Tatoeages: Net zo oud als de mensheid

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
8 februari 2020

(Phuketian.S / Shutterstock.com)

De Thaise overheid wil dat tatoeageshops worden gecertificeerd zodat de hygiëne beter wordt gewaarborgd; dit was kortgeleden in een posting te lezen. Een goed initiatief en nu maar hopen dat dit ook gecontroleerd en gehandhaafd wordt.

Tatoeages zijn overigens net zo oud als de mensheid en hebben wereldwijd een lange geschiedenis. Een tatoeages kan verschillende betekenissen hebben. Vroeger ging het daarbij vooral om de lagere klasse te kwalificeren, zoals gevangenen of personen die een gevangenisstraf hadden uitgezeten.

In het oude Griekenland werden tatoeages gebruikt om slaven te markeren. Bij de inheemse Amerikanen behoorden tatoeages bij een oorlog of culturele prestaties. Bekend zijn de “gangs”, die door middel van tatoeages duidelijk kenbaar maken bij welke groep zij horen.

Archeologen ontdekten in gebieden rond Frankrijk, Portugal en Scandinavië, dat tot de laatste ijstijd, mensen al tatoeages hebben laten zetten. Bij de Tiroler Iceman, het teruggevonden skelet waar de huid nog intact was, waren tatoeages op benen en polsen terug te vinden, die uit kruisen en parallelle lijnen bestonden.

(ws_photos / Shutterstock.com)

Een modegril was de getatoeëerde Barbie, die in een beperkte serie als Butterfly Art Barbie in de late jaren ’90 uitgebracht werd. Met een set stickers kon men deze “tatoeages” opplakken, zodat men niet altijd aan deze tatoeages vastzat. Een soortgelijk fenomeen dat men ook aantreft met de tijdelijke aangebrachte inkt tatoeages, die na een paar weken weer verdwenen zijn.

Lastiger wordt het als men zijn of haar “eeuwige liefde” op een arm heeft laten tatoeëren, maar de houdbaarheidsdatum van de liefde korter is dan die van de tatoeage.

Mocht men op een bevallige rechter blote schouder 5 teksten naast elkaar van boven naar beneden ontdekken, dan hoopt die persoon dat Boeddha hem of haar bescherming biedt tegen onheil, geluk en veel voorspoed geeft.

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Tatoeages: Net zo oud als de mensheid”

 1. Dirk zegt op

  Ja, in een ver en duister verleden hadden de tatoeages een magische eigenschap.
  Daarvan is weinig over.
  Elke saaie burgerman kan nu impulsief naar het tatoewinkeltje om uit het plaatjesboek vissenschubben of een spinnenwebje te kiezen en zichzelf een zeerover denken.
  Dat er in het dagelijks leven alleen de suggestie van wat een beetje vieze plek overblijft bij oppervlakkige beschouwing deert niet.
  Als een schimmel grijpt het om zich heen, de grijs-blauwige vlekken die menig welgeschapen mens ontsieren.
  Slimmeriken beleggen alvast in lasermethoden om de rommel weg te halen te zijner tijd.

 2. Peer zegt op

  Jaren geleden had ik ‘n zakelijke relatie die net begonnen wat met enkele tattoo-shops.
  Hijzelf was al laser-apparatuur aan het ontwikkelen. Hij vertelde mij dat het grote geld pas binnen ging stromen wanneer hij de tattoo’s, die zijn zaken toendertijd zetten, later door hem weggelaserd zouden worden.
  Het is waarheid geworden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website