Toerisme in Thailand naar een historisch dieptepunt

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
17 augustus 2019

Het is een open deur intrappen om te stellen dat het toerisme naar Thailand niet meer “booming” is. Zelfs binnen de regering circuleren tegenstrijdige verklaringen. De provinciale overheden zien echter de concrete situatie in de eigen omgeving.

Eén schrikbeeld doemt steeds meer op door de concurrentiepositie van de omliggende landen met name Vietnam. Daar bouwen de Chinezen honderden hotels met casino’s in Sihanoukville ten koste helaas van de mooie stranden. Zelfs Ekkasit Ngamphichet, vertegenwoordiger van de toeristenindustrie in Pattaya, is somberder over deze ontwikkelingen. Hij ziet Vietnam als rivaal van Thailand op het gebied van toerisme.

De hoteleigenaars in Chiang Mai ervaren deze achteruitgang als de ergste in 10 jaar tijd. De laatste maand waren er 40 procent minder boekingen dan in het voorjaar. Het Thaise Ministerie voor Toerisme wil nu de zogenaamd “Green Card” invoeren, die kortingen geeft op een aantal producten. De Green Card is online te bestellen. Men hoopt daarmee weer wat meer mensen naar Thailand te lokken.

Zowel kleine als grote hotels hebben grote moeite zich staande te houden waarbij een prijzenoorlog met kortingen tot 40 procent geboden werd. Bijvoorbeeld het Rani Lanna Riverside Spa Resort, het bovenste segment in de markt, verlaagde de prijs van 10.000 Baht naar 6000 Baht.  Groepsreizen pakketten worden eveneens voordeliger aangeboden

Maar ook het grote extra aanbod aan kamers de laatste jaren is een medeoorzaak van de malaise. De Thaise minister van toerisme, Piphat Ratchakkitprakarn sprak zijn zorgen uit over de sterke Baht en discussieerde met de Bank van Thailand en het Ministerie van financiën over wat gedaan kan worden om de toeristenindustrie te stimuleren. De Thaise valuta gold de laatste 12 maanden als de sterkste munteenheid in de regio. De stijgingen werkten averechts op de omzet van ’s lands economie.

(Bron: Wochenblitz e.a. )

No votes yet.
Please wait...

52 reacties op “Toerisme in Thailand naar een historisch dieptepunt”

 1. Cornelis zegt op

  Sihanoukville zou een schrikbeeld moeten zijn, i.p.v. een mogelijke concurrent. Voor westerse toeristen volstrekt onaantrekkelijk. Overigens ligt die stad niet in Vietnam, maar in Cambodja.

  • l.lagemaat zegt op

   Sorry, je hebt gelijk, bedankt!

  • Albert zegt op

   Sihanoukville,Cambodja. ben ik kort geleden nog geweest, en inderdaad de chinezen doen daar hun stinkende best. Ook barst het er van de gokpaleizen

   Ik heb er de grote bouwkranen geteld die ik vanaf de ms.Maasdam kon zien en kwam op eenentwintig.
   Verder is het een grote vuilnisbelt van plastic en andere rommel.

   Daar tegen over doen ze in Vietnam hun stinkende best om het toerisme te bevorderen.
   Zo is in Halong Bay, waar 4 jaren terug nog niets was, een nieuwe aanleg pier gebouwd voor cruise schepen. Ook is er in die tijd een pretpark gebouwd “Sun World”en een gondel kabelbaan van 180 meter hoog die naar de overkant van het water gaat met daar een reuzenrad en een soort jodel baan met daarbij een mooie aangelegde tuin met bepaalde voorzieningen. En wat de prijs betreft hoef je het niet te laten Totale prijs 12 euro per persoon voor de kabelbaan.reuzenrad, jodel baan rit en tuin. Dit zijn dus duidelijk andere prijzen als wat er in Thailand wordt gehanteerd.

   In begin 2000 heb ik in Thailand ooit 50 baht voor een euro gekregen nu nog 34 daar bij genomen dat alles behoorlijk in prijs is gestegen vindt ik het niet vreemd dat de toeristen wegblijven.

 2. Bert zegt op

  Denk dat het in 1e instantie aan de koers EUR / THB ligt, maar zeker niet onbelangrijk de toegenomen onveiligheid, het bedonderen m.n. door tuk tuk drivers en allerlei prijsverhogingen (massage, strandstoelen, biertje).

  • Aad zegt op

   Bert ben het niet met je eens
   Corruptie is niet toegenomen was er altijd al
   Onveiligheid dat is een ieder zijn of haar gevoel
   Denk dat het hier nog steeds veilig is
   Ondanks de vele verkeersdoden maar ook dat is niet nieuw
   En de slechte koers is k.t
   Maar voor de toerist die hier twee weken naar toekomt
   Geloof ik niet dat die dan wegblijven je boekt een reis naar thailand
   Omdat je heb gehoord van vrienden enz dat het daar zo mooi is

   Mvg aad

  • ruud zegt op

   Dat touristen bedonderd worden in Thailand, gebeurt al tientallen jaren.
   Dat zal de oorzaak niet zijn, hoewel het ongetwijfeld meehelpt.
   Het lijkt mij, dat de smerige zee en stranden de grootste oorzaak van het teruglopen van het toerisme zijn.

