Toerisme in Thailand op zijn retour

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
1 november 2019

Vanuit Nederland kreeg ik een origineel krantenknipsel uit dagblad Trouw toegestuurd over het toerisme in Thailand. Dit artikel was geschreven door Ate Hoekstra in Bangkok. Aardig om via een omweg te lezen hoe het in Thailand toegaat. Geen reden om je koffers te pakken en spoorslags terug te reizen naar Nederland.

In het artikel wordt gesteld dat het toerisme een van de belangrijkste inkomstenbronnen van Thailand is. Dit waag ik te betwijfelen. Voor de totale Thaise economie zou dat 8,5 procent bedragen. Het wordt dan ook als een van de lichtpuntjes genoemd in een teruglopende Thaise economie. Zelfs het aantal bezoekende Chinezen loopt terug.

Er is sprake van een neerwaartse spiraal met een bijgestelde groeiverwachting, maar er is nog geen vrees zijn voor een recessie. Wel is er een stimuleringspakket voor de mensen met lagere inkomens om de economie te stimuleren. In dit artikel wordt niet gesproken over het tweede stimuleringspakket.

Ook Thailand heeft te lijden van de neergang van de wereldeconomie. Bovendien wordt het land geplaagd door hoge schulden en de sterke Thaise Baht. Volgens de Bangkok Bank zouden toeristen uitzien naar andere goedkopere bestemmingen, maar eveneens minder uitgeven. Duidelijk merkbaar op onder andere Koh Samui. Lagere hotelboekingen tot wel 45 procent en veel lege restaurants en bars. Sommige hoteleigenaars proberen de boel te verkopen.

De Thaise luchtvaartmaatschappijen zoals Bangkok Airways, Thai Airways, Nok Air en Thai Air Asia rapporteerden een stevig verlies in het tweede kwartaal van 2019 door de sterke afname van het aantal Chinese passagiers.

Volgens Richard Brouwer, die al dertig jaar in Thailand woont, zou het land met een plus eindigen alhoewel de grote groei eruit is. Als echter de TAT met andere prognoses komt dan wil dat wel wat zeggen in Thailand. Aanvankelijk groeiden bij hen de bomen tot in de hemel, maar er is intussen al heel wat kaalslag gepleegd!

Bron: Dagblad Trouw

No votes yet.
Please wait...

34 reacties op “Toerisme in Thailand op zijn retour”

 1. ruud zegt op

  Waarschijnlijk zijn de definities belangrijk.

  Inkomstenbron van Thailand zou kunnen betekenen, geld dat Thailand aan het buitenland verdient.
  8,5% van de economie betekent de totale – dus ook binnenlandse – economie.

  Je kunt die cijfers dus niet zomaar naast elkaar zetten, als je niet precies weet, wat wordt bedoeld.

 2. John zegt op

  we zijn weer even in Thailand geweest en hadden deze keer een hotel in Nong kai uitgezocht omdat dit in het centrum lag en over een zwembad beschikte.
  deze keer niet over internet geboekt maar wel op gezocht bij het hotel konden we voor de helft van de prijs verblijven .
  van de 80 kamers waren er maar twee of drie bezet.
  de kinderen verbleven graag in het zwembad maar kregen elke keer Commentaar van de buren als ze aan het lachen waren (geen lawaai)
  het hotel zei dat de buurman met pensioen was gegaan en sindsdien alleen lastig was tegen de klanten
  op deze manier redden ze het niet in Thailand en in de 26 jaar dat ik er ko heb ik nog nooit zo’n troosteloze toeristische vertoning gezien.
  de meeste restaurants en bars zijn gesloten en het verbaast me niets met de denkwijze van sommige ondernemers.
  onze volgende reis wordt vietnam Halong Bay

  • tak zegt op

   Halong Bay was fantastisch toen ik daar in 1995 kwam,
   Ik ben in 2015 nog een keertje geweest en zag aleen maar Chinese
   wolken krabbers netzoals in Shinoukville in Cambodja.
   Nee daat hoef je ook niet meer naar toe.

