De voorbereidingen voor de crematie van Rama IX

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
12 juli 2017

Dat deze overleden vorst wel een zeer geliefd en gewaardeerde koning was, blijkt wel uit het dagelijks eerbetoon van het volk aan koning Bhumibol Adulyadej. Meer dan 7,5 miljoen mensen uit alle delen van het land hebben tot nu toe een bezoek gebracht bij de troonhal Dusit Maha Prasat om de laatste eer te bewijzen.

Dagelijks komen nog tienduizenden mensen en de wachttijden zijn lang. Iedereen is in het zwart gekleed en in de zaal moet iedereen volgens traditie op de grond gaan liggen, wat ook vaak op de televisie te zien is bij andere bijzondere gebeurtenissen.

Volgens het bureau van de koninklijke administratie zou er vrijdag een week geleden 7.544.644 mensen een eerbetoon gebracht hebben en voor het koninklijk project is al een bedrag van 592 miljoen Baht uitgegeven.

In twee vorige postings is reeds aangegeven dat op de 80.000 vierkante meter grond naast het grote paleis een model van de mythische berg Meru gebouwd wordt. De crematieplek is in een piramide vorm gebouwd en het negen tellende dak symboliseert Rama IX, de negende koning van de Chakri dynastie.

Koning Bhumibol wordt gezien als de incarnatie van de Hindoe God Vishnu, die volgens de overlevering in een menselijke gedaante op de aarde kwam om de mensheid van zijn zonde te bevrijden. Daarom moet zijn ziel op de mythische berg Meru rusten. Thailand is grotendeels Boeddhistisch. Sinds de Ayutthaya periode worden de Thaise koningen als incarnaties van Vishnu gezien.

Voor deze ceremonie is eveneens de 200 honderd jaar oude houten Phra Maha Pichai Ratcharot-wagen gerestaureerd waarbij de koning naar de crematieplek vervoerd zal worden. Deze wagen heeft een gewicht van 13 ton en moet door 100 soldaten getrokken worden. Met deze wagen wordt de urn getransporteerd van de troonzaal naar dit model van de mythische berg Meru.

Deze crematieplek blijft nog een maand na de plechtigheden in oktober intact voor bezichtiging. Daarna wordt dit geruimd.

Foto: The Nation

1 reactie op “De voorbereidingen voor de crematie van Rama IX”

  1. TheoB zegt op

    Je hebt het over het koninklijk project waarvoor al ฿592M is gedoneerd. Welk project is dat?
    Ik begrijp niet hoe opvolgende koningen een incarnatie van de Hindugod Vishnu zouden kunnen zijn. Het lijkt mij dat de eerstvolgende troonopvolger dan pas geboren mag worden als de bestaande troonbezetter overleden is. Of wordt dit probleem verklaard met de theorie dat er tegelijkertijd meerdere incarnaties van Vishu kunnen rondlopen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website