Windows 10, de nieuwe trent? (vervolg)

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
1 november 2015

Lezers die Windows hebben als besturingssysteem kunnen hieronder een aantal aandachtspunten lezen bij een overstap naar Windows 10.

De systeemeisen van Windows 10 zijn niet hoger dan die van Windows 7 of 8, dus als u wilt upgraden hoeft u geen nieuwe PC, laptop, tablet of mobiele telefoon aan te schaffen.

Al uw bestanden, programma’s  en randapparatuur blijven intact
Uw documenten, videobestanden en foto’s blijven staan waar ze staan. De vertrouwde software uit Windows 7 en 8 zal nog werken. Uw muis, printer, scanner en andere randapparatuur zullen ook nog steeds functioneren. De icoontjes op uw bureaublad blijven staan waar ze staan.

De startknop en het vertrouwde startmenu zijn terug
Twee van de functionaliteiten die het meest gemist werden in Windows 8 maken hun rentree. Veel gebruikers halen opgelucht adem. Want ze waren toch wel erg handig.

Het is veel sneller dan Windows 7
In vergelijking met Windows 8.1 is er weinig verschil te merken, maar dat besturingssysteem heeft relatief weinig gebruikers. Iedereen die Windows 7 had merkt het verschil.

Het is beter beveiligd
Windows 8 had al een imposant beveiligingssysteem, maar versie 10 doet er een schepje bovenop. Windows Passport zorgt dat u veilig kunt inloggen op websites zonder dat er paswoorden moetenn ingevoerd: een pincode of biometrische identificatie is genoeg. Zo hoeft u dus geen wachtwoorden te onthouden.

Windows 10 wordt 10 jaar lang bijgewerkt
Tot 14 oktober 2025 zal Microsoft zonder extra kosten in rekening te brengen patches en verbeteringen doorvoeren. U kunt dit systeem dus 10 jaar lang blijven gebruiken zonder dat het ‘ouderwets’ zal gaan voelen. Hiermee is het besturingssysteem op de markt gezet als ”het nieuwe Windows XP”: degelijk, niet te zwaar en vooral lang houdbaar. Waarschijnlijk zal uw PC, laptop of tablet eerder stuk gaan dan dit systeem.

Nieuwe browser: Edge
Edge is de opvolger van het veelgeplaagde Internet Explorer. Deze nieuwe browser kan de strijd met concurrerende browsers als Google Chrome en Mozilla Firefox aan. Het is zelfs de beste browser als het gaat om het verwerken van Javascript: programmacode die normaal gesproken veel websites trager maakt. Ook niet onbelangrijk: Edge is veel veiliger en zit niet vol beveiligingslekken, zoals Internet Explorer. Met Edge kunt u bovendien:

 • Aantekeningen maken op websites die u bezoekt.
 • Websites toevoegen in een lijst die u later opnieuw wilt bezoeken.
 • Browsen met minder knoppen op de websites zodat u effectiever leest. u ziet alleen wat u wilt zien.

Een systeem voor al uw apparaten
Windows 10 werkt in principe op alle apparaten hetzelfde, of u nu op uw tablet bezig bent of op uw PC. Het systeem past zich automatisch aan afhankelijk van welk platform uw gebruikt: is er geen toetsenbord of muis, dan wordt de tabletmodus ingeschakeld en de layout wordt eenvoudiger en geschikt om met de vingeraanraking bediend te worden. Sluit u een muis en toetsenbord aan, dan kunt u via een pop-up overschakelen – en vice versa. Een groot verschil met Windows 8, dat overduidelijk speciaal ontwikkeld was met tablets in gedachten.

