Het geknoei van de politie op Koh Tao komt voor velen niet als verrassing, schrijft Dane Halpin in Spectrum, de zondagbijlage van Bangkok Post. In een uitermate helder en goed onderbouwd artikel blikt Dane terug op drie moordzaken en een verkrachting.

Vier verhalen waarbij je haren als lezer recht overeind gaan staan, niet alleen over zoveel incompetentie maar ook over de onbeschaamde manier waarop de politie getuigen manipuleert, verdachten tot een bekentenis dwingt en willens en wetens onschuldigen de bak in laat draaien.

Ik zal de verhalen hier niet in extenso behandelen, maar volsta met korte samenvattingen. Ze zijn te lezen op de website van de krant (To protect and self-serve).

Sherry Ann Duncan

In 1986 werd de 16-jarige Amerikaans/Thaise Sherry in Samut Prakan vermoord. Een getuige fabriceerde in opdracht van de politie een verhaal op basis waarvan haar vriend en vier ‘medeplichtigen’ werden aangehouden. De vriend werd vrijgesproken, de vier zaten zeven jaar onschuldig gevangen.

Toen bleek dat de moord gepleegd was in opdracht van een zakenvrouw uit een familie met belangen in Patpong. Sherry zou een affaire met haar man gehad hebben. De vrouw werd bij gebrek aan bewijs vrijgesproken, de twee daders kregen levenslang.

Kirsty Jones

In 2000 werd backpackster Kirsty Jones in een guesthouse in Chiang Mai verkracht en vermoord. Een woordvoerder van de Britse ambassade noemde het politieonderzoek ‘chaotisch’. [Mijn woordenboek geeft ook als vertaling ‘een komedie’]

Eerst probeerde de politie andere backpackers ervoor te laten opdraaien en later een Karen gids. Die werd door de politie ontvoerd en gemarteld, waarbij hij elektrische schokken op zijn testikels kreeg. Ze probeerde ook sperma van hem te bemachtigen, maar dat lukte niet.

Het hoofd van de recherche diste een krankzinnig verhaal op: de moordenaar was een buitenlander die een ladyboy had betaald om sperma te leveren dat in het lichaam van het slachtoffer was gespoten in een bizarre poging de politie op een dwaalspoor te brengen. De zaak is nooit opgelost.

Leo DelPinto

Eind 2008 werd de Canadees Leo DelPinto doodgeschoten door een politieagent, die op dat moment geen dienst had, en zijn vriendin werd in haar buik geschoten. De agent beweerde dat hij per ongeluk had gevuurd toen het paar probeerde zijn vuurwapen af te pakken. Bareigenaren werden geprest om hun verklaring te wijzigen ten gunste van de agent.

Toen de internationale druk toenam, nam de DSI (de Thaise FBI) de zaak over. De agent werd aangehouden, vrijgelaten op borgtocht en sloeg zijn 18-jarige vrouw, met wie hij twee weken eerder was getrouwd, met een stuk hout dood. De vrouw bleek vier maanden zwanger te zijn. Uiteindelijk belandde hij voor 25 jaar (moord op vrouw) en 37 jaar (moord op Pinto) achter de tralies.

The Evil Man from Krabi

Over deze zaak kan ik kort zijn, want die ligt nog vers in het geheugen dankzij de muziekvideo die de vader over de verkrachting van zijn dochter op YouTube had gezet. De autoriteiten wilden de video blokkeren, de politie kwam met een tegenvideo waarin ze de indruk wekte verkrachting volkomen acceptabel te vinden wanneer de man en de vrouw tot sluitingstijd iets in een bar hebben gedronken.

De dader kreeg een gevangenisstraf van 20 jaar, maar pas nadat enkele hotels in Krabi hadden geklaagd dat reserveringen werden geannuleerd.

(Bron: Spectrum, Bangkok Post, 28 september 2014)

NB Ik ga er vanuit dat lezers op de hoogte zijn van het broddelwerk van de politie op Koh Tao. Zo niet, klik onderstaande artikelen aan.

7 reacties op “Vier politieonderzoeken: Broddelwerk, gemanipuleer en dwang”

 1. Tino Kuis zegt op

  De politie probeerde iemand met geweld en de belofte van een beloning van 700.000 baht een valse getuigenis te laten afleggen over de gebeurtenissen op Koh Tao. De man, Pornprasit Sukdam, 37 jaar, weigerde omdat hij van niets wist en werd vervolgens in elkaar geslagen. Hij bleef weigeren en werd vrijgelaten.
  http://www.manager.co.th/South/ViewNews.aspx?NewsID=9570000112441 (Thais)
  http://www.prachatai.com/english/node/4373 (Engels)

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Tino Kuis Behoorlijk naïef, want de buitenlandse media volgen het onderzoek op de voet en zullen zich niet snel laten bedotten door zo’n verklaring.

 2. loe zegt op

  Moderator: Bronvermelding ontbreekt.

 3. Mark zegt op

  Het probleem zit als het ware in de Thaise onderzoeks- en rechtsgang ingebakken.
  Er bestaat in Thailand immers geen staande magistratuur met een procureur des Konings en de onderzoeksrechter. In België en Nederland is dat wel het geval. De zetelende rechters spreken recht. De staand magistratuur is meester van het onderzoek. De politiek is enkel gehouden het onderzoek vakkundig uit te voeren.
  Politie in Thailand is tegelijk opdrachtgever en opdrachtnemer van het onderzoek. Hetgeen beïnvloeding en belangenvermenging in de hand werkt. Hetr zit er gewoon ingebakken.
  Een aantal figuren uit de omgeving van de Junta lijken die rol ten overstaan van de politie nu deels te vervullen. Maar of ze dat doen om de kwaliteit van het onderzoek te bevorderen of om interne machtsposities te kunnen (her)schikken blijft een open vraag.
  Voor de rechtszekerheid van burgers, ongeachte hun afkomst en nationaliteit, is dat uiteraard geen goede zaak.
  Jammer genoeg staat enige structurele hervorming in deze niet op het lijstje van El Generalisimo en zijn vrienden.

 4. Jan Hoekstra zegt op

  Moderator: Bronvermelding ontbreekt – als je iets beweert dan graag met vermelding van de bron.

 5. Tino Kuis zegt op

  Khaosod English meldt dat de politie claimt dat een van de drie vastgehouden Birmezen heeft bekend de twee Engelse toeristen te hebben vermoord. Hij zou gezien hebben dat ze seks hadden, werd opgewonden, verkrachtte de vrouw en vermoordde toen beiden, zegt Pol.Lt.Gen. Chaktip. Het is niet duidelijk wat de rol was van de twee andere vastgehouden Birmezen.

  http://www.khaosodenglish.com/detail.php?newsid=1412253063&typecate=06&section=

 6. loe zegt op

  Die Birmese gastarbeiders werden al meteen beschuldigd en er werd bij hen meteen DNA afgenomen. Ze hebben geen match gevonden. Nu, na 18 dagen onderzoek, is er plotseling wel een match. Rara hoe kan dat. De verdachten hebben bekend na zeer zware verhoren (flink in elkaar gebeukt, lees ik hier uit)
  In Nederland hebben dit soort bekentenissen ook geleid tot veroordeling van onschuldigen. Ik heb hiervoor natuurlijk geen bewijzen, maar aan de reactie te zien op ThaiVisa wordt er in de Engelstalige gemeenschap weinig geloof gehecht aan de laatste berichten. De polsbandjes zullen nu ook wel niet doorgaan 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website