Vietnam

Vietnam

We lezen het regelmatig, ook op dit blog, dat sommige buitenlanders vinden dat het leven in Thailand er niet aangenamer op wordt. Niet zo verbazingwekkend met de huidige koers van de Baht, de korting op pensioenuitkeringen in Nederland, het gedoe rondom de TM 30 en andere soms onbegrijpelijke (visum)regels en de prijsstijgingen in Thailand, die overigens ook de Thai raken.

Sommigen, vooral gepensioneerde buitenlanders, zeggen dat ze er genoeg van hebben en een ander woonland overwegen, zoals Vietnam, om hun (financiële) positie te verbeteren.

Vietnam

Maar Vietnam heeft zijn eigen uitdagingen en terwijl het een fantastisch land is om als toerist te ontdekken, zal het toch niet voor iedereen de plek zijn om er langdurig te gaan wonen. Als u denkt dat “het gras groener” is in Vietnam dan in Thailand, kunt u op bepaalde aspecten van leven in Vietnam wel eens ernstig teleurgesteld worden.

Onderzoek

Thaiger ging op onderzoek uit en bezocht Saigon, Hanoi, Da Nang, Hue, Hoi An en Phu Quoc in Vietnam. Vietnam is een land om van te houden, maar de conclusie moet toch zijn, dat Vietnam nog wel een jaar of tien verder in ontwikkeling moet zijn voordat het in staat is om een ideaal land voor lange termijn expats te zijn.

Thaiger gaat in op een aantal aspecten, waarin verschillen en overeenkomsten tussen Thailand en Vietnam worden genoemd. Bij een overweging om te gaan verhuizen naar Vietnam is het goed om over de punten die hierna genoemd worden, goed na te denken.

HO CHI MINH, VIETNAM  (Igor Drondin / Shutterstock.com)

De bevolking

Zowel de Thaise als Vietnamese bevolking hebben een trotse cultuur – Thailand, omdat het nooit gekoloniseerd is geweest (hoe vaak hebt u dat al gehoord?) en Vietnam, die de Chinezen en de Fransen van zich hebben afgehouden en de Amerikanen in de Vietnamoorlog hebben verslagen.

Maar waar de Thai zich hebben gewapend met de glimlach (land of smiles) als handelsmerk, is dat in Vietnam veel minder het geval. Het is niet, dat de Vietnamees onbeleefd wil zijn en niet van buitenlanders zou houden, maar de mensen zijn wat ingetogener. De Vietnamees zal glimlachen als de glimlach echt “verdiend” is. Aan de andere kant u, dat de Thaise glimlach van alles kan betekenen en niet altijd in uw voordeel.

Thaiger

Thaiger heeft een uitvoerig artikel over dit onderwerp gepubliceerd, dat u in het Engels kunt lezen op: thethaiger.com/hot-news/expats/vietnam-versus-thailand

Het voert te ver om het hele verhaal te vertalen, maar ik noem de onderwerpen, die er in behandeld worden:

 • Kosten van levensonderhoud, waarbij ook de beschikbaarheid van accommodatie in Vietnam voor langdurig verblijf wordt genoemd.
 • De taal.
 • Het verkeer en de toestand van het wegennet.
 • Historische invloeden.
 • Binnenlandse reizen.
 • De Thaise en Vietnamese keuken.
 • Medische zorg.
 • Scams en ander bedrog.
 • Het nachtleven.

Tenslotte

Het is een interessant artikel, ook voor lezers die niet direct van plan zijn om te gaan verhuizen. Maar voor hen, die een verhuizing wel overwegen is het welhaast verplichte kost, want er wordt bijzonder waardevolle informatie verschaft.

Bron: Thaiger

23 reacties op “Zo, dus u wilt verhuizen van Thailand naar Vietnam?”

 1. Rob V. zegt op

  Als ik het zo lees zijn bejaarden beter af in Spanje. Men zoekt blijkbaar iets met lage prijzen, goede infrastructuur, moderne appartmenten, weinig papierrompslomp met viums en redelijk Engels. Vietnam krijgt van ThaiGer op die fronten de nodige minpunten, zoals gebrekkig modern westers uitgaansleven en dames/heren die openenlijk zo mee naar je jamer gaan. Al suggereert het dat een permanente verblijfsvergunning in Vietnam wel te doen is met hulp van een advocaat (in Thailand kost het je een rib uit je lijf en een taalexamen). Het Thais of Vietnamees leren komt niet echt aan de orde, helemaal niet zelfs. Blijf dan in Europa, scheelt je die een vreemd alfabet te leren. Ook geen gezeur met de wisselkoers, je kunt je zorgverzekering aanhouden enzovoort. En de Spaanse dames en heren mogen er toch ook wezen?