   Er worden je parelwitte stranden beloofd, en dan blijkt dat parelwit door lege plastic tasjes en piepschuim etensbakjes te worden veroorzaakt.

 3. Yan zegt op

  Thailand maakt zich zelf kapot…De (auto-) industrie krimpt zienderogen, de nieuwbouw blijft leegstaan, de gezinsschulden nemen zienderogen toe…Eethuisjes openen maar sluiten weer binnen de kortste tijd. De corruptie tiert welig. De regering bestaat uit “generaals” …geen economen, geen technocraten….De Thai zien “farang” nog enkel als “wandelende ATM’s”…het respect is weg…de “Amazing smile” is verworden tot een grimmige comedie…De farangs hebben het door…en zien nieuwe opportuniteiten in omliggende landen die geen bijna onmogelijke voorwaarden hanteren op “Immigration”…Het systeem lijkt meer en meer op een kaartenhuisje…Vele farang bereiden terecht hun vertrek voor…Thailand zal met een kater achter blijven…gedaan met de mooie villa’s die door de farang in Isaan gebouwd worden…gedaan met de support aan de familie’s …gedaan met de support aan de studies van de Thaise kinderen…Hopelijk ontwaakt “Thailand” weer….maar zoals steeds: “te laat”…

 4. Emiel zegt op

  De gratuite kleine corruptie ergert zodanig dat het telkens terug komt in elk gesprek. De politie die selectief de motorrijders aanpakt en pluimt. De immigratiediensten waar de kartonnen doos met “tips” bloot bovenop de toonbank staat. Het hanteren van een twee prijzen systeem om farangs te doen afdokken. De valse smiles van de schoonheden waar je pas achter komt wanneer je teveel hebt betaald. Hoe beter je het land leert kennen hoe meer deze onaangename kanten gaan ergeren. Velen geven het op en gaan inderdaad naar Vietnam.

  • janbeute zegt op

   En wat denk je nou echt beste Emiel, dat het in Vietnam anders is.
   Om over Cambodja noch maar te zwijgen.

   Jan Beute.

 5. Dick zegt op

  Greencard,alsof thailand iets gaat geven… mede de dure baht is een reden dat het minder wordt maar het goedkope is gewoon echt weg in thailand. Zelfs isan is niet meer goedkoop,alleen als je in een thais restaurantje een thai of isan maaltijd besteld gaat het wel . Supermarkten zijn vergeleken met nederland gewoon duur . Voorlopig komt daar m.i weinig verandering in want euro wordt alleen maar minder waard door beroerde ecb beleid en baht verzwakt niet echt. Jammer maar waar. In vergelijking met 10 jaar geleden 1 euro 52 baht en nu 1 euro 33 baht bijna gehalveerd.

  • fred zegt op

   Dat verhaaltje over die 52 Baht voor 1 euro is dan ook alleen maar een hoogtepuntje geweest dat hooguit een paar dagen zo is geweest (rond 2008). In 2010 kreeg ik bv al maar 44 Baht meer voor 1 euro.

 6. Jacques zegt op

  Thailand is en blijft een mooi land met heel veel lieve mensen, maar ook met een deel dat het niet zo nauw neemt met veiligheid, milieu en ga zo maar door. Ik zat van de week op het strand van Ban Amphur , Na Jomtien, en het strand lag weer onder de rotzooi wat uit zee was aangespoeld. Geen van de tenthouders vond het nodig hier iets aan te doen. Alleen een stukje zand bij hun stoeltjes was geharkt en dat zijn ze verplicht . Dat je op het grootste gedeelte van dit strand de zee niet meer in kon lopen vanwege de rotzooi wie interesseert het wat. Ik heb op het strand maar zo’n tien mensen geteld bij alle strandhouders en men klaagde hierover. De mentaliteit moet echt om. Ook de sterke baht is iets wat lang ontkent werd als een van de grieven van de buitenlanders om niet meer te komen. Als je kijkt naar de prijzen in Thailand dan zijn die alleen maar omhoog gegaan. Dit is vragen om problemen voor velen. Buitenlander vriendelijkheid bij zowel het volk als de instanties moet prioriteit hebben. Maar ja zo laks als er velen zijn en blind voor al dat zwerf vuil en er niet wordt gehandeld door de autoriteiten, zal het niet verbeteren.

  • Johnny BG zegt op

   Waarom zou een buitenlander vriendelijkheid een prioriteit moeten hebben?

   Een nog sterkere baht zal het gevolg zijn waar mensen afhankelijk van uitkeringen van buiten Thailand last van zullen hebben maar het is lekker goedkoop importeren en daarmee het land verder te helpen.

   Azie en dus ook Thailand hebben baat bij het geklooi in de EU en de VS en een beetje sneu dat dit nog niet wordt ingezien door de (ex)bewoners van die continenten.