  • Ger-Korat zegt op

   Nong Khai, vergane glorie. Bekend uit de jaren 90 en eerder toen men verplicht een visumrum moest doen en bussen vol buitenlanders daar de grens overstaken. Al 20 jaar een rustplaats, nu vergelijkbaar met vele andere plaatsen aan de rivier. De hotels staan er nog maar de bezoekers komen niet meer (terug).

   • Erik zegt op

    En er komen nog steeds hotels bij aan de promenade langs de Mekong en die zitten in het segment tussen 700 en 1.000 b/dag. De grote luxe tenten als Grand Hotel aan de ringbaan en twee hoogbouwhotels langs de Mekong ten westen van de stad staan daar troosteloos leeg te wezen.

    Men heeft de mond vol over de sneltrein die er ooit komt en dat die nieuwe toeristen gaat brengen maar ik vrees dat die alleen stopt om de douane en immigration er in of uit te laten….. Toch bouwen grootwinkelbedrijven er nieuwe vestigingen en die knokken om de klandizie uit Laos.

    Het is een provinciehoofdstad en een grensplaats en uit dien hoofde zal er beweging blijven maar het toerisme zakt daar al jaren in.

 3. patrick zegt op

  Ook voor mij gedaan Thailand, ik houvan Azie in al zijn facetten maar niet meer van Thailand
  Dringend werken aan hun attitudes zal nodig zijn want zoals ze nu bezig zijn zal het toerisme een blijvende neerwaartse trend kennen, zeker met Vietnam en Cambodja op een boogscheut van Thailand.

 4. Rob zegt op

  Daarom snap ik ook niet dat ze niks aan de koers van de bath doen, nu worden ook de producten uit Thailand duur, maar zal wel weer een Thaise logica achter zitten.

  • Erwin Fleur zegt op

   Beste rob,

   Nog steeds vast houden aan ‘ liever vijf rijke Farang dan 100 mensen met een normaal besteedbaar inkomen’ in een hotel die het hele jaar sparen.
   Wie geeft nu het meeste uit? Rijke mensen zeker niet’, die zijn een stuk voorzichtiger met hun geld.
   Over logica gesproken(is mij al eerder gebeurd met mijn Thaise vrouw waar de deur werdt geweigert).
   Met vriendelijke groet,

   Erwin

 5. Martin zegt op

  Rob heeft gelijk dat de koers van de bath te hoog is vergeleken met de Euro als ze de bath aanpakken dan groeit het toerisme met sprongen

  • chris zegt op

   Onzin.
   In de laatste jaren is de Baht alleen maar sterker geworden en het aantal toeristen groeit met ongeveer 6-7 % per jaar. Ik wil ook nog wel een jaar of 10-15 teruggaan. Toen kreeg je nog 45 tot 50 Baht voor een Euro en het aantal toeristen was nog niet de helft van tegenwoordig.
   Waarom waren er 10-15 jaar geleden niet ongeveer 30 miljoen toeristische aankomsten toen Thailand spotgoedkoop was. Zat iedereen toen te slapen?

   • J.A. zegt op

    Haha ja als je de overheid moet geloven …..Hmm vraag me at wat nou werkelijk de onzin is….Ik zie ze niet die toeristen….

    • chris zegt op

     Als je in de rimboe van Thailand woont, zie je niets. Maar je moet eens in Bangkok, Phuket en andere plekken komen. Moet elke dag op de boot op de Chao Phraya wachten tot de Chinezen ter hoogte van het Grand Palace allemaal in hun boot zijn gestapt.

     • Tak zegt op

      Phuket is uitgestorven. Hotel kamers zijn nog nooit zo goedkoop geweest. Kijk maar op de boekingssites.