Betere apps
Microsoft heeft flink aan alle apps zitten sleutelen. Deze zijn makkelijker te bedienen, zowel qua functionaliteit als gebruikersgemak. Zo kunt u nu kiezen welke vorm een scherm heeft. De agenda, Mail-app en Google Maps in het bijzonder zijn flink onder handen genomen: de agenda is overzichtelijker en integreert beter met Google Calendar en iCloud. De Mail app maakt mail beter te beheren en biedt meer hulp bij het opstellen, zoals spellingcontrole. De Maps app is opnieuw ontworpen en nu veel handiger in gebruik. De zoekfunctie voor hotels, winkels en dergelijke is sterk verbeterd. Er is een 3D Streetview-achtige kaart. Bovendien kunt u kaarten downloaden voor offline gebruik.

Desktop makkelijk te koppelen aan smartphone en tablet, ook zonder Windows 10
Dankzij de Phone Companion app kan Windows 10 heel makkelijk koppelen met iOS of Android tablets en smartphones. Zo is content op uw mobiele apparaten makkelijk te bekijken op je desktop PC, kunt u werken in Office-bestanden en muziek beluisteren via OneDrive.

De virtuele desktop.

Met een klik (of druk) op de taakbalk kunt u wisselen van werkblad. Zo kunt u op één monitor meer schermen bedienen.

Runt u Windows 7 of 8, dan is het aanbod om gratis over te stappen een jaar geldig.

Een mogelijk nadeel: Windows 10 verstuurt wel meer data over de gebruiker naar Microsoft, tenzij u de instellingen wijzigt. Dat is na te gaan c.q. te veranderen, zie: www.pcmweb.nl/nieuws/de-belangrijkste-privacy-instellingen-windows-10.html

32 reacties op “Windows 10, de nieuwe trent? (vervolg)”

 1. Gringo zegt op

  Bij het lezen van het eerste artikel over Windows 10, een nieuwe trend? kreeg ik de kriebels en vroeg mij af wat nu te doen.

  Ik gebruik nog Windows XP, dat weliswaar niet meer ondersteunt wordt, maar waar ik uitermate tevreden over ben. Ik ben dan ook maar een eenvoudige gebruiker. Ik gebruik Google Chrome voor Internet, prima, ik schrijf artikelen voor thailandblog in Word, geen probleem, met foto’s doe ik weinig, films downloaden doe ik niet. en het Internet bankieren gaat ook zonder een enkel probleem,

  Ik heb een tweetal kennissen (experts op computergebied) gevraagd of ik naar een computer met Windows 10 zou moeten gaan. Beiden antwoordden, dat ik het zou kunnen doen, maar echt nodig vonden ze het ook weer niet.

  Ik weet het, op cybergebied leef ik nog in de oertijd, maar al die mogelijkheden, apps en wat al niet is aan mij niet besteed.

  Tenzij natuurlijk iemand mij een niet te verwaarlozen argument aanreikt, dat ik per se Windows 10 nodig heb.

  • Khun Peter zegt op

   Beste Gringo, je zou Ubuntu kunnen installeren. Gratis en veilig. Lees dit even: http://computertotaal.nl/pc/overstappen-op-ubuntu-63905#boYxZHL1joz5Bl88.97

 2. Fransamsterdam zegt op

  Om een niet veeleisende, tevreden XP-gebruiker, te adviseren Ubuntu (een compleet ander (Linux) besturingssysteem) te gaan gebruiken gaat me toch echt iets te ver.
  Het risico op malware wordt bij XP door het stoppen van de ondersteuning weliswaar groter, anderzijds neemt het aantal gebruikers af en wordt het dus minder interessant om er nieuwe malware voor te gaan verspreiden.
  Als iemand al jaren XP gebruikt en nog nooit last heeft gehad van malware, zegt dat, naar mijn bescheiden mening, ook wel iets over iemands surfgedrag, en de kans dat zo iemand nu opeens wel problemen gaat ondervinden lijkt mij niet zo heel erg groot.
  Gelet op de aangekondigde levensduur van Windows 10 (tot 2025) lijkt het wel voor de hand liggend dat Gringo ooit zal upgraden. Als de computer van Gringo voldoet aan de systeemvereisten voor Windows 10 (wat niet zeker is, aangezien de systeemvereisten voor Windows XP niet dezelfde zijn als die voor Windows 7), zou ik persoonlijk nu upgraden, gewoon om er zo lang mogelijk plezier van te hebben. Hij kan ook wachten, desnoods tot hij problemen met XP krijgt.