 7. Wim van Beveren zegt op

  Het zal waarschijnlijk niet verbeteren, ik kies ervoor om te vertrekken na 8 jaar, ben me nu aan het orienteren in Philipines, makkelijk met visa. zelfs mijn thaise vrouw wil hier weg. In Vietnam verlies ik aardig wat van mijn pensioen, anders was dat ook een optie.

 8. Thailandganger zegt op

  Anders dan mijn naam zou doen vermoeden kom ik ook steeds minder in Thailand en steeds meer in de omringende landen.
  Daar vind ik het persoonlijk steeds aantrekkelijker worden in vergelijking met het huidige Thailand.
  Goedkoper, minder gedoe met visa, wat meer terug in de tijd, en ook super fijne mensen.

 9. Dre zegt op

  Er is en gezegde ” je kan een koe melken totdat je een trap in je gezicht krijgt “.en ik denk dat we stilaan dàt moment naderen. Hoop dat ik me vergis.

 10. Co zegt op

  Thailand is een mooi land maar is over de top. Sterke baht doet geen goeds om hier vakantie te vieren of om hier te verblijven. Ik hoor van vele vrienden die uitwijken naar Vietnam omdat het daar stukken goedkoper is dan Thailand ,stranden zijn mooi de hotels goedkoop en biertje op strand nog geen 50 eurocent. Een prachtig land qua natuur net als thailand maar betaalbaar zal ik maar zeggen. Maar voor hoe lang nog ?? Een voorbeeld wat al eerder voorbij kwam is Cambodja. Sihanoukville was een goedkope badplaats voor backpackers maar nu omgetoverd tot Las Vegas in het klein. Goed….als je van gokken houdt kan je je hart ophalen. Vietnam en omliggende landen zijn in opmars en daar zal Thailand op dit moment genoegen mee moeten nemen tenzij de regering ingrijpt en die dure Thaise baht naar beneden bijsteld anders ziet het er niet goed uit voor dit land.

 11. printen zegt op

  Thailand heeft wat toerisme betreft stil gestaan. Men dacht dat zonder veel inspanning de toeristen wel zouden komen. Hetzelfde dacht Spanje in de jaren negentig. En die kreeg ook de deksel op de neus.

  Cambodja, Malaysia en Vietnam weten wat de huidige toerrist nodig heeft. Een ruim aanbod van vermaak. Niet alleen de stranden, maar ook het vermaak buiten de stranden en dan noem ik niet de “dames die de drankjes inschenken”.

  Thailand zal zijn aanbod van toeristenvermaak moeten veranderen. En zij moet de geur van “die dames die de drank inschenken” kwijt zien te raken. De baht moet in waarde zakken en familietoerisme moet meer gepropageerd worden.

  Buurlanden van Thailand zitten niet te slapen. Thailand moet niet denken dat Thailand het enige land is die de ultieme vakantie in Zuid-Oost-Azie biedt. Andere buurlanden zijn bezig dat wel te bieden, tegen een lagere prijs.

 12. RuudB zegt op

  Het Thaise Ministerie van Toerisme en regeringsconsorten doen er goed aan eens in conclaaf te gaan. De gebeurtenissen van afgelopen decennia zijn bij mensen uit den vreemd in hun geheugen blijven hangen. Het is te onrustig op allerlei fronten in Thailand, hetgeen de explosies van recent maar weer eens letterlijk aantoonden. Het is altijd maar onrust daar in Thailand.
  Telkens onrust wakkert betreffende geheugeninhouden aan. Begin jaren 90 van de vorige eeuw waren er uiterst bloedige demonstraties tijdens welke het leger honderden slachtoffers maakten. Aan het eind van die jaren 90 veroorzaakte Thailand de Azië-crisis met wereldwijde gevolgen. Begin deze eeuw kwam Thaksin aan de macht met opnieuw honderden dodelijke slachtoffers tijdens zijn jacht op drugsdealers. In 2006 een staatsgreep.
  Eind 2008 wordt Suvarnabhumi bezet, en in 2010 vallen weer doden in de straten van Bangkok, en Central World gaat in vlammen op. Mei 2014 pleegt het leger wederom een coup nadat enkele maanden Bangkok een Shut Down beleeft.
  Het leger neemt de macht over, mensen die tegenstribbelen krijgen een attitude-reparatie, de legerleiding zegt Thailand happiness terug te geven. Een Road to Democracy is de belofte.
  En wat is het resultaat van dat alles? De gewone Thaise mens blijft sappelen om zich enigszins een goed bestaan te verzekeren, leningen en corrupt handelen zijn nog steeds aan de orde van de dag, het minimumloon blijft miniem, de samenleving verdeeld, de politiek biedt geen handreiking, malaise alom. Behalve de koers van de nationale munt, maar die gaandeweg een last wordt.
  Het is eigenlijk altijd onrustig in Thailand. In de afgelopen 30 jaar tot nu blijft die onrust maar aanhouden. Het betert niet. Niets verandert, dus stilstand, hetgeen achteruit boeren betekent.
  Dus waarom niet de blik naar elders gericht? Zo bijzonder is Thailand niet. Thailand is mooi wordt gezegd. Hoezo dan? Vergeleken met welk ander land? Er zijn er die zeggen dat Thailand aan Italië of Indonesië onder doet! Neem de buurlanden. Ook zij hebben ook hun charme en aantrekkelijkheid. Om over de teloorgang van de befaamde vriendelijkheid maar niet te spreken.
  Daarbij lijkt het dat Thailand het verblijf voor de inwonende farang slechts ongemakkelijker maakt door allerlei controlemechanisme in te voeren.
  Neen, het zal veel vriendelijker moeten anders krijgt Thailand de deksel niet meer van haar neus!

