Op 15 maart 2017 vindt de Tweede Kamerverkiezing plaats. Ook als u op die datum in Thailand bent, kunt u van uw stemrecht gebruik maken. U moet dan wel vooraf contact opnemen met de Gemeente Den Haag om u te laten registreren.

In die registratie wordt er verschil gemaakt tussen Nederlanders, die in Thailand zijn, maar gewoon bij een Nederlandse gemeente staan ingeschreven en Nederlanders, die in Nederland zijn uitgeschreven en dus min of meer permanent in Thailand wonen.

Procedure

De procedure om zich te laten registreren als stemgerechtigde is, ik geef het toe, wat ingewikkeld, maar kennelijk noodzakelijk.

Meer informatie vindt u op www.denhaag.nl/kiezersbuitenland. U kunt ook een e-mail sturen naar [email protected] of bellen naar (+31 70) 353 44 00, bereikbaar tussen 14.30 en 23.00 uur, Thaise tijd.

Stemrecht

Ja, ik laat mij registreren, want ik heb altijd al gevonden, dat als je niet stemt, je ook geen kritiek kunt uitoefenen op de politiek en in het bijzonder op de gekozen Kamerleden. Ook vanuit het buitenland kun je met je stem (zij het geringe) invloed uitoefenen op wat “Den Haag” uitspookt.

Thailand

De Nederlanders in Thailand hebben ook het afgelopen jaar weer heel wat kritiek gespuid – ook op dit blog – op de Nederlandse overheid en naar mijn mening lang niet altijd onterecht. Ik noem maar even het pensioenvraagstuk en de problemen van de ziektekostenverzekering voor uitgeschreven Nederlanders, beide onderwerpen waarvoor wij de parlementsleden nodig hebben om daar verbetering in te brengen.

De verkiezing van 2012

De huidige Tweede Kamer is door ons gekozen in 2012 en op dit blog heb ik toen een verhaal geschreven, dat u nog eens na kunt lezen: Typ in het zoekvenster “Nogmaals Tweede Verkiezing” en het artikel van september 2012 verschijnt of kijk op: www.thailandblog.nl/achtergrond/nogmaals-tweede-kamerverkiezingen-nederland-thailand

Later heb ik hieruit nog al eens de conclusie getrokken, dat niemand in het parlement te porren zal zijn zich voor specifieke Thaise problemen in te zetten, gewoon omdat het slechts om een handjevol kiezers gaat. Slechts 332 Nederlanders van de geschatte 10.000 in Thailand hebben toen hun stem uitgebracht. Ik vind dat een pure schande!

De verkiezing van 2017

Als wij nu echt willen, dat de Kamerleden ook interesse tonen voor Nederlanders in Thailand, moeten we toch echt met betere cijfers komen dan die armzalige 332 stemmen. Het aantal Nederlanders in Thailand is sindsdien ook gestegen, er wordt zelfs gesproken over een mogelijke 15 à 20.000. Het opkomstpercentage in Nederland zullen we wel niet halen, maar met 10% van de Nederlanders hier, die stemmen, vind je allicht een beter gehoor bij het Nederlands parlement.

Tenslotte

Ik zei het al, ik heb mij inmiddels laten registreren. Doet u ook die moeite, laat u registreren en breng in maart van het volgend jaar uw stem uit. Op dit blog zullen wij er te zijner tijd zeker aandacht aan besteden.

8 reacties op “Tweede Kamerverkiezing in Thailand”

 1. Ad zegt op

  Beste Gringo, geef mij 1 goede reden waarom ik dit zou doen ! Laten we eerlijk zijn: voor en tijdens de verkiezingen wordt ons (klootjesvolk) van alles beloofd. Daags daarna wordt je als Kiezer toch gewoon ge … d ! (vul maar in). Zie onze vriend Flutte, met zijn belofte “geen cent meer naar Griekenland”. En wat te denken van het Oekraïne referendum ? NEE is toch gewoon NEE ! Wat is daar nou zo moeilijk aan te begrijpen ? Voor de stem van het volk maar eens kijken op: http://www.kompleetgestoord.nl daar wordt redelijk verwoord wat de “gemiddelde Nederlander” van de “Polletiek” vind. Zoals je zult begrijpen; ik laat mijn beurt maar even over gaan … … .Ad. P.S.: ons aller bekende “Collin” geeft daar (www.kompleetgestoord.nl) behoorlijk van repliek !

 2. Christiaan H zegt op

  Hallo Gringo,

  Als ik jouw verhaal begrijp, zijn er maar weinig Nederlanders, die zich laten registreren en daadwerkelijk gaan stemmen.
  Zolang ik hier woon, heb ik mij steeds laten registreren. Die registratie werd ook steeds bevestigd. Maar daar bleef het bij. Daarna kreeg ik nooit de vereiste stemformulieren op een keer na, maar dat formulier kwam te laat om nog te stemmen.
  Misschien dat ook anderen in Thailand die ervaring hebben en daarom niet meer gaan stemmen. .

