Wijn drinken in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
25 mei 2015
Wijn Thailand

Als u in Thailand bent en u drinkt geen (Thais) bier of whisky, neemt u dan wel eens glas wijn? Nou, ik in ieder geval wel, soms thuis bij het eten, soms bij een etentje waarbij iets te vieren valt.

Het blad/website BigChilli had een vraaggesprek met een deskundige, die een fascinerende beoordeling geeft van de Thaise lokale smaak en trends, de belasting op importwijn, de wijnsmokkel, de invloed van wijnthema-bars en restaurants en hoe de Thaise wijnen moeten opboksen tegen de buitenlandse concurrentie.

Het vraaggesprek verliep als volgt:

Vraag: Hoe heeft de markt voor wijn in Thailand in de afgelopen vijf jaar ontwikkeld?
Antwoord: De markt is heel snel gegroeid met een groot aantal “wijngerichte” bistro’s, restaurants en clubs. Exacte cijfers zijn moeilijk te krijgen, maar kijk om je heen, vooral in Bangkok, en je ziet het een na het andere etablissement openen. De drinkgewoonte is aan het veranderen en meer en meer hotels en restaurants voelen zich genoodzaakt hun aanbod van wijn toegankelijker te maken. De trend is dineren met een goed glas wijn.

V: Blijft die groei doorgaan?
A: Het aantal wijndrinkers zal wel blijven groeien, want het is mode om wijn en geen whisky te drinken. Er zal wel een eind komen aan de groei van het aantal restaurants met een groot wijnaanbod. De concurrentie in deze sector is heftig en niet alle eigenaren hebben de ervaring en expertise om op termijn te overleven.

V: Hoeveel wijnimporteurs opereren er momenteel in Thailand?
A: Het lijkt wel of er elke dag nieuwe bij komen en dat betekent, dat de oudere, al wat langer gevestigde importeurs harder moeten werken. Veel producenten zien Azië als een groeiende markt en er is maar een beperkt aantal serieuze agenten beschikbaar om het product te promoten. Daarom worden soms kleinere bedrijven ingeschakeld, waarmee men niet al te veel risico loopt. Er lopen dus nogal veel kleinere importeurs rond.

V: Hoe groot is Thailand als een wijnconsument per hoofd in vergelijking met bijvoorbeeld China en  Singapore?
A: Per hoofd van de bevolking is China geen enorme markt. Singapore daarentegen wel, maar er vindt daar veel re-export plaats, zodat de cijfers niet echt betrouwbaar zijn. Thailand is een zeer goed wijn drinkend land, maar het is bijna onmogelijk om het werkelijke verbruik te weten te komen, omdat een aanzienlijk deel van het verbruik niet “officieel” is. De officiële cijfers zijn niet zo hoog, maar de realiteit is dat er in Thailand dagelijks veel wijn gedronken wordt.

V: Welke landen zijn nu de grootste leveranciers ?
A: Italië, Frankrijk, Australië, de Verenigde Staten, Chili en een aantal anderen zijn de grootste spelers in de wereld . In Thailand doen Australië en Chili het goed en vanouds zijn Italië en Frankrijk sterk in de markt.

V: Is dat veranderd in de afgelopen jaren ?
A: Het enige dat op de wereldmarkt veranderd is, is de groei of het bewustzijn van  landen, zoals Argentinië, die wijnen van wereldklasse produceren maar tot voor kort  nooit exporteerden. De Argentijnen dronken de beste wijnen zelf in tegenstelling tot Chili, waar de productie bijna uitsluitend op de export is gericht. Hetzelfde geldt voor de Verenigde Staten, waar de binnenlandse vraag groot is en export een lage prioriteit toegekend wordt.  We zien nu ook wijnen uit minder bekende gebieden uit  Frankrijk en Italië en enorme groei van Duitse wijnen.

