Het voormalig hoofd van de Thaise immigratiedienst Surachat Hakparn (Big Joke) zegt dat hij weer terug wil bij de politie. Daarvoor ging hij bidden in de Wat Bueng Kradan in Pitsanulok City in Centraal Thailand en hij verzocht Boeddha om te mogen terugkeren bij de Thaise politie.

Op het hoogtepunt van zijn carrière was hij Majoor Generaal Surachat Hakparn, hoofd van de Thaise emigratie. Met politieke leiders aan zijn zijde zoals Prawit Wongsuzan leek een snelle carrière binnen de Thaise politie zeker. Bij elke grote gebeurtenis zoals het aanpakken van drugscriminaliteit of illegaliteit werd zijn naam al eerste genoemd. Surachat kwam bijna dagelijks tussen 2017 en 2018 in het nieuws, maar werd plotseling in 2019 ontslagen en kreeg een bureaubaan bij de politie in Bangkok. Niet lang daarna maakte hij een uitgebreide reis naar het buitenland. Toen hij dit jaar terugkeerde werd vanuit een auto op zijn geparkeerde auto geschoten, maar de daders werden niet geïdentificeerd omdat zij een integraalhelm droegen!

De voormalige Thaise immigratiechef ontkende dat dit gebeuren in scéne was gezet. Hij legde een verband met een vroegere gebeurtenis waarbij aanbestedingsprocedures voor de immigratiediensten met veel tegengestelde belangen te maken kregen (lees: smeergelden). Het ging daarbij om de aanschaf van hoogwaardige dure apparatuur om passagiers op de luchthavens te checken.

In een schriftelijke verklaring vroeg Surachat de nationale politiechef Chakthip Chaijinda de projecten te annuleren terwijl hij in 2019 nog hoofd van de immigratiedienst was. De projecten, die sindsdien 2 miljard baht waard waren, omvatten de aankoop van biometrische apparaten om daarmee gezichten en vingerafdrukken van passagiers op de zes belangrijkste luchthavens van Thailand te scannen. Dat hij daarmee op een paar zeer gevoelige tenen trapte, moge duidelijk zijn. Echter Surachat liet zich daardoor niet tegenhouden. Wel waarschuwde hij de toenmalige politiechef Chaktip als deze niet in staat zou zijn de aanslagplegers op te sporen. De overheid heeft hem publiekelijk gewaarschuwd niet te ver te gaan. Verder wordt er geen commentaar gegeven over een mogelijke terugkeer van Surachat Hakparn binnen de politieorganisatie.

Bron: Thaiger

1 reactie op “Surachat Hakparn (Big Joke) wil weer terug bij de politie”

  1. Jacques zegt op

    Als je al de berichtgeving over deze zaak leest en er is al veel over geschreven, dan lees je tussen de regels wel wat er zich heeft afgespeeld. Corruptie en eigen belangenbehartiging op hoog niveau is in Thailand overal terug te vinden zo ook bij de politie, de politiek, etc. Deze commissaris deed niet (dan wel onvoldoende) mee aan de vuile spelletjes die gespeeld werden en worden. Voor hem is er altijd hoop, maar zolang er aan de top niets verandert zal zijn terugkeer niet gaan gebeuren. Soms moet je de eer aan de zelf houden en er is meer dan politiewerk, waarin je goed werk kan verrichten en waarbij integriteit wel gewaardeerd wordt. Ik hoop dat hij dit ook in gaat zien, want het leven is maar kort en je op deze wijze laten behandelen en de andere wang toekeren. Ik raad het hem af.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website