Valentijnsdag in geuren en kleuren

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Achtergrond, Agenda
Tags: , ,
14 februari 2022

Als je een Thaise geliefde hebt zul je er niet aan ontkomen om vandaag, 14 februari, van je genegenheid voor haar blijk te geven. Een schitterend cadeau waarmee je haar hart sneller laat kloppen of toch maar gewoon een bloemetje?

Bloemen ontvangen of geven kan een romantische betekenis hebben afhankelijk van het soort. In Nederland heeft een bos rode rozen ook een hele andere betekenis dan bijvoorbeeld een pot chrysanten. Ook in Thailand stralen rode rozen iets romantisch uit maar ook bloemen zoals camelia’s, anjers en narcissen doen een Thais vrouwenhart smelten.

Kleuren

Kleuren hebben voor de Thai een speciale betekenis. Zo heb ik ooit de fout gemaakt om als gast bij een zeer feestelijke en imposante bruiloft, gekleed in zwarte broek en wit overhemd er heen te willen gaan. Gelukkig werd ik bijtijds er op attent gemaakt dat deze kleurencombinatie bij een begrafenis hoort en beslist niet bij een Thaise bruiloft.  Destijds heb ik er maar een grapje over gemaakt en gezegd dat de bruidegom al zijn escapades uit de periode voor zijn huwelijk ging begraven. Na die opmerking toch maar vlug een ander kleur hemd aangetrokken.

Ook bij bloemen spelen kleuren een belangrijke rol.

Niet alle bloemsoorten, noch alle kleuren zijn geschikt om op deze bijzondere dag te geven. Rozen doen het altijd goed, maar maak niet de vergissing om witte rozen te geven aan je jonge geliefde, want witte rozen geef je in Thailand aan oudere personen en die kleur straalt voor de ontvanger geen romantische gevoelens uit. Jouw geliefde zal zich bedroefd voelen want je schat haar daarmee veel ouder in dan ze in werkelijkheid is. Kom op Valentijnsdag ook niet aandraven met een bos gele rozen want die kleur is voorbehouden aan de monarchie en religie.

Als teken van louter vriendschap kun je overigens wel gele rozen of een andere geelkleurige bloemsoort geven. Ouders en kinderen geven elkaar met Valentijn ook bloemen zoals lelies, anjers of roze rozen.

Het is een uitgelezen dag om van je genegenheid richting Thaise vriendin, vrienden of familie blijk te geven. Let wel goed op de kleur van het boeket of bloemstuk. Omdat in onze cultuur rozen altijd een zeer gewaardeerde bloemsoort is, nog even de Thaise betekenis op een rijtje: een rode roos geef je aan je geliefde, een donkerroze roos geef je uit dankbaarheid, een gele roos aan goede vrienden en een wit exemplaar geef je aan een ouder iemand.

Nu maar hopen dat mijn Nederlandse vriendin dit verhaal niet leest. Ik geef haar namelijk regelmatig witte rozen, want ze is al boven de veertig. Heel eerlijk gezegd: ik koop ze rechtstreeks bij een bevriende witte rozenkweker voor een zacht prijsje. En dan ook nog tweede keus, want die zijn nog goedkoper. Je mag het geloven of niet; voor haar is het bijna elk weekend Valentijnsdag en ik ben voor haar super. En dat is niet zomaar toevallig. (Deze laatste opmerking bestemd voor een paar intimi bloggers).

Mannen, je weet nu wat je vandaag te doen staat.

Happy Valentine!

Rating: 5.00/5. From 5 votes.
Please wait...

6 reacties op “Valentijnsdag in geuren en kleuren”

 1. Jasper zegt op

  In Thailand is valentijnsdag enorm populair, en daar is de commercie ontzettend blij mee.

  Mijn Thaise geliefde vindt alles wat ik haar kado doe dat niet in de categorien goud of eetbaar valt zonde van het geld – en ik kan haar geen ongelijk geven. Voor ons dus geen valentijnsdag, verjaardagen of kerst kado’s.
  Wij zijn meer van spontaan.
  Maar voor eenieder die zijn of haar liefde graag op een speciaal daarvoor in het leven geroepen dag wil tonen: Happy Valentine gewenst.

 2. Rob V. zegt op

  Menig Thai doet het dan toch fout, als ik op facebook kijk zie ik met Valentijnsdag rozen in d ekleuren rood, geel, roze en wit langs komen voor hun lief. Zelf deed ik er niet aan mee, je verrast je lief pas echt met een spontane uiting van liefde. Dat kan prima een mooie roos/boeket zijn, maar op een commerciële dag? Mij niet gezien. Prima hoor die Thai, Nederlanders en ander volk die 14 februari wel een mooie dag vinden, lekker gebruiken en praktijken lenen van over de grens als je dat leuk vindt, zo heeft de mens het altijd al gedaan en daar is niets mis mee.

 3. ennogwaterbij zegt op

  Jawel, de winkels staan alweer boordevol met hartvormige en rode/roze blikken/dozen/dingen met zoetigheid erin. gaan de dag erna voor 50% weg in de dump.
  De prijs van de rozen is opeens krantennieuws, de stijging per dag wordt nauwkeurig bijgehouden.
  En dan is er het nogal typisch Thaise fenomeen van de nog net te jonge scholierkes (studenten hebben zwarte broek/rok en witte bloes) die menen dat met zo´n kadoke de geliefde van dat moment toch echt wat meer moet toestaan als enkel knuffelen. Altijd weer goed voor heel veel hele grote verontwaardigde commentaren in de rioolpers. Zeer voorspelbaar ook trouwens.

 4. Jacques zegt op

  Valentines dag en drie keer raden wie dit weer heeft bedacht. Je kunt thans niet meer onder het kopen van en cadeau uit komen, want dan heb je het gedaan. Geweldig commercieel succes dus. Maar zonder gekheid als je een partner hebt die je lief is, dan behandel je die toch het jaar door met respect en met attenties. Dat houdt leven in de brouwerij en dat verdient hij of zij als de relatie goed is. Wederzijdse inspanningen en het tonen van affectie om maar eens wat te noemen. Het is goed te lezen dat Joseph de juiste instelling heeft en ga zo door zou ik zeggen.

 5. Lung Jan zegt op

  Joseph,
  Ik maal niet echt om het hypercommerciële Valentijngebeuren. Het toeval wil echter dat mijn eega op 14 februari verjaart. Wij zijn daarbij ook nog eens op 14 februari gehuwd. Of, met andere worden: drie vliegen in één klap !

  • Cor zegt op

   Lung Jan, zijn jullie ook per toeval op 14 februari gehuwd? Of speelde daar toch de symboliek van de datum? Of zelfs praktische element en, waarbij ik denk aan het fenomeen waarbij bijv. in Nong Nooch Garden speciale arrangementen worden voorzien voor koppel die op die dag huwen?
   Cor


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website