Waterverbruik in Thailand hoogste ter wereld

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
11 maart 2021

Met Songkran in het verschiet is het interessant te lezen, dat het waterverbruik (misbruik) in Thailand per hoofd van de bevolking het hoogste is ter wereld.

Het waterverbruik in Thailand bedraagt maar liefst ruim 2100 m3 per persoon per jaar. In de toekomst zal het waterverbruik drastisch moeten verminderen door allerlei maatregelen om problemen in de toekomst te voorkomen.

Veel gaat op aan landbouw en voedingsmiddelen industrie. Doordat Thailand afhankelijk is van de toevoer van water uit o.a. China, die bezig is stuwdammen te bouwen, is een goed watermanagement onvermijdelijk om Thailand van voldoende goed water te voorzien.

In Chiang Mai is het waterreservoir voor het waterfestival Songkran volledig vervuild. Bijvoorbeeld bij de Tha Phae zit in het water bijna geen zuurstof meer wat ten koste gaat van het gehele ecosysteem waaronder de visstand. Bovendien is dit water bijzonder schadelijk voor de mens als zij er mee in aanraking komt. Het probleem is bekend, maar zoals wel meer gebeurt in dit land, verandert er weinig.

Als een land teveel water verbruikt, kunnen er sancties verwacht worden. De industrie van Thailand zal zich daarop moeten instellen en zich moeten aanpassen.

– Herplaatst ter nagedachtenis aan Lodewijk Lagemaat † 24 februari 2021 –


» Laat een reactie achter


Rating: 4.14/5. From 7 votes.
Please wait...

27 reacties op “Waterverbruik in Thailand hoogste ter wereld”

 1. Joy zegt op

  Thais zijn een schoon en proper volk, Het is niet ongebruikelijk om in deze zeer warme periode minstens 3x per dag te baden. Traditioneel baden ( ap naam ) is dan verreweg te prefereren boven een douche, omdat het meteen zo heerlijk afkoelt.

  Groet Joy

  • Nicky zegt op

   Dit vind ik toch wel overdreven. Ze zijn misschien schoon door iedere dag propere kleding aan te trekken, maar met water over je heen te plonzen, ben je nog niet direct schoon. En hun huus schoonmaken al helemaal niet. Meestal komen ze niet verder dan met een vegertje rondlopen. Of een heel winkelcentrum dweilen met een doek. En als ik dan hier de locals zie……na een bezoek van de loodgieter kan je gelijk je vloer gaan dweilen, van hun schone sokken. Sorry, maar ik zie dit toch anders

 2. chrisje zegt op

  Ja dat de Thais zeer proper zijn op zich zelf is waar , maar als ik zie hoe er met het water word omgegaan
  volgens mij hebben geen idee wat verspilling betekend en doen maar op
  trouwens het drink water is hier spotgoedkoop voor 5L drinkwater uit de automaat betaal ik 5 Tb
  nagenoeg gratis.
  En ja Songkran telkens dit plaats vind zitten wij zonder water…… de reden hier voor is te hoog verbruik.
  tijdens deze dagen

 3. Simon Borgers zegt op

  Ik vindt dat de Thai overdreven veel water gebruikt.

 4. Leo zegt op

  Heum. Dat lijkt me toch ietsjes overdreven. Dat zou bijna 6 m3 er dag p.p. zijn.

  • l.lagemaat zegt op

   Landbouw en industrie is er ook bij betrokken en dit per hoofd bevolking omgeslagen.
   groet,
   Lodewijk

 5. Gringo zegt op

  Mag ik vragen welke bron gebruikt is om dit verhaal te maken, want ik vind het tamelijk zwak.
  Thailand het hoogste waterverbruik? Hoer ziet het lijstje er dan verder uit?

  Er zijn betere cijfers over het waterverbruik in Thailand te vinden. Ik kan dat nu niet opzoeken, want ik ben pas over enkele dagen weer in Thailand. Uit mijn hoofd zeg ik, dat het waterverbruik inderdaad verdeeld kan worden in agrarisch gebruik, industrie (niet alleen voedingsmiddelen) en prive.

