Hoe doe je een condoom om, hoe voorkom je een SOA, hoe gebruik je de anticonceptiepil, hoe zeg je ‘Nee’ wanneer je vriend met je naar bed wil en jij er niet klaar voor bent, op wat voor problemen kun je tijdens een zwangerschap stuiten?

Al deze vragen komen spelenderwijs en in rollenspelen aan de orde tijdens een workshop van vijf bijeenkomsten, gegeven door studenten van de Thammasat universiteit.

De workshop Wairoon Mai Jued Chued Cheewit Tong Yued Yaw (For Teens’ Colourful And Prolonged Life) is ontwikkeld door Plan (Thailand) in samenwerking met de faculteit journalistiek en massacommunicatie van de Thammasat universiteit. Leerlingen van 13 en 14 jaar van de Suankularbwittayalai Rangsit school volgden de workshop.

De 14-jarige Jittreenuch Puangyod vindt het een goed idee dat de lessen worden gegeven door studenten van zo’n jaar of 21 en 22 en niet door leraren. ‘Wanneer een leraar dat doet, voelen we ons geïntimideerd en durven geen vragen te stellen’, zegt ze. ‘Door activiteiten zoals deze voel ik me meer op mijn gemak wanneer ik over seks leer.’

Maar ouders zijn de beste adviseur, vindt ze. ‘Ouders hebben veel ervaring en zijn bezorgd over hun kinderen. Dus wanneer we problemen over iets hebben in ons leven, vind ik dat we in de eerste plaats bij onze ouders moeten zijn.’

Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Tal van ouders zullen tegen hun dochter zeggen dat ze nog te jong is voor een vriendje en verzetten zich tegen tienerseks. En over seksuele voorlichting op school zijn ze ook al niet erg enthousiast.

‘Een aantal volwassenen beschouwt seksuele voorlichting als iets wat kinderen aanmoedigt om seks te hebben’, zegt Mantana Tienchaitat, een van de Thammasat-studenten. ‘Maar zo is het helemaal niet. Seksuele voorlichting geeft kinderen nuttige kennis over seks en relaties, zodat ze bijvoorbeeld weten hoe ze een gast die wil seksen kunnen afwijzen. Of hoe ze zichzelf moeten beschermen tegen ongewenste zwangerschap.’

En dat laatste kan geen kwaad want vergeleken met andere landen telt Thailand een hoog aantal tienerzwangerschappen. Maar nadat je op een komkommer (zie foto) hebt geleerd een condoom om te doen, moet het lukken dat te voorkomen.

(Bron: Bangkok Post, 5 maart 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Tieners leren in workshop over seks en relaties”

  1. Rob V. zegt op

    Goed zo, goede voorlichting omtrent voortplanting, lichamelijke en geestelijke ontwikkeling en (veilige!) seks is zeer belangrijk. Mijn vriendin heeft nooit iets geleerd op school over seks of zelf maar over in welke periode van de maandelijkde cyclus je het makkelijkst/moeilijker zwanger kan raken. Pas 10 jaar geleden op de universiteit leerde ze over zelf bevrediging nadat ze al onveilige seks had gehad met haar vriendje, toen pas de pil gaan gebruiken (geen condoom dat wou dat vriendje niet). Goede voorlichting beperkt de risico’s, dat het wat gevoelig ligt bij ouderen begrijp ik best. De jeugd zal al wel vrijer zijn dankzij het internet, maar daar ligt ook juist een risico (rare of verregaande fimpjes tussen de normale fimpjes). En ik geloof best dat een student het ijs makkelijk breekt dan een “oude knar” , met iemand praten die 30 of meer jaren ouder dan zo’n tiener is wat (extra) ongemakkelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website