Beleidsmakers zijn gericht op korte termijn populistische maatregelen, maar wil Thailands economische en sociale ontwikkeling op een hoger peil komen, dan is oprecht staatsmanschap vereist.

Dit zegt Prasarn Trairatvorakul, gouverneur van de Bank of Thailand in een exclusief interview met Bangkok Post.

Alhoewel Prasarn begrijpt dat politici hun verkiezingsbeloftes moeten nakomen, hekelt hij hun kortzichtige visie. Ze dienen ook rekening te houden met lange termijn uitdagingen. Prasarn noemt er vijf:

 1. Onderwijs is een van de belangrijkste uitdagingen voor ’s lands toekomstige concurrentiepositie. ‘Maar niemand wil de problemen aanpakken, terwijl de voordelen pas over 5 of 10 jaar zijn te zien.’
 2. De vergrijzing van de bevolking zal een grote invloed hebben op de economie. In 2017 bedraagt het aantal werknemers per gepensioneerde 4 tegen 6 in 2007.
 3. Het belastingstelsel dient te worden herzien. De bestaande inkomstenbelasting moet worden aangevuld met een vermogensbelasting.
 4. Het bestaande subsidieprogramma moet worden gerationaliseerd. Het rijst hypotheeksysteem bijvoorbeeld levert hoge kosten op wanneer de marktprijs niet stijgt.
 5. Aan research moet meer worden uitgegeven. Als voorbeeld noemt Prasarn de Zuid-Koreaanse gigant Samsung, die 3 procent van haar uitgaven besteedt aan research en ontwikkeling. Samsung’s winst was daardoor vorig jaar even hoog als de winsten van de gehele Japanse sector die elektrische apparaten maakt. In Thailand wordt slechts 0,2 procent van het bruto binnenlands product aan research uitgegeven.

Verder vindt Prasarn dat dient te worden bekeken wat de invloed is van de recente verhoging van het minimumloon met name op het midden- en kleinbedrijf. Hij zegt dat Singapore een soortgelijk beleid tientallen jaren geleden voerde wat een recessie tot gevolg had. Maar Prasarn erkent dat de inkomenskloof in Thailand deels het gevolg is van de lonen die de afgelopen jaren geen gelijk tred hebben gehouden met de prijsstijgingen. ‘Het is duidelijk dat de voordelen van de economische groei naar de kapitaaleigenaren zijn gegaan en niet naar arbeid.’

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

7 reacties op “Thaise politici negeren toekomstige uitdagingen”

 1. Caro van Houten zegt op

  Er zijn zo een aantal toe tevoegen
  1. Verbetering Watermanagement
  2. Verbetering infrastructuur en logistiek.
  3. Verbetering burocratie en grens barrieres
  4. Aanpak corruptie en open aanbestedingen

  Dat zet natuurlijk op korte termijn minder zoden aan de dijk.
  Eerst moet alles uit de kast om onze grote held amnestie te verlenen.

  Van deze regering valt, behalve populistische oprispingen, weinig constructiefs te verwachten.
  Ik zie de Thaise lange termijn somber in, ze zijn nu aan het freewheelen, en ze worden links en rechts ingehaald door meer actieve Asean landen en buren.
  Wij blijven hopen,

  Caro

  • M. C. Veen zegt op

   Ja mee eens, ze doen zichzelf onnodig pijn met al hun conflicten en tijdverspilling.

   Ik zag Thaksin net nog “Let It Bee” zingen op tv… Ok er is altijd “hoop”.

 2. j.Jordaan zegt op

  Als Prasarn de knuppel in het hoenderhok gooit is dat een goed teken. Het is niet de eerste de beste. Gouverneur van de bank of Thailand heeft de durf omdat zo maar te zeggen. Iedereen in Thailand kan dat lezen en nog wel in de Bangkok post.
  Ook de hoog opgeleide studenten die
  grote moeilijkheden hebben om een baan te vinden. Thailand komt in beweging. Dat kan niemand (ook met veel geld) meer tegenhouden.
  J.Jordaan

  • Hans van den Pitak zegt op

   Dat interview stond in de Bangkok Post. Dus geen Thai die dat leest op een paar na, maar dat zijn dan weer niet degenen die het zouden moeten lezen. Jammer.

 3. Chris Hammer zegt op

  “Korte termijn”denken is typisch iets voor politici. Meestal kijkt men niet verder dan tot de volgende verkiezingen. Dat is al lang in Nederland ook het geval. Inderdaad is het voor Thailand een must om verder te denken. Zo niet, dan zullen landen als Vietnam, Cambodja en later ook wellicht Myanmar in ZO Azië aan het langste eind trekken.

 4. HansNL zegt op

  De huidige marionettenregering is druk bezig met de eventuele terugkeer van Mr T.

  En dat is eigenlijk het enige wat ze doet.
  Behoudens het slaken en braken van populisme.

  Wat machtshonger al niet vermag.

 5. Marcus zegt op

  Terugblik
  Moderator: Marcus als je een artikel wilt schrijven dan moet je het naar de redactie sturen. Een reactie is daar niet voor geschikt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website