 6. kawin.coene zegt op

  Mensen die op reis gaan kunnen ook rekenen en de rijken nog beter.Met de dure bath is het niet aanlokkelijk en zeker niet als je dan nog kinderen hebt die meereizen.Als je dan je ganse reis een mondmasker moet dragen tegen meer dan vervuilde lucht,dan is het leuke ver te zoeken!!!
  Lionel.

 7. chris zegt op

  Is het toerisme naar Thailand op zij retour?
  Antwoord: absoluut niet.
  1.het aantal toeristische aankomsten stijgt nog steeds maar minder dan de afgelopen jaren;
  2. de markten veranderen wel: veel meer Chinezen, Indiers, Japanners…kortom meer Aziaten en minder Europeanen, Amerikanen en Australiers (hoewel deze ALLEMAAL nog een lichte groei vertonen);
  3. Meer en meer toeristen die het hier leuk vinden kopen een condo in Thailand en laten er ook vrienden en familie verblijven. Deze toeristen zitten dus niet meer in hotels, naast de groei van AirBnB in grote Thaise steden.
  4. De Thaise staatsschuld is in percentage uitgedrukt veel minder dan de Nederlandse staatsschuld;
  5. Bijna geen toerist laat zijn keuze van vakantiebestemming afhangen van de koers van de munt van zijn favoriete bestemming. Het is dan ook niet de schuld van de Baht maar van de slechte koers van de Euro en de Dollar.
  6. Sommige streken in Thailand beginnen sterk te lijken op andere massa-toerisme bestemmingen (Costa Brava, Costa del Sol, Kreta, Turkije) in de wereld. Dat betekent niet alleen meer eenheidsworst maar ook meer crimineel geld in het toerisme. De criminele Russen die de Spaanse kust (zie de arrestaties in Marbella) hebben verlaten zitten nu in Phuket, en in 10 jaar in Vietnam en Cambodja. In toerisme zegt men: “bad money drives out good money”.
  7. De economsiche betekenis van het toerisme is veel meer dan alleen de bestedingen van toeristen. Het gaat ook over de doorwerking van deze bestedingen in andere bedrijfstakken. Een zelfs volgeboekt vijfsterren-hotel dat al zijn produkten en diensten invoert betekent heel weinig voor de Thaise economie. Tien miljoen Chinezen die elke dag naar de 7Eleven betekenen veel meer.
  8. Toerisme is 20% van het GDP (Gross Domestic Product) van Thailand.
  9. De binnenlandse consumptie van Thais heeft te lijden van de grote schuldenlast van de bevolking en de geringe stijging van de inkomens. Daarop drijft nagenoeg elke natioanel economie, ook die in Nederland. Het moet toch te denken geven dat de ultra-liberaal Rutte recentelijk de CEO’s van grote ondernemingen aanspoorde om de lonen van de werknemers substantieel te verhogen.

  Misschien kan Ate Hoekstra een rectificatie schrijven.

  • ruud zegt op

   “1.het aantal toeristische aankomsten stijgt nog steeds maar minder dan de afgelopen jaren;”

   Het probleem zit in de definitie van toeristische aankomsten.
   Is iedereen die in Thailand aankomt een toerist, of zijn er ook overstappers die op BKK binnenkomen, door de paspoortcontrole gaat en via DMK weer verder vliegen naar elders?
   Het enige toeristische aan die toerist is de rit van BKK naar DMK en op de terugweg izijn zij dan weer een keer toerist.
   Toeristen die vanuit Thailand ook omringende landen bezoeken zijn ook meerdere keren toerist, namelijk iedere keer dat ze Thailand weer binnenkomen.
   Zo kom je al snel aan grote aantallen toeristen, die Thailand bezoeken.

   “4. De Thaise staatsschuld is in percentage uitgedrukt veel minder dan de Nederlandse staatsschuld;”

   Ik ben er niet van overtuigd, dat dit klopt.
   Het percentage van de schuld van Nederland is flink omlaag gegaan, en die megalomane projecten die op stapel zijn gezet worden gefinancierd met nieuw te lenen/ al geleend geld.

