De staatloze inwoners van Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
15 juli 2018

Op de gebeurtenissen rondom de 13 jonge mensen, die in een grot kwamen vast te zitten en vervolgens werden gered in een reddingsoperatie, die zijn weerga niet kent, komt de Cruijffiaans uitspraak “Elk nadeel heb zijn voordeel” goed van pas. Tenminste drie leden van de groep blijken namelijk geen Thai, maar staatloze burgers te zijn.

Door hun aanwezigheid bij een avontuur dat rampzalig had kunnen worden, krijgen de verborgen problemen van staatloze mensen in Thailand weer eens de aandacht. Staatlozen in Thailand hebben weinig tot geen rechten, dus geen paspoort, mogen o.a. geen land of onroerend goed bezitten, kunnen geen bankrekening openen, mogen nauwelijks in loondienst werken en kunnen ook geen huwelijk laten registreren. Kortom, het is een leven zonder vooruitzichten.

In de afgelopen dagen verschenen er meerdere artikelen over deze kwestie. Uit twee daarvan citeer ik delen om te laten zien wat het probleem is, hoe de kwestie wordt aangepakt en hoe het zou kunnen worden opgelost.

Pratch Rujivanarom schrijft in The Nation:

De afdeling Kinderen en Jeugdzaken van het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bevestigd, dat drie van de 13 overlevenden uit de Chiang Rai-grot staatlozen zijn. De autoriteiten hebben beloofd hen juridische bijstand te verlenen bij het proces voor de verificatie van de nationaliteit en als er geen complicaties in hun documenten zouden zijn, zullen ze binnen zes maanden de Thaise nationaliteit hebben. Ekkapol Chantawong, Phonchai Khamluang en Adul Sam-on, drie overlevenden uit de Tham Luang-grot, behoren tot 500.000 staatlozen in Thailand die in veel aspecten van hun leven beperkingen moeten doorstaan ​​omdat hen bepaalde rechten en kansen worden ontzegd. Er werd ook onthuld dat veel staatlozen tien jaar moeten wachten om het Thaise burgerschap te krijgen vanwege het trage verificatieproces.

Surapong Kongchantuk, een vooraanstaand activist op het gebied van mensenrechten, zei dat, hoewel de Thaise overheid fundamentele rechten heeft verleend aan alle personen in Thailand, zorgplichtonderwijs en gezondheidszorg garandeert, staatloze personen nog steeds met veel complicaties in hun leven worden geconfronteerd. “In theorie moeten alle mensen onder de hoede en bescherming staan ​​van een staatsburger van ten minste één staat, maar in werkelijkheid zijn er meer dan 500.000 personen in Thailand die geen nationaliteit hebben, ook al zijn ze in Thailand geboren en getogen,” zei Surapong. Hij zei, dat het gebrek aan Thais burgerschap betekent dat staatlozen de toegang tot vele grondrechten, zoals reizen naar het buitenland, toegang tot hoger onderwijs of werk in sommige carrières wordt ontzegd, zodat ze niet veel kansen hebben om hun leven te verbeteren. Volgens Surapong kunnen staatlozen via een lokale bestuursorganisatie om verificatie van de nationaliteit vragen om Thais burgerschap te verwerven. Ze moeten hun geboorte en afstamming bewijzen, waarbij ternminste een der ouders de Thaise nationaliteit moet hebben.

De procedure om de Thaise nationaliteit te verifiëren is echter traag en gecompliceerd, omdat lokale bestuurlijke organisaties vaak niet genoeg personeel hebben om het overweldigende aantal verzoeken om nationaliteitsverificatie af te handelen. Sommige mensen moeten meer dan 10 jaar wachten om de Thaise nationaliteit te krijgen en een Thaise burger-ID-kaart te ontvangen. Voorzitter Santiphong Moonphong van een stichting, die zich met deze problemen bezighoudt, zei, dat vanwege de complicaties en de lange tijd die het kost om de Thaise nationaliteit te krijgen, veel jongeren die geen staatsburgerschap hebben, kansen verliezen. Santiphong zei dat hij hoopte dat de nationaliteitsstatus van de drie staatloze overlevenden uit de Tham Luang-grot de problemen van staatlozen onder de aandacht van het publiek zou brengen, waardoor wellicht snellere oplossingen door de regering zouden kunnen aangedragen.

