Thaise economische groeiverwachtingen naar beneden bijgesteld

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
14 juli 2019

Het Economic Intelligence Center (EIC)  van de Siam Commercial Bank heeft zijn economische groeiverwachtingen voor Thailand in 2019 naar beneden bijgesteld van 3,3 procent naar 3,1 procent. Dit als gevolg van de handelsoorlog de Verenigde Staten en China.

De Verenigde Staten hebben het importtarief voor Chinese goederen verhoogd van 10 procent naar 25 procent,  China heeft daarop gereageerd door zijn importtarieven op de producten van de Verenigde Staten te verhogen.

De EIC heeft de schatting van de exportgroei voor het volledige jaar bijgesteld van 1,6 procent naar 0,6 procent. Dit heeft ook gevolgen voor de investeringen in de particuliere sector, die waarschijnlijk dienovereenkomstig zullen vertragen. De werkgelegenheid in de industriële sector zal door de krimp van de export worden aangetast.

De Thaise economie is vooral afhankelijk van overheidsuitgaven, met name intensieve investeringen in de infrastructuur, die de bouwsector met ongeveer zeven procent hebben laten groeien, samen met de effecten van economische stimuleringsmaatregelen in het verleden. Maar de risicofactoren van de handelsoorlog en de politieke onzekerheid zijn nog steeds aanwezig. Dus de nieuwe regering zal moeten blijven investeren om de de economie te stimuleren.

Bron: Pattay Mail


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Thaise economische groeiverwachtingen naar beneden bijgesteld”

 1. Dirk zegt op

  Misschien stabiliseert de Baht?.

  Of toch nog steeds kunstmatig laag gehouden, (volgens de Amerikanen). Dat zou betekenen dat de Baht nog duurder kan.

  De ellende met de Euro doet ook geen goed, tot verdriet van de Europeanen met een smalle beurs en financiële verplichtingen in Thailand.

 2. chris zegt op

  Een van de grootste problemen van de Thaise economie is dat de binnenlandse consumptie stagneert. Dat betekent dat de Thais niet veel (meer) geld uitgeven. Deels is de oorzaak dat de salarissen, het minimumloon (waarvan maar een deel van de Thais afhankelijk is) niet echt omhoog gaan.
  In plaats van te investeren in grote infrastructuele werken (die als ze af zijn niet door de meerderheid van de Thais zullen worden gebruikt) zou de economie veel meer gediend zijn met het verhogen van het minimumloon en de salarissen. En daarnaast met het verbeteren van het normale wegenstelsel (voor auto’s maar ook voor brommers en fietsers) en de spoorwegen. De verdiensten van een economische groei vallen al jaren onevenredig toe aan een kleine groep rijken (bezitters van bedrijven en aandelen), niet alleen in Thailand maar overal ter wereld.
  Het moet toch te denken geven dat zelfs een ultra-liberaal als Rutte onlangs pleitte voor een fikse verhoging van de lonen om de economie te stimuleren. Zonder particuliere bestedingen, geen verkoop en dus geen bedrijvigheid, en geen economische groei.

  • Tino Kuis zegt op

   Daar ben ik het geheel mee eens, beste chris. Ik voeg er aan toe de noodzaak tot een zekere verhoging van de belastingen voor hogere inkomens en op bezit, en een breder sociaal stelsel.
   Thailand is een land met één van de grootste ongelijkheden in inkomen en bezit in de wereld. Dat is niet alleen een rem op de groei maar zeker ook een nadeel voor het welbevinden van de bevolking op alle gebieden inclusief onderwijs en gezondheidszorg.
   Laten we zien wat de nieuwe regering daaraan gaat doen. Ik ben niet zo optimistisch gezien het feit dat de meeste ministers een zeer kapitalistische achtergrond hebben.

 3. Dirk zegt op

  Rutte een ultra-liberaal?
  Eerder een ultra-opportunist.

  Overigens wel met je eens dat de welvaart verdeling niet in orde is in ons gastland.
  Over de oorzaken kun je speculeren, ik denk dat de meest recente financiële crisis, de opkomende macht van China, maar vooral de razend snelle technologische ontwikkelingen oorzaak zijn, wellicht met veel andere factoren.

  Over twintig jaar weten we meer.