  • Khun Peter zegt op

   Up to You, zoals sommige Thai zeggen. Het is ongeveer hetzelfde als tegen iemand zeggen dat hij geen helm hoeft te dragen op een motorbike, als hij maar goed uitkijkt en niet te hard rijd. Het gaat goed totdat het fout gaat. Gringo zegt dat hij internetbankiert op zijn PC. Dan is het geen goed advies om dat met Windows XP te doen.

   • Khun Peter zegt op

    Oh ja, ook niet onbelangrijk. Nederlandse banken hebben in hun voorwaarden staan dat als jij je PC niet veilig houdt (virusscanner, juiste software, updates), je mogelijk geen vergoeding krijgt als je rekening door phishing is leeggetrokken. Dit wegens ernstige nalatigheid.
    Maar wellicht kan Gringo dan bij Frans Amsterdam aankloppen voor een vergoeding?

   • Jörg zegt op

    Internetbankieren op een Windows XP machine is inderdaad onverstandig. De overstap naar Linux is waarschijnlijk wel wat lastig, maar ik denk dat een overstap naar Linux Mint ( http://linuxmint.com/ ) dan eenvoudiger is dan een overstap naar Ubuntu.

   • Peter@ zegt op

    Bij de ING kon ik niet meer internetbankieren met mijn XP.

   • Jef zegt op

    Natuurlijk moet men het systeem waarmee men online bankiert, veilig houden. Microsoft ondersteunt XP niet meer en vermits het graag nieuwe software verkoopt, beweert dat XP zonder haar verdere ondersteuning onveilig is. XP werd echter nooit echt goed beveiligd door het eigenlijke besturingssysteem van Microsoft maar veel degelijker door de firewall en online malwarebewaking. De firewall van Windows was nooit de beste omdat die slechts in één richting beveiligde.

    Met een goede firewall, zelfs als die niet meer geüpdatet wordt, en met een goede ingeschakelde virusscanner (zoals bijvoorbeeld de alomgekende Norton of de gratis versie van Avira), die WEL zeer geregeld moet geüpdatet blijven, zal de beveiliging niet gauw minder goed zijn dan ooit voordien. Misschien telkens net voor het internetbankieren even googelen op ‘ “Window XP” onlinebankieren’ met bij ” de instelling periode ‘op ‘afgelopen maand’. Als plots toch ooit een echt probleem zou ontstaan, zal men het dan weten en kan men op dat moment afzien van internetbankieren tot er een remedie (zoals een nieuwer besturingssysteem) voorhanden is.

    Banken moeten natuurlijk aandringen op een goede beveiliging, maar er bestaat geen absolute norm en het ene is nu eenmaal beter dan het andere. Het ‘allerbeste’ kan men dus ook niet eisen. Zeker nu XP al lang verdween en veel banken al geruime tijd een obligate waarschuwing verspreid hebben, is het zeer onwaarschijnljk dat hackers XP gaan belagen. Dat blijven ze wel massaal doen voor nieuwere besturingssystemen en de bewaking loopt steeds achterop. Tenzij de bank expliciet XP verbiedt, zal het moeilijk zijn om zich achter een vermoeden van ‘XP is niet veilig’ te verschuilen. Al zou men dat na een probleem allicht wel proberen, wanneer het een erg recent beveiligingsprobleem blijkt dat nog niet gesignaleerd was, zal niet aangetoond kunnen worden dat het XP-systeem té onveilig was in vergelijking met andere systemen. WIe echter bijvoorbeeld een zware aandelenportefeuille via PC beheert, zou met XP misplaatst zuinig zijn.

 3. jasper van Der Burgh zegt op

  De aanhef van het artikel moet natuurlijk zijn: “een nieuwe trenD”.