   7. “Tien miljoen Chinezen die elke dag naar de 7Eleven betekenen veel meer.”

   Heel erg veel vervuiling.

   Voor de economie betekent het verder weinig, omdat het grootste deel van dit geld op de grote hoop gaat van een klein aantal mensen, dat steeds rijker wordt en de economie niet ten goede komt.

   • chris zegt op

    beste Ruud,
    Het zit hem niet in de definite want die is al jaren hetzelfde. Dus al jaren wordt dezelfd fout gemaakt.

    De Thaise staatsschuld is om en nabij 45 % van GDP, die van Nederland 52 % van GDP (en dalend inderdaad, was veel hoger). Frankrijk: 92%.
    https://www.google.com/search?q=staatsschuld+Nederland&oq=staatsschuld+Nederland&aqs=chrome..69i57j0l5.7111j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

    7 miljoen Chinesen die per dag 100 baht uitgeven bij de 7Eleven is wel 700 miljoen baht. Dit geld betekent WEL een hele hoop want de meeste produkten zijn in Thailand gemaakt. Kan niet gezegd worden van de produkten in de shopping malls en de Foodlands en VillaMarket..

    • ruud zegt op

     “Het zit hem niet in de definite want die is al jaren hetzelfde. Dus al jaren wordt dezelfd fout gemaakt.”

     Dat is niet helemaal waar, Vroeger had Bangkok alleen het DMK vliegveld, dus de passagiers van alle overstapvluchten kwamen nooit door de immigratie.
     Ik geef toe, dat is al lang geleden.
     Tegenwoordig moet je in BKK soms door de immigratie, om naar DMK te gaan en vandaar verder te vliegen.
     Hoe vaak dat voorkomt weet ik niet.
     Dat zal afhangen van de prijs van vliegtickets en de verbindingen naar regionale vliegvelden in de omringede landen.

     Dan ben je – samen met de terugreis – dus twee toeristische aankomsten, waarbij je in Thailand niet meer doet, dan tussen twee vliegvelden heen en weer rijden.

     Verder is niet het aantal toeristen doorslaggevend, maar het aantal toeristen, vermenigvuldigd met het aantal dagen dat zij verblijven.

     Aan 100 toeristen die een week blijven, heb je minder dan aan 50 toeristen die een maand blijven.
     De regionale toeristen zullen hoofdzakelijk kortverblijvende toeristen zijn.

     De Thaise staatsschuld is overigens hoger dan hij lijkt.
     De schulden van de vastgoedcrisis zijn nooit afgelost, en staan ergens geparkeerd, waarschijnlijk bij de centrale bank.
     Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel.
     En als de Thai voor 156 miljard Baht aan nieuwe vliegtuigen moet bestellen – krijgen duurt dan waarschijnlijk nog een paar jaar – wordt de staatsschuld nog wat hoger.

     De 7eleven is eigendom van iemand met meer geld, dan hij uit kan geven, en met een beetje geluk ook van de fabrieken die een groot deel van de producten aan 7eleven leveren ook.
     Dat geld van de noedels gaat regelrecht naar die grote hoop geld, die alleen maar hoger wordt, maar waar de economie niets aan heeft.
     De economie is niet gebaat bij opgepot geld.

    • tom bang zegt op

     7 miljoen maal 365 = 2.555.000.000 toeristen uit China alleen al ????
     Gaat heel goed met de economie hier.

