Thailand – Belgie vraag: Wel/niet ingezetene zijn van Belgie?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Belgie vraag
Tags: ,
28 december 2021

Vraagsteller: Dia

Ik heb een vraag over het wel/niet ingezetene te zijn van Belgie. Als ik uitgeschreven ben uit Belgie, wel nog een koopwoning heb in Belgie heb. Een verblijfplaats in Thailand heb, maar daar door de Covid al anderhalf jaar niet geweest ben, maar al die tijd in Belgie heb gewoond. Ben ik dan nog steeds Thais ingezeten? Of ben ik dan weer automatisch Belgisch ingezeten?

Bedankt alvast.


Reactie Lung Addie

Als ik het goed begrijp: je bent dus in Belgie UITGESCHREVEN, en mogelijk, bij de Belgische Ambassade in Bangkok INGESCHREVEN. (geen verplichting trouwens)
Wettelijk gezien zou U, bij een lang verblijf in Belgie, zich opnieuw moeten inschrijven in de gemeente waar U momenteel woont. Bij het latere vertrek ook opnieuw moeten uitschrijven en, met de Model 8 welke U bij uitschrijving meekrijgt, bij de Belgische ambassade opnieuw inschrijven.

Doet U dat niet, ja dan ben je ‘officieel’ gezien nog steeds in Thailand wonende. De overheid gaat je echter niet komen zoeken zolang daar geen speciale reden toe bestaat. Het zal dan ook geen gevolgen hebben en, zal je daar niets van horen. Maar je weet nooit dat er iemand over valt, dan zou U wel problemen kunnen krijgen.
Die problemen, met gevolgen, kunnen voortvloeien door het feit dat je wel weer in Belgie woont.
Problemen kan je dan krijgen met o.a.:
– De Federale Belastingen daar je nu een behandeling krijgt als: ‘niet in Belgie wonende belastingplichtige’, wat ook, al is het maar weinig, bepaalde voordelen heeft.
– De gemeente zou op zijn poot kunnen spelen daar je ook bepaalde kosten, welke de gemeente aan zijn inwoners oplegt, niet betaalt.
-De Provincie: oppervlakte wateren, inwoner van de provincie….. waar je, als in het buitenland verblijvend, ook niet aan deelneemt.

Kort antwoord: JA je bent officieel nog als in Thailand wonende geregistreerd, maar het KAN FOUT lopen.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website