  Maar dat terzijde. Bij het overstappen van windows 7 is mij overkomen dat de wififunktie uitviel, dit schijnt (veel) vaker te gebeuren. Ook de sturingsprogramma’s van mijn printers moesten worden aangepast. Bij het Skypen voldeed mijn videokaart plotseling niet meer aan de eisen. Wifi bleef ook steeds maar weer wegvallen, ook na aanpassing.

  Het is dus niet in alle gevallen een simpele transitie, zeker als de computer al wat ouder is.

  Ik ben dan dus ook weer terug gegaan naar Windows 7. Dan maar wat trager!

 4. Rob F zegt op

  Het systeem van Gringo voldoet niet om over te stappen naar Windows 10.
  Onder XP werkt de pc al trager, maar hij is er zeer tevreden mee.
  Spoedig zal Gringo een nieuwe pc aanschaffen en zal ik Windows 10 voor hem installeren.
  Met name inderdaad rekening houden met de privacy instellingen bij het installeren.

  Ubuntu gaat echt 3 stappen te ver.
  Zoveel als mogelijk zo weinig mogelijk veranderen zodat Gringo kan blijven werken zoals hij gewend is.

  Met de nieuwe pc zal Gringo zeker blij zijn, daar deze een stuk sneller zijn taken zal uitvoeren.

  @Gringo: Wacht maar even met de aanschaf. Misschien beter om samen op pad te gaan om te kijken voor een pc. Tot gauw.

  • l.lagemaat zegt op

   In sommige zaken staan al computers klaar met Windows 10.

   Het schijnt dat sommige bedrijven/banken (Rabo ?) nog XP gebruiken, maar een extern bedrijf
   hebben ingehuurd om problemen te voorkomen. Kostenbesparing vanwege dure omschakeling. Het kan zijn dat dit inmiddels ook gemoderniseerd is.

   groet,
   Lodewijk

 5. martin zegt op

  Ik denk dat khun peter en Jörg het beiden niet zo goed begrijpen, Linux in allerlei varianten is inderdaad een prima systeem. Maar om zo’n systeem te adviseren aan iemand met 2 linker computerhanden lijkt me niet zo verstandig. Laat die gewoon bij windows of Apple blijven. Dan kunnen ze ook nog eens advies aan een ander vragen (er zijn immers veel minder gebruikers van linux dus veel minder kans om iemand om advies te vragen). Voor windows 10 lees ik veel koudwatervrees, maar dat komt wellicht vooral doordat het in dit geval geen wizkids zijn. Begin dan niet aan min of meer exotische systemen.
  Windows 10 en Apple zijn voor de niet zo bedreven gebruiker prima systemen. Angst voor de informatieuitwisseling met microsoft en Apple is wellicht niet zo fijn, maar kan worden uitgeschakeld. Overigens zetten mensen zelf als zoveel op internet dat je je afvraagt waar die angst eigenlijk over gaat.

  • Jörg zegt op

   Ik begrijp het prima. Ik adviseer dan ook het gebruik van Linux niet, ben benieuwd waar je dat leest. Ik gaf aan dat een overstap naar Linux wel wat lastig is, maar dat áls er dan toch sprake is van een overstap dat Linux Mint dan vermoedelijk eenvoudiger is dan Ubuntu.

 6. Hans van Mourik. zegt op

  Ikzelf ben eveneens geenexpert
  met computer.
  Momenteel gebruik ik de originele
  versies (nederlandse edities)…
  Windows 7 en Microsoft Office 2003.
  Gaan beiden automatich mee,
  als ik overstapt naar Windows 10?
  Uiteraard beiden in de Nederlandse versie.

  • martin zegt op

   Windows 7 wordt dan geupdatet naar windows 10 nederlands. Office zul je opnieuw moeten installeren, maar als je de cd en de key hebt is dat geen probleem. Vanaf windows 10 hoef je niets meer opnieuw te installeren, omdat windows haar update systeem gemoderniseerd heeft.