  Of toch maar even rond kijken in Laos, Vietnam etc. minstens leuk voor een mooie vakantie.

  • Hans zegt op

   Ja Rob, Spanje gaat het worden, Ben er zo enorm klaar mee in Thailand. Leuk voor 2 x per jaar 2 maanden vakantie maar wonen wordt je almaar moeilijker gemaakt.

   • fred zegt op

    Het gras lijkt altijd groener aan de overzijde. Ik ken er wel enkele die zo hebben geredeneerd maar die zijn allemaal allang terug in Thailand. Uiteraard zal de administratieve rompslomp een stuk minder zijn als kiest voor een Europees land.
    In Thailand kan je rondreizen en in een mooi resort verblijven voor amper 30 euro per nacht. Benzine verzekeringen allemaal spotgoedkoop. Boetes spotgoedkoop parkeergeld nooit van gehoor.
    Vergelijk alles met elkaar maar ik heb ook in Spanje verbleven streek van Benidorm en ik kan jullie verzekeren dat je er niet moet aan denken om net als in Thailand tussen November en Mei in openlucht te kunnen zwemmen noch om in openlucht te genieten van een drankje of een maaltijd.
    Maar goed het is allemaal een keuze en het is overal wel iets. Hangt er vanaf welke je voorkeuren zijn en waar je het meeste belang aan hecht. wat in het ene land leuk is is dat heel wat minder in het andere en wat in het andere minder leuk is is dat dan weer wel in het andere.
    Vergeet ook niet dat het publiek dat in Spanje verblijft zie overwintert een heel ander publiek is dan in Thailand. Meestal gaat het om oudere koppels en zelden zijn dat Belgisch-Thai koppels.

  • Gino zegt op

   Beste Rob,
   In Spanje zijn de huurprijzen het dubbel,elek.×2 water×4, benzine × 2,internet behoord tot het duurste van Europa.
   Wat wilt U dan zeggen Thailand duur ?
   Groetjes.

   • Hans zegt op

    Ik huur een woning aan het strand met 3 slaapkamers en 2 badkamers voor 700€, internet via de communidad a 25€ per maand. Een wijntje + tapa 1€, in Thailand alleen al een wijntje 3€ (zonder tapa) Thailand is nog steeds niet duur maar wel véél duurder geworden in de afgelopen 5 jaar.

   • John Chiang rai zegt op

    Beste Gino, Vergeet niet dat velen in Thailand alleen voor het verkrijgen van hun Visum reeds ca 2000Euro( 65.000 Baht ) netto inkomen moeten hebben.
    Goed je zou deze laatste vereiste nog kunnen omzeilen door 800.000 Baht op een Thais account te hebben,maar dit voorkomt de vaak veel hogere prive ziekenverzekeringskosten,TM30 rompslomp en andere vraaglijke Visum verrichtingen en 90dagen meldingen etc.ook niet.
    Ik zou de expats in Thailand,die ondanks dat ze hun hun vereiste 800.000 Baht op een bank hebben, die toch verder niet over voldoende netto inkomen beschikken om zich na behoren tegen ziekte te verzekeren.
    In spanje zouden de meesten van hun als EU burger geen enkele vergelijkbare moeite hebben met een langdurige verblijfsvergunning,geen vergelijkbaar overdreven gedoe hebben met een TM30 en andere complicaties,en zelfs nog het recht hebben om betaalbaar werk te verrichten.
    Bovendien waren de meesten anders als in Thailand, Vietnam of Laos d.m.v.hun Ned. zorgverzekering altijd nog beter tegen een vaak onvermijdbare ziekte verzekerd.
    Gezien deze voordelen en het feit dat je in Spanje gewoon met Euro betalen kunt,is een levensavond op de Canarische eilanden,in de ogen van velen helemaal geen slecht Idee.
    Wat de huren op o.aTenerife betreft zouden velen op de o.s link reeds best kunnen slagen.
    https://www.idealista.com/nl/alquiler-viviendas/puerto-de-la-cruz-santa-cruz-de-tenerife/con-pisos/?ordenado-por=precios-asc

    • Sjaak S zegt op

     Eh, sorry, maar 65000 Baht is nog steeds ver beneden de 2000 Euro, om precies te zijn 1709 Euro. Dus bijna 300 Euro minder, een niet bepaald klein bedrag.

     • John Chiang Rai zegt op

      Sorry Sjaak kijk even wanneer het geschreven is.
      DeThai Baht is inmiddels weer een stukje hoger dan op het tijdpunt van mijn reactie.

     • TheoB zegt op

      25 september 2019 was de middenkoers ongeveer 33,5 Baht per Euro. ฿65.000 was toen dus ongeveer €1940.