  • janbeute zegt op

   Beste Ruud , ik ben het grotendeels met je posting eens.
   Met uitzondering over het Thaksin gedeelte.
   Toen ja, inderdaad Thaksin de drugsdealers dodelijk aanpakte zag ik het jaba probleem in mijn direkte omgeving sterk afnemen.
   Nu is het weer terug op een nog groter nivo dan ooit voorheen.
   En geloof me, ik zie het dagelijks om mij heen, in de familie van mijn ega mijn naaste buren en op straat.
   Ik denk dat als Thaksin zijn klus had kunnen afmaken de economie en het toerisme er stukken beter hadden voorgestaan als heden.
   Je kunt zeggen van Thaksin wat je wilt, was ook geen lievertje hoor, maar wel een zakenman van Chineze afkomst die met schade en schande wijs is geworden.
   Ga maar eens naar wikipidea en zie zijn levensloop.
   Met het huidige en voorgaande beleid na de coup in Thailand is de afbraak van het land een daadwerkelijk feit aan het worden.

   Jan Beute

   • RuudB zegt op

    Hoe bedoel je beste Jan: “als Thaksin zijn klus had kunnen afmaken”? Schattingen zijn er die aangeven dat er 2000 doden zijn gemaakt door toedoen van Thaksin. Hadden het er een veelvoud van moeten zijn dan? In de familie van mijn ega, bij mijn naaste buren en op straat zie ik geen gedoe met jaba. Maw: drugsgebruik is van alle tijden en het is immoreel er mensen voor af te schieten. Wel zijn we het erover eens dat Thaksin zeer goed voor zichzelf gezorgd heeft!

    • janbeute zegt op

     Beste Ruud, ik weet niet waar je verblijft, maar geloof me de ellende die jaba in mijn direkte omgeving veroorzaakt is dagelijkse kost hier.
     En niet alleen in mijn direkte omgeving in geheel Thailand.
     Jij zult het wel niet zien of niet willen zien kan natuurlijk ook.
     Onder andere op de Thaise TV stations is dagelijks te zien wat voor ellende jaba veroorzaakt.
     Ik heb diverse malen zelfs verleden week nog het gevolg van jaba ondervonden.
     Wat de klus van Thaksin aangaat , als hij tot tweemaal toe op democratische wijze gekozen , en als enigste PM allertijden zijn eerste ronde heeft uitgezeten.
     Hij is een personage die een land economisch kan runnen.
     Ga toch eens naar WIkipidea.
     Kom je ook nog een rede tegen wat koning Bhumipol zei over het drugsbeleid van Thaksin.
     In zijn birthday speech in het jaar 2003.
     Victory on the war on drugs is good, They may blame the crackdown for more than 2500 deads.
     Bud this is a small price to pay.
     If the prime minister failed to curb the drug trade over the years the number of deads would easely surpass this toll.
     Het gaat niet om dat het drugs gebruik van alle tijden is, het gaat namelijk om de ELLENDE die hier uit voorkomt.
     Helaas de huidige en vorige regering van generaals doet hier niets aan, hun leger komt alleen in aktie als hun eigen positie in gevaar dreigt te komen.

     Jan Beute.

 13. Gerard zegt op

  Al 49 jaar kom ik jaarlijks voor plm anderhalve maand in Thailand en omliggende landen. 47 jaar jaar geleden kwam ik voor het eerst in Birma. Vrijwel geen enkele toerist was er te zien. Overnachting in een hotel 1 dollar incl. ontbijt.. Twee jaar geleden ben ik er voor de zesde keer geweest. Prijs nu: 45 dollar.
  Het probleem in Thailand openbaart zich nu ook al volop in Bali: schrikbarende stijging van prijzen in hotels, guesthouses, restaurants en de discrimirende prijzen voor toegang tot parken. Op Bali wordt nog waanzinnig veel gebouwd, terwijl er naast casco’s van gebouwen staan die volop begroeid raken met onkruid en boompjes.
  Waarom denken de Aziaten dat bomen tot in de hemel groeien? De prijsstijgingen en de dure bath weerhouden velen wederom naar die landen te gaan. Zakken met die prijzen!

 14. janbeute zegt op

  En vandaag regende het weer eens in lampang.
  Een bus dit maal met Italiaanse toeristen op weg naar Chiangmai raakte van de weg en kantelde.
  En enkele passagiers belanden in het Hospitaal.
  Dus hebben zij weer veel te vertellen aan hun kennissen bij thuiskomst over het kamikaze rijgedrag hier in Thailand.