 8. Ger-Korat zegt op

  Het verhaal over teruglopende toeristen en teruglopende inkomsten is niet juist. Ate Hoekstra, de schrijver, zou eens uit zijn hangmat moeten komen en op onderzoek gaan naar echte cijfers in plaats van te roepen dat de hangmat links en rechts van hem leeg zijn en er misschien minder toeristen komen.
  Tot 2006 had men slechts 1 internationale vliegveld in Bangkok, nu is men al met de derde bezig en een 4e in Pattaya. Toerismeopbrengsten in 2010 = 18,7 miljard USD, in 2015 al 42,5 miljard USD en in 2018 al 58,0 miljard USD.
  Aantal toeristen in 2005 waren dat er 11,5 miljoen, in 2010 15,9 miljoen, in 2015 29,8 miljoen en in 2018 38,2 miljoen. De eerste 9 maanden van dit jaar al 29,4 miljoen.
  Juist de combinatie van toeristen en de opbrengsten uit het toerisme geeft duidelijk aan dat men meer verdient in het toerisme en niet dat het gestegen aantal toeristen veroorzaakt wordt door de vele Chinese toeristen welke weinig uitgeven; er wordt daadwerkelijk meer verdiend in het toerisme want dat tonen de cijfers aan. De Chinese toeristen geven per persoon het meeste uit en ze krijgen concurrentie van de Indiase toeristen wat uitgaven betreft. En dan moet je het niet zoeken bij een pilsje op een terras of een Pat Thai voor 40 baht aan een straatstalletje maar bijvoorbeeld verblijf in de 4 en 5 sterrenhotels ( Bangkok heeft er vele van), uitgaven in de shoppingmals en dan het liefst merkartikelen en bezoek aan attracties en restaurants. Dit is wat anders dan te liggen op een een strandstoel voor 100 baht de hele dag en daar dan de ganse tijd klagen over de baht.
  Wat de Thaise economie betreft is er meer dan het toerisme. Zelfs als het toerismeaandeel gelijk blijft ten opzichte van vorig jaar is er groei in andere sectoren. Het toerisme bedraagt 9% van de economie dus blijft er 91% overig over. De economie groeit dit jaar met 2,8 % ( meest recente schattingen) en dus geen reden tot klagen. Kortom het gaat goed in Thailand.

  Kijk voor details in de links:
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tourism_in_Thailand
  http://www.atta.or.th/?p=4019
  https://www.ceicdata.com/en/indicator/thailand/tourism-revenue

 9. Jacques zegt op

  Ik vraag mij af of er te veel nadruk gelegd wordt op cijfertjes die door bepaalde Thaise instanties wereldkundig worden gemaakt. Er wordt veel geklaagd in Thailand en zeker door de Thai zelf. Zeker bij ons in Pattaya is er een duidelijke afname merkbaar van toeristen. Ik las hierboven van Ger Korat dat het toerisme 9% van de economie zou uitmaken en van Chris dat het 20% van het gross domestic product uitmaakt. Spreken we nu over het zelfde of moet ik dit anders zien. Feit is wel dat er heel veel leegstand is en te koop staat en dat het dus erg schort aan de verkopen. Dit versterkt mijn twijfels of er wel zoveel buitenlanders condo’s kopen. Dat de dure baht geen rol van betekenis zou spelen is ook niet waar. Veel toeristen, waaronder Europeanen hebben weinig te besteden en zullen zeker gaan kijken waar het nog betaalbaar is. Dat de palmbomen overal in Azië groen zijn zal zeker een rol spelen en de keuze voor velen bepalen. Voor mij zou dit in ieder geval een rol spelen en ik denk hier niet enig in te zijn.

  • Ger-Korat zegt op

   De 9% welke ik vermeld is de direkt aanwijsbare opbrengst voor de economie. De 20% waar Chris aan refereert is denk ik het geschatte totaal belang voor de economie ( dit laatste, 20 %, heb ik wel vaker gelezen, maar ik beperk mij tot de officiele cijfers).