 4. Jacob zegt op

  Het lijkt erop dat er 2 belangrijke insteken in de redenatie van Chris niet helemaal correct zijn
  Consumer spending is gestegen zie deze link;
  https://tradingeconomics.com/thailand/personal-spending
  En ondanks de handelsoorlog tussen VS en China is de handel met de VS toegenomen en dat was en is alleen maar te verwachten…

  De Euro/Brexit en de matige dollar zorgen voor een sterke THB ingegeven door sleutelfactoren in de Thaise economie zoals de hoge $ reserves

  Naar de concullega’s toe, wat een belangrijke graadmeter is om te zien hoe de THB het los van de USD en EURO effecten doet, is alles redelijk stabiel maar omdat Thailand een belangrijke ZO.Aziatische economie
  is en China een grote handelspartner (import) is de positie iets verzwakt..

  Rijk en Arm heb je overal, daar kunnen wij noch de Thai iets aan doen gezien heden en verleden in de politiek.
  Loonsverhoging is een stimulant voor de economie, maar als er geen prijs controle is verdampt die sneller als water….. Het voorstel van de coalitie is rondom belachelijk… 10-25%… maar gelukkig is het maar een verkiezingsbelofte en daar weten we alles van…

  • chris zegt op

   beste Jacob,
   Kijk eens naar je eigen link en druk dan op de knop10 jaar overzicht. Dan zie je dat de particuiere consumptie ongeveer 0% groeit…over 10 jaar. De handel met wie dan ook heeft daar weinig mee te maken.
   HET probleem in Thailand is dat dit land met een zogenoemde middle-income trap kampt. Dit komt er op naar dat er niet voldoende geschoolde arbeidskrachten zijn om de kansen in de markt te pakken. Het gat tussen rijk en arem wordt niet gedicht omdat de huidige arbeidskrachten niet of niet genoeg geschool zijn. En dus blijft Thailand een lage lonen land met arbeiodskrachten die niet veel geld te besteden hebben.
   De enige oplossing hiervoor is scholing, omscholing en beter onderwijs. En daar deed nagenoeg geen enkele regering in de afgelopen decennia wat aan. Andere landen lossen het probleem deels op door buitenlandse GESCHOOLDE arbeidskrchten in te huren maar daar is Thailand ook wars van.

   • Tino Kuis zegt op

    Ja, absoluut. Maar beter onderwijs moet beginnen met een betere beloning voor arbeid want anders moeten de jongeren al op jonge leeftijd bijdragen aan het inkomen van de familie, en daarnaast ook een vermindering van het aantal werkuren. Dat is moeilijk wanneer de informele sector 60% van de werkenden omvat.

    Het is ook aangetoond dat meer arbeidsproductiviteit alleen verkregen wordt door betere arbeidsvoorwaarden, als betere betaling, meer vrije tijd en andere zaken.

    • chris zegt op

     Voor een deel is die betere beloning er al. Het is allemaal kommer en kwel. Jongeren die MBA hebben gehaald verdienen in Bangkok bij mediabureau’s al gauw 75.000 baht per maand hetgeen in 5 jaar tijd oploopt tot 120.000 Baht. Hetzelfde geldt voor leraren op internationale middelbare scholen. Er zijn echter te weinig Thais die dit werk kunnen doen.

   • Jacob zegt op

    Hi Chris
    In jouw link zit CPI en dat soort zaken verwerkt
    kijk naar onderstaande link en dan zie je de stijging
    https://tradingeconomics.com/thailand/consumer-spending

 5. Henri zegt op

  Thailand is een naar binnengericht land, wars van inmenging en daarbij behorende adviezen. Dus Chris je aanbeveling om geschoolde arbeidskrachten in te huren, is juist, maar niet te waar te maken in dit ¨Ik¨ gerichte land, dat bol staat van de zelfgenoegzaamheid , hierarchie en uiterlijk vertoon.
  Onderwijs , scholing en het ontwikkelen van een gedegen middenklasse met visie is wat Thailand te doen staat. Daar zullen de meesten het wel over eens zijn. Echter de ¨planeet Thailand¨ dobbert voort op de wilsbeschikking van 1% van de bevoorrechten met poen.

 6. Jacob zegt op

  Ik denk niet dat beroepsscholing bijdraagt aan de kracht van de economie, tenslotte is Thailand een grote fabriek en de kennis die men vraagt wordt veelal door de buitenlandse investeerders aangeleverd, dat zijn namelijk cruciale posities die men graag in eigen beheer houdt.

  ‘Erase poverty through education’ is zeker een goede gedachte maar heeft meer met algemene basis scholing vrij toegankelijk voor iedereen te maken dan met specifieke beroepsopleidingen.
  Maar dat is slechts mijn mening


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website