Pravit Rojanaphruk opiniëert op de website van Khaosod:

Terwijl de redding van de 13 mannen een wonder mag worden genoemd, heeft Thailand nog een wonder nodig. Drie leden van de voetbalploeg zijn staatloos en zij zijn niet de enigen in Thailand. De schatting van het aantal staatlozen wordt door de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties geschat op meer dan 400.000. Het duurt tien jaar – soms nog langer – voor sommigen van de in Thailand geboren mensen om door het verificatieproces te gaan, die hen een kans geeft het Thaise burgerschap te verwerven.

Nu de 13 leden van de voetbalploeg zijn gered is de vraag of de drie staatlozen – en de 400.000 anderen – gevangen blijven in de grot van juridische haarkloverij en nog vele jaren moeten blijven lijden.

Als wij Thais nu eens allemaal de hand over ons hart strijken en ons realiseren, dat het eerste wonder de aandacht krijgt van de hele wereld, dan moet toch zeker een tweede wonder, namelijk het snel verlenen van het Thaise burgerschap aan vele staatloze mensen in Thailand, geen onmogelijkheid zijn.

Tenslotte

Het zou Thailand niet zijn, als er inmiddels al weer stemmen opgaan, dat de drie staatloze voetballers geen voorkeursbehandeling zouden moeten krijgen. Regel is immers regel! Ik denk echter, dat de drie jongens wel snel een paspoort zullen krijgen, want de hele wereld kijkt mee, zodat zij als complete ploeg de uitnodigingen om naar Londen, Manchester en Madrid te komen, kunnen aannemen.

No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “De staatloze inwoners van Thailand”

 1. peter zegt op

  Hoe kun je staatloos zijn als je in Thailand geboren bent.
  Er was een verdrag in 1954 om dit tegen te gaan.
  Of was dit toen onbekend.
  Hopelijk komt het in orde voor alle deze mensen.

 2. Laksi zegt op

  Tja,

  Het zal Thailand enorm schade, als blijkt dat de trainer (is ook stateloos) + 3 spelers niet op het voetbalgala in Londen zouden zijn, omdat ze stateloos zijn. Ze zijn daar allemaal uitgenodigd als aller grootste VIP.
  Het hele gala gaat staan in het teken van hun aanwezigheid.

  Ik denk dat de Thaise overheid, nu snel zal moeten komen met een vereenvoudigde regeling voor statenloze.

  • Jasper zegt op

   Niet perse.
   Dit is eerder aan de orde geweest toen een statenloze jongen in het Noorden van Thailand een nationale vliegerwedstrijd won, en uitgenodigd werd om in China (meen ik) om de wereldkampioenschappen te spelen.

   Men heeft toen als oplossing een tijdelijk Thais passepartout aan deze jongen verleend, net zoals dat er in Nederland aan statenlozen tijdelijke noodpaspoorten worden verstrekt om naar het buitenland te reizen.

 3. Nicolaas zegt op

  Je hebt volledig gelijk. Ik hoorde laatst van een staatsloze vader dat hij een geboortebewijs had gekocht bij een gemeente voor zijn dochter. Ze had dit nodig om toegelaten te worden op een basisschool. Geen Thaaise natonaliteit nodig, maar wel een bewijs dat ze in Thailand is geboren. Hiermee heeft ze een ID gekregen van buitenlandse ingezetene die geboren is inThailand. Mazzel dat een corrupte ambtenaar een geboortebewijs kon regelen. Nu zit ze op school. Schande dat dit nodig is om een kind op school te krijgen.