   • chris zegt op

    ik ook.
    https://www.wttc.org/about/media-centre/press-releases/press-releases/2019/one-in-five-thai-baht-spent-is-in-travel-and-tourism-according-to-new-wttc-research/

  • Ger-Korat zegt op

   Wat van belang is is om iets verder te kijken dan Pattaya. De gemiddelde Aziatische toerist ( 80% van de toeristen komt uit Azie en heeft meestal niets met goedkoop strandvertier maar doet het met echt vertier. Al bijna 20 jaar niet in Pattaya geweest en hoop dat zeker nog 30 jaar vol te houden. Daarentegen kom ik regelmatig in Bangkok en elke keer loop ik tegen het euvel op dat vele, vaak duurdere, hotels volzitten en het druk is is de shoppingmalls, in de restaurants, in de Skytrains, in de Airportlink en ga zo maar door. Druk vanwege de vele Aziatische toeristen, degene welke permanent in Bangkok wonen zal de situatie kunnen bevestigen. Temeer ik Bangkok reeds 30 jaar ken ben ik er aardig thuis en weet van de ontwikkelingen.
   Een ander voorbeeld is Khon Kaen: 1 van de grote steden in de Isaan. Een aantal jaren geleden kwam ik wel eens een Westerling tegen en groette dan. Nu kom je ze voortdurend tegen en is het gewoon geworden.

   • Erwin Fleur zegt op

    Beste Ger-Korat,

    Niet geheel mee eens, Bangkok is belangerijk voor zaken en is voor de meeste zakenlieden
    een kort moment, maar de laatste keer en de jaren er voor hoor ik van expats in Nongkhai
    dat het ‘erg hard achter uit gaat met de toerist(wat wel zo is dat de Chineezen hier met de septer
    zwaaien.
    De laatste keer, afgelopen zomer heb ik met medere mensen en expats gesproken, die mij
    vertelde dat zelfs op plekken waar normaal gesproken mensen waren,, nu “uitgestorven” is.

    Ik zelf en mijn gezin zien al jaren een teruggang in het toerisme.
    De cijvers geven mijn geen reële kijk op de werkelijkheid.

    Met vriendelijke groet,

    Erwin

  • chris zegt op

   beste Jacques:
   De Thais hebben geen geld en vele expats die zich in Thailand willen vestigen stellen hun koop uit. Toeristen kopen geen condos.
   De buitenlanders zijn de grootste groep kopers op de condomarkt in Bangkok, en daar wordt wat afgebouwd kan ik je verzekeren.
   Vele, vele onderzoeken tonen telkens weer aan dat de valuta geen rol spelen in de beslissing om ergens op vakantie te gaan, Als dat echt zo zou zijn zouden de grootste groeiers in de toeristenmarkt de landen zijn waar de valuta steeds minder waard worden, zelfs in een paar weken. De landen met de zwakste valuta zijn nu: Venezuela, Turkije, Argentinie, Zuid-Afrika, Rusland en Brazilie. KIjk eens naar de groeicijfers van het toerisme naar deze landen en trek je conclusie.
   WEL het eigen budget. DAAR zit hem de crux. Mensen die net een nieuwe auto hebben gekocht gan vaak niet op vakantie het eerste jaar…….(niet vanwege de Baht)

   • fred zegt op

    Dat Thais geen geld zouden hebben om condo’s te kopen is totaal onwaar; In Hua Hinn komen er duizenden condo’s bij en die worden in de meeste gevallen verkocht aan Thais. En Thai kopen in de eerste plaats bijna uitsluitend nieuwbouw.

  • chris zegt op

   beste Jacques:
   Jij en je vrouw willen graag op vakantie met nieuwjaar. Er zijn ene paar keuzen:
   – Portugal
   – Tunesie
   – Maleisie
   – Indonesie.
   Ga jij, voordat je boekt, echt kijken naar de valuta van deze 4 landen en kies je dan het land waar je voor je Euro het meeste waar voor je geld krijgt????????