  • compuding zegt op

   Beste Hans,

   Niet alle versies van Windows 7 kunnen worden ge-upgrade kijk welke versie je heb en of die ge-upgrade kan worden.
   Verder krijg je geen problemen met office 2003

   Succes

   compuding

 7. Rob F zegt op

  Beste Hans,

  Beide gaan automatisch mee.
  Windows 7 wordt Windows 10. Mocht je pc goed werken op Windows 7, dan zal dat ook zo onder Windows 10 zijn.
  Microsoft Office 2003 blijft hetzelfde. Neem aan dat je daar met tevredenheid mee werkt.
  Het is inmiddels een verouderde software (na Office 2003 is er geweest 2007, 2010, 2013 en zelfs al 2016 versie beschikbaar, maar nog prima mee te werken.

  Geen zorgen.

  Verwacht na de upgrade niet dat je van een Toyota Aygo overstapt naar een Ferrari.
  Weliswaar wat sneller, en je kunt er weer lange tijd mee vooruit.

 8. Evert zegt op

  Windows 10 werkt prima na de door mij gewenste aanpassingen. Edge vind ik hopeloos simplistisch want ik kan mijn Norton Safe niet gebruiken en ik ben er aan gehecht dat wachtwoorden automatisch voor mij worden ingevuld. Dus nog even explorer 11 met zijn gebreken en zijn comfort gebruiken.

 9. Marina zegt op

  @ Gringo :
  Als u al wilt iets wijzigen (aanrader) stap dan naar de WINDOWS 7 ! Niet naar de 10 want zoals altijd met ‘alle nwe snufjes’ moeten er nog enkele “bugs” uitgehaald worden !
  XP wordt niet meer ondersteund maar schakel over op Windows 7, u zult versteld staan van de gebruiksvriendelijkheid al is elke “verandering” altijd twee weken vloeken en zoeken hoor !
  Ik kan u zeer sterk de Windows 7 en de Office 10 aanraden en zeker als ik lees waarvoor u uw computer gebruikt ! Uiteraard is een hele goede virusscanner onontbeerlijk, ikzelf heb Firefox en Bitfinder er weer af gegooid hier en “toch” de kosten gedaan van een Norton te gaan halen, bijzonder tevreden over !
  @ Hans :
  Voor u kan ik eigenlijk dezelfde raad meegeven als ik bij Gringo gedaan heb ! Blijf vooral nog bij uw Windows 7, u zult er helemaal geen spijt over hebben ! Maar wat de office betreft kan ik u heel sterk aanraden om de 10 te gaan halen ! Meer mogelijkheden, niet moeilijk om onder de knie te krijgen en ja elke nieuwigheid is even sakkeren voor iedereen hoor !
  Persoonlijk heb en blijf ik bij Windows 7 en office 10, zeer tevreden over, alles in NL, werkt fantastisch goed, nooit problemen mee “en” vooral belangrijk : dat programma “neust” veel minder in uw privacy dan die Windows 10, voor mij een zeker niet onbelangrijk gegeven !
  Ik hoop dat ik hiermee Gringo en Hans een degelijk antwoord op hun vragen heb kunnen geven !
  Groetjes en succes ermee.
  Marina

 10. Jos zegt op

  Kan iemand mij vertellen hoe ik XP terug op mijn laptop kan zetten, Sinds Windows 10 kan ik namelijk NL-TV Asia niet meer goed ontvangen, Beeld is weg en gelijk komt haperend binnen.
  Bijvoorbaat dank,
  Jos

  • Rob F zegt op

   Zelfde probleem gehad voor uitvoering van de update.
   Compleet verwijderd van pc (dus ook de map in “program files”).
   Opnieuw geinstalleerd en draait weer als vanouds.

   Hij draait bij mij nu onder windows 10, 7 en Vista zonder problemen.

   Terug naar 7 is dus m.i. niet noodzakelijk.

   • Nico zegt op

    Ik heb NLTV volledig verwijderd, daarna systeem opnieuw gestart, NLTV opnieuw geinstalleerd en toen werkte NLTV weer.
    Maar toen ik daarna de PC uitgezet had en later weer opgestart had werkte NLTV weer niet.
    Ik heb dus geen andere keus dan terug naar Windows 7 wat ik belachelijk vind.