  • Jasper zegt op

   Mijn vrouw is als statenloze gewoon bevallen in een Thais ziekenhuis, en onze zoon is door ons vervolgens netjes geregistreerd bij de gemeente. Het geboortebewijs was gewoon gratis.
   Als deze statenloze vader de geboorte van zijn zoontje gewoon was aan gaan geven bij de Amphur was er niets aan de hand geweest. De bewijslast is moeilijk te geven als je 5 jaar later pas aangifte wilt komen doen: het kind had ook in een ander land geboren kunnen zijn.
   Het kind kan overigens ook gewoon als statenloze naar school, het is GEEN voorwaarde om een thais geboortebewijs te laten zien. Thai’s kabinets besluit op 5 juli 2005.

 4. Fer zegt op

  Wat kunnen de oorzaken zijn dat een geboren Thai geen staatsburger is?

  • Jasper zegt op

   Een geboren Thai is altijd thais staatsburger op voorwaarde dat de vader of moeder de Thaise nationaliteit hebben. Dus ook als het kind in het buitenland is geboren.

 5. Tino Kuis zegt op

  Dit is een prima verhaal, Gringo. Laat ik nou net een stelling hebben geschreven die daarover gaat maar wel wat emotioneler, zoals mijn karakter voorschrijft: een grof schandaal al die stateloze mensen. Zien of de blogdictator dat nog plaatst 🙂

  Die 400.000 statelozen die je noemt zijn zij die al geregistreerd staan, recht hebben op de Thaise nationaliteit en in een procedure zitten om die nationaliteit te verkrijgen. Duurt eeuwen. Er zijn daarnaast heel veel statelozen, 1 tot misschien wel 3 milljoen die geen recht hebben op het Thai zijn: (kinderen van) werkmigranten en vluchtelingen.

 6. Linda zegt op

  De thaise overheid heeft totaal geen begrip, compassie met de ontheemden in Thailand het interesseert de overheid geen enkele m..r xenofobisch als ze zijn. Kinderen die in Thailand ter wereld komen en waarvan de ouders al decennia hier wonen en (slaven) arbeid verrichten en geen aanspraak kunnen maken op thaise voorzieningen en democratische rechten, moeten automatisch als thaise citizen worden geregistreerd IMO. Het probleem in Thailand is het mai mee pan ha denken veel woorden maar weinig daden. En als er wat gebeurt is het voor een week en dan alles weer back to normal. Corruptie en zelfverrijking van de “elite” blijft
  Bestaan zolang zij aan de macht mbv. Het leger aan kunnen blijven dat is en blijft in hun voordeel. Het volk dom houden en manipuleren is hun strategie. Jammer, jammer dat het zo wordt in stand gehouden want de gewone Thaise bevolking is fantastisch….!

 7. erik kuijpers zegt op

  Vergeet ten aanzien van het Thaise beleid niet wat in de vorige eeuw gebeurde: CARTOGRAPHIC DISPLACEMENT is de Engelse naaml. De laatste gebieden die thans in Myanmar liggen werden door Thailand aan dat land teruggegeven, de gebieden (oude naam) Mergui en Tenasserim.

  De mensen die daar woonden waren geboren op Thais gebied en dus Thai national. Maar toen, letterlijk, een grens over hen heen trok waren ze ineens voor Myanmar geen Birmezen want geboren op oude Thaise grond, en voor Thailand geen Thais want geboren in Myanmar.

  Ze vluchtten in grote aantallen naar Thailand, dat was immers hun moederland, en kregen jarenlang geen Thais ID en dat betekent, het is al genoemd, geen grond kopen, geen school, geen baan, geen kansen. Ik meen dat in 1975 voor grote groepen een oplossing kwam: ze kregen de status Displaced Burmese en een ID kaart; geen Thaise maar zo hadden ze wel rechten.

  Doch niet iedereen en zo duurt deze ongelijkheid al 2 generaties voort.

  • Jasper zegt op

   Omgekeerd is het ook het geval. Mijn echtgenote is geboren in het Cambodiaanse Koh Kong, en heeft verblijfrecht in Thailand op grond van co-sanguiniteit: honderd jaar geleden hoorde de provicie Koh Kong namelijk bij Thailand, en op grond daarvan wordt haar Thais bloedverwantschap verleend.
   Wat niet weg neemt dat ze al 35 jaar met een roze ID rondloopt…., dus feitelijk zonder rechten.

