Straatverkopers “overvallen” het Beach Road festival

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
7 maart 2016

Pogingen van de gemeente Pattaya om straatverkopers te verbieden om aan het Beach Road Festival deel te nemen, bleken tevergeefs, nadat beach road overspoeld werd door verkopers.

Voorafgaand aan het Festival wat op 25-28 februari werd gehouden, hield de gemeente in de Pattaya City Hall een bijeenkomst met straatverkopers. Daar kregen ze te horen dat ze niet met hun koopwaar op straat mochten komen tijdens het festival, tenzij zij één van de 120 stands zouden huren.

De gouverneur van Chonburi wilde bij dergelijke grootschalige evenementen het liefst een verbod op alle straatverkoop omdat de controle en veiligheid onvoldoende gewaarborgd kon worden, wat schadelijk zou kunnen zijn voor het toerisme. Ambtenaren van de stad dachten daar anders over en vonden juist dat de aanwezigheid van straatverkopers het toerisme zou stimuleren en er kwam een financiering van 3 miljoen Baht van het Ministerie van Toerisme en Sport.

De straatverkopers hadden echter hun eigen plannen en zodra het festival geopend werd voor het bedrijfsleven, kwam een menigte van 250 verkopers naar de Beach Road tussen Soi 6 en Midden-Road en deden wat ze wilden. De verkopers die betaald hadden om een stand te huren waren razend. Het lukte Pol. Maj. Gen. Jeerawat Sukontasap, hoofd van de gemeentelijke politie niet om de “clandestiene”verkopers te laten vertrekken. Om het niet te laten escaleren, besloot Jeerawat tot een compromis. De straatverkopers moesten 500 Baht betalen als tegemoetkoming in de kosten van het schoonmaken van het gebied en konden voor de duur van het festival blijven staan

Er zal ongetwijfeld veel te bepraten zijn in de Pattaya City Hall alvorens een volgend Beach Road Festival te organiseren. Dit zou wel eens de eerste tekenen kunnen zijn van burgerlijke ongehoorzaamheid en scheurtjes in het beleid van wat de overheid probeert dwingend op te leggen.

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Straatverkopers “overvallen” het Beach Road festival”

 1. janbeute zegt op

  Zoals je schreef Corretje in je laatste zinnen .
  Het vuur van de rode en gele groeperingen smeult nog steeds .
  Als het leger zou vertrekken dan slaat de vlam snel weer in de pan .
  Ik denk dan ook dat het nog vele jaren zal duren , misschien wel nooit meer dat ik dit nog zou mogen meemaken dat Thailand een democratisch gekozen regering krijgt .

  Jan Beute .

 2. Jacques zegt op

  Ik vrees dat je gelijk hebt Corretje. De Thaise maatschappij is niet klaar voor de democratie zoals wij die kennen. Velen doen maar wat en nadenken komt wellicht later. Zelfs op een laag niveau is het al bijna moord en doodslag. Wij hebben twee committees in ons dorp die de dagelijkse zorg op zich nemen voor de bewoners en die staan elkaar naar het leven. Compromies stellen wat is dat????
  Het eigen gelijk en daarna geen gezichtsverlies willen lijden dat is waar het om gaat voor velen.
  Deze cultuurslag zal in mijn leven niet meer veranderen. We zullen ermee moeten dealen en gaan door met rustig ademhalen en wegkijken en af en toe eens klagen op papier.

 3. peter zegt op

  Thailand is juist zo fantastisch vanwege het feit dat je kunt doen en laten wat je wilt.
  Dit heet VRIJHEID
  Dit in tegenstelling tot Nl
  Men kan overal een bedrijf starten /opzetten ,met of meestal zonder papieren
  Huizen etc bouwen in elke stijl die denkbaar is
  Rijden zonder rijervaring /met 15 mensen achter in de pickup truck,prachtig
  Tegen het verkeer in rijden op de snelweg in de Isaan omdat het korter is,altijd opletten dus
  Vrachtautos ,bussen eetstalletjes op de vluchtstrook,of strook voor fietsers en motorfietsen ,dit zijn een paar voorbeeldjes die het leven in Thailand zo interresant en plezierig maken,en als men van wetten en regels houd moet men heel snel weer terug gaan naar nederl maar laat thailand zo het is en geniet van de Vrijheid van leven en werken van je thaise medemens .
  Onderga het genot en plezier wat thaise mensen halen uit de kleine dingen in het leven

  groetjes peter [15 jaar leven tussen de thaise medemens en vele thaise vrienden]

 4. Ger zegt op

  Vrijheid in Thailand ? Er zijn genoeg wetten en regels in Thailand maar de handhaving is een ander verhaal.

  Men rijdt tegen het verkeer in, overal eetstalletjes waar het niet is toegestaan etc. etc. Echter de vrijheid die Peter benoemt is denk ik geen vrijheid van doen en handelen maar juist het tegenovergestelde. Dat het niet gepast om hiervan wat te zeggen en dat niet wordt geaccepteerd om misstanden als individu aan te pakken. Wat dit laatste betreft : gezichtsverlies wordt vaak niet geaccepteerd dus mensen aanspreken op hun gedrag kan dus ook niet.

  Denk je eens in: de reguliere standhouders betaalden de huur echter de illegale verkopers niet. Hoe zou zo’n situatie in Nederland zijn opgelost: de reguliere standhouders zouden direct naar de organisatie zijn gestapt en indien dit geen gevolgen zou hebben zou men zelf de illegale standhouders hebben verwijderd.

  Wat Peter noemt van genot en plezier van Thaise mensen ? Zij zien, evenals wij Westerse mensen, de misstanden maar accepteren het gelaten vanwege gewenning hiervan. Zeker de meeste keuren misstanden en overtredingen af maar men kan er toch niets aan veranderen; gelatenheid dus wat dit betreft.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website