Van Siem Reap naar Phnom Penh

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Achtergrond, Reisverhalen
Tags: ,
7 februari 2018

Na bezoeken aan het overweldigende Ankor Wat complex en een boottocht naar Kampong Plouk gaat de reis verder naar Phnom Penh de hoofdstad van Cambodja.

Voor de trip heb je de keuze uit een aantal busondernemingen met een variatie in vertrektijden voor de ongeveer zes uur durende reis. De keuze valt op Mey Hong Transport (www.meyhong.com) met een comfortabele bus en zeer ruime en gemakkelijke stoelen plus een prettige vertrektijd om 10.00 uur. Rond half een volgt een stop met de mogelijkheid voor een korte lunch. Zoals bijna overal in Azië staan in Phnom Penh de nodige taxi’s of tuk tuks bij de bushalte gereed om je naar welk hotel ook te brengen.

Phnom Penh

De hoofdstad van Cambodja blinkt niet bepaald uit betreffende toeristische bezienswaardigheden. De geschiedenis van het land en de Khmer daarentegen des te meer. Het is weer heel wat jaren geleden dat ik de Tuol Sleng gevangenis uit het Rode Khmer tijdperk, met aan het hoofd de misdadiger Pol Pot, bezocht en er destijds een slapeloze nacht aan over hield. Tussen de 12.000 en 20.000 onschuldige mensen werden hier gemarteld en slechts 12 van hen overleefden het. Voor je genoegen hoef je er niet heen te gaan maar om enig inzicht te krijgen omtrent de begane misdaden is het een absolute must. Zie ook een verslag hieromtrent dat zeer onlangs op dit blog stond te lezen: www.thailandblog.nl/achtergrond/s21-de-tuol-sleng-prison-cambodja/.

Er komen heel wat bezoekers die allen diep onder de indruk geraken omtrent de vele wreedheden die hier zijn begaan en nauwelijks hoor je iemand praten. Bij de ingang krijg je een apparaatje en via de hoofdtelefoon krijg je bij vele punten een uitgebreide uiteenzetting omtrent achtergronden en wreedheden die de Rode Khmer onder aanvoering van ‘Brother Number One’ Pol Pot heeft aangericht. Je kunt een keuze maken uit vele talen waaronder ook Nederlands.

Om met jonge kinderen hier een bezoek te brengen is mijn inziens niet aan te raden.

Op de afgebeelde foto staan een aantal bonzen van de Rode Khmer en Communistische Partij. Van links naar rechts 1 Pol Pot, algemeen secretaris en eerste minister. 2 ‘Brother Number Two’ Nuon Chea, plaatsvervangend partij secretaris. 3 Leng Sary, minister van buitenlandse zaken. 4 Son Sen, minister van defensie. 5 Vorn Vet, plaatsvervangend eerste minister en verantwoordelijk voor de economie.

Riverside

Hoewel zoals gezegd de stad geen bijzondere hoogtepunten heeft te bieden is het er toch aangenaam verpozen. Bijna honderd jaar Frans bewind is duidelijk merkbaar en de vele terrasjes langs de Mekong rivier stralen toch iets Europees uit. De munteenheid is de Riel maar de Dollar is eigenlijk het betaalmiddel waarmee iedereen rekent en waarmee je betaalt. Met een gewone Nederlandse bankpas kun je bij hoegenaamd elke ATM dollars pinnen veelal tot een maximum van 400. Hierbij brengt de betreffende Cambodjaanse bank 5 dollar in rekening en ook jouw eigen bank zal wel een bepaalde provisie hanteren. Uiteraard kun je op vele plaatsen ook euro’s voor dollars wisselen.

En nu we het toch over geld hebben het uitgave patroon ligt in Cambodja lager dan in Thailand. Voor een tapbiertje betaal je zelden meer dan een dollar en veelal minder. Mocht je even buiten de stad een rustig en modern ingericht klein hotel zoeken dan kan ik het K9 Riverside hotel aanbevelen. (www.k9riversidehotel.asia/reservation) Betaalde voor een luxe kamer en suite 40 dollar. Een tuk tuk brengt je vandaar voor 3 dollar naar het uitgangscentrum aan de rivier. Na een verblijf van een drietal dagen gaat de reis per minibus verder naar het aan zee gelegen Sihanoukville.

Foto midden: De stad Phnom Penh.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Van Siem Reap naar Phnom Penh”

  1. Ben Geurts zegt op

    Even een aanvulling op van bangkok naar siem reap.
    Met capitol bus kan je voor 5$ naar siem reap je moet dan wel een stukje lopen het busstation ligt aan de linkerkant ( op maps van google ligt het rechts maar weel op juiste plek maar tegenover dus links).
    Verder kan je met capitol voor 6$ naar Phom Phen daar ligt hun busstation bij orussy markt. Met 168 bij cental markt
    Ben Geurts


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website