Subjectief drugsbeleid in Thailand?

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , , ,
5 maart 2019

1000 Words / Shutterstock.com

Het is algemeen bekend dat er een streng drugsbeleid in Thailand heerst. Maar is dat werkelijk zo? Opvallend is, dat er koeriers en gebruikers gepakt worden. De vraag blijft dan wie er werkelijk achter deze handel zitten, die buiten schot blijven?

Bekend zijn de foto’s van de politie opgesteld achter een tafel waarop een grote partij yaba, cristal en andere drugs te zien zijn. Wie staat er met een Januskop tussen en weet van meer.

In de provincie Hua Thanon is bijna geen plaats meer voor opgepakte verdachten. Sinds een jaar is een speciale drugseenheid bezig met hulp van de reguliere politie op Koh Samui mensen op te sporen. Er werd zelfs een Thaise vrouw in Bophut met 30 gram Ice opgepakt! Werkelijk hulde met deze drugsvangst.

Bijna tweederde van de gevangenen zitten in een cel voor een drugsdelict in afwachting van het proces. Bij een veroordeling van meer dan zeven jaar wordt men overgebracht naar de provinciale gevangenis in Nakhon St. Tammarat of naar Bangkok in de beruchte Bang Kwang gevangenis, ook wel “Bangkok Hilton” genoemd.

Vasit Buasamui / Shutterstock.com

Op het eiland Koh Phangan, vlakbij Koh Samui, vindt maandelijks de bekende “Full Moon Party’s” plaats. Het aantal geschatte maandelijks feestvierende jongeren ligt tussen de 10.000 tot 30.000! Naast de bekende optredens en vuurshows, touwtje met springen met een brandend stuk touw, bleek er belangstelling te zijn van hoge politiefunctionarissen. In groepjes patrouilleerden ze langs het feestterrein.

Ondanks het ongegeneerde aanbod van kleine hoeveelheden marihuana, cocaïne of ecstasy op het strandfeest, gebeurde er niets! De ‘Show must go on!’. Het schijnt een eigen dynamiek te hebben waar allen aan verdienen, zoals de ondernemers op het eiland, de vervoerders, eetgelegenheden en uiteraard de aanbieders van bepaalde drugs. Wat doet de politie? Oh, die waren juist druk met het oppakken van een vrouw met 30 gram Ice. Zij moeten zich natuurlijk niet in eigen voet schieten met de aanpak van lucratieve party’s met een gegarandeerde omzet.

Bron: onder andere Der Farang

11 reacties op “Subjectief drugsbeleid in Thailand?”

 1. ruud zegt op

  De grote jongens worden niet opgepakt.
  Bijna uitsluitend de tussenhandel en de minderjarige kleinhandel zijn de klos.

 2. erik zegt op

  De grote jongens zijn de producenten en die zitten in Myanmar. Daar begint het transport en daar zitten de bazen. Myanmar is de controle over enkele regio’s al lang verloren en helemaal in het grensgebied met China waar milities de dienst uitmaken; pogingen van burgers om hun straten zelf schoon te vegen worden met kogels beantwoord.

  Ik deel de indruk dat bij het naleven van de wetgeving wel eens een oogje wordt dichtgeknepen; zal alles met geld en relaties te maken hebben……

  Wat het artikel betreft, ik denk dat de provincie Hua Thanon niet bestaat in Thailand.

  • Lung Theo zegt op

   Volgens mij ligt dat in de provincie Buriram.

 3. Michaelsiam zegt op

  Goed zo! De war on drugs is allang verloren,De cia is de grootste drugsdealer ter wereld en de werkelijke reden achter repressie is macht over de bevolking. Ik gebruik geen drugs en ben er ook niet voor,maar feestende mensen op het ene middel (ganja) oppakken en het andere middel( alcohol) ongemoeid laten is hypocriet en heeft niets met de volksgezondheid te maken tijd om deze waanzin te stoppen.

  • Jacob zegt op

   Laten we nicotine niet vergeten mee te nemen in het gevecht

   • RonnyLatYa zegt op

    en cafeïne dan meteen ook maar ….

 4. rene23 zegt op

  Alcohol is heel gevaarlijke drug, maar maatschappelijk geaccepteerd.
  Misschien komt dat in Thailand nog eens met wiet, zie de voorbeelden : Canada, Uruguay, enz.

 5. Tino Kuis zegt op

  Opium productie, handel en gebruik was tot 1958 geheel legaal. Veel Thaise families zijn er rijk door geworden. Daarna hielp de CIA met die handel om bergvolkeren te helpen communisten te bestrijden, tot in de zeventiger jaren.
  Wiet is op elke straathoek verkrijgbaar. Handelaars houden zich op rond scholen.
  Ja, het antidrugsbeleid in Thailand is hypocriet, dom, subjectief en werkt gewoon niet. De gelden nu besteed aan opsporing en straf kan beter gebruikt worden voor preventie en behandeling.

  http://nordbo.me/the-opium-trade-in-thailand-1940-1950/

 6. Jacob zegt op

  Legaliseren en controleren, brengt de marktprijs naar beneden en creert een nieuwe markt

 7. Peter zegt op

  Is dat anders dan in bv Nederland? Daar worden ook meestal de kleine jongens gepakt, de echt grote bazen hoor je zelden wat van.

 8. fred zegt op

  Geen grotere hypocrisie dan drugsbeleid. Het huidige beleid is een nu in vele landen een zegen voor de leiders om iedereen die ze in de weg loopt neer te knallen mooi voorbeeld is een Duterte. Miljoenen mensen zitten onschuldig in de gevangenis opdat men een zogezegd zakje poeder in hun tas vond.
  En dit terwijl en miljoenen doden vallen in de wereld door de legale drugs Alcohol en sigaretten alsook voorgeschreven medicatie.
  Alle drugs behoren tot het domein van de volksgezondheid en niet tot het domein van justitie. Drugs zijn vooral een crimineel probleem geworden toen de politiek er zich mee is gaan moeien zonder enige wetenschappelijke onderbouwing.
  Zowat alle mensen die zich inlaten met drugsproblemen zijn het erover eens …..enkel decriminaliseren is de juiste beslissing. Maar uiteraard gaan de grote dealers daar niet blij om zijn en zou zelfs het risico bestaan dat de wereldeconomie in de problemen komt.
  Betreffende Thailand…wiet zou worden toegelaten om medische redenen. Recreatief gebruik staat nu ook al op de lijst van verlangens van enkele politieke partijen. Sowieso is wiet nu al de drug in Thailand met de laagste vervolgingsgraad (cat 5)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website