  Jan Beute.

 15. Andre zegt op

  @ Aad, dan hadden de mensen die hier wonen 10 jaar geleden wat opzij moeten zetten dan hadden ze nu genoeg over om alles te kunnen betalen.
  Als de baht zwakker wordt gaan de prijzen nog meer omhoog in de supermarkten dus lood om oud ijzer.
  Het is maar hoe je het zelf allemaal invult en we moeten wel wat te klagen hebben.

 16. Marijke. zegt op

  Ook wij gingen ieder jaar voor een maand naar changmai.Heerlijk fietsen en genieten van het weer.Ook inmiddels veel vrienden gemaakt.Maar zeker door de sterke bath gaan we voorlopig toch maar niet.Het is dan toch al gauw een paar honderd euro meer voor een maand.Echt heel jammer maar als je aow en een pensioentje hebt zit het er toch even niet in.Ik hoop dat de bath wat opkruipt al is het maar naar de 39.Dan ga ik super graag weer.

 17. pw zegt op

  Ik mis de gore lucht in de maanden feb-mrt-apr als oorzaak in de reacties.
  Dat doet het toerisme denk ik ook geen goed.

 18. Pavlos zegt op

  Ik heb veel argumenten gelezen om niet te gaan maar ik mis toch een niet onbelangrijke reden die het toerisme parten speelt.
  Het rookbeleid in Thailand is echt belachelijk streng. Ik ben zelf geen roker maar lees met regelmaat dat mensen voor hoge boetes staan als ze net even op de verkeerde plek aan hun peuk lurken. Dat maakt het ook niet aantrekkelijk om dat land te bezoeken.
  Het is zelfs nog meer belachelijk als je leest dat zogenaamd vaporing (lurken aan een e-sigaret) beloond kan worden met een heuse gevangenisstraf. Je mag het niet eens invoeren. Ook dit soort zaken maken het afreizen naar Thailand zeer dubieus en snijdt de regering aldaar in de vingers. Je jaagt de mensen weg.

 19. Jan zegt op

  Ach, het is maar wat je wil zien. Tourisme: “Tourist Arrivals in Thailand increased to 3052287 in June from 2726808 in May of 2019. Tourist Arrivals in Thailand averaged 1517284.53 from 1997 until 2019, reaching an all time high of 3845811 in December of 2018 and a record low of 404563 in May of 2003.” Bron: https://tradingeconomics.com/thailand/tourist-arrivals . En de economie? Als gevolg van de handelsoorlog tussen China en de USA: “De top drie van aantrekkelijkste landen voor verplaatsing van productie vanuit China bestaat volgens Hayat uit Thailand, Maleisië en Vietnam – in die volgorde”. Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/09/de-rest-van-azie-kan-profiteren-van-de-handelsoorlog-a3969662 . Die harde Baht komt echt niet uit de lucht vallen. En ook de toenemende (over)belasting van de infrastructuur in Thailand is geen sprookje.

 20. fred zegt op

  Och alle landen hebben wel eens een dipje. Spanje was ook even ten dode opgeschreven. Nu is het weer opeens the place to be.
  Uiteindelijk is het ook nu weer even laag seizoen. Echter wordt er nog steeds aan hoge allure bijgebouwd komen er steeds meer dure auto’s op de weg bij worden de shopping malls steeds hoger en groter breiden de industriezones steeds maar verder uit en moeten de luchthavens dringend meer capaciteit aankunnen.
  Ik zie of merk weinig van dat dieptepunt in het toerisme. Ik merk in tegenstelling wel dat men de regels inzake visums steeds maar strenger maakt en dat lijkt me niet direct een gevolg te zijn van een dieptepunt in het toerisme.
  En ik weet niet of een gewone tweeweekse toerist nu een probleem heeft met een dure Baht …..90 % van die toeristen heeft zelfs geen enkel benul van de evolutie van die munt.
  En van horen zeggen zitten de vluchten richting Bangkok nog steeds vol.

  • Co zegt op

   Bangkok is een centraal punt om van daar uit verder te reizen naar omliggende landen. Het probleem in Thailand is dat je veel te makkelijk geld kan lenen voor een auto scooter of huis en als een Thai het niet kan betalen dan wordt het gewoon opgehaald of je bent je land en huis kwijt. 80% wat je ziet is van de bank. Makkelijk leven toch als het je toch niet boeit maar wel in gereden heeft.

   • Ger-Korat zegt op

    Probeer eens te lenen voor een auto of huis dan weet je dat ze goedkijken naar je inkomen. En er dient iemand anders garant te staan. Voor huizen kijkt men ook naar de waarde van het huis. Van degene die lenen kan ongeveer 3% per jaar het niet of niet op tijd terugbetalen. In Nederland is dat 1,9 %. Dan praat je over een verschil van 1% als je Thailand met Nederland vergelijkt.
    Als je iets niet weet dan raad pleeg je eerst google en dan krijg je feiten en geen sterke verhalen.

 21. theoS zegt op

  Het ligt enig en alleen aan de te sterke baht. In 2002 kreeg ik, toen bij de Postbank, voor een Euro rond de Baht 52- en kijk nu eens Euro=Baht 33-.

