Thailand het beste land om te investeren

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
19 februari 2020

In een krantenbericht afgelopen tijd stond in de Bangkok Post een artikel dat Thailand een goed land zou zijn om met een “business” te starten. Dit bericht zou weer ontleend zijn aan US News & World Report.

 

In de top 10 van de beste landen om een bedrijf te starten stond Thailand in deze lijst op nummer 1. De resultaten waren gebaseerd op een onderzoek wat wereldwijd had plaatsgevonden.

De uiteindelijke landen, die in de top 10 belanden waren samengesteld door 6000 onderzoekers, die aan de hand van vijf punten tot deze slotsom kwamen. Deze vijf punten bevatten de volgende categorieën: betaalbaarheid, bureaucratie, lage productiekosten, verbinding met de rest van de wereld en toegang tot kapitaal.

De enquête hield ook rekening met het feit dat Thailand een van de meest bezochte landen is. Bovendien heeft dit land een aanzienlijke landbouwsector en een concurrerende verwerkende industrie, die Thailands groei sterk heeft gehouden met relatief lage armoede en werkeloosheid. Tevens zou het een belangrijke rol spelen in de export van rijst, op het gebied van textiel, tin en elektronica.

Op nummer twee en drie in dit rijtje kwamen respectievelijk Maleisië en China naar voren. Zwitserland stond op rij acht en Canada sloot op de tiende plaats de rij.

Welke waarde aan dit artikel gehecht moet worden, is onduidelijk. Een paar vraagtekens zijn bijvoorbeeld of een buitenlander alleen op “geleased” land met een bedrijf mag starten. Zijn er verplichtingen over het aantal Thaise werknemers, die men in dienst moet nemen? In het verleden vier stuks. Welke papiermolen zal men eerst moeten passeren om verder te komen? Hoe gemakkelijk zal het zijn om bepaalde onderdelen in te voeren alvorens tot een productie te kunnen overgaan en welk belastingtarief zal daarop geheven worden?

Alvorens met een plan te komen, zou het goed zijn een marktonderzoek te starten en een goed businessplan te schrijven

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Thailand het beste land om te investeren”

 1. bart zegt op

  Deze ranking is dan ook bedoel voor Amerikaanse investeerders, voor Amerikanen gelden andere regels als voor Europese investeerders, deze top 10 heeft dus geen betrekking op Europese investeerders.

 2. Yan zegt op

  Sta me toe, aan de hand van een artikel van Dr. Panarot Raysaowanaphan, enkele gegevens mee te delen die het investeringsklimaat in Thailand anders beschrijven;
  1) Chevrolet closes factory sales and production in Thailand, GM and Isuzu are in trouble too.
  2) Honda adds a long holiday of 10 consecutive days and will not produce during weekends anymore.
  3) Toyota started to lay off 1 lot of Supervisor staff. To many cars in stock can not be sold.
  4) Nissan cuts 50% and reduces staff.
  5) Mitsu will be affected.
  6) Fujisu removed 300 people.
  7) TOT reduces salary costs by 14 billion.
  8) Samsung-LG relocates out of Thailand; cancelling tv production lines in Thailand.
  9) Thai Airways will lay off 5000 employees due to continuous massive losses.
  10) Toyota started a new production (agricultural) in Laos.
  Het rijtje gaat nog veel verder…

  • l.lagemaat zegt op

   Daarom zet ik ook vraagtekens bij dit stuk van het US News & World Report en de waarde ervan in de Bangkok Post

 3. Johnny BG zegt op

  “Deze vijf punten bevatten de volgende categorieën: betaalbaarheid, bureaucratie, lage productiekosten, verbinding met de rest van de wereld en toegang tot kapitaal.”

  Als je als bedrijf deze kernwaarden aanhoudt om je in Thailand of waar dan ook te vestigen dan zou dat bedrijf eigenlijk geboycot moeten worden.
  De schijnheiligheid kent helaas weinig grenzen en geniet men in de rijkere landen van bv. de zeer milieubelastende zwarte kleding en de goedkope kippetjes die onder omstandigheden geproduceerd worden waar weinig mensen die het kopen weet van hebben. Kop in het zand regeert.