  • Chander zegt op

   Hallo Jos,

   Als je de WindowsXP CD (met bijbehorende sleutel) nog bij de hand hebt, kan je jouw hardeschijf opnieuw formatteren (dus in zijn geheel wissen) en de Windows XP opnieuw installeren.

   Maar voordat je daaraan begint moet je jouw belangrijke prive documenten en foto’s/video’s naar een memory-stick of externe hardeschijf kopieren.

   En ook controleren of je de Windows XP drivers van je laptop op de website van de laptop fabrikant/leverancier nog kan terugvinden en vandaaruit kan downloaden. Zonder de juiste drivers kan je problemen krijgen met beeld en geluid. Vooral webcam en wife besturing.

   Het zou nog mooier zijn als je op de website van de fabrikant/leverancier ook Windows 7 drivers voor je laptop treft. Dan wilt het zeggen dat jouw laptop ook geschikt is voor Windows 7.
   In dat geval zou ik niet Windows XP, maar Windows 7 op de laptop installeren.
   Windows XP Wordt niet meer ondersteunt. Windows 7 daarentegen WEL.

   Heel veel wijsheid en succes.

   Chander

 11. Nico zegt op

  Oppassen met een upgrade naar Windows 10 voor mensen die naar NLTV Asia kijken. Bij oudere PC’s kan het gebeuren dat NLTV Asia het niet meer doet. Ik heb een ruim 2-jaar oude PC en bij mij werkt het niet meer.
  Bij navraag bij NLTV kreeg ik als antwoord dat hun systeem goed was en dat ik maar terug moest naar Windows 7!

  • Dennis zegt op

   Misschien heeft u een probleem met de drivers (aansturing van hardware in uw PC/ laptop).

   Let er wel op dat u BINNEN 30 DAGEN de installatie van Win10 ongedaan moet maken, anders kunt u niet meer terug naar Win7!

   Overigens, als het zo gezegd is, wel een heel makkelijk antwoord van NLTV Asia. Zegt wel iets over de “bedrijfsfilosofie” (of misschien beter over de personen achter NLTV Asia)

 12. theoS zegt op

  Het is niet het XP systeem maar de IE 8 browser die niet meer geaccepteerd wordt. Er is een volledig legale hack beschikbaar waardoor men XP nog tot 2019 kan updaten,is vrij en wordt dan XP embedded. Heb dit gebruikt maar geen 1 website accepteerde de IE 8 browser. Kan Firefox of Chrome gebruiken maar deze hebben ook hun problemen. Ik gebruik nu dus het U.S. Win.7 systeem. Niks geen Win.10, Big Brother spyware van Microsoft en NSA. My 2 cents.

 13. ruud zegt op

  Ik heb begrepen uit berichtenuit de krant, dat niet alle software en hardware zal werken onder windows 10.
  Oudere progamma’s zullen vaak/ soms niet meer worden aangepast om ook te werken onder Windows 10.

  • martin zegt op

   Als programma’s onder windows 7 of 8 werken zal dat ook zo zijn voor windows 10. Idem voor hardware.
   Voor windows xp en vista kun je inderdaad soms problemen verwachten. Idem voor hardware uit de xp tijd. Kijk voor de overstap even op de compatibility pagina van microsoft of gebruik het speciale gratis microsoft programmatje daarvoor. Dan weet je het bij voorbaat.

 14. Paul Schiphol zegt op

  Heb 2 weken geleden in NL een nieuwe LapTop gekocht, hierop via Internet probleemloos Windows 10 op kunnen installeren, daarna code aangevraagd voor Microsoft office, ook deze on-line geïnstalleerd. Daarna nog even Google-Chrome erbij en de gratis beveiliging van “Avast”. De handelingen stellen niets voor, wel is er de gebruikelijke irritante wachttijd voor dat alles definitief geïnstalleerd staat, maar alles keurig in enkele uren op één avond kunnen afronden. Thans 14 dagen verder, nog geen problemen ondervonden. Ben overigens blij met de door Lodewijk gegeven tips, een digibeet als ondergetekende had dit nooit zelf ontdekt. Bedankt.