   • Jacques zegt op

    Beste Chris ik moet je gelijk geven in je beredenering dat er meerdere factoren een rol spelen dan alleen het inkomen. Als je geld al aan andere zaken hebt uitgegeven zal de vakantie minder ruim worden toegepast, daar kan ik mij een voorstelling bij geven. Ik vind veiligheid een prioriteit hebben want wil wel weer heel thuis komen. Maar ik weet van mensen uit mijn omgeving dat die wel alles onder de loep leggen, die zullen zeker kiezen voor een palmbomenland waar het meest goedkoop is en veilig want mijn kennissen zijn geen mensen die de problemen gaan opzoeken. Het uiterste zuiden van Thailand laten ze zeker links liggen. In Pattaya wordt er doorgaans condo’s en woningen verkocht aan de rijkere groep Thaise mensen uit o.a. Bangkok. We zien hier ook steeds meer auto’s met een kenteken uit Bangkok rijden en met name in het weekend. Voor een deel is dit verklaarbaar voor bewoners uit deze regio die hun auto in Bangkok kopen omdat dat daar goedkoper is vanwege de concurrentie. Wat toerisme betreft zie je de foodcourts vol lopen en vele restaurants met lege tafels en dat geeft te denken toch. Terminal 21 in Pattaya, maar ook op ander plekken is dit duidelijk waarneembaar. Bangkok is en blijft een smeltkroes van mensen die komen en gaan, daar zal geen verandering in komen. Dat is een plek apart en niet steekhoudend voor de rest van Thailand. Maar de invloeden van het grote geld zijn overal te zien en spelen de meest belangrijke factor in alles wat er speelt. De oneerlijke verdeling is men in vele landen zat en de protesten spreken boekdelen.

 10. Pieter zegt op

  Goede morgen is was gisteren in hua hin geen hotel geboek was voorheen een probleem geen kamer vrij was het antwoordt nu hotel hotel 80 kamers waarvan er 10 bezet waren ik was dus nummer 11 graag kom maar we hebben niets te doen u krijgt 15 procent korting als je nu boekt 450 bath per nacht was voorheen 700 baht. Denk zelf eens na de personen die zeggen dat het toerisme nog steeds goei met 10 procent zit wel te slapen. Bijna alle hotels zitten nog niet half vol en ik zie ook de toeristen niet hier het is gewoon rustig hier in hua hin. Ik kom al 43 jaar in Thailand en woon er nu 10 jaar vast dus weet ik wel wat hier zo al gebuurt hier. Pieter

  • chris zegt op

   Beste Pieter,
   Als je hier als zo lang komt, heb je het aantal toeristen sterk zien groeien de de sterkte van de Baht ook. Hoe rijm je dat met jouw mening nu, of praat je gewoon maar mensen na omdat het allemaal zo aannemelijk lijkt?

 11. Pieter zegt op

  Beste Chris Ik denk dat je niet goed heeft gelezen wat ik zeg er zijn veel minder toeristen en wat de baht betreft dar kijk ik zelf niet naar maar de toeristen wel als chris wel meer toeristen zie wil ik wel weten waar en ik woon ook niet in de Rimbo maar in RATCHABORI en rij elke dag auto en wel 100.000 km per jaar we zijn elke dag onderweg. Dus Chris eerst maar eens goed lezen pieter

  • Ger-Korat zegt op

   Ratchaburi bedoel je zeker waar je woont ? Goed dat is onder de rook van een nieuw te bouwen internationaal vliegveld ten westen van Bangkok. En waarom wordt deze 3e internationale vliegveld van Bangkok gebouwd ? Nou omdat Don Mueang airport overvol is, Suvarnabhi Airport ook en daarom is er een 3e vliegveld nodig want er komen veel toeristen. Dat jij ze niet ziet wil niet zeggen dat ze er niet zijn maar de toeristen zijn er wel degelijk alleen niet op de stranden van Hua Hin want dat is net zoals Ratchaburi te ver weg van wat bereisbaar is voor een normale toerist welke slechts een week of zo in Thailand is. Bangkok is bij de toeristen favoriet.