V: Is de gemiddelde wijndrinker in Thailand beter geïnformeerd over wijn dan voorheen?
A:  Ik ben daar nogal sceptisch over als ik kijk welke wijnen een toppositie in de markt innemen. Om de ” gezondheid” van een wijnmarkt te bepalen , moet je kijken naar wat het beste verkoopt. Grote wijnhuizen met merkproducten zijn niet zo geïnteresseerd in “wijnkenners” in het algemeen, zij willen, dat de consument hún product beter leert kennen, zodat zij meer gaan drinken. Dit betekent niet per se meer geld uitgeven, maar om de keuze van de wijn. Vaak is er wel een betere wijn dan de massa geproduceerde te koop voor hetzelfde geld, alleen moet de consument die weten te vinden.

Ik zou graag zien, dat mensen een passie voor wijn zouden ontwikkelen en er meer over leren, zodat ook meer “spannende” wijnen aan bod komen, die men zou willen uitproberen. 

V: Zijn er trends in Thailand waar te nemen in voorkeuren voor bepaalde wijnen?
A: Ik zie meer wijnen die zijn afgestemd op het eten, zoals Duitse Rieslings , die geweldig goed passen bij Thaise salades en sommige curries. Over het algemeen zie ik nog een enorme groeimogelijkheid in de minder dure categorie in de detailhandel en de middenklasse hotels en restaurants. De grote merken domineren nog steeds wel.

V: Waar staat Thailand internationaal gezien qua belasting op wijn?
A: Thailand’s belasting op wijn is verreweg het hoogste ter wereld. Dat zal waarschijnlijk niet snel veranderen om verschillende redenen, die geen van alle iets te maken hebben met het genereren van belastinginkomsten of het terugdringen van de consumptie.

V: Hoe wijdverspreid is wijnsmokkel naar Thailand ?
A: Wijnsmokkel naar Thailand is enorm. Het gebeurt systematisch en goed  georganiseerd.

V: Zijn de voorschriften betreffende reclame voor wijn (en alcohol) begrijpelijk?
A: Technisch gezien is het niet toegestaan ​​om iets te doen, dat “de verkoop van alcohol” aanmoedigt. Dit geldt dus ook voor kortingen, gratis geschenken, alle reclame en marketing. Die zin kan worden gebruikt om bijna alles illegaal te maken als het gaat om de verkoop van alcohol.

V: Welke moeilijkheden kunnen ontstaan wanneer een wijncursus of wijnproeverij wordt georganiseerd?
A:  Een grootschalige wijnproeverij is simpelweg niet mogelijk. Ook een wijncursus.is moeilijk te organiseren, omdat alles wat daar verteld wordt, kan worden opgevat als een stimulans voor de verkoop van alcohol.

V: Wat zijn uw opvattingen over de wijnmakers / wijngaarden in Thailand zelf ? Zullen ze ooit in staat zijn om te concurreren met ‘s werelds beste merken en namen?
A: De wijnbouw in Thailand ontwikkelt zich gestaag, de druiven worden elk jaar beter en er is een generatie wijnmakers met veel talent en passie om een goede wijn te maken. De concurrentie op het wereldtoneel zal moeilijk zijn, maar het is mijn overtuiging dat sommige van de wijnen zeer goed zijn. Wat er moet gebeuren voor Thaise wijnen is een plaats op wijnkaarten in het buitenland te bemachtigen, zodat er tenminste over Thaise wijnen gesproken wordt.

V: Wat is de toekomst van wijn drinken in Thailand ?
A. Ik zie het als positief. Er moet wel meer gerichte informatie vanuit de industrie komen, Hotels en restaurants zouden meer aandacht aan wijn moeten schenken en de kennis van hun personeel op wijngebied moeten verhogen 

BigChilli: Bedankt voor dit gesprek!