     • Eric H zegt op

      ongeveer 2 jaar geleden was de baht nog 35, nu inmiddels vaak op 38 dus heel gunstig voor je euro,s

 2. Fernand Van Tricht zegt op

  Belgen of Nederlanders die nu in Thailand wonen en willen verhuizen naar Vietnam begrijp ik niet.
  Ik woon 16 j in Thailand..reis het hele land rond..ga naar Cambodia…Vietnam…Laos…en ik stel vast dat Thailand nog steeds het beste land is om te vertoeven…mooi land…lekker eten..en mooie natuur.Alles wordt duurder zegt men…ja dat is overal zo.Hier kan je lekker eten voor 2 of 3 €.En zoals ik weet is Spanje het beste land in Europa om te wonen…niet ver van B en Nl.
  Heb daar veel vrienden uit B wonen.

  • Peer zegt op

   Ik ook niet Ferrinand,
   Ben plm 25 jr geleden voor ‘t eerst door Vietnam getrokken. Was ‘n interessante er ervaring. Maar 20 daarna vielen de schellen v m’n ogen.
   In het westen, tegen Laos waar arme mensen wonen, kreeg ik warmte én simpel genot.
   Daarentegen, aan de kust, en ik ken er veel plaatsen, hebben de Vietnamezen ‘t ‘‘achter de ellebogen’’.
   Ik noem ‘t “gehaaid”, en dát gevoel heb ik na 20 jr Thailand hier nog nooit gehad. En wij nederlanders hebben óók onze smile!!

 3. John Chiang rai zegt op

  De reden waarom men ondanks alle nadelen van een sterke Baht,het gedoe om de TM30,90 dagen melding, en de vele visumregels etc. toch aan Thailand gebonden blijft,zal voor iedereen een andere zijn.
  Velen die getrouwd zijn met een Thaise,en vaak hun hele leven aangepast hebben aan de omgeving van hun Thaise echtgenoot,zullen niet zo snel hun nieuwe omgeving verlaten.
  Een nieuwe omgeving waar ze vaak een huis gebouwd hebben,en waar ze zich zoals ze zelf zeggen ook nog gelukiig voelen.
  Een andere groep blijvenden, die nog steeds aan het sprookje geloven dat ze uitsluitend hier van alle vrouwen bewonderd worden,terwijl ze niet door hebben dat deze het hoofdzakelijk gaat om de financiële,en niet in het geringst om hun persoonlijke waarden.
  De mensen die hier en daar beginnen om te denken,zijn hoogswaarschijnlijk alleen diegenen die dachten dat ze hier een goedkope levensavond konden genieten,terwijl ze hier zelf geen verdere bindingen hebben.
  Voor deze laatste groep heeft o.a,zelfs de EU met bijv. Tenerife en de andere Canarirische eilanden een stuk meer te bieden.
  Het grote voordeel is dat velen hun Ned. zorgverzekering,omdat ze in de EU blijven kunnen meenemen, zodat ze op een vaak veel duurdere prive verzekering kunnen sparen.
  Geen extreme temperaturen maar meestal een klimaat waarbij je ook overdag nog aan verschillende activiteiten kunt deelnemen.
  Het verkeer is er gezien de ongeluks getallen in vergelijk met Thailand duidelijk veiliger,zodat men bovendien bij het voor velen veel bekendere rechtsverkeer,zelf ook beter actief kan deelnemen.
  Alle prijzen zijn in Euro,zodat men bij het wisselen geen extra kosten heeft.
  En wie denkt dat de huren en het levensonderhoud in vergelijk tot Thailand in bijv, Tenerifa duurder is,die is hier zelf nog nooit geweest.
  Alleen het sparen op een goede prive ziekenverzekering in Thailand,staat in de meeste gevallen op tenerifa reeds gelijk aan de huur van een leuk apartement.

 4. Hans van Mourik zegt op

  Houd er rekening mee als je.naar een ander Aziatische land gaat,je AOW gekort kan worden, omdat het.geen verdrag land is.
  Hans

  • Wim van Beveren zegt op

   Ja zoals in Vietnam dus, daarom zou Philipines toch een beter alternatief moeten zijn.