  Het prive gebruik is het laagst, de twee andere sectoren gebruiken samen het grootste deel. Het Songkran heeft, ondanks dat er veel water wordt misbruikt, nauwelijks invloed op het totale verbruik.

  In de laatste alinea spreek je van sancties tegen Thailand, door wie dan wel?

  • danny zegt op

   Je hebt helemaal gelijk Gringo we missen de onderbouwing van dit verhaal.
   De paar dagen Songkran heeft geen invloed op het totaal verbruik.
   Het huishoudelijk gebruik is onvoorstelbaar laag in vergelijking met westerse landen.
   Wij zijn in de Isaan allang blij als er af en toe water uit de kraan kan komen en dat geldt voor vele dorpen en steden
   De waterdruk is helemaal te verwaarlozen in de meeste provincies.
   De auteur moet denk ik zijn huiswerk overdoen om een splitsing aan te geven tussen het huishoudelijk gebruik en bijvoorbeeld de rijstbouw.
   De Thaise mensen thuis verspillen geen water zoals in het westen.
   Een groet van Danny

  • marc zegt op

   Ik geloof het wel
   Wij sproeien nu 2 maal daags 20 min 20 RAI reken het maar uit het waterverbruik

 6. cor verhoef zegt op

  Klopt niet. De VS gebruiken het meeste water per hoofd van de bevolking, op de voet gevolgd door Australie. Kijk maar een naar deze tabel:

  http://www.data360.org/dsg.aspx?Data_Set_Group_Id=757

  Thailand komt niet eens in deze lijst voor. Waarom breng je dit soort berichten de (TB) wereld in?

  • Eugenio zegt op

   Cor,
   Ik heb geen idee, welk land het meeste water verbruikt, maar jouw conclusie uit jouw tabel klopt niet.

   Op deze tabel worden maar 30 landen getoond. Van meer dan 150 andere landen zijn geen gegevens bekend. Het verbruik van Thailand ligt natuurlijk veel hoger dan dat van Mozambique. Graag een beter voorbeeld.

  • Adje zegt op

   @ Cor. Dit zijn cijfers uit 2006. Niet echt up to date. Ben overigens ook wel benieuwd waar Dick de cijfers vandaan heeft.

   Dick: Wilt u mijn naam niet ijdel gebruiken. Ik ben niet de auteur van deze posting.

   • Davis zegt op

    Met grafieken wordt er even veel gemorst als met water.
    Zo kan het jaarlijks waterverbruik voor sanitaire doeleinden geteld worden bij het waterverbruik voor industriële of agronomische toepassingen. Deel dit resultaat door de geschatte bevolking van een land, en je hebt een vertekend beeld. De bron van de cijfers is misschien vervuild. ‘Desaltiennetemin’ interessante posting van Lodewijk Lagemaat, immers water is een schaars goed. Dat er even stil gestaan wordt bij de verspilling lijkt me nobel.
    Wat Dick hier mee te maken heeft? :~) Misschien moeten we het allemaal wat meer drinken dan te verspillen.
    (Laatste alinea humoristische noot).

 7. Eugenio zegt op

  De rijstproductie per jaar in Thailand is 30 miljoen ton. Dat is 450 kilo rijst per Thai per jaar.
  Het waterverbruik voor 1 kilo rijst is 2500 liter = 2,5 m3
  Het waterverbruik voor alleen rijst ( 450 x 2,5m3) is meer dan 1100 m3 per persoon per jaar.