– Herplaatst bericht –


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Wijn drinken in Thailand”

 1. Joseph Jongen zegt op

  De Thaise wijnen hebben de laatste jaren echt vooruitgang geboekt. Verleden jaar bezocht ik de Hills Vineyard in Hua Hin en was aangenaam verrast van een bepaalde witte wijn die beslist kon wedijveren met bepaalde wijnen van naam en faam uit de meer bekende wijnlanden. Opvallend daarbij was dat naar mijn persoonlijke smaak de witte wijnen beter van kwaliteit waren dan de rode. Inderdaad zie je met name in Bangkok meer wijnbars ontstaan en ook zaken die een goed aanbod hebben in wijnen. Jammer de wijnbars weinig of niets ondernemen om een goed glas Thaise wijn te promoten.

  • Patrick zegt op

   Ik heb in Hua Hin Vineyards een degustatiemenu genomen met elke fles die ze daar produceren, inclusief hun schuimwijn.
   Ik vond die wijnen niet te drinken. Toch niet voor de prijs die ze ervoor vragen.
   Wat niet wegneemt dat ik me altijd wel probeer te verrassen met een streekwijn uit de omgeving waar ik dan ben. Maar zelden voor herhaling vatbaar. Ik heb dan ook geen enkele fles uit HuaHin vineyards goed genoeg gevonden om er enkele van mee naar huis te nemen.
   Ik moedig hun initiatief wel aan, met de jaren komt de ervaring en Thailand heeft een voorspelbaar klimaat. Alleszins potentieel voor verbetering.

  • Renévan zegt op

   Onlangs kreeg een restaurant in Asiatique (Bangkok) een boete van 400,000 thb omdat er afbeelding van een fles bier op het menu stond. Dit zou aanzetten tot meer drankgebruik. Drank promoten is niet toegestaan, dat had u ook in het bovenstaande artikel kunnen lezen.

 2. PaulusXXX zegt op

  Mijn Thaise vriendin drink graag een goed glas rode wijn. Helaas is de prijs vaak schrikken, voor een gewone wijn betaal je minstens het dubbele van wat je in Nederland betaald. We hebben ook een paar Thaise rode wijnen geprobeerd, o.a. uit het Silverlake gebied, vlakbij Pattaya. De smaak van de lokale wijn valt ons erg tegen.

  Volgens mij gaat de belasting op wijn de komende jaren wel omlaag, zeker als de muan maha prachachon meer in de melk te brokkelen krijgen.

  • Davis zegt op

   Inderdaad Paulus laat ons hopen dat de taksen omlaag gaan.
   Doch, de import wijn zal onderhevig blijven aan importtaks.
   Die heeft de Thaise wijn niet, en ik vrees dan ook dat men zo de Thaise wijn goedkoop kan houden om er meer van te verkopen. Als de prijs-kwaliteit verhouding goed is, zie daar geen graten in. Doch heb sterk mijn twijfels over dat eerste, de kwaliteit. Alhoewel ik verrassend goede Thaise wijn heb gedronken in België, maar die is in Thailand niet te vinden…

 3. wimol zegt op

  Ik dacht dat dit artikel ging over wijn maar ik zie dat het gaat over suikerwater “:full moon”
  Het probleem met de thaise wijnen is de oxydatie met lucht dat geeft dezelfde smaak.Ik had vroeger ook dit probleem met bier brouwen,je moet contact met lucht vermijden,meer in het bijzonder bij het bottelen.

  • Gringo zegt op

   Een beetje flauwe reactie, Wimol.
   Er is slechts 1 vraag van de 15, die over de Thaise wijn gaat.

 4. Ed de Bruijne zegt op

  Waarom is de belasting op wij zo hoog?

