet zo ver’ rijden. Dat bleek een understatement, want uiteindelijk klokte ik 140 kilometer over het platteland van de Isan. De Phra Maha Chedi ligt op 85 kilometer van Roi Et en 508 van Bangkok, te ver voor een simpele dagtocht.

Genoemde tempel ligt in de provincie Roi Et (101) in het district Nong Phok. Met de planning voor het bouwwerk is in 1985 begonnen, maar de tempel is nog lang niet klaar. Het complex is bedoeld als onderkomen voor relikwieën van Boeddha, die de lokale abt destijds uit Sri Lanka heeft ontvangen.  Tevens is het een plek voor contemplatie, studie en ontspanning. De maten zijn symbolisch en geënt op de naam van de provinciehoofdstad, die (vertaald) neerkomt op 101. Dus is de chedi 101 meter hoog, en mogelijk de hoogste van Thailand. De tempel is 101 meter breed en eenzelfde maat diep. Het geheel ligt op 101 rai grond, circa 20 hectare en is omgeven door een 3,5 kilometer lange muur, naar het voorbeeld van de Chinese muur…

(Waruto_sama Studio / Shutterstock.com)

In de tempel zelf staan 101 bronzen beelden, terwijl de top van de chedi is getooid met maar liefst 60 kilo goud. Als het complex bedoeld is om de bezoeker een nietig gevoel te geven, dan zijn de bouwers daar goed in geslaagd. De tempel telt maar liefst zes etages, elk met een ander doel. Op de vierde etage kan men om de chedi heen lopen. Dat biedt een fantastisch uitzicht op de landelijke omgeving.

Buiten en binnen is het alles goud wat er blinkt. De 119 traptreden naar de top zijn overigens een onmogelijke hindernis voor gehandicapten, maar tot op zekere hoogte kunnen zij gebruik maken van een lift. De chedi is omgeven door  acht kleinere chedi’s en fraaie tuinen.

De Phra Maha Chedi Chai Monkol is beslist een omweg waard, al is het alleen maar om te zien wat een rotsvast geloof kan bewerkstelligen.En toen begon het te regenen….


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 6 votes.
Please wait...

11 reacties op “Een tempel in de Isaan, mooi van lelijkheid”

 1. Roy zegt op

  Deze tempel is in de buurt van Pha nam yoi. N 16° 19.932 E 104° 19.212
  Persoonlijk vind ik deze tempel een sprookjestempel verbazend mooi en onvoorstelbaar groot.
  Ik ben er meerdere keren geweest de tempel is nog in opbouw dus elke keer is het een verrassing.
  Meestal is het er heel rustig bijna geen bezoekers en kijkt men nog verrast als er farangs zijn.
  Ik ben er ook eens naartoe geweest met mijn vriendin op een Boeddhadag en dan was er
  volgens mijn schatting toch een 30 000 Thais aanwezig.Er waren 101 monikken aan het chanten
  en iedereen was muis stil.Kunst of kitch,het is een tempel naar mijn hart.

 2. Rene Martin zegt op

  Aparte tempel en deze staat nu op mijn to do list. Bedankt voor de tip.

 3. A.G.Bijl zegt op

  Een hele mooie tempel maar pas op als het begint te regenen worden de trappen spek glad.
  Was er met mooi weer toen begon het te regenen lag ik beneden aan de trap.
  Alles is van marmer mensen pas op. Loop nog steeds bij de fysiotherapeut na 1 jaar

  • Leo Th. zegt op

   Deze waarschuwing is beslist op zijn plaats. Geldt helaas niet enkel voor de trappen van deze tempel maar ook voor entrees van winkelcentra, hotels en trottoirs overal in Thailand. De gebruikte steensoort (inderdaad vaak marmer) in combinatie met schoeisel zonder profiel, veelal plastic slippers, zorgen bij regen dat het spiegelglad is en je onderuit gaat voordat je er erg in hebt.

   • Maryse zegt op

    Draag dan behoorlijk schoeisel, plastic slippers zijn voor in huis te lopen (als je niet op blote voeten wilt lopen)

  • Theiweert zegt op

   Gewoon de schoenen uit zodat het hoort. Boeddha straft direct en je kan er dus al een jaar op terug kijken.

 4. Pieter zegt op

  Watpaphukon
  Nog zo’n mooie nieuwe tempel een stukje noordelijker…
  Boven op de top van een heuvel, zeer fraai uitzicht.
  https://www.youtube.com/watch?v=CFNNY957gZs
  https://scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/1452355_588583491212868_1023905230_n.jpg?oh=a554bedb2aae60e81d72286d2c955ef8&oe=578697E6

  • Pieter zegt op

   Website..
   http://watpaphukon.org/

  • eddy zegt op

   Dat klopt , uitzonderlijk mooi de blauwe tempel , maar wel heel ver van de tempel in Roi Et , de blauwe tempel ligt tussen Nong Kai en Udon Thani , maar dan richting de mekon revier .

 5. zwarteb zegt op

  Ik vond hem geweldig mooi, vooral de aangelegde tuin was bijzonder

 6. bert zegt op

  Vergeet Roi Et niet, de hoofdstad van de provincie
  De stad is ontspannen en wordt ook wel slaperig genoemd. Dat “slaperig” lijkt voor een belangrijk deel achterhaald. Er zijn diverse nieuwe hotels gekomen. De prijzen zijn laag voor de prima kwaliteit. Je kunt er leuk eten en drinken in een ontspannen sfeer, maar ook uit je dak gaan onder de deunen en met de show van onvervalste Isaan CountryRock. Voor de liefhebbers van westers zijn er diverse farang-pubs.
  Roi Et is voor Thaise begrippen een vrij compacte stad. De oude stad is klein, omgeven door een vierkante gracht. Je kunt veel te voet doen.
  Nieuwe attractie is de Roi Et Tower in het Somdet Phra Srinakarindra Park bij een vijver midden in de stad.
  De toren valt niet alleen op door de vorm van een oud muziekinstrument, maar vooral door de hoogte van 101 meter, naar de naam van de stad. Vanaf de toren geniet je van een blik over de stad. Je staat achter glas, maar vanaf diverse plaatsen kijk je ook door het glas op de vloer naar beneden. Je kunt nog een etage hoger naar een kleine tempel. Schoenen uit en passende kleding!
  Heb je geen last van hoogtevrees, dan kun je binnenkort vanaf de toren101 meter naar beneden abseilen over de vijver.
  AirAsia vliegt een paar keer per dag van Bangkok-Don Muang op Roi Et.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website