  • Ger-Korat zegt op

   Nee beste Theo, in de jaren negentig kreeg je omgerekend van gulden naar de Euro 26 tot 30 baht. Toerisme naar Thailand groeit jaar op jaar dus welke koers er ook historisch geweest is maakt niet uit. In 2002, omdat jij dit jaar noemt, waren er 10,8 miljoen toeristen in Thailand. In 2012 waren dat er 22,3 miljoen en in 2018 zelfs 38,3 miljoen.
   Laten we dus voor eens en altijd ophouden om te schrijven dat de lage koers van nu nadelig is voor het toerisme. Als je deze, koers en aantal toeristen, in ogenschouw neemt dan lijkt het dat met een sterkere baht juist meer toeristen komen.

 22. pieter zegt op

  Viel mij op dat de KLM eind november begin december nog tickets genoeg heeft voor redelijke prijs; dus zeker minder toeristen dan !

 23. Siamees zegt op

  Wie zaait die oogst,
  wat ben ik blij dat de wereld groot is en niet alleen uit Belgie en Thailand bestaat.

 24. chris zegt op

  Het toerisme naar Thailand gaat niet naar een historisch diepetepunt maar is hard op weg naar een historisch hoogtepunt, nl. 40 miljoen toeristische aankomsten.
  Al die verhalen over de sterkte van de Baht, de achteruitlopende dienstverlening, drukte op de wegen, meer verkeersslachtoffers, dubbele prijzen en gedoe met visa (volgens mij alleen voor expats en nooit voor toeristen) kloppen allemaal MAAR al deze factoren hebben nauwelijks invloed op de hoogte van het aantal toeristische aankomsten.
  Als je de statistiek van het aantal aankomsten goed bekijkt is er aaleen een dipje in de jaren dat er flink gevochten werd op straat, met name in Bangkok. Zelfs de grote overstromingen in 2011 hadden weinig invloed op de toeristenstroom. En dat komt omdat het imago van Thailand ijzersterk is en gebaseerd is op cultuur, natuur, eten en drinken, vriendelijke bevolking en gelukkig niet alleen op Bangkok. De meetse toeristen brnegen hun hun dagen niet door in Bangkok maar daarbuiten.Thailand is Azie voor Westerse beginners.Maar de overgrote meerderheid van de toeristen komt steeds vaker uit Aziatische landen:China, Maleisie, Rusland, India en de ASEAN-landen.

  • janbeute zegt op

   Beste Chris, het is niet het aantal aankomsten dat bepaalt hoe het met de toeristen industrie vergaat.
   Maar de bezettings graad van hotels en resorts ed.
   Veel aankomsten zijn maar van korte duur verblijf of transfers met verblijf van een dag.
   En die brengen helaas geen geld in het laadje van de lokale hotelier de motorbike rental de locale tour operator in Chiangmai of waar dan ook in Thailand.
   En wat zijn statestieken zijn dat niet de grootste leugenaars.

   Jan Beute.

  • Tino Kuis zegt op

   Die 40 miljoen, chris, en dat weet jij heel goed, zijn alle mensen die Thailand binnenkomen. Een behoorlijk deel zijn geen toeristen maar dagjesmensen.

   Bovendien is de tijd die de werkelijke toeristen in Thailand verblijven even belangrijk. Ik kan geen cijfers vinden maar vermoed dat de toeristen uit Aziatische landen korter in Thailand verblijven. Reken maar uit wat het betekent als, theoretische gesproken, de gemiddelde verblijfsduur van 10 teruggaat naar 7 dagen.

   Ik ben het met je eens dat al die genoemde factoren weinig invloed hebben op het aantal toeristen, maar misschien wel op de verblijfsduur. Wat denk je?

   • chris zegt op

    Ik denk het niet. Echte korte vakanties zijn meer impulsaankopen en dan telt de prijs veel meer dan andere factoren. Kijk eens naar de aanbiedingen. Je kunt een paar dagen naar een buitenlandse bestemming voor een habbekrats.
    Er is wat anders aan de hand. Een combinatie van:
    1. meer aanbod aan kamers in legale accomodaties (alleen al 7000 kamers extra in Bangkok in 5 jaar tijd). Met een beztting van 70% kan dat alleen als er ongeveer 1,9 miljoen nachten meer worden verkocht ;
    2. een type accommodatie dat zich nu op de toeristische markt begefet omdatde langlopende contracten markt terugloopt (zie de appartmentgebouwen die vaak suites heten)
    3. groei van het aantal digital nomads die op papier allemaal toeristen zijn (maar via visa runs eigenijk in Thailand op een paar weken per jaar na). Zij huren zelf een appartement of condo en die zie je niet in de hotels;
    4 groei van de Airbnb sector in steden als Bangkok, Chiang mai, Phuket;
    5. de expat-lovers die enkele maanden in Thailand verblijven (in eigen accomodatie of van hun geliefde) maar op papier toeristen zijn.
    Gelet op punten 3 en 5 denk ik dat de gemiddelde verblijfsduur van op papier toeristen is toegenomen, niet afgenomen. Maar de commerciele accommodatie-sector merkt daar niks van.