  • Leo Th zegt op

   Heb weleens gehoord dat belasting wordt geheven over het volume / inhoud van de fles en dat het alcohol percentage in feite geen rol speelt. Het alcohol percentage van wijn is gemiddeld 12% en van whisky 40%, maar de inhoud van een fles wijn of whisky is hetzelfde (70 á 75 cl) en omdat in Thailand dus niet naar het alcoholpercentage wordt gekeken, is een fles wijn in verhouding tot bv. whisky erg duur door deze wijze waarop de accijnzen worden geheven.
   Daarom is ook Thaise wijn zo prijzig. Ben eens speciaal naar Chateau Loei geweest, één van de bekendste Thaise wijngaarden. De smaak van de wijn daar viel mij erg tegen en zelfs de goedkoopste wijn was er duurder dan bv. een fles import Hardy’s. De Silverlake wijngaarden nabij Pattaya produceren wel een aangename witte wijn (althans naar mijn smaak) maar de prijs was idioot hoog, veel duurder dan een bekende wijn uit Australië, Chili of waar vandaan ook. En een lekkere rode Thaise wijn heb ik tot nu toe nog nooit geproefd. Als je niet op smaak kan concurreren zou je derhalve qua prijs de Thaise wijn moeten promoten. Maar zolang daar geen sprake van is, zie ik geen reden om Thaise wijn te kopen.

 5. Gringo zegt op

  Dat heeft volgens mij te maken met de volgende vraag..
  Trek je eigen conclusie!!!

 6. riekie zegt op

  Ik drink wel eens siam sato een rijstwijn heerlijk koud alleen te verkrijgen bij 7 eleven soms bij tesco 36 bath een grote fles.

  • LOUISE zegt op

   Hi Riekie,

   Voor ik mijn man gillend naar Tesco sleur voor een grote fles wijn a 36 baht !!!!, wil ik graag weten wat het precies is, omdat deze prijs voor geen nano millimeter in verhouding staat tot de goedkoopste witte- of rode CHATEAU MIGRAINE.

   Wij kopen wijn, meestal chileense en meestal Friendship, en als die dan lekker is gaan we terug om een doos te kopen en dan te horen dat het uitverkocht is,
   Daar hebben wij het volgende op gevonden.

   Wij nemen een kurkentrekker, een wijnglas en wat ijs mee.
   Openen deze fles op de parkeerplaats, vervolgens (mocht deze lekker zijn) vliegt mijn man naar binnen om nog meer te kopen, maar is altijd beperkt en ik zit op mijn gemak in de auto een wijntje te drinken.

   Maar in het vraaggesprek wordt er gesteld dat het: “Simpelweg onmogelijk is een wijnproeverij te organiseren of een cursus hierover”

   The Royal Cliff hier in Pattaya arrangeerd toch wel regelmatig een wijnproeverij.
   Wij zijn 1 maal geweest, maar is niet ons ding.
   Zitten aan tafels en steeds verschillende wijnen krijgen en dan de wijn-eigenaar of woordvoerder van die wijnen het uitgebreid gaat vertellen hoe druifje A zich verhoudt tot druifje B.
   OH, EN HET IS NOG GRATIS OOK.
   Als dat geen verkoop stimulans is dan weet ik het niet meer.

   Wij hebben 2 maal thaise wijnen gekocht en eerlijkheids halve gebiedt mij te zeggen dat dit al een aardige tijd geleden is, maar wij beiden vonden deze wijnen NTZ (niet te zuipen)
   Ook de gekochte wijnen bij Silverlake voor een riant bedrag niet.

   Wij drinken wel een rijstwijn (Sake) en soms ook witte wijn.
   Wij vinden een wijn lekker of niet en niet omdat dan een wijn duur moet zijn, dus lekker.
   Maar van de wijnprijzen hier wordt een mens gek van.

   Toch maar eens kijken bij Tesco/7/11.
   We laten het weten.

   LOUISE

  • Sjaak S zegt op

   Bij Tesco krijg je een fles Chinese pruimenwijn voor 140 baht (voorheen 99 baht), die niet te zoet is en koud goed smaakt. Ik weet niet wat er aan chemicaliën in zit, maar ik weet wel dat deze zo ongeveer dezelfde smaak heeft als de Japanse pruimenwijn. Die heb ik op mijn vluchten naar Japan vaker gedronken.