 5. Peer zegt op

  Klopt John,
  En wanneer je op tijd gezorgd hebt voor dat “appeltje voor de dorst” hoef je je eigen niet druk te maken ook al zakt de Th Bth nog meer!!
  De aanhouder wint
  We blijven genieten! Carpe Diem

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Peer,Daarom schreef ik in mijn reactie ook,dat voor het verlaten van Thailand iedereen zijn eigen reden zal hebben.
   Met de laatstgenoemde personen bedoelde ik uiteraard die mensen die erg te lijden hebben onder de sterke Baht, en vaak een inkomen hebben die voor een nodige ziekenverzekering en verdere noodzakelijkheden niet meer toerijkend is,terwijl ze deze onder andere omstandigheden misschien wel genieten konden.
   Het is jou als diegene die wel gezorgd heeft voor een,, appeltje voor de dorst” natuurlijk gegund om jou Carpe Diem te genieten zo jij dit wilt.
   Ik heb zoals jij het noemt,ook voor een ,,appeltje voor de dorst” gezorgd,en verblijf graag op die plaatsen waar ik persoonlijk van denk,iets meer sap uit deze appeltjes te krijgen.
   Maar bij gelegenheid,zonder mij verder aan een speciaal land te binden, gebruik ik deze appeltjes o.a ook graag voor een overwintering in Thailand,en een bezoek aan de familie van mijn Thaise vrouw.
   In de zomertijd heb ik,om de vaak extreme Thaise Temperaturen te ontvluchten mijn appetjes graag om ze elders in te zetten.
   Ook wij,zij het op een andere methode, blijven genieten.

 6. Fernand Van Tricht zegt op

  Hallo..na 16 j in Pattaya te hebben gewoond ben ik terug in Belgie en mis Thailand..kon niet terug wegens corona.Ga nog wel op vakantie voor 3 m.Vietnam is niet hetzelfde als Thailand.Probeer eens er 3 m te vertoeven.
  Ik heb veel vrienden die in Spanje wonen..Benissa…Orihuela…zie eens op internet..je kan zelfs in Spanje al huren voor 500 a 600 € per maand..en als je dringend naar huis moet ben je op enkele uren in B of Nl.

 7. Sjaak S zegt op

  Waarom Azië? Je kunt ook naar Midden of Zuid-Amerika. Uruguay, Chile, Ecuador enzovoorts hebben vrij lage levensonderhoudskosten. Je kunt er vanaf 800 Dollar (670 Euro) per maand (Ecuador) redelijk goed leven. Spaans in niet al te moeilijk te leren en je hebt ook stranden, er zijn bergen waar je kunt skieën, een goede uitgebreide keuken en als je niet alleen wilt leven, kun je daar ook nog eens een leuke, vurige Latina leren kennen.
  Zou ik om de een of andere reden niet meer in Thailand kunnen leven, dan zal dat mijn volgende keuze kunnen zijn.

 8. chris zegt op

  Er wordt hier gedaan alsof verhuizen naar een ander land vanuit Thailand gewoon een kwestie is van rationeel vergelijken van allerlei aspecten en factoren. Waarbij dan geld een van de belangrijkste factoren lijkt te zijn.
  De praktijk is echter heel anders. Het gaat niet om het zomaar ‘verkassen’ maar dat verhuizen houdt meestal heel veel andere dingen in die emotioneel en belangrijk zijn, zoals bv. de mening van je partner, je gezondhedsituatie en de situatie van de gezondheidszorg in dat ‘nieuwe’ land, het achterlaten van een vertrouwde en veilige fysieke en sociale omgeving (zeker voor ouderen belangrijk), van de regelmaat in activiteiten (snookeren, wandelen, bridgeclub), de weg weten in de buurt of stad, vrienden en bekenden. Die kun je niet zomaar afwegen tegen goedkopere wijn of het achterwege blijven van visa-kosten.
  En het gevolg is heel vaak dat ondanks alle dromen van een ander, beter land de expat gewoon inThailand blijft wonen. Dat geldt zeker voor degenen die hier al lang wonen.

  • Rob V. zegt op

   Die vlieger gaat toch voor veel zaken op: waar je woont, werkt, je partner enzovoort.? Dat zal deels op meetbare data of schattingen en vergelijkingen gaan maar dat allemaal uitwerken in een verslag zal haast niemand doen (zou ook nauwelijks te doen zijn). Dan blijft toch een keuze op gevoel, eentje die je waarschijnlijk lang voor jezelf goed praat, ook als de omstandigheden veranderen totdat je over iets struikelt en je het roer om (moet) gooien. Maar af en toe rondkijken kan geen kwaad, kan leuk zijn en soms voorkom je zo dat de wal niet je bootje niet raakt.

 9. Hans van Mourik zegt op

  Ik geloof het het best dat er mensen zijn die hier ook willen blijven.
  Omdat ze hier een emotionelebinding hebben, b.v. Partner, kinderen.
  Of een zakelijkebinding, huis, bedrijf, enz.
  Maar mensen, ook al komen ze al jaren hier,dat ze hethier toch wel gezien hebben.
  Vooral vrije jongens (lange haren,marine term), wij willen nu wel wat anders zoeken.
  Thailands is ook nietde hemel.
  Hans van Mourik

 10. Leo zegt op

  Thailand kent een pensioen visum, veel landen niet. Hoe denkt men bijv. langdurig te verblijven in Vietnam als je niet met een VN bent getrouwd?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website