Voetbalclub AC Milan in Thaise handen?

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
10 juni 2015

Volgens een bericht van het ANP heeft de voormalige Italiaanse president Silvio Berlusconi, die sinds 1986 via zijn investeringsbedrijf Fininvest voor de volle honderd procent eigenaar is van de voetbalclub AC Milan, overeenstemming bereikt omtrent de verkoop van 48 procent van zijn aandelenpakket. De koper is de Thaise zakenman Bee Taechaubol.

Even een blik werpend op de Forbes-lijst van de 40 rijkste Thai komen we zijn naam echter niet tegen. Toch moet je wel een paar losse duiten in je broekzak hebben om een dergelijk belang in een voetbalclub als AC Milan te verkrijgen. De club heeft namelijk een geschatte waarde van rond 700 miljoen euro. Als we het allemaal voor waar moeten aannemen heeft de Thaise ondernemer een miljard euro geboden voor een meerderheidsaandeel in de club. De geruchten omtrent de overname circuleren al vele maanden en de bedragen veranderen met de dag. Berlusconi wil niet verkopen -zegt hij- maar de geruchtenstroom omtrent een deal komen steeds frequenter in de media. Leuk toch voor je naamsbekendheid.

De voetbalclub AC Milan

Halverwege de jaren tachtig vierden de Nederlandse spelers van Basten, Gullit en Rijkaard triomfen bij deze vermaarde club. In een later stadium speelden Mark van Bommel, Huntelaar en Clarence Seedorf eveneens voor Milan. De laatste na zijn actieve voetballoopbaan zelfs nog een seizoen als trainer. Momenteel spelen Nigel de Jong en Marco van Ginkel bij Milan. De sportieve resultaten van de club zijn de laatste jaren echter verbleekt en daarmee gepaard de bijhorende revenuen.

De Taechaubol familie

Begin van dit jaar onthulde de tot de familie Taechaubol behorende Country Group Development (CGD) het plan om een voor 980 miljoen dollar begroot onroerend goed project aan de oever van de Chao Phraya rivier in Bangkok te realiseren.

Het plan bestaat uit wooneenheden in het hogere segment met daarbij een tweetal 5-sterren hotels. De hotels worden over een lengte van 350 meter direct aan de rivier gesitueerd en de verdere woonbebouwing zal zich uitstrekken over 5.8 hectare tot aan de Charoen Krung Road. CGD is de onroerend goed tak van de familie Taechaubot en staat onder leiding van vader Sadawut. In oktober 2013 tekende hij een overeenkomst met de China Export-Import Bank voor de opstart van het project.

Sadawut Taechaubol heeft in onroerend goed niet onaardig geboerd en heeft ruim 60 miljoen euro op zijn privé bankrekening staan. Ook onderhoudt de familie nauwe banden met de Thaise Koninklijke familie hetgeen ook niet onbelangrijk is. Het grondstuk voor genoemd project werd gekocht via het Bureau van het koninklijk huis.

Wie is Ben Taechaubol?

Ben, beter bekend onder zijn nickname Bee, Taechaubol is de zoon van Sadawut en is geboren op 12 september 1975, dus 39 jaar oud. Hij is gehuwd en heeft twee kinderen. Aan de Chulalongkorn Universiteit te Bangkok behaalde hij zijn MBA (Master of Business Administration) en studeerde tevens aan de universiteit van New South Wales in Australië.

Na zijn studie werkte Bee onder meer bij The Internationaal Engineering Public Company Limited en gedurende de jaren 2008-2010 als CEO bij de Country Group Security Holdings PCL, eveneens een bedrijf van zijn familie. Vanaf 2014 is Bee voorzitter van de raad van bestuur van Electronics Industry PCL en functioneert mede als CEO van Thai Prime Company Limited.

Laatstgenoemde onderneming is gespecialiseerd in private equity. Voor de niet ingewijden; een onderneming die met privaat vermogen participeert in bedrijven buiten de aandelenbeurs om.

Als typisch Nederlands voorbeeld noem ik maar de oer-Hollandse winkelketen HEMA die per 1 januari 2007 in handen kwam van het Britse Lion Capital, eveneens een private equity onderneming.

Twee jaar geleden maakte Bee Taechaubol in een interview de opmerking: “De sector waarin wij participeren is niet belangrijk; het gaat om de kansen. Wij investeren in iets waaraan we een goed gevoel hebben. Het is niet het geval dat ik zo maar ergens 10 miljoen heb liggen, maar belangrijker is dat ik weet waar ik dat geld kan krijgen”.

Blijkbaar heeft hij een goed gevoel met voetbal en specifiek met AC Milan. De geruchtenstroom steekt al maandenlang de kop op en als je alle berichten moet geloven is de deal al gesloten, iets dat die andere sluwe vos Berlusconi in interviews steeds ontkent. Hij wil de scepter blijven zwaaien over zijn speeltje.

Even glimlachen

Over interviews gesproken; kon een glimlach niet onderdrukken bij het lezen van een interview met Bee Taechaubol. Een van zijn uitspraken: “Op mijn veertiende werkte ik als bordenafwasser en op mijn 16e handelde ik al in onroerend goed”.

Toch knap als je in twee jaar tijd als bordenafwasser zoveel geld kunt verdienen om daarna met een handeltje in onroerend goed van start te gaan. Klinkt wel aardig om de handige jongen uit te hangen, maar eerlijk gezegd geloof ik persoonlijk er geen snars van.

We wachten maar af wat met die club uit Milaan gaat gebeuren.

5 reacties op “Voetbalclub AC Milan in Thaise handen?”

 1. bob zegt op

  Maar Berlusconi blijft de baas. En het is trouwens nu nog een optie die pas over 8 weken gelicht kan worden.

  • Henri zegt op

   Wat ik in werkelijk van zo’n man vind zal ik maar even in het midden laten. Inwoner van een land waar het onderwijs erbamelijk is, velen schrapend de dag door moeten komen, voorzieningen voor ouderen bijna nihil zijn, gezondheidszorg voor mensen met poen. En zo’n hi so mannetje koopt een peperdure voetbalclub, voor miljarden thb’s. Het zal mijn tijd wel duren, maar walgelijk…..

 2. Anno Zijlstra zegt op

  Thai investeerders rukken op in de EU ! terwijl Thailand weer reuse interessant is voor Europese business mensen.

  • Erik zegt op

   Het had deze man gesierd als hij dit bedrag in zijn eigen land had geïnvesteerd .. Hij is alleen maar bezig met z’n eigen ego.
   Kunnen we geen handtekeningenactie starten ? Al is het alleen maar om heel diep in zijn hart iets los te maken..

 3. bob zegt op

  Hij zal de investering wel fiscaal kunnen verrekenen zodat de staat nog minder inkomsten heeft om het vel te doen wat in dit land nog gedaan moet worden.

  En Erik en Henri hebben gelijk. Maar het moet gezegd worden: Er zijn meer rijken die een voetbalclub bezitten in die gevallen in Engeland: Leicester city, Reading en een club die net gedegradeerd is. En wat te zeggen van de sponsoring: Singha, zal ook niet gratis op het shirt van Chelsea staan etc……


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website