 7. Davis zegt op

  Een tiental jaren gelden kon je in Carrefour BKK Lumpini Franse wijn kopen. Pakweg 750 THB voor een fles die bij Carrefour Europa destijds 5 EUR kostte. En dan had je (‘n te pruimen) Franse tafelwijn. Maar zo zie je de importtaks en-kost doorgerekend; 100% van de verkoopwaarde?
  Om in Thailand bij visite aan te komen met een redelijke fles wijn, reken maar gauw 2.000 THB, supermarktprijs.
  Voor een Thai, of het nu whisky of wijn is, maakt niet veel uit. De fles is leeg en dat zul je geweten hebben. Vrouwen zullen liever wijn hebben.
  Over Thaise wijn. Heb die 2 jaar geleden in Antwerpen, België gedegusteerd. Of het opzet was of doorgestoken kaart, zal niemand weten. Maar die wijn was lekker, en werd in het algemeen goed bevonden. Geïmporteerd door een Belgische wijnhandelaar die met een Thaise gehuwd is.
  Dat wijn nu populair wordt, valt toe te juichen. Kan de markt alleen ten goed komen, in het voordeel van de wijndrinkers. Nu nog de prijs decimeren tot een aanvaardbaar niveau…

 8. fransamsterdam zegt op

  Weet iemand toevallig hoe hoog de alcoholaccijns en/of importheffing voor bier, wijn en spiritulia eigenlijk precies is in Thailand? Ik kom wel wat tegen op internet, maar als ik daarmee ga rekenen zou er op een fles bier van 64 cl geloof ik 88 Baht belasting moeten zitten, en dat gaat er bij mij niet in.

  • Gringo zegt op

   Zie:
   http://www.calwinexport.com/files/Wine%20Market%20in%20Thailand_Bangkok_Thailand_8-21-2009.pdf

   Weliwaar een rapport uit 2009, maar onder de titel “Structure of Wine Duties and Taxes” kun je zien hoe ingewikkeld de Thais het kunnen maken.

 9. Laas Mooi zegt op

  Ik beschouw mijzelf als een non-wijnkenner. De enkele keer dat ik in TH wijn drink, ben ik meer geinteresseerd in een glas goede wijn dan in een goed glas wijn, waarbij de laatste term, ook weer in dit artikel, gemeengoed lijkt te zijn onder z.g. wijnkenners.

  • LOUISE zegt op

   @ Laas Mooi,

   Een wijnkenner behoeft niet perse een neerlandicus te zijn, dus dit slaat nergens op.

   Over een glas goede wijn en een goed glas wijn, daar heb je gelijk in, maar moet dit nu toch even vermeld worden???
   Dan sla je met de benaming non-wijnkenner ook helemaal de plank mis.

   LOUISE

 10. Barbara zegt op

  Waarom is de belasting zo hoog op wijn in Thailand? En waarom kost een fles whisky in 7/11 amper iets?
  Hier gaat het om puur protectionisme. Thaise whisky producenten hebben het voordeel dat er amper tax op zit. Het is veel economischer om whisky te drinken helaas. Juist daarom zit Thailand in de wereld top van de zwaarste drinkers. En die drinkers zijn niet eens een groot aantal, ik denk dat ik las dat minder als aan kwart van de Thaiers alcohol consumeren. Maar dat kwart drinkt dan ook wel enorm door, en helaas meestal goedkope whisky.

 11. NicoB zegt op

  Prijstechnisch gezien hoeft wijn in Thailand niet duurder te zijn dan in NL.
  Bij een Chinese groothandel in Rayong koop ik Zuid-Afrikaanse wijn, een karton met een doseerbare schenktuit, 5 liter rode wijn Mont Clair Red Celebration, een blend van Shiraz en Cabernet Sauvignon voor 760 bath, dat is 152 bath per liter, dat is 4,10 euro ( koers 37 ).
  Voor een gebruikelijke wijnfles hoeveelheid van 0,7 liter is dat 2,87 euro, is 106 bath, dat is goedkoper voor deze wijn dan in NL; ook Australische wijn is in dezelfde verpakking voor een 0,7 liter hoeveelheid à 140 bath verkrijgbaar, is 3,78 euro.
  Deze wijnen zijn smaakvol, de wijze van verpakking is zodanig, dat er tijdens het uitschenken geen zuurstof in de wijn geraakt, waardoor de kwaliteit niet wordt aangetast, maar ieders smaak kan verschillen, dat is duidelijk.
  NicoB