  1-Betaalbaarheid vs lage productiekosten? Volgens mij is het eerste het gevolg van het tweede.
  2-Bureaucratie….of misschien bedoelen ze corruptie? Unilever krijgt FDA licenties voor produktnamen die wettelijk verboden zijn.
  3-Verbinding. Dat kan zijn maar er moeten meer lege dan volle containers naar het land komen maar daar kan de investeerder niets aan doen. Gezond is het niet in ieder geval.
  4- Toegang tot kapitaal – Geld kan makkelijk het land binnenkomen, voor de gewone mensen is het een spannend spel om het ook het land weer uit te krijgen. Bedrijfsmatig zijn er veel creative regels die de poen kunnen laten wegvloeien.

  Linkse drammers hebben zo nog wel nut om dingen aan te kaarten en dan zie je toch dat de rechterflank best water bij de wijn kan doen om bij elkaar te komen en NL is een voorbeeld dat het best kan.

  Nu vraag ik mij af of deze regering het land promoot op basis van goedkope arbeidskrachten dus wie het weet dan zie ik het graag.

 4. john zegt op

  de eerste vijf zijn automobielcompanies. Dus echt een heel specifoeke groep. Zelfde vindt plaats bij de duitse autobouwrs. De volgende vijf zijn gewoon businessbeslissingen zoals er tientallen over de hele wereld door bedrijve worden genomen. Niet direct onderbouwing van onjuistheid van het artikel.

  • l.lagemaat zegt op

   De Aziatische auto industrie staat onder druk van een teruglopende economie.

   De Duitse auto industrie heeft een deuk opgelopen met de ” sjoemeldiesels”.
   Mercedes heeft via een achterdeur constructie toch de Maybach Mercedessen geleverd aan N-Korea
   wat verboden was.

  • peter zegt op

   Tja dan kan je alles wel onder noemer business beslissing zetten en feitelijk is dat zo.
   Om te zeggen ja maar dat is in Duitsland ook zo, slaat nergens op.
   Immers verschilt de Duitse en Thaise economie en handels-, productie wijze.
   Ik heb in dit forum ooit eens mogen lezen dat Mascotte na veel tijd en moeite, eindelijk aan de slag kon in Thailand. Dus lijkt ook niet simpel te gaan via officiële route.
   Ik heb ook mogen lezen dat er zo’n 1500 bedrijven out of business waren in korte tijd, weet niet welke en hoe groot, maar het werd wel genoemd, dus wel een teken. Voor de Corona!.
   Investeren in Thailand? Tja, Nederlandse staat schijnt ook aardig te investeren in Thailand. Echter maakt Nederland niet zoveel uit wanneer ze verlies leiden, verhogen ze weer de belasting.

 5. Jacob zegt op

  Thailand is allang niet meer het land met de goedkoopste werknemers, maar andere kosten zijn nog steeds relatief laag. Dus de andere genoemde voordelen zijn voortrekkers om investeringen aan te trekken en dat lukt nog steeds. De portfolio is voor 2020 ook sterk, iets minder als 2019 maar dat was te verwachten. GDP neemt nog steeds toe.

  Yan geeft beslissingen aan die op economische basis genomen zijn en niet ‘vanwege Thailand’
  En laten we eerlijk zijn, Vietnam, Cambodia, Myanmar, Laos en in mindere mater Filipijnen en Indonesie zijn geen werkelijk alternatieven

  Veel bedrijven kijken naar China en Afrika maar de investerings cultuur in China en de corruptie in Afrika houden de voet op de rem.

  Thailand vaart nog steeds wel… en niemand die zich drukt maakt over wie het land runt

 6. Chris zegt op

  vraag: Hoe word je in Thailand miljonair?
  antwoord: Door het land binnen te komen als multi-miljonair.

  Is een grapje, ik weet het maar elke grap heeft een achtergrond.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website