Lumpini Park

Bangkok, de bruisende hoofdstad van Thailand, staat bekend om zijn levendige straten, rijke cultuur en indrukwekkende architectuur. Maar de stad is ook bezig met een groene transformatie, met nieuwe parken die opduiken in het stedelijke landschap.

Deze groene oases zijn een prachtige plek om te ontspannen, de lokale cultuur te ervaren en zelfs deel te nemen aan verschillende recreatieve activiteiten.

 • Lumpini Park, het oudste en grootste park van de stad, is een waar icoon. Het is vernoemd naar de geboorteplaats van Boeddha in Nepal en werd geopend in de jaren 1920 door Koning Rama VI. Wat opvalt in Lumpini Park, zijn de grote hagedissen, beter bekend als varanen, die je kunt zien zonnen langs de vijvers of in de bomen. Lumpini Park biedt bezoekers een ontsnapping uit de drukte van de stad met zijn uitgestrekte gazons, diverse flora en fauna, en een grote vijver waar je waterfietsen kunt huren. Je kunt er ook verschillende fitnessgroepen vinden die bezig zijn met Tai Chi, yoga en aerobics.
 • Chatuchak Park, hoewel bekend om zijn nabijheid van de beroemde Chatuchak Weekend Market, is zelf een toeristische attractie. Hier kun je een opmerkelijk feit vinden: het Chatuchak Park is de thuisbasis van het Railway Museum van Bangkok, waar bezoekers de kans krijgen om meer te weten te komen over de geschiedenis van de Thaise spoorwegen. Het park is een populaire plek voor picknicks en heeft diverse sportfaciliteiten.
 • Benjakitti Park, met zijn grote centrale vijver en prachtig uitzicht op de skyline van Bangkok, is het decor van talloze Instagram-foto’s. Het heeft een aparte loop- en fietsroute, waardoor Benjakitti Park een populaire plek is voor de gezondheidsbewuste inwoners van Bangkok. Dit park is ideaal voor hardlopen, fietsen, en ontspannen bij het water.
 • Rama IX Park is niet alleen het grootste groene gebied in Bangkok, maar het herbergt ook de hoogste kunstmatige waterval in Thailand. Deze waterval is een spectaculaire bezienswaardigheid, vooral tijdens het regenseizoen wanneer het water het overvloedigst is. Rama IX Park heeft prachtige tuinen, grote vijvers, en een botanische tuin. Het is vernoemd naar de 9e koning van de Chakri-dynastie en wordt vaak gebruikt voor speciale evenementen en bloemenshows.
 • Santiphap Park, dat “Park van Vrede” betekent, is een eerbetoon aan de wereldvrede. Hoewel het kleiner is dan de andere parken, staat het bekend om zijn verscheidenheid aan vogels, waardoor het een geliefde plek is voor vogelspotters.
 • Rot Fai Park, de vertaling daarvan is ‘Treinpark’, het was ooit een golfbaan voor de State Railway Union. Het is nu een populair park voor gezinnen, met een groot aantal speelplaatsen en zelfs een miniatuurtrein die het park doorkruist. Het park is ook geliefd bij fietsers en joggers.

Benjakitti Park (maodoltee / Shutterstock.com)

Pathumwananurak park: Een oase in de stad

Een van de meest opvallende nieuwe toevoegingen is het Pathumwananurak Park, een groene “oase” in het centrum van de stad, die eindelijk opent, meer dan vier jaar nadat het werd voltooid. Het park, dat zich uitstrekt over 40 rai (64.000 vierkante meter), werd ontwikkeld door Landprocess voor het Crown Property Bureau. Het park is ontworpen in de vorm van het Thaise cijfer “9”, ter ere van de overleden koning Rama IX.

Pathumwananurak park

Het park is verdeeld in vijf secties, waaronder een waterzuiveringscentrum, een openluchttheater, een wandelpad, een groen bos en een rustgebied. Het is gelegen aan de Ratchadamri Road en wordt begrensd door het CentralWorld winkelcentrum en de Khlong Saen Saep.

Meer parken op komst

Maar de groene transformatie van Bangkok stopt niet bij het Pathumwananurak Park. De Bangkok Metropolitan Administration (BMA) heeft plannen om dit jaar meer “15-minuten” parken te openen. Deze parken zijn bedoeld om inwoners van de stad recreatieruimtes in de buurt te bieden.

Volgens Pornphrom Vikitsreth, adviseur van de gouverneur van Bangkok, is het “15-minuten” parkproject een antwoord op het tekort aan grote parken in de stad. Het biedt groene gebieden die op korte loopafstand van gemeenschappen liggen, zodat mensen ze kunnen gebruiken voor recreatie of om hun huisdieren uit te laten.

De BMA heeft al 107 percelen grond verworven die kunnen worden omgevormd tot openbare parken en die op 15 minuten loopafstand liggen van de omliggende gemeenschappen. Van deze 107 percelen zijn er al 13 omgevormd tot openbare parken, maar de BMA wil elk jaar minstens 30 parken in Bangkok aanleggen, met een jaarlijks budget van 30 miljoen baht voor dit project.

Deze groene transformatie is een welkome verandering voor de inwoners van Bangkok, die nu kunnen genieten van meer groene ruimtes in hun bruisende stad. Het is een stap in de richting van een duurzamere en gezondere stedelijke omgeving.

4 reacties op “Inside Bangkok (3): De stadsparken”

 1. Ton Kersten zegt op

  Mooie ontwikkeling het aanleggen van nieuwe parken in Bangkok, van een aantal al genoten, enkele nieuwe voor mij in het artikel, voor de volgende keer

 2. Rys Chmielowski zegt op

  Stadsparken van Bangkok, een heel mooi overzichtelijk artikel. Elke keer als wij naar Thailand gaan bezoeken wij er enkele. Over enkele weken gaan we weer en zullen zeker dit keer het nieuwe Pathumwananurak Park gaan ontdekken. Misschien een tip om bij elk park het dichtstbijzijnde BTS of Metro station te vermelden. Nogmaals mijn complimenten voor dit artikel. Groet van Rys.

 3. Jan zegt op

  Nu nog het openbaar vervoer vergroenen, vervuilende vrachtwagens en auto’s weren en we zijn goed op weg!

 4. Jacob zegt op

  Vaak langs Pathumwananurak park gelopen en nu is het eindelijk open. Mooi park te midden naast Central World en mooi uitzicht vanaf de Skywalk als je vanaf of naar Big C Ratchaprasong loopt.

  15 jaar terug was dit het domein van straatverkopers en “hole in the wall”- restaurants. Golfplaten vormden een schutting. Ik kreeg de indruk dat daar wel mensen verbleven, maar echt duidelijk was dat niet. In de loop der tijd verdwenen de straatverkopers en werden de contouren van een park zichtbaar met tot een paar jaar terug nog 1 huis te midden van dat park. Het verhaal, of in elk geval de urban-legend, ging dat het park pas open kon als die bewoner zou vertrekken. Omgeving Pathunam verandert snel. Het zou mij niet verbazen als hier (directe omgeving hoek Ratchaprasong/ Pechtburi) binnenkort nog meer panden verdwijnen om plaats te maken voor dure wolkenkrabbers.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website