  Als je “Water facts and figures” leest, dan lijkt het totale gebruik van 2100 m3, wat Lodewijk aangeeft, aardig te kloppen.

  http://www.ifad.org/english/water/key.htm

 8. Dre zegt op

  Inderdaad, een Thai verbruikt enorm veel water. Heb me er de laatste tijd aan geërgerd als ik zie hoe mijn vrouw de afwas doet. Mocht ze zo tewerk gaan in Belgie, wel, dàt zou me een dikke waterfactuur opleveren. Ach, het is niet alléén met het water dat er onbezonnen wordt omgesprongen, neen, ook op andere vlakken kent een Thai géén maten noch grenzen. Verder lees ik dat een Thai proper is op zichzelf. Dat is voor 100% juist, doch van milieuvervuiling hebben ze blijkbaar niet veel last, want als ik zie hoe men hier plastiekafval , etensresten e.d gewoon zomaar langs de kant van de weg werpen. Soms vanuit een rijdende auto of pic-up. Laatst nog moeten laveren, met mijn brommer, tussen halfvolle plastiek zakjes frisdrank die gewoon door de passagier van de voorliggende brommer achteloos weg geworpen werden, géén rekening houdend met hun achterliggers. Dan denk ik bij mezelf ; als HIER geen mentaliteit verandering gaat komen, dan is Thailand binnen 10 jaar gegarandeerd één grote vuilnisbelt. Eens zien of er dan nog sprake zal zijn van ” het land van de eeuwige glimlach.” Heb er mijn eigen mening over, en die steek ik niet onder stoelen of banken.

  • top martin zegt op

   Een van de reden hiervoor is, dat er -op het land- geen vuilnis ophaal dienst bestaat. De mensen weten niet waarheen met de afval. Werd wordt meestal smorgens bij winsstille voor de deur verbrand. Frisse dioczin in je frisse neus. Verder bestaat er geen statiegeld systeem. Oplossing : Overal zentrale vuilnisbakken opstellen, die geleegd worden door de gemeente. Beter optreden van het dorpshoofd tegen -de vervuiler-. Invoeren van statiegeld voor flessen (glas+plastik). Noteren van nummerplaten en doorgeven (op YouTube zetten) van autos die -afval- uit de wagen gooien. Provincie gericht het jaarlijks geven van een premie voor het mooiste=schoonste dorp. Eerts de mogelijkheden kreeren-dan de bevolking motiveren.

 9. Pim zegt op

  Als wij zonder water komen te zitten is dat meestal van de eigen bron die niet genoeg kan pompen omdat de buren in de omgeving zo nodig hun grasmat groen willen houden en het zwembad waar ze zelden ingaan moeten bijvullen .
  Mijn Thai familie doen dat met enkele bakjes water over hun lichaam per dag ,de buurman moet in een bad met enkele honderden liters water .

 10. Sjaak S zegt op

  Ik weet niet of het werkelijk zo is dat de Thais het meeste water verbruiken. En ook niet of er echt veel gebruikt wordt. Ik weet wel dat ik me nu hier ook vaak vier keer per dag douche. Dan sta ik weliswaar niet een half uur onder de douche en heb ook geen warm water, maar na een paar uurtjes is het toch wel verfrissend een afkoeling onder de douche te vinden.
  Als kind moesten wij een keer per week in bad en toen ik tiener was, vond ik dat vies. Het was te weinig en ik begon me elke dag te douchen. Mijn ouders hadden daar met mij geen probleem mee. Maar toen ik een jaar in Leiden op kamers woonde en mijn hospita merkte dat ik dat daar ook deed, werd ik op een dag voor een kopje koffie uitgenodigd. Ze zei, omdat ik ouder was dan de meisjes die daar woonden (mijn mede studiegenoten op de A.V.R. in Leiderdorp), mocht ik dat dan doen. Ik was toen 23 en de meisjes rond 18 jaar), zolang ik het maar kort hield.
  Een jaar daarvoor was ik een half jaar onderweg geweest in Azië en douchte me daar, net zoals nu ook vaker per dag.
  In mijn vorige huis zat ik ook wel eens zonder water, doordat (dat vertelde men mij) Greenfield Valley – daar waar je voor duur geld in Hua Hin vissen kunt), vaak de watertoren leeg maakte voor hun vijvers. De mensen verder op, zoals wij, zaten dan weer een tijdje zonder water. Gelukkig hadden we een watertank en konden we dat daarmee opvangen.
  Hetzelfde hebben we nu in ons nieuwe huis gedaan. Een 1200 liter tank met pomp erbij zorgt voor ons douchewater. Soms hebben we hier ook een lage waterdruk en komt er niet genoeg water uit de kraan. De tank is een uitkomst.
  In een warm land zoals Thailand heb je gewoonweg veel water nodig en het zal in de toekomst ook veel meer worden. En wat Songkran betreft: misschien dat in de grote steden veel water verbruikt wordt, hier in de buurt waar ik woon wordt er ook meer verbruikt, maar ik denk niet dat het nou zoveel uitmaakt. Het is minder dan wat bij een tropische regebui uit de hemel valt.