 8. janbeute zegt op

  Ik denk dat Prayuth voor deze 3 kinderen en de coach , hun Thaise nationaliteit en paspoort er wel snel door drukt .
  Maak je maar geen zorgen .
  Ze drukken er wel vaker iets door hier , mits het in hun eigenbelang is .
  In September is het voetbalgale in London , dus kortdag .
  Voor de rest van de statenlozen kinderen hier in Thailand daar ben ik bang voor , zal het wel bij wishfull thinking blijven .
  Wat ik mij ook nog afvraag is of de andere jongen van het voetbalteam die de grot niet was ingegaan , ook naar London mag .
  Zou sneu voor hem zijn om je 12 vriendjes te zien gaan en hij blijft thuis alleen om het feit dat je niet in de publiciteit bent geweest .

  Jan Beute .

  • teun zegt op

   Natuurlijk doet Prayuth dat. Hij heft beloofd ze mee te nemen op vakantie naar Pattaya! Je kan je toch niet voorstellen, dat hij met 3-4 statenlozen op vakantie gaat? En ook kan Thailand zich het gezichtsverlies niet veroorloven om 3-4 van de 13 niet naar UK en Spanje te laten gaan op uitnodiging.

   Toch handig, dat Prayuth dit vast heel snel kan regelen met het overigens fel bekritiseerde artikel 43 of 44 van de grondwet. Zijn vrijbrief om alles erdoor te kunnen duwen.

  • Jasper zegt op

   Daar heb je dus tijdelijke passe-partouts voor.

 9. Jacques zegt op

  Ja mensen er is nog een hoop mis in dit land ook op dit gebied. Feitelijk komt dit in veel landen voor en heeft Thailand niet het alleenrecht hierop. Een kennis van ons was als jonge man zo’n dertig jaar geleden gevlucht uit Cambodia, toen de Khmer zijn familie uitmoordde en het ook op hem gemunt had. Hij was zonder documenten gevlucht en zit sindsdien in Thailand en heeft hier altijd gewerkt etc. Nu wil geen werkgever hem meer werk geven vanwege de risico’s voor controle en boetes en hij is noodgedwongen naar Cambodia gegaan, naar zijn geboorteplek. Hij is nu bezig om een identiteitsbewijs en nadien een paspoort te regelen. Zit er nu al bijna vier maanden, en navraag leverde geen duidelijkheid op wanneer hij dit document zou krijgen. Haast heeft men er niet. Wel kon hij voorrang krijgen als hij 200 dollar contant onder tafel betaalt. Maar ja wie heeft daar nu vertrouwen in. Dus hij wacht voorlopig maar weer af.

  • Jasper zegt op

   Mijn vrouw is onder dezelfde omstandigheden 35 jaar geleden naar Thailand gekomen. Heeft geen overlevende familie, geen enkel papieren bewijs (als je een krant bij je had kreeg je toen in Cambodia al een plastic zak over je hoofd getrokken), dat is allemaal verbrand.

   Feit blijft dat je nog steeds voor 200 tot 500 dollar binnen 2 dagen een Cambodiaans paspoort kunt regelen, alleen kom je dan in de databases bij de grens niet voor. Je hebt er dus geen fluit aan.

 10. Laksi zegt op

  Ja

  En zo is Thailandblog toch heel interessant,

  Zo wist ik niet dat er nog een jongen buiten de grot gebleven was, Bedankt Jan.

  Zo wist ik niets van het terug geven aan Burma van de gebieden; Mergui en Tenasserim. Bedankt Erik.

  Zo wist ik wel van een verdrag om geboren kinderen een indentiteit te geven, maar niet dat er een verdrag van was in 1954. Bedankt Peter.

  En last but not least; Een zeer goed artikel Gringo.

  Laksi.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website