Tekort aan vakmensen in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
31 maart 2016

Thaise ondernemers klagen over het tekort aan vakmensen. Zeker 60 procent van de werkgevers zoekt personeel met een beroepsopleiding, zo blijkt uit een onderzoek van de Mahidol universiteit.

Ondanks de grote vraag naar vakmensen kiezen velen voor een hogere opleiding in plaats van een beroepsopleiding. Thailand heeft goed geschoolde vakmensen nodig voor de auto-industrie, de levensmiddelenbranche en op het gebied van het toerisme.

Maar er is ook een tekort aan geschoold personeel in de communicatietechnologie en bij constructie- en ingenieursbureaus. In het onderzoek kwam tevens naar voren dat werkgevers ook naar werknemers met sociale competentie zochten zoals teambuilding, spreek-en communicatie vaardigheden.

Het onderzoek gaf geen aanbevelingen hoe de opleidingen verbeterd zouden moeten worden of dat vakmensen zich in het buitenland konden bekwamen. Het toelaten van buitenlandse vakmensen werd eveneens niet in het onderzoek betrokken.

Het constateren van het probleem zonder met oplossingen te komen, geeft feitelijk aan hoe weinig creatief men op dit gebied is. Wat dat betreft was koning Rama V zijn tijd vooruit door naar het buitenland te gaan om zich daar te oriënteren en ook een paar van zijn kinderen in Duitsland te laten studeren.

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Tekort aan vakmensen in Thailand”

 1. Lung John zegt op

  Als ze zoveel geschoold personeel tekort hebben waarom laten ze dan geen buitenlandse arbeiders toe. Ik zelf ben loodgieter, heb geen diploma maar heb de stiel geleerd op de werkvloer. Ik ben pas 58 jaar en wil gerust nog een paar jaartjes werken in Thailand, Weten jullie een werkgever, laat me gerust iets weten. Alvast mijn dank.

  Lung

  • Chris van het dorpje zegt op

   Wil je echt gaan werken voor 300 Baht per dag ?

   • Lung John zegt op

    Chris,

    ja dat wil ik zeker, wat hebben we in europa tegenwoordig niets dan ellende. Dus mijn keuze is snel gemaakt. bovendien is mijn vrouw thaise en ben al 10 jaar getrouwd.

 2. Antonius zegt op

  Tja dat probleem hebben we over de hele wereld. iedereen zegt ik ben hoog opgeleid.Dus dit houd in dat ik geen productieve of zware arbeid kan verrichten. Wordt het niet eens tijd dat we het beloning systeem omdraaien. Hoog of universitair opgeleid een laag salaris ( zeker in loondienst ) wel hersens en gewoon willen werken een hoog salaris. Ben je zelfstandig ondernemer dus ondernemer van je eigen onderneming en opgezet met je eigen spaargeld. Dan mag je heel veel verdienen. Al die anderen gewoon bijstand niveau.
  Ik denk dat dit de wereld economie een boost.geeft.

  Succes Antonius

  • Tom zegt op

   Moderator: reageer op het artikel en niet op elkaar.

 3. henk zegt op

  Een tekort aan geschoolde arbeiders is een probleem van de Thai.
  Zowel qua opleiding als motivatie ontbreekt het bij de meeste.
  Dit geldt voor de 7/11 waar de meeste jongeren een goede start kunnen maken.
  Inderdaad begint het bij 300 baht en hoger. Overtime, bonus, doorgroei mogelijkheden genoeg.
  Het probleem is dat ze gewoon vrij nemen als ze zin hebben, afspraken niet nakomen. Ze hebben geen verantwoordelijkheid. Ondanks dat er best geschoolde employers zijn blijft het verloop dramatisch.
  De managers hebben dagelijks het probleem. Dit geldt in mindere mate voor bv een fit auto. (vergelijkbaar met een kwikfit)
  Ook wij ondervinden het probleem op de markt.
  400 baht en vrij eten en drinken… Helaas gewoon veelal geen zin en dan komen ze gewoon niet. opmerkingen oh sorry heb me verslapen, gisteren een feestje gehad en nu geen zin.

  Het begint met verantwoordelijkheid, opleiding en motivatie.

 4. Henk zegt op

  Het problem in Thailand is de cultuur en status. Als je familie er het geld voor heeft, ga je naar de universiteit. Niet dat je daar veel leert, maar de status. Het is ook vaak niet zo dat je daarvoor de kwaliteiten moet hebben. Schoolresultaten worden opgeschroefd om de school een goede naam te bezorgen.
  Je zou dan kunnen denken dat er dan veel arme mensen zijn die een vakopleiding kunnen volgen, maar veel arme Thai hebben zo weinig vooruitzichten dat ze bij de pakken gaan neerzitten. Laag opgeleiden krijgen 250€ per maand. Daarvoor willen ze echt niet te veel doen en vooral met hun mobiel spelen.
  In het artikel wordt al genoemd dat er geen voorstellen zijn om er iets aan te doen. Thai zijn slecht in plannen en vooruit denken.

 5. john zoet zegt op

  de opleidingen trek ik sterk in twijfel in Thailand
  zelf heb ik een bedrijf in de communicatie techniek en werk voor de overheid .
  de dochter van mijn vrouw laten we studeren en is nu 22 jaar
  ze haalt het ene diploma na het anderen en de study is niet goedkoop
  ik krijg diploma uitreikingen te zien met toga platte pet en bloemen en beertjes (veel Kleuren dat is Thai)
  ze heeft een diploma electronica maar als ik een gesprek aanga weet ze volgens mij nog niet het verschil tussen gelijkstroom of wisselstroom.(jammer)
  ik heb het idee dat dit uit Amerika is overgewaaid
  daar krijg je een diploma als je haren netjes gekamd is of als je goed kan sporten.
  intelligentie doet er niet zo veel aan toe.
  ik vergelijk een universiteit in Thailand gelijk aan de Mavo in Nederland.
  het is jammer maar het is zo.
  mijn adoptie zoontje die hier bij mij woont van 12 jaar laat ik hier een opleiding doen in de richting van milieu deskundige of milieu inspecteur.
  hij kan in Nederland bij de gemeente of haven en vakantie/pretpark leiden.
  en als hij met mijn pensioen mee na Thailand wil heeft hij een diploma wat in Thailand nog niet bekend is en mocht hij werk krijgen meteen alle plastic zakken verbieden in de winkels.
  wie weet hoe de bal rolt de toekomst wijst het uit met een nep diploma uit Thailand of een echt uit Nederland

  • theoS zegt op

   Gezien de strenge defamatie wet hier in Thailand kan ik niets zeggen hoe het toegaat op de scholen hier. Het is wel zo dat Geld maakt recht wat krom is.

 6. Nicole zegt op

  Waarvoor denk je dat er steeds meer privaat scholen komen waar wel goed les word gegeven.
  Waar ook het Engels goed onderricht word.
  Goede onderwijzers gaan meer en meer naar deze privaatscholen omdat de lonen er hoog zijn. Dus openbare scholen hebben steeds slechter personeel
  Dit is trouwens niet alleen in thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website