   Even wat cijfers over 2018:
   Suvarnabhumi had 51,5 miljoen internationale passagier en 11,9 miljoen domestic passagiers, totaal dus 63,4 miljoen passagiers ( en dan is de capaciteit officieel 60 miljoen oftewel het is al overbelast;
   Don Mueang Airport had 16,0 miljoen internationale passagiers en 24,8 miljoen domestic passagier, totaal dus 40,8 miljoen. De huidige capaciteit is officieel 30 miljoen passagiers en er is nu een uitbreiding gaande welke in 2024 gereed is waardoor de capaciteit op 48 miljoen passagiers komt.

   zie de link:
   https://www.airportthai.co.th/en/airports-of-thailand-plc/about-aot/air-transport-statistic/

 12. TheoB zegt op

  De een zegt dat het toerisme terugloopt, de ander beweert dat het toerisme nog steeds toeneemt.
  De regering heeft eind september een ฿316 miljard (€9,4 miljard) kostend stimuleringspakket gelanceerd om het toerisme en de economie in Thailand te stimuleren. Dat stimuleringspakket heet “ชิมช้อปใช้” (excuses voor het ontbreken van de tonen: tsjim tsjop tsjai), oftewel “eten, winkelen, uitgeven” en duurt tot 1 januari 2020.
  Doen ze dat om goed lopende sectoren te stimuleren? Lijkt mij niet. De regering denkt dus ook dat het niet zo goed gaat met het toerisme en de economie.

  Voor de geïnteresseerden enige uitleg – voor zover ik het begrepen heb – over “ชิมช้อปใช้”:
  Eind september konden maximaal 10 miljoen Thai van 18 jaar en ouder zich hiervoor via internet registreren (wat voor veel armere/laaggeschoolde mensen nog niet zo eenvoudig was). Eind oktober nog eens maximaal 3 miljoen.
  Deze maatregel is dus níet voorbehouden aan het armere deel van de bevolking, daar is de “บัตรประชารัฐ” (bat pratsjaarat: overheidskaart) oftewel “บัตรคนจน” (bat khon tsjon: armenkaart) met ฿300/maand maatregel voor.
  Bij het registreren moest opgegeven worden in welke provincie je geregistreerd staat (housebook) , waarna met een inlogcode een account op de app “เป๋าตัง” (Pautang) aangemaakt kon worden.
  Het account geeft ฿1000 die binnen 14 dagen na activering van het account besteed of uitgekeerd kan worden bij een groot aantal winkels, hotels en restaurants in andere provincies dan waar je geregistreerd staat.
  Tot en met 31 december 2019 geeft het account ook recht op 15% cash back bij een totale besteding via de app over de eerste ฿30k en 20% cash back over de volgende ฿20k. Ook nu weer in andere provincies dan waar hij/zij officieel woont.

  PS: vul op dit webadres ipv de x-en jouw coördinaten in en zie welke zaken binnen een afstand van 10km meedoen: https://www2.ชิมช้อปใช้.com/thung-ngern-shop-nearby?lat=xx.xxxxxxx&lng=xxx.xxxxxxx
  Bv. voor Khon Kaen stad: https://www2.ชิมช้อปใช้.com/thung-ngern-shop-nearby?lat=16.4440319&lng=102.7500521
  Met de app worden jouw coördinaten automatisch ingevuld.
  Maar ’t vervelendst vind ik dat er niet precies bij staat wát een zaak verkoopt.

  PPS: mijn vriendin vertelde me dat er al “ondernemende” types zijn die voor een vergoeding van 400-500 Baht per persoon(!) de ฿1000 ging ophalen voor de mensen in het dorp die niet in de gelegenheid zijn naar een andere provincie te gaan.

  PPPS: en de Bath schommelt al een maand rond de ฿33,6 per Euro. Dus ik denk (ja, ik weet ‘t: de wens is de vader van de gedachte) dat de Baht gaat dalen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website