 15. NicoB zegt op

  Ik heb een laptop met een originele Windows 8.1 Pro versie.
  De computershop geeft aan, dat als ik de gratis update versie van Windows 10 installeer, dat ik dan voor de updates afhankelijk wordt wat Microsoft en mag verwacht dat MS dan voor de updates betaald wil worden, terwijl ik door de gratis update mijn licentie voor de 8.1 Pro versie verloren heb.
  Iemand een idee wat ik daar van moet denken?
  Dank alvast.
  NicoB

  • martin zegt op

   Dat klopt niet. Updates zijn gratis tot naar ik meen 2025, maar horen bij de pc waarop windows is geinstalleerd. Als je een nieuwe pc zou kopen dien je daar dus een nieuwe windows 10 bij te kopen, maar dat is doorgaans nu ook al. Je kunt een maand lang gratis terug naar windows 8 als je dat zou willen door het simpel kiezen in een menu binnen windows. Zou je later terugwillen kan dat ook maar dan moet je de cd van windows 8 hebben en de key. Window 10 gebruikt dezelfde key.

 16. Sjaak S zegt op

  Ik lees nu al vaker hierboven dat een overstap naar Ubuntu zo moeilijk zou zijn. Waarschijnlijk zijn dat diegenen die jaren geleden Ubuntu geprobeerd hadden en daarvan afgekomen zijn.
  Ik heb nu versie 15 op een USB Stick staan en daarmee mijn PC geboot. Binnen een minuut kon ik al bij Thailandblog inloggen.
  De installatie vergt misschien meer voorbereiding, wanneer je, zoals ik nu twee besturingssystemen op je PC wilt hebben: Windows 10 en Ubuntu, maar het neemt niet weg, dat Ubuntu net zo gemakkelijk te installeren is als Windows 10.
  Als je de USB versie of DVD versie van Ubuntu leuk vindt, kun je vanuit de desktop Ubuntu installeren. Alles waar je wel op moet letten, is even je nieuwe paswoord – spreek inloggevens opschrijven. Verder meelezen wat er gevraagd wordt. En dat zijn: toetsenbordaanpassing: je neemt dan Nederlands – of voor de internationale schrijvers: engels met US-international indeling. Dan bepaal je de plaats waar je woont (voor tijd en datum).
  Komt het systeem over je oude systeem heen, veeg je alles uit. Je moet van te voren wel een backup van je oude gegevens gemaakt hebben. Dit is ook bij een upgrade naar Windows 10 een sterke aanrader en altijd je gegevens op een andere partitie bewaren dan je besturingssysteem.
  Binnen twintig minuten of minder staat Ubuntu er. Je hoeft niet eens een officepaket te installeren, want het komt er automatisch bij. Minstens zo goed als dat van Microsoft.
  Er is een knop waarin je duizenden applicaties kunt zoeken: van muziek en filmbewerking tot spellen. Er zijn prima gratis programma’s om foto’s mee te bewerken enzovoorts.
  Kortom: Ubuntu is veelvoudig en goed te bedienen.
  Maar het is en blijft een ander bedrijfssysteem dan windows en dat is natuurlijk een drempel die je moet overwinden. Zit je veel of alleen op internet, dan is er niks aan de hand. Voor Windows bestaan nu eenmaal ook veel programma’s die je bij Linux of Ubuntu niet vindt.
  Wat wel een voordeel van Ubuntu is, dat je ook op oudere PC’s het systeem kunt installeren en je hebt minder geheugen nodig dan bij Windows.
  Ik zou gewoon aanbevelen om een opstart USB stick te (laten) maken en dan een beetje met Ubuntu spelen. Je maakt er niks mee kapot en je zou toch zien, dat het een goed systeem is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website