  • ruud zegt op

   Het aantal toeristen dat aankomt in Thailand zegt alleen iets over toerisme, als je weet hoe lang ze blijven.
   De westerse toeristen kwamen vaak voor 3 weken, tot een maand, want zo’n lange reis maak je niet voor een vakantie van een week.
   De chinese toeristen vaak voor een paar dagen.
   Dan heb je al snel 5 chinese toeristen nodig, om net zoveel dagen in Thailand door te brengen, als 1 westerse toerist, en misschien wel meer.
   Volgens mij zijn is het aantal aankomsten van toeristen niet zo sterk gestegen.

   Bovendien zijn al die kort verblijvende toeristen een aanslag op het milieu.
   Ze worden van de ene plek naar de andere versleept, om allerlei toeristische attracties te bekijken binnen een paar dagen.
   De westerse families gingen vaak naar het strand.

   Als je iets zinnigs over toerisme wilt zeggen, moet je met toerist-dagen rekenen.
   Aantal toeristen x aantal dagen verblijf = aantal toerist-dagen.

   Dus 5 toeristen die – zeg – 10 dagen verblijven zijn 50 toerist-dagen.
   20 Toeristen die 2 dagen blijven zijn 40 toerist-dagen.

   Dat aantal toerist-dagen is waarschijnlijk dramatisch gedaald.

   • chris zegt op

    20 expats die met een visa run in totaal 60 dagen (als toerist) blijven: 20 * 30 + 20 * 30 = 1200 dagen.

    15.000 digital nomads die ongeveer 300 dagen in Thailand verblijven (65 dagen naar een ander land om vervolgens als toerst terug te komen): 15.000 * 300 = 4,5 miljoen toerist-dagen

 25. Roy Cowboy zegt op

  Toerisme vanuit het westen is afgenomen. Dat geldt niet voor toeristen uit de regio zelf, t.w. India, China en enkele z.o. Aziatische landen.

  • Endorfun zegt op

   Als je ziet hoe CHIANG MAI wordt overspoeld door Chinese toeristen, die er nauwelijks iets uitgeven … is hetzelfde als in EUROPA. Uiterst goedkope reizen, waarbij ter plaatse, enkel (heel, heel) snel een foto wordt genomen, als bewijs dat men er is geweest, en waar er niets wordt uitgegeven, en de aller- allergoedkoopste maaltijden worden geconsumeerd. Aan die toeristen verdienen ze niet veel, en jagen ondertussen andere (Westerse) toeristen weg, net zoals te veel “Russen” ook (Westerse) toeristen wegjagen.

   • Jan zegt op

    Ongelooflijk hoe allerlei vooroordelen over andere volken hun eigen leven blijven leiden. Chinese toeristen geven gemiddeld 25% meer uit dan Europese. Op andere plekken, op andere manieren. Zie: https://www.nritmedia.nl/kennisbank/30298/Chinese_toeristen_geven_meeste_geld_uit/?topicsid=

    • Rob V. zegt op

     Tja die verdomde Chinezen en Russen. Doen de dingen anders, is ons vreemd. vreemd is slecht… of?? Zomaar even gegoogled over hun uitgaven: ” In verhouding dragen de Chinezen en Russen daar meer toe bij. Zij geven gemiddeld respectievelijk 223 en 218 euro per dag uit. (…) De Nederlandse toeristen geven gemiddeld 129 euro uit.” (in België). De verklaring is dat Chinezen meer shoppen en Nederlanders meer gezellig gaan eten en drinken. Weg met de Nederlanders, wat willen wij? Minder Nederlanders! Meer Chinezen! 😉

     Kanttekening mijnerzijds:
     Er staat niet bij hoeveel dagen de Nederlanders of de Chinezen blijven. Mijn gevoel zegt me dat je wat sneller klaar bent met een shop vakantie dan met een eet en drink vakantie. Hoeveel geld er in totaal dus in het laatje komt? En dan kunnen we nog discussiëren waar dat geld behoort te komen? Wat is ‘eerlijker’? Een paar restaurants die er aan verdienen of een paar winkelketens? Een grote hotel of kleine hotelletjes? En is de regel wie betaald bepaald of zijn er ook nog sociale aspecten, normen en waarden mee te wegen (denk aan hufterig of arrogant gedrag versus kalme flexibele toeristen)?

     Maar inderdaad: ‘Europeaan goed, Oosterling slecht’ is echt kort door de bocht om het maar voorzichtig te zeggen.

     Bron: https://www.hln.be/reizen/cliche-bevestigd-chinese-toeristen-in-ons-land-geven-het-meeste-geld-uit-nederlandse-het-minste~aad441cf

 26. JefDC zegt op

  Als ‘k naar de grafiek van de aankomsten kijkt – https://tradingeconomics.com/thailand/tourist-arrivals – dan vallen me 2 zaken op:
  – er zijn nog nooit zoveel bezoekers in Thailand geweest als in het laatste jaar. (Het huidige laag-seizoen is gelijk aan het hoog-seizoen van 2015 en hoger dan alle ander hoog-seizoenen daarvoor.
  – het relatieve verschil tussen laag-seizoen en hoog-seizoen is nu veel groter dan vroeger.