 11. Soi zegt op

  Uitermate vreemd hoe schrijver van dit artikel meent te stellen dat Thailand ’s werelds hoogste waterverbruik kent. Schrijver heeft het over 2100 m3 in TH, maar NL alleen al heeft een verbruik van 2300 m3 per hoofd van de bevolking. Een beetje rondgooglelen op het trefwoord: ‘watervoetafdruk’ levert gedegen informatie op, welke schrijver zou hebben weerhouden van boude stellingen. Typ ook maar eens: waterschaarste.

  Hoe is het dan wel gesteld met het waterverbruik ? Nou, http://www.nu.nl/wetenschap/2740679/wereldwijde-watervoetafdruk-in-kaart-gebracht.html
  van februari 2012 brengt meest recente gegevens over het wereldwijde watergebruik in al zijn vormen: agrarisch, industriëel, huishoudelijk. Zoals te verwachten staat de waterfootprint van de VS per hoofd van de bevolking op nr. 1, gevolgd door India en China.

  Welke zijn de meer exactere cijfers? Een gemiddelde wereldburger benut 4000 liter water per dag, een Nederlander gebruikt 6300 liter, een Noord-Amerikaan 7800 liter, en een gemiddelde Thai: 3850 liter, pal onder het wereldgemiddelde. (http://www.waterfootprint.org)

  Wat verbruikt men aan water tbv het huishouden? Het vullen van een zwembad, het besproeien van de tuin, de ‘fortuner’ naar de carcare, het meerder keren douchen daags, het smijten met water tijdens Songkran, etc.etc., neemt ongeveer een 2% in beslag.

  Is dat alles een reden om zo hoog van de toren te blazen? Neen, schrijver had zich eerst terdege kunnen informeren alvorens de betr. stelling te poneren. Reageerders die meenden hem bij te moeten staan, hebben kennelijk enkel eigen observatie en perceptie geprefereerd.
  Dit laatste is niet aan te bevelen, zeer zeker niet bij Thaise fenomenen.

  • l.lagemaat zegt op

   Het kan zijn dat Commerce Minister Niwatthamrong refereerde naar de Aziatische Wereld,maar in het vuur van zijn betoog sprak over de wereld.Excuses dat ik dit verkeerd opgepakt heb.Ook van het ministery of agriculture heb ik niet specifiek over deze gebieden horen spreken,wel over het zorgelijke waterverbruik van Thailand.
   Vandaar mijn artikel.
   De Mekong een van de grootste rivieren in Azie gaat door China en hebben een groot aantal stuwdammen gebouwd voor o.a.Elektriciteit en landbouw,Birma en Laos volgden op kleinere schaal.Na Thailand gepasseerd te zijn,komt deze in Cambodja.De mensen zijn daar voor namelijk van vis afhankelijk uit deze rivier.(weinig veeteeld) Vietnam heeft het water nodig voor de rijstteeld,waar het land van leeft.
   De rivier geeft nu al problemen door grote wisselende waterstanden,door de stuwen zal naar schatting de visstand met 80% afnemen,meerval en katvis.(vanaf 1993)
   De landen zullen elkaar nauwkeurig in de gaten houden wat het water(ver)gebruik betreft en waar nodig met sancties komen,b.v. geen vrije doorvoer scheepvaart.
   Ik hoop ,geachte Soi, dat het nu wat genuanceerder overkomt.
   Maar de reacties zijn boeiend om te volgen.
   groet,
   Lodewijk

