Thailand in de problemen

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
31 maart 2020

Thailand zit in de problemen, maar niet alleen door het corona virus. Een lange tijd speelt al de terugkerende droogte een rol en hoe tegenstrijdig het ook klinkt de overstromingen, die afgelopen jaren hebben plaatsgevonden.

Opvallend is daarbij de houding van de overheid. Zo gauw deze problemen voorbij zijn, gaat de overheid over tot de orde van de dag en worden geen verder maatregelen bedacht, die op langer termijn van belang zouden kunnen zijn. Grote opvangbekken en betere afvoersystemen worden niet aangebracht. Men laat het over aan de gouverneurs van de provincies. Maar met dergelijke grootschalige projecten wacht, volgens het hiërarchisch model, de gouverneur op toestemming van hogerhand. Het dreigende watertekort hakt diep in op de landbouw met name de rijstteelt, die nu al minder oogsten opbrengt.

Een ander probleem is dat de elektriteitsvoorziening in de verdrukking komt. Een aantal waterreservoirs zorgt via stroomturbines dat de samenleving en de industrie van elektriciteit voorzien wordt. Een belangrijk punt om daar aandacht aan te besteden.

Het tweede probleem vormt het coronavirus wat ook in Thailand heerst. Opmerkelijk is dat er geen eenheid heerst binnen de politiek en de 76 provincies. De eerste provincie die volgens de berichtgeving de “grenzen” sloot was Buriram. Chonburi volgt alhoewel daar nog geen eenduidig bericht over is afgegeven. Een volslagen absurd verzoek was om Bangkok niet te verlaten, waarna een waar exodus plaatsvond richting families op het platteland. Zo lang aan deze mensen geen financiële compensatie wordt gegeven, is de enige uitweg om Bangkok te verlaten om te overleven.

Deze week werd bekend dat Noord Thailand de twijfelachtige eer had om bovenin de top tien te eindigen van de meest luchtvervuilde gebieden ter wereld. Reeds 10 januari had gouverneur Charoenrit Sanguansat een “Set Zero Camp “ afgekondigd met hoge straffen. Zelfs een boete van 2 miljoen baht werd in het vooruitzicht gesteld. Maar welke landbouwer kan dat betalen! Volgens “Thaise inzichten” houdt men zich niet aan ge- en verboden. Hierbij niet en niet in het verkeer.

Chiang Mai is vervuild met 1000 mg/m3; WHO-waarde 25 mg/m3! Zelfs Nan uitgeroepen tot de schoonste stad van Noord Thailand gaat gebukt onder 276 mg/m3.

De grootste en meeste branden zouden in het Doi Suthep Pui Nationaal Park heersen, bovendien zouden er nog steeds meer branden ontstaan. Wat doet PM. Prayut? Hij richt het Nationale Centrum op, die alles gaat coördineren. Waarvan akte. Een ongekende daadkracht. Mogelijk zou men vanaf december in deze gebieden met drones controle vluchten gaan uitvoeren. Zo gauw een brandhaard ontdekt wordt met alle mogelijke middelen blussen.

Door het instorten van de toeristenmarkt kon het nog wel eens geruime tijd duren voordat alles weer opgestart kan worden. Stel dat men inderdaad eind mei weer zou kunnen beginnen dan is het hoogseizoen eind november tot en met februari al voorbij. Een flink aantal restaurants en entertainmentbedrijfjes zijn al failliet. Wie stapt daarin en hoe komt men weer aan personeel wat nu naar alle kanten, na ontslagen te zijn, uitgewaaierd is. Spelen de reisorganisaties daar al op in met afspraken op het gebied van vervoer, lees vliegbewegingen.

Eén positief puntje voor de hier wonende expats. De koers van de Baht is in beweging!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Thailand in de problemen”

 1. pw zegt op

  Deze drones kunnen dan ook meteen bewijsmateriaal opnemen met die camera.
  Twee miljoen baht boete gaat natuurlijk niet werken.
  Week of 6 achter de tralies voor elke overtreding misschien wel.

  De luchtvervuiling wordt in alle opzichten een enorme ramp.
  De statistieken over de afgelopen 10 jaar liegen er niet om: het wordt in rap tempo steeds erger.
  Veel buitenlanders die hier wonen gaan vertrekken, de toeristen blijven weg.

 2. Mike zegt op

  “de macht van het grote geld”
  Zal niet veranderen, ook niet met drones.

 3. Andre zegt op

  Ik ben het met een hoop dingen eens dat er iets moet veranderen maar geef dan eens een oplossing voor die boeren met rijst velden, natuurlijk de water reservaars dieper of nieuwe aanleggen maar zolang deze mensen in de regering zitten wordt er niets gedaan.
  Wij als gepensioneerden komen de winter of zomer wel door maar heb medelijden met al die mensen die van een zakje rijst of een satetje rond moeten komen, op de lokale markt zijn de prijzen voor wat ik onkruid noemt 5 tot 10 baht en nog staan ze je lachend aan te kijken?

  • Erwin Fleur zegt op

   Beste Andre,

   Leuk beschreven en dit geld ook voor ‘Lodewijk Lagemaat’.
   Ik moest hierbij erg lachen waarom, mijn vrouw begint nu al het onkruit in de tuin lekker te vinden
   en zoekt met vele Thai uit wat wel en niet eetbaar is (moet niet gekker worden).
   Mijn buren zijn gewaarschuwd. Wij gaan dit overleven.

   Ja, mensen gaan van deze tijden ook gebruik maken en geef ze eens ongelijk.
   Toch is het wel duidelijk dat we de humor niet moeten vergeten, dit verzacht enigzins.

   Met vriendelijke groet,

   Erwin

 4. mattheus zegt op

  Als jullie de satelliet opnamen van NASA bekijken dan zul je zien dat in het noordelijk gebied Thailand, Laos en Myanmar “slechts” ongeveer 20% van de branden plaatsvinden binnen Thais grondgebied. Met andere woorden ook al kun je hier alle branden uitbannen dan nog zal de luchtvervuiling meer dan aanzienlijk zijn. Verreweg de grootste “vervuiler” is Myanmar volgens diezelfde cijfers.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website