 12. Martin zegt op

  Heel simpel, in Thailand moet je geen wijn drinken, de kwaliteit is ondermaats en de prijs is bovenmaats.
  Wil je een goede wijn drinken moet je minstens 2000 bath per fles uitgeven, kun je beter bij Pim haring bestellen!
  Het enige redelijke alternatief zijn de pakken wijn van 1000 bath per 5 ltr of 1200 bath per 8 ltr. Australishe rode of witte wijn, de naam schiet me nu even niet te binnen met betrekking tot de reclame code, maar wel te verkrijgen in de Makro.

  Als ex-bierbrouwer kan ik U wel een trucje leren, gelezen op een Belgische site om zelf likeuren te maken.
  Dit gaat als volgt: Koop een thaise fles wijn van het merk “Chateau Migraine du val thai” of een ander goedkoop buitenlands merk. Verwarm de wijn langzaam gedurende 2 uur van kamertemperatuur (20- 35 gr. c) tot 52 graden en laat hem daarna in 2 uur tijd weer afkoelen tot kamertemperatuur.Doe de wijn weer terug in de fles en weer sluiten. Na enkele dagen kunt U genieten van een geweldige “Vin du Chateau Thai Superieur” wijn.

  Probeer liever eens een likeurtje te maken, koop dan ook geen thaise alcohol van 60 bath de ltr, maar een fles van goede kwaltiteit gemaakt van suiker, graan of aardappel, (buitenlandse kwaliteit), richtprijs 140 -200 bath voor een fles van 3/4 ltr.
  Voeg een 3-4/tal ster-anijs zaadjes toe, ปุยกัก(poei-gak) en een eetlepel suiker,2 kruidnagels, kaneelstokje even flink schudden en een paar dagen staan laten, stiekem proeven en dan weer een keer schudden en de ouzi of de pastiz likeur is klaar, en nu kost Uw fles 800 bath! Succes ermee.
  Kijk voor meer op de startpagina zelf likeuren maken. o.a.bv Countreau en vele anderen.

 13. Jan Phuket zegt op

  Ben erg benieuwd waar de tax op wijn dan wel naar toe gaat.

 14. lung addie zegt op

  Ik ben geen wijnkenner doch drink elke dag in Thailand, met mijn diner, rode wijn. Ik koop meestal Peter Vella of Mont Clair wijn en zou echt niet weten wat daar fout mee is qua smaak en prijs. Die kost voor een kratje van respectievelijk 4 en 5 liter ongeveer 900THB en is zowat in elke supermarkt Makro, Big C, Lotus te koop. Het is geen Chateau Petrus, maar als tafelwijn heb ik al veel slechter gedronken in Belgie en Nederland. Op Koh Samui zijn verschillende Farang restaurants en als je daar, bij je eten, een glas rode wijn vraagt krijg je trouwens ook meestal die wijn geserveerd ( aan 100THB/glas ). Zelfs in het gekende Sala Thai restaurant, wat doorgaat als één der beste voor Farangs, krijg je die wijn.
  Ik drink die nooit als die uit de koelkast komt, dan is de smaak niet wat het zou moeten zijn wegens te koud, maar op een temperatuur van 25°C kan ik die best genieten. Gebruik die ook als ik gasten aan tafel heb en heb nog nooit iemand horen zeggen dat die wijn niet te drinken is. ( mogelijk durven ze niet ha ha ha )

  Lung addie

 15. Hans zegt op

  Ik vraag mij af welke druivenrassen goed gedijen in Thailand?
  M.a.w. welke zijn behoorlijk resistent en geschikt voor het maken van redelijke wijn?
  Mvg,,

  Hans


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website