Wat Phra Kaew (saiko3p / Shutterstock.com)

In Thailand kent men drie seizoenen, de zomertijd, de regentijd en het winterseizoen. Een daar aan verbonden ritueel is het om het meest heilige beeld van Thailand, de (smaragden) Boeddha van een ander gewaad te voorzien. Deze Boeddha is overigens gemaakt van jade.

Dit beeldje kent een lange geschiedenis voordat het in de Wat Phra Kaew op het terrein van de Grand Palace geplaatst werd. Het is onder andere gesignaleerd in Chiang Rai in 1434, daarna heeft het lange tijd in Laos gestaan, maar werd na een oorlog door koning Taksin en zijn generaal Chakri (de latere koning Rama l) via Chonburi in 1785 naar Bangkok gebracht. De bouw van de tempel Phra Kaew begon toen koning Rama l in 1785 de hoofdstad van Siam verplaatste van Thonburi naar Bangkok. Het beeldje wordt toegeschreven aan de late Lannaschool uit de 15e eeuw.

Afgelopen dinsdagavond, 12 november 2019, vond het eeuwenoude ritueel plaats om het gewaad van het Boeddhabeeld te verwisselen van het regenseizoen naar winterperiode. Alleen de koning of kroonprins mag dit ritueel uitvoeren. Koning Rama X, begeleid door koningin Suthida kwamen dinsdagavond aan in de tempel in het Koninklijk paleis om dit ten uitvoer te brengen. De vergulde monnikspij en hoofdtooi werden vervangen door een gouden sjaal, die staat voor de winterperiode.

De koning besprenkelt daarna heilig water over zijn ambtenaren, die de ceremonie bijwonen en mensen buiten de tempelzaal.

Rama l heeft de koninklijke ceremonie ingesteld, de oprichter van het huis Chakri met slechts twee kostuums, een voor de zomer- en een voor de wintertijd. Tijdens de periode van Rama lll werd een derde seizoen ingevoerd.

Voor bezoekers aan de Wat Phra Kaew wordt het nodige respect verwacht wat betreft kleding en gedrag, er wordt streng op toegezien. Het beeldje is betrekkelijk klein!

Bron: Pattaya Mail, e.a.

1 reactie op “Wisseling van de gewaden van de smaragden Boeddha in de Wat Phra Kaew”

  1. Frank zegt op

    Heel leerzame informatie. de details wist ik niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website