Toen ik pas in Pattaya woonde, zo’n 25 jaar geleden, was ik blij dat ik bij Foodland naast grote hoeveelheden oploskoffiesoorten ook echte koffie vond: Douwe Egberts, ver van huis, maar gewoon je eigen goede koffie.

Het duurde niet lang of er verscheen een tweede merk koffie bij Foodland. Het was kennelijk een Thais merk. Ik kocht om de kwaliteit te vergelijken een pak van Douwe Egberts en een pak Thaise koffie.

Proef

Mijn proef was gemakkelijk. In kwaliteit en prijs waren beide merken volstrekt vergelijkbaar. Daarom drink ik sindsdien thuis altijd Duang Dee Hill Tribe Coffee. In de verpakking van 500 gram zitten twee vacuüm pakjes van 250 gram. Soms tref ik er een foldertje in, waarin iets meer verteld wordt over de productie van deze koffie.

Van opium naar koffie

In Noord-Thailand zijn kleine landbouwers, dankzij inspanningen van de vorige koning, overgestapt van opium naar koffie. Ze hadden alleen problemen met de verkoop van hun bonen. Dat is gelukkig opgelost. Duang Dee Hill Tribe Coffee is een kleine onderneming, waar de boeren hun bonen kunnen brengen en die worden dan geroosterd. Zo wordt de originele Thaise koffie geproduceerd en zo kunnen de boeren een redelijk bestaan opbouwen. Ook worden nieuwe boeren geholpen met het investeren in jonge koffieplanten. Op dit moment zijn er, verspreid over de omgeving van Chiang Mai zo’n 20.000 koffieplanten.

Duang Dee Hill tribe Coffee

Op dit moment worden er drie smaken op de markt gebracht. In het Engels worden ze aangeduid als Unique Strong, Extra Smooth en Classic blend. Dus voor elk wat wils. Naast de gemalen versie zijn er ook pakken met bonen verkrijgbaar.

Excursie

Dit stukje schreef ik een aantal jaren geleden als inleiding voor een verslag van een voorgenomen excursie naar een koffieplantage. Diverse e-mails aan Duang Dee Hill Tribe Coffee bleven onbeantwoord. Via via kreeg ik wel een adres in ChiangMai van een horecabedrijf, van waaruit bezoeken aan plantages georganiseerd werden. Weer stuurde ik e-mails. Weer geen antwoord. We gingen toch naar Chiang Mai. Mijn excursiegenoten en ik kwamen bij dit adres, maar werden daar op een nogal onbeschofte wijze door de Duitse eigenaar weggestuurd, omdat we geen afspraak hadden. Gedesillusioneerd wat de koffie betreft hebben we er toch nog het beste van gemaakt.

Tenslotte

Ondanks het feit dat we de plantages niet gezien hebben, gebruik ik nog dagelijks mijn Thaise koffie. Probeer het maar eens. Foodland heeft altijd voorraad en ook in andere supermarkten is het vaak wel verkrijgbaar.

Kijk voor meer bijzonderheden over Duang Hill Tribe Coffie op hun website: www.northernthailand.com/duangdee/thai_coffee.html

Bron: Nieuwsbrief Nederlandse Vereniging Thailand – Pattaya

4 reacties op “Thaise koffie van Duang Dee Hill Tribe”

 1. Johan Jens zegt op

  Even een vraagje over de koffie(soort).

  Welke koffie is dan het best te vergelijken met ons oer lekkere ROODMERK van D.E. ??
  Wij slepen nog steeds overal onze roodmerk DE mee naartoe, over de hele wereld!
  Er is toch niets lekkerder (?) dan een bakkie oer Hollandse D.E. ?? Als je dan je eerste slokje neemt, komt vanzelf het reclame deuntje in je op!!
  Johan.

  • Robert zegt op

   Quote;

   ‘In kwaliteit en prijs waren beide merken volstrekt vergelijkbaar’ ….

  • Mr.Bojangles zegt op

   Ai ai ai, niks lekkerder dan DE. Heb je Rombouts uit Belgie wel eens ooit geprobeerd?

 2. Niek zegt op

  Ik koop al jaren koffiebonen van Doi Saket, 1 kilo voor 350 baht, op de zondagmarkt van Chiangmai. Het is een klein standje waar je ook een kop warme koffie kan drinken ongeveer halverwege komend van Thape aan de linkerkant van de hoofdstraat van Chiangmai. Gemalen koffie is ook mogelijk. Heerlijk!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website