 12. Soi zegt op

  @Lodewijk, het verhaal over de Mekong is , naar ik meen (mede ook door de nieuwsberichten van Thailandblog) ons allen genoegzaam bekend. Als je vervolgens iets leest en daarvan een verslagje maakt, noem dan ook de de bron. Blijf vervolgens bij de feiten. Niet achteraf zeggen dat een ‘hoge piet’ ites zegt wat ie niet bedoelt, hetgeen in TH dan wel gemeengoed is, maar waarvan jij je nu ook bedient. Natuurlijk is het waterverbruik in TH zorgelijk. Waar ter wereld niet? Ik denk dat ik met mijn cijfers en bronverwijzingen aan het originele artikel de nuance heb toegevoegd.

 13. John mak zegt op

  Top Martin in Thailand is wel degelijk een vuilnis ophaal dienst. Toen ik daar woonde, in Isaan, kwam elke week de dienst de vuilnis ophalen.

  • Jos M zegt op

   Klopt John, maar je moet je wel eerst aanmelden bij de Amphur voordat je huisvuil opgehaald wordt.
   Toen wij begin verleden jaar hier kwamen wonen hadden we 2 afgeschreven kliko’s uit NL meegenomen.
   Op zondagavond buiten gezet en de vuilniswagen liet ze maandag ochtend ( om 4 uur !!!)netjes vol staan. Mijn vrouw ging informeren bij de buren waar de ton wel geleegd was en hoorde dat je je eerst moest aanmelden en een klein bedrag moest betalen.
   Sindsdien wordt de kliko hier ook geleegd.

 14. Yan zegt op

  Het gaat er niet in bij de Thai…(in hun verstand weliswaar)…en gegarandeerd zal er een watertekort optreden in de periode nà Songkran en net voor de aanvang van het regenseizoen. Net zoals het er bij de Thai niet in gaat dat ze hun velden niet moeten afbranden (uit pure luiheid). In deze laatste hebben de Thai dan weer de “eerste plaats” behaald in meest vervuilde-lucht-stad ter wereld: Chiang Mai! (bron: Bangkok Post).

 15. Kees janssen zegt op

  Het waterverbruik zal ongetwijfeld veel lager zijn dan in bv Nederland.
  Afwasmachines, wasmachines zijn in Thailand geen gebruiksgoederen. Douchen neemt nagenoeg geen water qua m3 in beslag.
  Voorheen de vele hotels met zwembaden enz zijn in vergelijking met de oa Nederlandse hotels en zwembaden ook geen groot gebruikers.
  De Thai wast meestal de kleren met de hand, of gaat naar de wasserettes die nu op meerder plaatsen geopend worden.
  We sproeien de plante, wassen de auto’s, douchen regelmatig alsmede de hond. Ook gebruiken we de washmachine 3x in de week. Afwassen ook 2 tot 3 x per dag.
  En dan nog verbaas ik me er over dat we niet boven de 5m3 per maand uitkomen. kosten per maand nooit meer dan 76 baht.

  • Bert zegt op

   Dan ligt ons verbruik (4 personen en 3 honden) toch een stuk hoger.
   Wasmachine draait hier dagelijks, de afwas gebeurt wat minder omdat we toch vaak buiten de deur eten of iets halen. Wel wordt ons tuintje (320m2 inclusief bebouwing, effectief tuin 150 m2) groen gehouden door te sproeien.
   Ons maandelijks verbruik ligt tussen de 12 m3 in het regenseizoen, oplopend tot 30 in de droge periode.
   Kosten tussen de Thb 120 en Thb 300. Vaste lasten bedragen het meest

 16. ruud zegt op

  De definitie watergebruik zou duidelijker moeten zijn.
  Als je water gebruikt om rijst te verbouwen – in de dorpen vaak uit een uitgegraven reservoir, heet het verbruikt water.
  Als die rijstvelden een bos zouden zijn, zou je het geen verbruikt water noemen, maar je hebt het water ook niet meer, omdat de bomen er groter van zijn geworden.
  Wat is het verschil tussen verbouwde rijst en grotere bomen in een bos, een bos waaruit vervolgens weer bomen worden gerooid?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website