 3. erik zegt op

  Dus, Christiaan H, wordt het hoog tijd dat deze postduifmethode eens wordt vervangen door een moderne manier van stemmen.

  Ik ga meedoen aan een test, binnenkort, om alle bescheiden per email te ontvangen en ook per email mijn stem uit te brengen. Ik hoop dat men de beveiliging dan eens op orde heeft, een heet hangijzer bij de overheid, zodat we daarna van die briefjes af zijn.

 4. chris zegt op

  Ik heb het al meerdere keren betoogd maar ik stem uit principe niet meer voor Tweede Kamerverkiezingen in Nederland. Ik ben ongeveer 10 jaar geleden naar Thailand verhuisd met de bedoeling om niet meer naar het zogeheten vaderland terug te keren. Ik heb geen enkel economische band meer met Nederland, geen onroerend goed, geen aandelen, geen ziektekostenverzekering, geen belastingaangifte, geen auto, geen huis. Ik krijg tzt AOW en hoeveel en wanneer ik krijg mogen anderen voor mij bepalen. Ik ben daarmee per definitie tevreden. Daarnaast heb ik ook niet de idee dat politici in Nederland zich wat gelegen laten liggen aan de belangen van expats, die naar mijn mening net zo divers zijn als de belangen van Nederlanders. Veel van deze belangen gaan over geld en ik heb in het leven geleerd dat geld je niet gelukkig maakt. Ik concentreer me dus op andere dingen (en dat zouden meer mensen moeten doen!).
  Als ik me niet vergis waren bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen de VVD en de PVV de grootste partijen bij de expats in Thailand hetgeen iets zegt over het slag Nederlanders dat zich hier gevestigd heeft. Voor vrijheid, blijheid maar wel willen profiteren van voorzieningen in het vaderland (als zogeheten verworven rechten); afgeven op buitenlanders en het benadrukken van de ‘Nederlandse’ normen en waarden maar zelf in het buitenland wonen. Geef mijn portie maar aan fikkie.

  • NicoB zegt op

   Beste Chris, met alle respect, ik denk dat het zeer wel mogelijk is om in Thailand permanent te wonen zonder af te geven op buitenlanders en zonder het benadrukken van de ” Nederlandse ” normen en tegelijkertijd toch ook te stemmen.
   Tot het slag Nederlanders dat zich in Thailand gevestigd heeft behoor je zelf dus ook, althans door je generalisering terzake kan de conclusie niet anders luiden, die conclusie lijkt me een onjuiste.
   Groet,
   NicoB

  • lung addie zegt op

   Veel van deze belangen gaan over geld en ik heb in het leven geleerd dat geld je niet gelukkig maakt. Ik concentreer me dus op andere dingen (en dat zouden meer mensen moeten doen!).

   Je vergeet wel een deel van het gezegde,nl ….. “geen geld hebben maakt ook niet gelukkig”. Zou eens willen weten hoe gelukkig je kan zijn zonder over het nodige geld te beschikken. Je dan de “concentratie op andere dingen” ook best vergeten.

 5. NicoB zegt op

  Wonend in Thailand stem ik toch, m.i. moet je van dat recht gebruik maken, anders sta je echt buitenspel.
  Dat er voor verkiezingen beloftes worden gedaan die niet nagekomen worden is bekend, zaak is om de politiek niet alleen te volgen tijdens verkiezingen, maar vooral op hun daden.
  Kun je Thailandblog lezen, dan kun je zeker ook stemmen, de procedure staat duidelijk beschreven en is niet ingewikkeld. Stemmen zeg ik … Doen.
  Aan de test om te zien of digitaal stemmen mogelijk gemaakt kan worden neem ik ook deel, zou het nog eenvoudiger kunnen maken.
  NicoB

 6. lung addie zegt op

  Hoewel ik als Belg niets met de Nederlandse politiek te maken heb, toch een kleine opmerking over al dan niet stemmen. Velen stemmen niet gewoon uit gemakzucht. Anderen omdat ze niet gelukkig zijn met het beleid en dus niet stemmen. Doch niet schieten is altijd mis schieten. Indien je niet stemt dan stem je onrechtstreeks voor de winnaars want je hebt tenslotte niet tegen hen gestemd door op een andere partij te stemmen dan de beleidvoerders waar je niet gelukkig mee was. Jan dan kan je achteraf je ongenoegen uiten en zeggen dat het steeds dezelfden die het beleid voeren, doch er zelf niets trachten aan te doen door te stemmen voor een andere partij. Je kan ook nog stellen: het zijn allemaal dezelfden, of ze nu rood, geel, zwart , groenof blauw ….zijn, stemmen heeft geen zin. Ja, als ieder zo denkt dan moeten er ook geen verkiezingen zijn waar het volk vrij kan kiezen voor het beleid want je stemt toch niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website