  Waar komt dan die perceptie vandaan dat het zo slecht gesteld is met het Toerisme in Thailand ?
  ‘k denk dat een overaanbod aan hotel kamers tezamen met een andere bestedingscultuur van de ‘nieuwe’ Aziatische toeristen die het merendeel van de bezoekers nu uitmaken er veel mee te maken heeft.

 27. Toon zegt op

  Hopelijk gaat het nog veel slechter. Door het manipuleren van de baht en 200baht betalen om te pinnen.boontje komt om zijn loontje. Vietnam supermooi om heen gegaan. Succes

 28. janbeute zegt op

  Beste Toon, Vietnam super mooi om heen te gaan maar voor hoe lang nog? Was Thailand vroeger ook eensin het verleden, met zelfs echte parelwitte stranden van zand en geen plastic afval.
  Daar waar het massa toerisme toeneemt neemt ook de geldzucht en de vervuiling en criminaliteit toe.
  Waar ook ter wereld, dus niet alleen in Thailand.

  Jan Beute.

 29. Matta zegt op

  Er zijn inderdaad een aantal argumenten die aangeven waarom het heel veel minder gaan.
  Als men op het ruime aanbod van sociale media de info leest van bijvoorbeeld de luchtvervuiling in het noorden en men hoeft maar naar de beelden te kijken dan heeft de ” Toerist ” ergens een beeld van …
  Als men daarover nog in de Europeese en Amerikaanse en nog een paar andere kranten melding maakt dan blijft dat ergens hangen in het achterhoofd.
  Komt daarbij dat ze in Thailand ontkennen of er een draai aan geven.

  Als men de foto’s ziet van de vervuilde stranden als men dan zelfs nog leest dat er zelfs stranden moeten voor een bepaalde tijd gesloten worden dat blijft hangen….

  Nu is het eveneens zo dat iets afbreken veel gemakkelijker gaat dat iets opbouwen iets negatief is rapper gegeven maar éénmaal die stempel kom je er ook moeilijker van af.

  Het is inderdaad een feit dat het toerisme een flinke deuk gekregen heeft en ik vrees dan die trend zich nog verder zal doorzetten, dit ook om verschillende redenen

  Men kent hier in Thailand geen lange termijn visie men kijkt enkel naar vandaag en wat morgen komt dan zien we dan wel. In verschillende buurlanden hebben ze dit anders aangepakt en dit loont blijkbaar.

  Ik had ook wel niet gedacht dat een militair dezelfde visie zou hebben. maar goed het is nu eenmaal zo.

  • chris zegt op

   Beste Matta,
   Heel, maar dan heel weinig blijft hangen bij de potentiele gast.
   Imago’s zijn sterk en kunnen jarenlang blijven bestaan hoewel zij achterhaald zijn.
   Hoeveel Thaise burgers in de straat associeren Nederland met tulpen, molens, soft drugs, kaas, de Wallen en klompen? En hoeveel met windenergie, chip fabricage, koffie, Rembrandt, vrijheid van meningsuiting, veel regen en strand?? Vraag je Thaise partner wat ze wil zien in Nederland en het zijn de molens op Kinderdijk en een rondvaart in Amsterdam. Hoe land geleden ben je zelf naar Kinderdijk gegaan? Nooit?

 30. HMG77 zegt op

  Ik lees een hoop argumenten en mogelijke oorzaken in andere reacties. Eigenlijk lijkt het mij zinloos in herhaling te treden. Veel van wat ik las zag ik ook. Wat mij echter in de vijftien jaar dat ik Thailand bezoek opviel is dat in de afgelopen 2 jaar de onvriendelijkheid jegens buitenlanders zienderogen toenam. Iets wat mijn Thaise partner onderschrijft. Zelf bezoekt ze mij al zo’n tien jaar in Nederland. Afgelopen jaar besloten we zelfs Thailand te mijden en familie in Australie te bezoeken. Persoonlijk ben ik van mening dat de sterke bath zeker een rol speelt maar dat de onvriendelijkheid en botheid die ik helaas ook zelf vaker ervoer het toerisme alleen maar schaadt. Plus de nieuwe meldingsregels (eigenlijk al oud maar niemand controleerde ze) en het gebrek aan drinkwater ( een pre lijkt mij). Een ijzersterk imago euh nee niet wanneer je het land beter leert kennen en door de thai smile heen prikt. Dit jaar combineerde ik Thailand met Taiwan. Voor de valuta freaks de Taiwanese dollar stond ongeveer op gelijke koers als de Bath. Alleen is Taiwan een veel moderner en vriendelijker land vergeleken met het Thaise koninkrijk. Waar Thailand neigt zich steeds verder af te sluiten van Westerse invloeden staat Taiwan meer open voor het Westen. Bovendien gedroegen mensen zich heel anders. Beleefd en vriendelijk. Een wereld van verschil.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website